schildpadCURAÇAO – De karetschildpad die begin deze maand op een populair toeristisch strand op Curaçao eieren had gelegd, blijkt een maand eerder ook al langs te zijn geweest. Donderdagnacht ontdekten strandgangers een aantal kleine schildpadjes in het zand.

In totaal kwamen er 65 schildpadjes uit de verborgen eitjes. Met behulp van omstanders zijn die allemaal veilig naar zee gebracht.De karetschildpad is een bedreigde diersoort en komt zelden aan land op Curaçao. Volgens lokale vissers gebeurde dat voor het laatst in 1990. De reuzeschildpad wordt in de wateren rond Curaçao wel eens gezien. Dan heeft hij een lengte van vijftig tot zeventig centimeter. De schildpad op het strand van Lagun was aanmerkelijk groter: een meter en tien centimeter. Dat is slechts vier centimeter onder het wereldrecord. Gezien de grootte van het schild, schatten deskundigen in dat de moeder 25 tot 30 jaar oud moet zijn.

Begin oktober
Het nest dat eerder het nieuws haalde, komt pas begin oktober uit. Volgens Sue Willis van de stichting Sea Turtle Conservation Bonaire is het normaal dat de karetschildpad vijf tot zeven nesten legt op eenzelfde locatie. Begin augustus zei ze al dat het nest op Lagun waarschijnlijk niet het enige zou zijn.

© Novum

5 reacties op “Karetschildpad verrast Curaçao”

  1. Tjongejonge Arne, wat een k-opmerking is dat nou weer. Ik zou jou weleens over strand willen zien lopen met je flippers aan. Of graaf jij kuilen?

  2. Dat klinkt positief, ook een goede bezichtiging voor al ons duik toerisme. Maar als ik het goed begrijp gaan de meeste van deze baby schildpadden gelijk dood in zee. Allicht een idee om er enkele in een beschermde omgeving groot te brengen en ze vervolgens los te laten?

  3. Laat de nesten met rust, (want in zee hebben ze genoeg bedreigingen, heel weinig worden volwassen) dan denk ik over een aantal jaren zijn ze niet meer bedreigde soorten.

  4. Een helder lichtpuntje, we zouden het bijna vergeten tussen al het sombere nieuws: gelukkig gebeuren er ook mooie dingen op (mooi) Curacao!

  5. Het tempo waarmee die schildpadden naar zee lopen doet me denken aan mijn Curacaose collega’s hier in Aken.