ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag komt Jopi Hart aan het woord. Hij gelooft, in tegenstelling tot wat anderen concludeerden uit zijn vorige column, wel in Curaçao.

Beste lezer, in tegenstelling met wat ik in mijn laatste artikel – ‘Curaçaoënaars kampioen masochisme’- heb geschreven, geloof ik heilig in ons Dushi Kòrsou. Ik ben ervan overtuigd dat wij uit onze problemen zullen geraken; dat wij uiteindelijk tot een oplossing zullen komen van onze organisatorische onvolkomenheden, zoals het uitstellen van beslissingen of het nemen van juist die beslissingen die negatief uitpakken. Ik heb vertrouwen in een duurzame en rechtvaardige toekomst voor onze gemeenschap, omdat wij een solide basis hiervoor hebben. Sta mij toe enige toelichting te geven.

Naast de gunstige geografische ligging en fysieke voordelen van ons eiland, is het gemiddeld onderwijsniveau van ons volk hoger dan veel landen in de regio. We hebben eeuwenlang een enorme ervaring opgedaan in handel drijven met allerlei landen in de wereld, en ook een grondige kennis van zaken opgedaan in financieel beheer. Onze band met Nederland is een enorm voordeel, zowel commercieel als in internationale acceptatie, omdat wij, als lid van het Koninkrijk der Nederlanden, profiteren van het uitstekende imago dat Nederland geniet overal in de wereld!

Wat ons in de weg heeft gestaan ons voordeel te behalen uit deze positieve punten, is ons falen ons eigen potentieel te erkennen en ernaar te handelen vanwege een minderwaardigheidsgevoel, gebaseerd op ons slavenverleden, dat eindelijk aan het minderen is. Dit heeft ook bijgedragen tot een gebrek aan eenheid, mede vanwege de grote etnische diversiteit van ons volk, die door partijpolitiek is versterkt. Dezelfde partijpolitiek in een kleine gemeenschap zoals de onze, heeft bijgedragen tot een overheidsapparaat op basis van vriendjespolitiek, in plaats van kennis en ervaring. Al deze factoren zijn mede de oorzaak van ons ondermaatse prestaties, die ik overduidelijk heb aangegeven in mijn artikel over ons ’masochistisch gedrag’.

Maar ‘there is a change in the air’. Ik proef een houding onder ons volk – gelijk aan wat elders in de wereld plaatsvindt – dat men het heeft gehad met dat politiek gedoe, dat men het spuugzat is de onzin van sommige politici aan te horen, meer dan genoeg heeft van die loze beloftes, gebrek aan transparantie, de vriendjespolitiek beu is, corruptie en mensen verafschuwt die alleen maar aan eigen gewin denken en die van hun geldschieters.

Net zoals in andere landen, heeft het volk ook hier meer dan genoeg van politieke geharrewar, en zoekt naar middelen om meer invloed te krijgen in het beleid van het land via een participerende democratie. En het is in dit verband dat ik vind dat ons volk klaar staat om het heft in eigen handen te nemen met betrekking tot hun eigen toekomst, omdat we meer dan voldoende capabele en onkreukbare mensen hebben, zowel binnen als buiten de politiek, die zich inzetten voor het welzijn van het land. Er zijn stichtingen, organisaties zonder persoonlijk belang, die kritisch staan tegenover het overheidsbeleid, buurtorganisaties die zelf suggesties aandragen hoe problemen in de wijk op te lossen, academische denktanks die goed beargumenteerde meningen publiceren hoe er gewerkt kan worden aan een duurzaam en rechtvaardige toekomst. Ook zie ik hoe professionelen die geen behoefte hebben aan politieke gunsten, zich opofferen door zitting te nemen in het parlement en deel uitmaken van deze regering, omdat ze vinden dat zij hun kennis ten dienste van het land moeten stellen.

Dit zijn allemaal signalen dat wij ons aan het losmaken zijn van de wurggreep van het ‘masochisme’ dat ik laatstelijk het beschreven. Ons volk is klaar om zich in te zetten voor een participerende democratie, waarin de stem van het volk kan klinken over de wijze waarop Curaçao geregeerd moet worden.

17 reacties op “Ingezonden: ‘En toch kunnen we het’”

 1. Om ergens iets van te maken moet je wel in jezelf geloven. Ik ben nog nooit een goede ondernemer tegen gekomen die een pessimist is.

