• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

BonaireCURAÇAO – Rijkswaterstaat heeft twee zogenaamde current busters bij de haven van Kralendijk Bonaire gestationeerd. De current buster kan bij een olieverontreiniging op zee worden ingezet om olie te verzamelen. De verontreiniging kan vervolgens worden opgepompt en afgevoerd.

De levering van het materiaal past in een groter project om Bonaire te helpen goed voorbereid te zijn op maritieme incidenten.

Training
De current busters worden gebruikt door de havenmeester, marine park rangers en vrijwilligers. Afgelopen week organiseerde Rijkswaterstaat een training met het nieuwe oliebestrijdingsmateriaal. De dag startte met een theorieles, ‘s middags werd de current buster voor de eerste maal daadwerkelijk uitgerold en in het water gelegd. De tweede dag is er de gehele dag getraind met het uitgeven vanaf de wal en het varen met de current buster. Bopec en BPPS hebben ieder een werkschip beschikbaar gesteld voor de oefening. De nieuwe loodsboot van het openbaar lichaam werd gebruikt om de deelnemers de werking van het systeem van dichtbij te kunnen laten zien.

Goed voorbereid
Sinds Bonaire, St. Eustatius en Saba openbare lichamen zijn, is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de organisatie en coördinatie van de maritieme incidentenbestrijding op de zee. Eerder al ontving Bonaire een container met materiaal om de kust schoon te maken bij een olieverontreiniging. Naast de container en de current busters zijn er nog plannen voor het leveren van grote en kleine off-shore oliekerende schermen. Ook Saba en Sint Eustatius hebben oliebestrijdingsmateriaal ter beschikking gekregen. Hiermee zijn de eilanden in Caribisch Nederland in staat om snel in te grijpen bij een eventuele verontreiniging op de zee.

current buster olie bestrijding Bonaire

www.versgeperst.com