• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Foto Koninklijk Huis: Koninklijk WapenCURAÇAO – Prins Bernhard junior heeft een vorm van lymfeklierkanker. De ziekte, non-Hodgkin lymfoom, is onlangs bij hem geconstateerd, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). De ziekte moet nog nader worden onderzocht, maar zal volgens de RVD voorlopig het functioneren van de prins belemmeren.

De ziekte moet nog nader worden onderzocht, maar zal volgens de RVD voorlopig het dagelijks functioneren van de 43-jarige prins belemmeren. Wat dit precies betekent, wanneer de ziekte is vastgesteld, hoe het nu met Bernhard junior gaat en welke vorm van het non-Hodgkin-lymfoom de prins precies heeft, is niet bekendgemaakt. De RVD wil donderdagavond verder niets vertellen.

Lymfestelsel
Het non-Hodgkin-lymfoom is een vorm van kanker van het lymfestelsel, waarbij abnormale celgroei van een afwijkende lymfekliercel optreedt. Lymfekliercellen zijn een soort witte bloedcellen, die een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van ziekteverwekkers en de productie van afweerstoffen, meldt kanker.nl, een initiatief van onder meer KWF Kankerbestrijding. In Nederland wordt elk jaar volgens de site van KWF Kankerbestrijding bij ongeveer 3900 mensen een non-Hodgkin-lymfoom vastgesteld. De ziekte komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 45 jaar, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Naar verhouding krijgen iets meer mannen dan vrouwen de ziekte.

Twee varianten
Non-Hodgkin-lymfomen worden ingedeeld in twee groepen, indolente of agressieve non-Hodgkin-lymfomen. Bij de indolente variant is sprake van gezwellen die langzaam groeien. Ongeveer de helft van de patiënten heeft deze vorm. De andere helft heeft agressieve non-Hodgkin-lymfomen, die bestaan uit cellen die snel groeien. Een indolent non-Hodgkin-lymfoom gaat soms na een tijdje over in een agressief lymfoom. Waardoor de ziekte precies ontstaat, is niet bekend.

Crohn
Bernhard junior wordt al enige jaren behandeld voor de ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte van het spijsverteringskanaal. Bij de ziekte van Crohn kunnen er volgens de Maag Lever Darm Stichting ontstekingen optreden in het hele spijsverteringskanaal. Prins Bernhard junior is de tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. De 43-jarige prins, voluit genaamd Zijne Hoogheid Prins Bernhard van Oranje-Nassau van Vollenhoven, is sinds 2000 getrouwd met Annette Sekrève. Het echtpaar heeft drie kinderen, een dochter en twee zoons.

© Novum

www.versgeperst.com