Geld vragenCURAÇAO – Van 270 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld is niet te achterhalen of het goed is besteed doordat de boekhouding van de Antillen rammelt. Ook is met een deel van de subsidies gefraudeerd, schrijft het Algemeen Dagblad vandaag op basis van een opgevraagd rapport van de interne auditdienst van de rijksoverheid.

De miljoenen kwamen binnen bij de stichting Sona, waarvan Wilbert Stolte tussen 2008 en 2011 penningmeester was. Stolte vertegenwoordigt nu de rijksoverheid op de Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De stichting kan volgens rijksaccountants niet aantonen of het geld volgens de regels is uitgegeven. Een man en een vrouw zijn veroordeeld voor fraude met zo’n 170 duizend euro van de stichting. Justitie op Sint Maarten verdenkt een ander duo van fraude, witwassen en verduistering van een subsidie van een miljoen euro.

Opheldering
PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wil dat minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Roland Plasterk (PvdA) opheldering geeft. Hij wil onder meer weten of de bevindingen aanleiding zijn om de subsidiekraan dicht te draaien en ‘de miljoenen waarover onduidelijkheid bestaat tot de laatste cent terug te vorderen’. Fritsma vraagt ook of Plasterk bereid is de banden met de Antillen te verbreken en of hij van plan is Stolte uit zijn functie te zetten.

© Novum

13 reacties op “Vragen bij besteding subsidies Antillen”

 1. e, op 27-08-2013 om 15:57 schreef: ?????

  Wel eens bedacht dat een artikel door een journalist geschreven wordt, dat onvolledigheid en onjuistheden in vele gevallen aan deze persoon te verwijten zijn, en niet aan degene wiens uitspraken slecht op papier gezet worden ?

 2. @Sander, op Curaçao noemen ze dat ”leermoment.”

 3. Altijd grappig om te zien hoe het neerbuigend, arrogante volk over de eilanden en haar bewoners praat. Wie zijn jullie? Hebben jullie wel eens geschiedenis gehad? Door piraterij groot geworden…… Door te stelen en te roven onder de goedkeuring van een koning… Rotzooi praten over eilanden die tijdens de WOII het enige Nederland was waaruit de koninkrijk bestond. Eilandbewoners die hun beetje centen in de WOII hebben afgestaan om jullie door de bare tijden te helpen. Als je dat bedrag van toen terugrekend naar nu hebben wij ruim onze schuld betaald. Laatstaan de bijdrage die wij hebben geleverd aan het winnen van de oorlog. De nawee ligt nog steeds als asfalt in de haven. Altijd klaar om iedereen te vertellen hoe het moet en altijd een woordje klaar als de stront de ventilator raakt.

 4. Waar gaat het hier eigenlijk over? De “Antillen” bestaan niet meer.
  Gaat het over de BES-eilanden Bonaire, st. Eustatius , Saba.
  Of gaat het over Curacao, st. Maarten en Aruba?

  Over welk tijdperk gaat het? 2 jaar geleden, 5 jaar geleden of wat.
  Wie was toen aan de macht?
  Weet Fritsman niet eens dat de Antillen niet meer bestaan???

 5. sorry, vergeten te melden Hillen (ex-CDA….kamerlid-jarenlang -eigenlijk veel te lang , ex-minister -heel kort gelukkig) heeft zijn goede vrind Stolte aan dit baantje geholpen nadat Stolte een verdere carriere in Nederland wel op zijn embonpoint -zo heet dat eufemistisch in die kringen- kon schrijven. Waarvan akte. Op Curacao zouden ze ongetwijfeld MFK-lid zijn geweest.

 6. Stolte was tijdens zijn functioneren in Nederland ook al niet van onbesproken gedrag…
  En dan Hillen : deze figuur probeerde de bevolking aan het roken te krijgen !!!! (echt waar !!!) ,door tegen ruime vergoeding, als lobbyist van de tabakindustrie op te treden. Jaja, Hillen en Stolte, het zijn me een stel.

 7. laat me raden, de stichtingen van Scoop-constania en schotte komen er ook in voor

 8. en vandaar dat we nu het CFT hebben.

 9. dit soort mensen kunnen straffeloos stelen.
  we noemen het gewoon een slechte administratie….
  en hup de doofpot in, geen bewijzen….

 10. Het is de schuld van Nederland,……………!

  Dit keer is het ook echt de schuld van Nederland!
  Nederland had MOETEN toezien op de besteding van deze ontwikkelingsgelden.

  Subsidies zijn ‘gratis’ geld toch, allemaaaaaaaaal gekregen van het grote (boze) Nederland. Hier in de regio weten ze wel raad met ‘gratis geld’!

  @Nederlandse bewindslieden; een beetje gratis algemene ontwikkeling; “Achteraf kijk je een koe in zijn h…”
  Jullie hadden het vooraf moeten regelen en vooral moeten CONTROLEREN. In deze regio (lees; eilanden) zal, TE ALLEN TIJDE misbruik worden gemaakt van fondsen! Dat is nl een onderdeel van de ‘cultuur’.

  Daarom zijn ze hier ook zo kopschuw van controles, is er ALTIJD een rommelige administratie, en grossieren ze in doofpotten.

 11. …moet gewoon een keertje zijn afgelopen met het diefteriggedrag van deze mensen…..en men vraagt zich af waarom er met argusogen wordt gekeken naar de ‘ei’ landen….sprookjesgemeenten…

 12. En bijna niemand zal hiervoor de cel in gaan…

 13. Wilbert Stolte was dus erg snel ingeburgerd.

  En werd daarvoor beloond met zijn huidige positie.

  Wat voor een autoriteit heeft deze man nog bij zijn personeel nu hij verantwoordelijk is voor tonnen fraude?