  Zonder geloof in een betere toekomst door haar bewoners zie ik de toekomst van Curacao somber in.

  Maar gelukkig zijn er mensen die in een betere toekomst geloven en zich inzetten in een betere toekomst voor dit mooie eiland met al zijn gebreken. Mensen die bereidt zijn hun mening te geven, mensen te motiveren en investeren om een betere toekomst te creëren voor onze kinderen.

  Stap een is geloven in een betere toekomst, stap twee is je ervoor inzetten. Ik geloof niet dat de lezers van versgeperst dit beseffen, vaak wordt er gezegd verbeter de wereld begin bij jezelf. Ik zou zeggen verbeter Curaçao en begin bij jezelf, zet je in voor een schoner, mooier, gastvrijer curacao en zorg dat mensen je volgen, in plaats van vanaf de zijlijn schreeuwen dat alles slecht geregeld is.

  Stop met polariseren en zet je allemaal in voor Curaçao, vergeet het verleden en kijk naar de toekomst, op die manier kan Jopi gelijk krijgen.

 2. Aardige Jopi Hart
  Als een Nederlander wil of probeert u een mooie reclame van de slechte imago tussen Nederland en Curacao te promoveren
  Want ten eerste is Curacao een van de vijfde belangrijke centrale post ter Wereld .
  En ten tweede de geschiedenis van Curacao samen met Nederland was en nog steeds is onacceptabel ( machtmisbruik ).
  En net als Curacao heb met Nederland gedanst kan Curacao ook met de rest van de Wereld dansen .

 3. @Egoist? Koning “In het land der blinden is 1 oog Koning”.

  Zo werkt het niet, want de blinden weten niet wat het is om te zien.
  Stel je bijv een land met kleurenblinden voor en stel dat jij de enige bent die wel kleur ziet?
  Stel je voor dat je geesten ziet die de rest niet ziet?

  Als er ooit nog een lijst met compleet foute spreekwoorden komt, moet deze bovenaan.

 4. Jopi, hoe symphatiek ik je schrijven ook vind, het getuigd niet van realiteitszin. Ik begon halverwege je schrijven bijna te vermoeden dat je ook zou aankomen met de olievoorraden die we in onze wateren hebben. Dat viel gelukkig mee. Het enige potentieel wat Curacao heeft, is een vakantieparadijs te worden. Dat gaat met een volk als het Curacaose nimmer en nooit lukken -onbeschoft, onopgeleid of anders slecht opgeleid, veeleisend en dom. Er is geen enkele reden om te veronderstellen dat het met Curacao goed zal komen in 10 jaar tijd. Integendeel: over 10 jaar is BuenaVentura (Colombia) rijker en veiliger dan Willemstad en is er ook meer te beleven (in positieve zin), let maar op!

 5. Wat zijn de fysieke voordelen van curacao? olie? fruit? groente? Alles moet worden geimporteerd.. Er is vrijwel geen bronwater.. alles is duur vergeleken met de regio.. in Colombia Suriname kan je wel straatarm zijn maar je kan in je eigen etensbehoefte voorzien dmv een tuintje.. Singapore heeft volgens mij ook geen eigen bronnen en toch zijn ze welvarend.. rarara hoe kan dat?

 6. I love dreaming too.

  If you dont bust your balls then they will find someone else who will…Curacao might have advantages but where are these under the disadvantages?
  No investors, financial industry (trust) dying…crime in a rise, laundering, corruption, bad bad bad bad bad education, crap medical facilities, even the roads suck..dont get me started on driving habits.

  I too believe, one day, we will not be a second Haiti…more like a Cali or Sau Paulo…

 7. Jopi, jij komt toch zelf uit het onderwijs en jij vindt jij dat echt zo geweldig ? Papiamento a bai skol y skol a bai den..?!/)+=”.
  Er is nu sprake van niet 1 maar 2 verloren generaties en de 3de verloren generatie is al geboren. Ongeletterde boeventuig, atrakado’s en allerlei soorten criminelen behalve “witte boord” criminelen, want de gemidddelde YDK is te stom daarvoor.

 8. Bewondering voor de mensen die er nog in geloven, toch best knap als je al jaren het tegenovergestelde in je gezicht gesmeten krijgt. Hulde voor de mensen die er direct wat aan proberen te doen, ik zou t niet kunnen opbrengen om moeite te doen terwijl het gros bewust kapot maakt, het geen zak uitmaakt, of eigenlijk niet eens weet wat er “gemaakt” dient te worden.

