• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

BlikjesCURAÇAO – Een blikje cola of een flesje limonade als kleine traktatie aan het eind van een warme werkdag of na een drukke schoolweek bestaat niet meer. Het lijkt er nu eerder op dat op Curaçao overmatig drinken van frisdrank in het dagelijkse dieet is opgenomen, schrijft Caribisch Netwerk.

Dat is alarmerend op een eiland dat na de VS het hoogste percentage heeft van overgewicht en obesitas. De bel gaat en het schoolplein van het Maria Immaculata Lyceum (MIL) loopt vol. De lunchboxen gaan open en overal komen de flesjes frisdrank tevoorschijn. Amber (16) staat met haar vrienden onder een boom en drinkt een Sprite. “Ik ben niet dik, dus ik kan best elke dag frisdrank drinken”, meent ze. Haar klasgenoot Jen (17) ziet er steviger uit: “Ik drink Cola Light. Het is lekkerder dan water of sap. Ik kies voor light om toch een beetje op mijn gewicht te letten.”

Beleid
MIL-rector Edgar de Palm heeft samen met het kantinepersoneel een ombuigend beleid uitgestippeld. “We hebben afgesproken om sapjes en water goedkoper aan te bieden dan frisdrank. Water kost 1 gulden, sap wordt verkocht voor 1,75, limonade voor 2,75 en Coca Cola zelfs voor 3 gulden.” Dat leverde in het begin wel wat klachten op, maar volgens De Palm begrijpen de leerlingen het wel als je ze uitlegt waarom.

Overheid
Dit initiatief is van de rector zelf; de overheid voert geen beleid ten aanzien de verkoop van ongezonde producten op scholen. Diëtiste Francis van Eijndhoven, voorheen voorzitter van Nederlands Antilliaanse Vereniging van Diëtisten, vindt dat de overheid een actievere rol zou moeten spelen bij het informeren over frisdrank. “In Nederland is het verboden om reclame voor frisdrank en snoep overdag op de tv te laten zien.” Ook zijn de reclames misleidend, zegt de diëtiste. “In frisdrank zit niets dan calorieën. Om dat te verbloemen voegen fabrikanten bijvoorbeeld vitamine C toe en focussen daar dan op in de reclame, alsof het gezond is. Op dat soort trucjes moet gewezen worden.”

Naar school
De dochter van Sharifa is acht jaar en twintig kilo te zwaar. “Op dringend advies van de dokter moet mijn dochter afvallen”, vertelt Sharifa terwijl ze op het schoolplein van de Marnix basisschool staat te wachten. “Voorheen gaf ik haar altijd een flesje Pop mee, ik dacht dat het geen kwaad kon, zo`n klein flesje. Maar limonade drinken is een gewoonte geworden en nu wil ze elke dag frisdrank.” Sharifa is niet de enige. Veel mensen nemen de slogan van de lokale frisdrankfabrikant letterlijk: ‘Gosa Fria tur dia’ (Geniet elke dag van Fria).

Reclamebeleid
Beleid voor frisdrankreclame ontbreekt. De Curaçao Beverage Bottling Company NV heeft zich te houden aan het internationale protocol van Coca Cola. “Voorheen verkochten we alleen Cola, Fria en Sprite. Nu zit er ook water en sap in ons assortiment. Ik vind dat mensen een keuze moeten hebben”, vertelt marketingmanager Myrthe Verhulst.

‘Catchy’
Van het Coca Cola-protocol mag er geen marketingcampagne gevoerd worden op scholen en ook niet gericht op kinderen onder de twaalf jaar. “Daar houden wij ons strikt aan en ik sta daar ook helemaal achter”, claimt Verhulst. Maar hoezo dan de slogan ‘Gosa Fria tur dia’? “We gebruiken die eigenlijk al heel lang, omdat het ‘catchy’ klinkt. Ik heb er nooit zo bij stilgestaan.”

9 reacties op “Overmatig frisdrankgebruik is de norm op obesitas-eiland”

 1. Niemand die iets zegt van de pastechi’s, johnny cake, pia di galiña, enz. als ontbijt, tussendoor, snèk en gewoon zomaar? Bovendien: denk niemand aan de psychologie op dit eiland die maakt dat een ‘zichzelf respecterend persoon’ alles op alles zal zetten om door zijn omgeving niet gezien te worden als armoedzaaier, die niet eens geld heft om een behoorlijk drankje te kopen. En tot slot: welk een onzin om water uit een flesje te kopen! Uit de kraan is het goedkoper, (voor de locale merken) precies herzelfde water of wellicht zelfs beter dan buitenlands water. Maar ook daar geldt natuurlijk: statussymbool en laten zien dat je geen armoedzaaier bent!

