• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het bisdom op Curaçao heeft een commissie aangesteld om klachten over seksueel misbruik binnen de kerk te behandelen. “De bisschop voelt zich verantwoordelijk voor de kerk. De commissie zal er alles aan doen om objectief te zijn”, aldus Filo Silvano, secretaris van de commissie.

Er zijn de laatste tijd, wereldwijd, veel meldingen over seksueel misbruik binnen de kerk en kritiek over hoe de kerk hiermee omgaat. De kerk zou niet objectief zijn en de problemen verbergen voor de buitenwereld. “Het siert de kerk niet dat dit soort dingen gebeuren. Als ik zou merken dat dit toedekken hier ook gebeurt, zou ik de bisschop absoluut vertellen dat dit geen goede aanpak is. Wij zullen de bisschop adviseren de klachten objectief te behandelen”, laat Silvano weten. Volgens Silvano heeft de bisschop zelf een commissie aangesteld en dit niet aan een onafhankelijke organisatie overgelaten omdat de kerk dit op een geëigende wijze wil aanpakken.

Wantrouwen
De commissie is sinds zaterdag 3 april actief. Iedereen die het seksueel misbruik heeft ervaren, kan zich bij de commissie melden. “We hebben tot op heden geen klachten binnen gekregen. Ik denk dat dit ook wel even zal duren. Dit niet alleen door de kleinschaligheid op Curaçao, maar ook door het wantrouwen in de kerk. Mensen hebben jammer genoeg een slecht beeld van hoe de kerk met de klachten omgaat”, vertelt Silvano.

Hulp
Zoals Versgeperst.com eerder al meldde, kwam recentelijk het verhaal van´Johnny´ naar buiten. Hij is naar eigen zeggen jarenlang seksueel misbruikt in Internaat Soto. Silvano vindt dit een vervelende situatie. “Dit is een situatie waarin het slachtoffer geholpen had moeten worden door hulpinstanties. Ik vind het jammer dat hij er mee naar de media is gestapt. Hij had ergens anders al veel eerder hulp moeten krijgen.”

2 reacties op “Kerk onderzoekt seksueel misbruik”

 1. Wat ik jammer vind is dat de Commissie op Curacao in deze moderne tijd niet eens een adres meldt waar slachtoffers zich kunnen melden( dus niet alleen een telefoonnummer)

  Echt jammer

 2. Geachte heer Silvano,

  Mhr Silvano vind het jammer dat ik met mijn verhaal naar de pers ben gegaan.
  Voor alle duidelijkheid wil ik melden dat ik de pers niet heb benaderd maar zij mij.
  Ik heb me als Nederlander bij de Commissie Deetman hier in Nederland gewend, maar werd door deze Commissie verwezen naar het BIsdom op Curacao, en er was toen nog geen Commissie op Curacao geinstaleerd. Ik heb de pers wel op de hoogte van deze gang van zaken.

  Met vriendelijke groet,
  Johnny