• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

SnowdenCURAÇAO – Het Russische consulaat in Hong Kong bood de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden twee dagen lang onderdak voor hij het vliegtuig naar Moskou pakte. Dat berichtte de Russische krant Kommersant vandaag op gezag van bronnen die dicht bij Snowden en de Russische regering staan.

De Russische president Vladimir Poetin hield tot dusver vol dat de komst van Snowden zijn regering ‘volledig verraste’. De voortvluchtige Amerikaan, die vanuit Hong Kong de afluister- en gluurpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onthulde, vloog nadien naar Moskou. Hij zou vandaar via Cuba doorreizen naar Zuid-Amerika, maar zat wekenlang vast in de transitzone van de hoofdstedelijke luchthaven.

Verblijfsvergunning
Uiteindelijk verleende het Kremlin, dat beweerde dat het door de ongenode gast was overvallen en met hem in de maag zat, Snowden een verblijfsvergunning voor een jaar. Een medewerker van de regering vertrouwde Kommersant echter toe dat de klokkenluider twee dagen voor diens vertrek naar Rusland aanklopte bij het consulaat in Hong Kong. Hij liet zijn vliegticket naar Moskou zien en vroeg om hulp.

Cuba
Om zijn bestemming in Bolivia of Ecuador te bereiken moest Snowden ook de hulp van Cuba vragen. Maar dat land voelde er ‘volgens ingewijden’ weinig voor zich de woede van de Verenigde Staten op de hals te halen en weigerde als tussenhalte te dienen, schrijft Kommersant. Een bron bij het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zou hebben bevestigd dat de VS Cuba onder druk hebben gezet.

© Novum

www.versgeperst.com