  In het land der blinden is 1 oog Koning. Bedankt, volk van me 😉
  Ik geniet elke dag op mijn eiland, inmiddels onder het motto “hoe meer blinden hoe meer vreugd”. Het leven is al niet eeuwig en niemand heeft reincarnatie nog bewezen.

 9. Met al respect voor u Jopi Hart .
  Wat ik u eigenlijk wil zeggen is probeert uw conclusies zo kort en evenwel gelijk te houden
  Wat het er eigenlijk gebeuren nu met de Curaçaose politiek is dat ze zijn kapot en verbaas wat Nederland en Shell met Curacao hebben gedaan .
  En nu moet Curacao alleen proberen te vergeten ‘ wat voorbij is voorbij ‘ .
  En begint nu in de boot van PDVSA en Venezuela in die richting te gaan varen .
  Net als Curacao vroeger in de boot van Shell en Nederland heb gevaren .
  Want anders blijven de Antilliaanse bevolking net als een moderne slavernij nog steeds van Nederland

 10. Ik zou willen dat Jopi gelijk heeft, maar ik twijfel aan veel van zijn stellingen.

  Zoals die over ons goede onderwijs. Spreek off the record met docenten van de UNA en ze vertellen je dat de mentaliteit en de kwaliteit van de studenten erbarmelijk is en dat ze allerhande truuks moeten toepassen om nog een aantal geslaagden te kunnen produceren.

  Zoals punten voor werkstukken met geen enkele controle of de student die wel zelf gemaakt heeft. Zoals, en dat is helemaal belachelijk, punten voor aanwezigheid bij de lessen.

  Ik zou graag de werkgever willen leren kennen die salaris voor aanwezigheid alleen betaalt, dan ben ik morgen al in dienst.

 11. @Philippe Maaskant, je bent geen pessimist, je bent in deze zeker een realist, Curaçao heeft op genoemde vlakken niets extra’s te bieden. Curaçao is alleen aantrekkelijk om dat het er mooi weer is, er weinig regels zijn en de regels die er zijn amper worden gecontroleerd en het mooie fiscale mogelijkheden heeft, verder heeft het niet veel en zal er ook niet veel bijkomen, de regering kan wat we hebben al amper in stand houden, laat staat er nog een schepje bovenop doen.

  …nee, goed bekeken ben je absoluut een realist Philippe!

 12. Het is leuk om positief te zijn en zoals Jopie nog licht aan het eind van de tunnel te willen zien. Maar helaas moeten we ook realistisch zijn en dan heeft Philippe volledig gelijk.
  Ik heb 20 jaar geleden al eens gezegd dat, degene die de toekomst van Curacao wil zien, gewoon naar de andere eilanden moet kijken. Geen idee waar we naartoe gaan ?
  Kijk naar Jamaica, Puerto Rico of zelfs dichter bij huis, Caracas.

  Het blijft echter wel diep triest om te zien dat een eiland, met vrijwel 365 dagen per jaar zon, een prachtige zee, mooie stranden etc kans ziet om er zo’n puinhoop van te maken. Er zijn landen waar de zon maar een paar maanden per jaar schijnt en die doen het toch stukken beter.
  Maar ja, lamlendig zijn we hier altijd geweest en lamlendig zullen we altijd blijven. Werken voor je geld is en blijft gewoon een verschrikkelijk vies woord.

 13. @Jopi,

  “De gunstige geografische ligging”

  Het is iets dat we ons zelf aanpraten, we zijn niet het centrum van de wereld tussen Noord en Zuid en Oost en West, en we zijn veel te beperkt voor welke hub functie dan ook. Ooit gemerkt dat landen vechten om me te mogen doen op ons eiland, vanwege de unieke ligging? Nou dan. Het is een ambitie die we ook zouden hebben als we op de Petrus en Paulus rotsen zaten.

  “En fysieke voordelen van ons eiland”

  Zoals..Een bloeiende zelfvoorzienende landbouw? Een luchthaven met een enkele landingsbaan? De beschikbaarheid van zoet water in haar rivieren? De stabiele energievoorziening? Een haven met een zo smalle ingang dat bij een beetje wind een schip met loods en al tegen Plaza vaart? Dat was in de tijd van de WIC handig voor piraten, maar nu? Wel even realistisch blijven.

