van gogh thumbCURAÇAO – Het Van Gogh Museum heeft een nieuw schilderij ontdekt. Vincent van Gogh vervaardige het werk, Zonsondergang bij Montmajour, op 4 juli 1888. Directeur Axel Rüger onthulde de ‘zeer zeldzame’ ontdekking vanochtend tijdens een speciaal ingelaste persconferentie.

“Ik heb nog zelden in mijn tijd bij het museum zo blij voor u gestaan”, zei Rüger. Een dergelijke ontdekking is in de geschiedenis van het museum nog nooit voorgekomen, zei hij.

Arles
De onthulling is volgens Rüger extra bijzonder, omdat het gaat om een groot schilderij uit de periode dat Van Gogh in het Zuid-Franse Arles woonde. Die tijd, waarin de Nederlandse schilder ook de Zonnebloemen schilderde, wordt volgens het museum door velen gezien als het hoogtepunt van zijn artistieke prestatie.

Scharnierstuk
Daarnaast is Zonsondergang bij Montmajour volgens onderzoeker Louis van Tilborgh een ‘scharnierstuk’. “Hierna nam zijn behoefte om steeds dikker te gaan schilderen toe”. Dat het schilderij ooit had bestaan, was overigens wel bekend. Het stond omschreven in oeuvre-overzichten, maar was al meer dan honderd jaar uit het zicht verdwenen.

Authenticiteit
Van Tilborgh is na jarenlang onderzoek overtuigd van de authenticiteit van het werk. Van Gogh schreef er in een brief uitgebreid over, en het nummer op de achterkant van het doek komt overeen met het nummer uit een overzicht van Van Goghs broer Theo. De verfpigmenten passen bovendien bij het palet dat Van Gogh toentertijd gebruikte.

Bruikleen
Het werk komt uit een privécollectie. De huidige eigenaar heeft het doek voor een jaar in bruikleen gegeven aan het Amsterdamse museum. Het doek is daar vanaf 24 september te zien.

© Novum

www.versgeperst.com