 2. @Edgar. Heb veel gereisd in de wereld. Maar het is echt waar de domste mensen wonen hier.
  Ik denk dat het gewoon in de genen zit. Toch ook niet gek dan dat deze regering louter en alleen bestaat uit laag tot zeer laag,en zelfs ongeschoolden. Maar als iedereen dom is merken ze het niet van elkaar.

 3. Prachtig citaat en helaas de norm op de, veelal, ongeschoolde eiland:

  De dochter van Sharifa is acht jaar en twintig kilo te zwaar. !

  “Op dringend advies van de dokter moet mijn dochter afvallen”, vertelt Sharifa
  “Voorheen gaf ik haar altijd een flesje Pop mee, ik dacht dat het geen kwaad kon”

  Ten eerste heb je niet in de gaten dat je dochter 20 kg te zwaar is……terwijl ze nog geen 8 jaar oud is !!!
  Hoe dom moet je dan wel niet zijn en hoe weinig geef je dan om de gezondheid van je kinderen ? Eigenlijk geeft zo’n moeder zichzelf een brevet van onvermogen,

  Ten tweede mogen we concluderen dat ze absoluut niets begrepen van gezonde voeding, gezond leven etc

  Waarom zijn er toch zoveel domme mensen op dit eiland ?

 4. @japie, tijdens de PAR dynasty waren ze begonnen ze met dat ”medicijn” in ons drinkwater. Ja ongevraagd zelfs want ”de bevolking is dom….”
  Vraag me af wie aan dat fluor gedoe verdient.

 5. @Zorro, Curaçao het beste drinkwater uit de regio? Dat is allang achterhaald. Dat was toen er nog geen fluoride erin zat en toen de waterleidingspijpen nog onderhouden werden. Zeg maar zo’n 40 jaar geleden.
  Op Curaçao wordt alleen maar naar de buitenkant gekeken. Het buitenkant moet mooi zijn. Daar wordt een vermogen in geïnvesteerd.
  Monumentale gebouwen worden keer op keer gerestaureerd maar in de waterleidingspijpen onder de grond wordt niet geïnvesteerd want niemand ziet ze.
  Als dit zo door blijft gaan zullen de kosten van gezondheidszorg niet meer op te brengen zijn.

 6. Wat dachten jullie van de meeste pakjes juice (zoals lovers), daar zijn vrijwel altijd suikers aan toegevoegd.
  die maken ook heel dik, vers fruitjuice blijft het beste, maar in sommige daarvan zitten ook veel suikers. Het blijft dus oppassen. Water is het beste maar flessewater is duur en drinkwater komt niet uit de kraan sinds daar vergif aan toe wordt gevoegd als ongevraagd medicijn.

 7. @ lita. Water uit de kraan moet ook te drinken zijn, fluoride is omstreden in het drinkwater,

  Voor het Carbisch gebied hebben we waarschijnlijk het beste drinkwater. Ik weet niet of fluoride alleen de oorzaak is, maar ik kan het niet echt lekker drinkwater vinden. Met een filter op de kraan is het nog wel te doen.

 8. Gelukkig eindelijk aandacht voor overmatig gebruik van Frisdrank, in het biyzonder de maxiflessen voor elk gelegenheid

  Water uit de kraan moet ook te drinken zijn, fluoride is omstreden in het drinkwater,
  overheid neem je verantwoordelijkheid hierin, maak reclame voor drinkwater waarom het goed is voor de mens af en toe jezelf trakteren op frisdrank niks mis mee, nu vervangt het drinkwater, awa limon is ook lekker fris in de tropische hitte een goede dorstlesser

 9. Goed idee om de frisdranken duurder te maken.
  Nu van dat extra ontvangen geld snel een lokaal inrichten als gym waar de scholieren gratis tijdens hun vrije lesuren of direct na schooltijd effe wat kunnen oefenen.

  Helaas alleen jammer dat die school nu ook nog ongezonde lucht over zich heen krijgt.