• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag is het woord wederom aan scholier Marnix van Thiel, die ingaat op de late levering van de schoolboeken.

In mijn brief eerder deze maand klaagde ik al over de latere levering van boeken, nu bereikt de hele situatie nieuwe hoogtes van puinhoop. Namelijk dat we nog lang niet alle boeken hebben. Vandaag konden we, tenminste dat dachten we, onze boeken komen ophalen. Ik zit in klas B1D en ik was dus een van de laatste. Wat bleek dus, hoe eerder je aan de beurt was hoe meer boeken je kreeg. Kortom, SSC had gewoon een te kleine voorraad. Ik kreeg twee boeken, omdat ik in de laatste klas zat, terwijl B1A en misschien ook wel andere klassen wel gewoon alle boeken hadden. Unfair!

Op de achterkant van de boeken staat: Eigendom van de Curaçaose overheid. Over de overheid gesproken. Waarom leert de overheid niet van zijn fouten? Waarom blijft de overheid volhouden dat gratis onderwijs ook kwalitatief beter is? Een aantal van mijn klasgenoten zeiden dat ze liever betaald onderwijs hadden met alle boeken in hun handen dan gratis onderwijs met weinig tot geen boeken in hun handen. En wat zei zeggen is waar. Mensen, dit gaat toch niet de goede kant op?

De boeken die we nog niet hebben moeten we nu invullen in een formulier, hopelijk krijgen we later deze week de resterende boeken. Maar op Curaçao kan je meestal bij dit soort dingen het ergste vrezen.

13 reacties op “Ingezonden: ‘Ik kreeg twee boeken’”

 1. @lokoloko: no spantabo. ik dacht dat je een vrouw was! hahahaha

  @R: het is algemeen bekend dat prive scholen over HET ALGEMEEN betere resultaten leveren dan overheidsscholen over HET ALGEMEEN. Natuurlijk zijn er voorbeelden van leerkrachten die beter zijn op prive scholen dan op openbare scholen en andersom. Maar dat is niet the point. Je moet kijken naar het gemiddelde resultaat.

  Ook kun je kijken naar wat ouders doen die hun kinderen goed onderwijs willen en kunnen verschaffen. Zij brengen ze naar international school, vespucci, etc en hebben er veel voor over. Ga eens een kijkje nemen bij een gemiddelde openbare school R. GA KIJKEN!

 2. @Etienne, gelukkig ben ik geen lololoko, maar Lokoloko want ik zal niet graag door een ander man omhest, gezoend en gekust willen worden. Wanneer de “gayparade” naar Curacao komt ga ik met vakantie naar mijn vriend Putin’s Rusland.
  Ondertussen zijn er geen leerboeken op de Curacaose scholen, dus waarom doen ze geen schooluitjes om de tijd te vullen. Breng die kinderen bijvoorbeeld voor een bezoekje naar Bo Futuro om hen alvast te wennen aan hun toekomst.
  (dit klinkt toch niet sarcastisch?)

 3. Dat privé scholen per definitie beter zijn is natuurlijk de grootste onzin.
  Er zijn vele docenten die op de niet privé scholen fantastisch werk verrichten. En er zijn genoeg studenten die wel willen en ook goede risultaten boeken. En hun eind examen halen.

  Dat het gratis onderwijs opgeheven moet worden is zeker waar.
  Gewoon terug naar het oude systeem dat nu blijkt beter was.
  Alleen vrees ik dat de meerderheid van de bevolking dit zo allemaal wel best vindt.
  Het zal nog een hele klus worden om de weg terug te vinden waar iedere leerling aan het begin van het schooljaar over zijn of haar boeken kan beschikken.
  Wat we nu meemaken is een schande voor dit deel van het koninkrijk.
  Marnix ik wens jou en alle studenten heel veel succes dit jaar.
  Laat het SSC jullie niet ontmoedigen.
  En hopelijk dat alle docenten zich nog meer gaan inzetten. Met deze positieve boodschap moet het negatieve overwonnen kunnen worden.

 4. Alles wat gratis is, heeft geen waarde.
  dus waarom zal je dan je best doen op school?
  Als ouders moeten betalen voor onderwijs, zullen ze wat meer zorgen dat hun kinderen hun best doen.
  de theorie is: gratis is waardeloos, dus waarom je best doen…
  Natuurlijk moeten mensen de kans krijgen om hun kinderen te laten leren, maar laat dat met subsidies gebeuren waar het nodig is.
  Tot een bepaald inkomen moeten ouders wel de kans krijgen hun kinderen gratis te laten leren.
  Maar die ouders moeten hier dan wel iets voor doen, wat het gevoel van gratis wegneemt.
  dus zullen ze (hopelijk) hun kinderen wat meer stimuleren om hun best te doen.
  Waarom je best doen voor iets wat gratis is en altijd ter beschikking is.
  Zeer foute gedachte gang van de PS met Asjes en Monk als hoofdpersonen van dit achterhaalde idee…

 5. @lolokolo: Ik kan je wel omhelzen en kussen en zoenen! Je hebt volledig gelijk. Stuur je kind nooit naar een skol di gobierno. Prive-scholen zijn de beste. Al moet je elke cent omdraaien, schulden maken, in een kartonnen doos gaan wonen: stuur je kind naar de beste school. Mensen: geloof niet dat de overheid beter dan jij weet hoe je je kind moet opvoeden. Laat ouders vrij om hun eigen onderwijs te kiezen: zonder overheidsbemoeienis.

