CelCURAÇAO – Luigi Lorenzo F. blijft voorlopig dertig dagen langer vastzitten voor betrokkenheid bij de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels. De 26-jarige man, die ook wel bekendstaat als Pretu, wordt verdacht van de moord op Raul ‘Bolle’ Martinez. Die wordt op zijn beurt gezien als een van de daders van de moord op Wiels.

De rechter-commissaris in Willemstad vindt dat het onderzoeksbelang in deze zaak zwaarder weegt dan een invrijheidstelling van de verdachte. Wel oordeelde hij dat Pretu niet langer mag worden vastgehouden op de zwaarbewaakte marinebasis Suffisant. Dat betekent dat de 26-jarige man naar de voormalige Bon Futuro-gevangenis moet of naar een kleinere gevangenis aan de westkant van het eiland.

Voorarrest
Pretu zat al zestig dagen in voorarrest. Een schorsingsverzoek van advocaat Marije Vaders werd begin augustus in appèl afgewezen. Het Openbaar Ministerie moet nu voor het eind van de nieuwe dertigdagentermijn de zaak van Pretu voor de rechter brengen. Dat gaat gebeuren op 13 september.

Pro-formazitting
Op deze pro-formazitting zal om uitstel van behandeling worden gevraagd omdat het onderzoek nog niet is afgerond, zo bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Pretu werd op 15 juni in Zoetermeer aangehouden en daarna naar Curaçao overgebracht, waar hij in beperkingen vastzat. Die blijven nog steeds van kracht. Pretu mag alleen maar contact hebben met zijn advocaat.

© Novum

9 reacties op “Pretu langer vast, maar niet meer op Suffisant”

 1. net gelezen de opmerkingen van de Hr. Pisas, het is jammer dat sommige mensen nog steeds niet het begrip Trias politica begrijpen.

  uiteraard is het vreemd dat een verdachte die mogelijk informatie kan geven over en het hoe en waarom wat in mei is gebeurt uit een beveiligde situatie , richting een meer open situatie word overgeplaatst.

  Echter de rechter heeft beslist, daar heeft de Minister of een statenlid zich niet mee te bemoeien.

  strak willen de staten misschien ook wel de strafmaat bepalen. Dit kan alleen als er wetten zijn veranderd en zijn aangenomen in ons parlement.

  De Hr Pisas heeft gelijk dat hij zich zorgen maakt , tenslotte de beveiliging is nu in de handen van ons politiekorps en onze justitie terwijl we deze eerst hadden uitbesteed.

 2. @ Cor. En waarom moet Nelson dos Santos niet zitten? Dat is toch een 3 voudig moordenaar maar loopt vanavond gewoon te feesten bij CNSJ.

  Omdat de rechter dat om een of andere duistere reden heeft bepaald, maar op 3 september dient het hoger beroep dat het OM daartegen heeft ingediend.

 3. En waarom moet Nelson dos Santos niet zitten? Dat is toch een 3 voudig moordenaar maar loopt vanavond gewoon te feesten bij CNSJ.

 4. Waarom moet Pretu wel ziten en Robbie Dos Santos niet? Bientu zaak duurt al 4 jaar ofzo

 5. stel dat deze verdachte want meer is hij niet inderdaad meer weet van de moord op Wiels.
  dan lijkt het me niet wijs om deze verdachte over te plaatsen in een ander regime.
  we weten allemaal dat onze gevangenissen zo lek als een mandje zijn, ook weten we dat duistere krachten invloed kunnen hebben op het bewaking personeel, toeleveranciers etc.
  toen Godett vast zat had hij ineens een telefoon, laatst zijn er nog 3 vuurwapens gevonden in de gevangenis.
  het alleen contact hebben met zijn advocaat zal nu niet meer van toepassing zijn, jammer dat we deze kans om meer duidelijkheid te krijgen als de verdachte inderdaad betrokken is voorbij laten gaan

 6. No Por: Wie denk je dat dat betaald dan? Echt!!!

 7. Ik weet niet of de Florence Nightingale van crimineel Curacao, Marije Vaders, haar client een goede dienst bewijst met overplaatsing naar een minder beveligde locatie.

  De samenleving wel, want die is het zat dat de huisvesting van deze crimineel haar maandelijks naar schatting 80,000 gulden kost.

  We hebben geen geld voor schoolboeken maar investeren op jaarbasis wel een miljoen in een groot crimineel.

 8. Goed gedaan Marije. Ik dacht dat Pretu voor zijn eigen veiligheid op de basis zat. Nu weten we zeker dat het gemakkelijker wordt hem wat aan te doen… Wiens belangen dien je?

 9. Nou die zien we dan eerdaags ook niet meer rondlopen in een of ander gevang,het is te hopen voor hem dat hij de 13 september haald,als dit gebeurd komt het OM wel heel makelijk weg met de zaak Wiels,als Pretu er niet meer is word de zaak geseponeerd let op mijn woorden.