  “het gemiddeld onderwijsniveau van ons volk hoger dan veel landen in de regio”

  En wat doen we er mee? We spreken talen, maar weinigen ervan ook goed.
  Het onderwijs en de ambtenarij worden hoogst betaald. Onze lonen zijn te hoog en we kunnen niet concurreren. Onze productiviteit is te laag, onze arbeidswetgeving te star.

  “We hebben eeuwenlang een enorme ervaring opgedaan in handel drijven ”

  Ja te beginnen met de slavenhandel. Verder is de enige handel van betekenis van Hindustanen in de Freezone. Valt dus wel mee allemaal.

  “grondige kennis van zaken opgedaan in financieel beheer”

  Wat vooral betrekking had op belasting ontwijking omdat men hier anoniem en laag belast zaken kon doen. Die belastingontwijking kalft af en wordt internationaal aangepakt. Is geen sector met toekomst.

  “Onze band met Nederland is een enorm voordeel”

  We hebben massaal gestemd op partijen die van Nederland af willen. Dus daar zit geen toekomst in. Vooral door de stemmingmakerij vanuit PS heeft Nederland het wel gehad met Curacao. “Bel maar even en je bent zelfstandig” zei Rutte.

  Ben ik nu zo’n pessimist?
  Lees dan eerst het rapport van Thierry Apotheker Consultants.
  Opgesteld op verzoek van de regering (waar ook de PS in zat)
  Wanneer gaan de Staten het bespreken? Te moeilijk?

 14. Sjoerd, mee eens, maar zolang het volk op corrupte politici blijft stemmen is het dweilen met de kraan open.

 15. Jopi. you are right! Ondanks de politiek en ondanks de negatieve inborst van vele onder ons zal Curacao zegevieren. Soms moet je als volk eerst door de donkere tunnel om aan het eind het licht te zien. Vele van ons hebben ons hele bestaan hier. Opa, oma, ooms, tantes, neven en nichten, huis en haard staan allemaal hier op deze rots. Dit eiland is wie we zijn. We hebben helemaal niets te zoeken in Nederland, Venezuela of de Verenigde Staten. Het zijn landen om met vakantie naar toe te gaan. Zij die er heen trekken om er een nieuw bestaan op te bouwen komen van een koude kermis thuis. Yu di Korsou is wie we zijn en wat ons maakt. Af en toe hebben we mensen die durven te dromen en die genoeg entrepeneurship hebben om deze droom waar te maken Smeets met zijn off-shore, een groep YdK met een Curacao Stock Exchange, Tony de Lima met zijn Citex, Gregorie Elias met zijn Fundashon Bon Intension en nu Andres Casimiri met zijn Greentown. Maar ook mensen van buiten durven te investeren, zoals de hele Jant Thiel area, een Space Expedition etc etc Wanneer er een goed plan komt voor nation building en wanneer het ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd en alle YdK de mogelijkheid krijgen om hun steentje bij te dragen dan kan het licht in ieder tuintje schijnen. Negativisme moet plaats maken voor Positivisme. En wie er niet in gelooft, what are you waiting for ……..

 16. Jopi, zolang corrupte politici nog steeds vrij rondlopen zal het niet lukken..
  OM is aan zet! Misschien dan pas kunnen we wat doen maar niet zolang corrupte politici over het eiland heersen en ermee wegkomen!

 17. Ik gun Jopi het plezier van een geloof in een beter Curacao, maar ik denk dat ik realistischer ben als ik zeg dat dat nooit zal gebeuren.

  En dat baseer ik gewoon op wat ik iedere dag overal zie: een uiterst gebrekkige arbeidsmentaliteit, een totaal gebrek aan normen en waarden (zie op welke corrupte politici massaal gestemd wordt) ook in het verkeer (en bij justitie die een drievoudig verkeersmoordenaar na een week gevangenis al weer vrij laat). Maar ook een algemene domheid van mensen die ik hen niet kwalijk kan nemen maar er ook toe leidt dat we geregeerd werden door een eigen zakken vullende MFK regering due hun zetels met valse beloften en het uitdelen van Blackberries en lomito en wiskey hadden verkregen.

  Dream on Jopie, met alle respect overigens want jij behoort tot de kleine groep die wel de intelligentie, normen en waarden en mentaliteit hebben ‘to make a change’.