 6. No por!, op 28-08-2013 om 18:53 schreef: de UNA

  Een universiteit op een eiland met 150k inwoners is toch al niet serieus te nemen.

  (Op een universiteit zijn het de kwaliteit van de hoogleraren en de faciliteiten die primair van belang zijn. Collegemateriaal bestaat ook bij prestigieuze universiteiten uit flut-dictaten uit de vorige eeuw, of boeken die gekocht moeten worden. Laatstgenoemden zijn eenvoudig op internet te bestellen. Per studierichting, worden overal ter wereld ”standaard”-boeken gebruikt voor een curriculum)

 7. Ik ben benieuwd hoveel boeken de 2 Radulphus-kinderen van Charles Cooper hebben ontvangen. Overigens krijgen de kinderen van Cooper ook gratis onderwijs, omdat het salaris van pa plus alle pastechi’s ontoereikend is. Een van de grootste blunders in de PS-geschiedenis, die maar niet gecorrigeerd wordt.

 8. Dat was puur om zetels te winnen en behouden, niemand denkt ooit na over de praktijk, sterker nog niemand denkt na. Het was gewoon om de stemmers van PS, het idee te geven dat hun geweldige partij hart heeft voor financiele situatie van de burgers. (lekker dom houden die handel) want al hun eigen kinderen gaan naar private schools (guess who pays for that???)

  Kan iemand mij uitleggen wat het doel was om de naam van PSC te veranderen? Alle leerkrachten en leerlingen waren er op tegen, het is toch doorgedrukt. Was er niks anders, meer dringend, minder nutteloos om je tijd en geld te investeren?? Really..?

  Sorry, maar het is gewoon depotisme. Je behoort naar je volk te luisteren, je vertegenwoordigt je kiezers, niet je eigen zakken.

  Het kan ze werkelijk waar niet interesseren of het volk er nou op voorruit gaat of niet.. Zetels winnen en zakken vullen.. That’s all folks..

 9. Beste Marnix,
  Een ambtenaar van SSc zei toch:”met of zonder boeken, jullie zakken toch!”
  Wordt een dropout en ga maar drugs verkopen. Wanneer je opgepakt, in gevangenis geweest en weer eruit, dan ga je naar Nederland.
  Dat is de toekomst die de politici waar jou ouders op hebben gestemd, jou naar toe willen drijven. Aan intellectuelen hebben ze niets. Zij willen domme stemvee die hun aan de macht houden.
  Waarom denk je dat er een stembureau in “Bo(n) Futuro staat tijdens de verkiezingen?
  Aan Marnix ouders: Stuur jullie kind naar een prive school b.v. ISC of breng hem naar de USA of Nederland. Als je het geld niet hebt, maak schulden, betaal geen belasting, maar stuur je kind naar een echte school !

 10. Wat een gezeur over die schoolboeken! Een bevriend docent van de UNA vertelde mij dat zijn studenten nooit een boek openslaan. Het uittreksel van vorig jaar wordt gecopieerd en als dat er niet in wordt de grootste nerd van de klas gevraagd het te schrijven.

  Hij vertelde me trouwens dat het eindexamen audit voor de richting accountantscontrole gemiddeld een 4.2 gescoord had, maar dat studenten dat konden compenseren met werkstukken.

  Oftewel, onze nieuwe generatie accountants weten niets van accountantscontrole maar kunnen goed knippen en plakken. De bestuurders van onze overheids NV’s kunnen dus rustig slapen (lees: doorgaan met frauderen) want ondekt zal het niet worden.

 11. In Venezuela bemoeit de overheid zich ook met de prijzen van w.c. papier en bakolie. Resultaat: geen w.c. papier of bakolie te krijgen.

  Op Curaçao wordt opeens het onderwijs gratis. Resultaat: geen boeken, slechter onderwijs.

  Gratis is niet gratis mensen. IEMAND betaalt de rekening. Betaal hem liever zelf, zodat je als consument kwalitatief onderwijs kunt afdwingen. There is no such thing as a free lunch.

 12. In de Amigoe stond laatst een ingeschreven stuk waarin werd gesteld dat meer dan 90 procent van de ouders van schoolgaande kinderen bereid en in staat is om het schoolgeld en de overige kosten in verband met het onderwijs aan hun kinderen, uit eigen middelen te voldoen.

  Nu kunnen ook die ouders de kosten afwentelen op de overheid. Er is toch geld genoeg! De partij van “het volk” zorgt goed voor de rijken.

  “Dit alles bevreemdt temeer daar er reeds een goed functionerend systeem bestond, waarbij minder draagkrachtige ouders door alle schoolbesturen op het eiland tegemoet werden gekomen door middel van sterk gereduceerde bijdragen en er daarnaast zelfs een subsidiestelsel van overheidswege bestond om de minder draagkrachtigen tegemoet te komen. ” (citaat Amigoe ingezonden).

  Rare politiek van de PS. Het was onnodig, het is duur, het werkt slecht uit en het heeft 4 ministers van Onderwijs genoopt af te treden, Waardeloos!
  Hier stemmen we op?

 13. Helemaal eens. Op zijn hoogst inkomens afhankelijk, maar zeker niet gratis.