• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Foto Nico van der Ven: Ronald PlasterkCURAÇAO – Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft in januari een advies om de omstreden rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte op Bonaire te vervangen niet opgevolgd. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag op basis van ingewijden.

Oud-burgemeester van Dordrecht Ronald Bandell had als verkenner in opdracht van Plasterk een oplossing gezocht voor de bestuurlijke crisis op het eiland. Die ontstond na de aanstelling van Stolte in mei 2011.

Weinig steun
Er zijn naast de regerende Union Patriotiko Boneriano, een zusterpartij van het CDA, nog maar weinig partijen die de rijksvertegenwoordiger steunen. Er zou onenigheid zijn tussen Stolte en een deel van de eilandraad, de gezaghebber, uitgezonden Nederlandse ambtenaren en justitie. Voor hij rijksvertegenwoordiger werd, adviseerde Stolte, zelf CDA’er, politici van de UPB. Die worden nu verdacht van corruptie, valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen, schrijft de krant.

Bemoeienis
Uit onderzoek van de krant zou blijken dat Stolte zich als rijksvertegenwoordiger heeft bemoeid met strafrechtelijke onderzoeken tegen UPB-bestuurders. In een geval vroeg hij procureur-generaal Dick Piar om een strafzaak tegen UPB-gedeputeerde Burney El Hage te laten vallen. In een ander geval eiste hij van gezaghebber Lydia Emerencia vertrouwelijke stukken uit een strafzaak tegen UPB-gedeputeerde James Kroon. Pier en Emencia hebben dit gemeld bij Plasterk en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

© Novum

6 reacties op “‘Plasterk verving omstreden man op Bonaire niet’”

 1. @Willem Felix, zo is dat. Chapeau !

 2. Nederlandse bestuurder wordt op Bonaire verdacht van het verduisteren van tientallen miljoenen, en wat zegt onze Phipillo/Pipo: “Dat hij dus even de kans krijgt om een ander inkomen te vinden…”
  Klassieke voorbeeld van meten met twee maten. Als het van Assendelft of iemand anders was geweest dan was deze forum te klein voor onze Pipo/Philippo. Hahaa, typisch.

 3. Is Rudney Garmes geen geschikt opvolger?

  Als afwashulp van Cactus Club is hij op Curacao statenlid geworden, en hij kan op Bonaire met zijn 27 huizen, 8 cactussen en 15,000 ezels minder kwaad doen dan op Curacao dunkt mij.

 4. Ok Philippe, als dat klopt wat je zegt dan we wachten maar rustig even af tot Stolte zich weer ergens heeft genesteld tussen andere geldstromen…..

 5. Stolte gaat echt wel weg, maar het kost even tijd om dat te regelen. Het vinden van een opvolger is vast al aan de gang en het mooist is, als hij de eer aan zichzelf houdt. Dat hij dus even de kans krijgt om een ander inkomen te vinden is zo gek niet. Anders kost het de overheid ook meer.

 6. Ik zie deze Ronald Plasterk nog zo voor me tijdens zijn Buitenhof columns; als het oprecht socialistisch geweten van Nederland. Maar wat gebeurt er in godsnaam met de fantastische mensen zodra ze de politiek inglijden…. Waarom worden deze heren binnen no time onderdeel van de corruptie? Want daar hebben we het aantoonbaar over op Bonaire. Dit kan niet Plasterk, dit moet je aanpakken!!