• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Alex RosariaCURAÇAO – Met steun van alle politieke partijen is in het parlement een motie tegen het initiatiefwetsvoorstel van André Bosman aangenomen. Dat meldt Radio Hoyer 2. De Bosmanwet stelt voorwaarden aan de vestiging in Nederland van mensen uit Curaçao, Sint Maarten en Aruba.

Iemand die langer dan zes maanden in Nederland wil verblijven, moet aan voorwaarden gaan voldoen. Bosman wil met zijn wet de overlast van kansarme Antillianen in Nederland verminderen. Het Parlement verzoekt met de motie de regering van Curaçao om er alles aan te doen om te voorkomen dat het initiatiefwetsvoorstel van kracht wordt. Politieke partij PAIS was één van de initiatiefnemers van de motie en heeft namens de andere partijen de motie opgesteld.

Reciprociteit
Volgens PAIS-leider Alex Rosaria gaat het argument van reciprociteit, dus wederkerigheid, niet op. Bij de Landsverordening Toelating Uitzetting die op Curacao geldt, moeten Europese Nederlanders een toelating van rechtswege aanvragen, waarvoor zij onder meer een verklaring van goed verdrag moeten overleggen en in hun eigen levensonderhoud moeten kunnen voorzien via een baan, onderneming of met eigen middelen. Bosman wil nu dat soortgelijke wetgeving ook in Nederland van kracht wordt.

LGO
De landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten genieten volgens Rosaria de status van Landen en Gebieden Overzee, LGO, waarin de geografische en economische verschillen met de Gemeenschap erkend zijn. Dit heeft mede als doel om de economische en sociale ontwikkeling van een land te bevorderen. Daarom kan er voor een vestigingsregeling geen beroep worden gedaan op het principe van reciprociteit, aldus Rosaria.

Discriminerende wet
Mocht de wet daadwerkelijk door de Tweede Kamer en de Eerst Kamer komen en bekrachtigd worden door de Nederlandse regering, dan betekent dat volgens Rosaria dat Nederland een discriminerende wet zal aannemen. De verstandhouding tussen Nederland en Curacao zal er vervolgens niet beter op worden volgens Rosaria. De parlementariër had gehoopt op een volwassenere relatie tussen beide landen, maar deze wetgeving zal volgens Rosaria een ‘domper’ zijn op de relatie met Nederland. Hij roept op tot samenwerking om tot een oplossing te komen.

Rosaria legt uit wat de aangenomen motie inhoudt.

34 reacties op “‘Bosmanwet zal verhouding met Nederland verslechteren’”

 1. @ Marjan Schoepen:
  M.b.t. het door jou beschreven voorval bij Mangusa:
  Het is kennelijk niet bij je opgekomen dat die mevrouw mogelijk behoort tot de 14% die van 1000Naf. per maand moet rondkomen. Ergo: 1 van de “kansarmen” die door de “wet Bosman” zullen worden geweerd uit NL
  Dat is voor jou kennelijk nog niet voldoende: zij moet zich ook in haar eigen land aanpassen aan jou en haar boodschappen doen op een manier die jou niet hindert of ergert. Wie is er hier nu eigenlijk “sociaal onderontwikkeld” en maakt zich schuldig aan “asociaal gedrag” ? Goede reis naar huis!

 2. @WB, Roemenen en Bulgaren hebben geen NL paspoort.. maken geen onderdeel uit van het koninkrijk. snap je?
  Tevens pikken nederlanders geen banen in. de ydk houdt niet van werken! en heeft vaak niet de kwalificaties. daarom werken er zoveel buitenlanders op Curacao..

 3. Het intelligentie niveau van deze Statenleden is bijzonder laag. Nadenken kunnen ze in iedergeval niet en ze gaan ervan uit dat de bevolking in meerderheid gedecerebreerd achter hen aanloopt. Als ik , geboren op Curacao, op Hato aankwam mocht ik door het linker poortje en stond in no time buiten. Ik moest telkens onderhandelen om mijn wettige, in Nederland geboren echtgenote (> 40 jaar) door dat poortje mee te mogen nemen. Ik heb sindsdien mijn vakantiegeld ergens anders uitgegeven!
  De Curacaose politici hebben stuk voor stuk boter op hun hoofd en zouden in Nederland niet door de ballotage komen voor gemeenteraads verkiezingen. De enkeling die de Tweede Kamer haalt maakt zich bekachelijk en breekt zijn politieke carrierenek.

 4. Volgende maand keer ik terug naar Nederland, na meer dan 10 jaar op Curacao gewoond te hebben en dan ga je je eens afvragen wat je in Nederland allemaal gaat missen. Ik kom dan tot een lange lijst, maar vreemd genoeg ontbreekt daarop de Curacaoenaar.

  Die heb ik ik vanaf het begin leren kennen als sociaal onderontwikkeld met een afkeer van werken, en die indruk is in de jaren daarna alleen maar bevestigd. Het asociale gedrag in het dagelijks leven stuit mij het meest tegen de borst. Voordringen in de rij, parkeren op invalidenparkeerplaatsen, geen enkele verkeersregel respecteren en ga zo maar door.

  Vanmiddag nog bij Mangusa Hypermarket. Een zwaarlijvige Curacaose voor mij heeft blijkbaar niet veel geld bij zich en legt haar artikelen een voor een op de band om te zien of het totaalbedrag nog de mogelijkheid biedt om een artikel bij te leggen. Als ze uiteindelijk afgerekend heeft gaat ze het wisselgeld tellen en nog eens rustig in haar karretje kijken wat ze nog kan betalen en vind zowaar nog 2 artikelen. Die betaalt ze, terwijl de rij achter haar langer wordt, en tot mijn verbazing loopt ze vervolgens de winkel uit het karretje met de artikelen die ze niet meer kan betalen gewoon achterlatend.

  Dit is een van de vele dagelijkse voorbeelden waarom ik de Curacaoenaar ga missen.

  Als kiespijn.

 5. JAJA weer discriminatie van Nederland!!!!!!!!!!!1 en wat met al die beschermende regels van curaçao? 80/20??? elke Nederlander langer verblijf dan 6 maand op Curaçao heeft een verblijfsvergunning nodig!!!!!!!!!!

  deze wet is alleen omdat er geen goed onderwijs is op Curaçao om een kans te hebben op Curaçao of in Nederland

  verbeter het onderwijs en iedereen heeft een kans waar ook in de wereld.

 6. Kunnen de mensen die zo dom geweest zijn om op PAIS te stemmen, zoals ook deze sukkel, alsnog hun stem óngeldig laten verklaren? Graaaaaaaaaaag! Ik krijg hoofdpijn en uitslag van die Rosaria.

 7. In Nederland komt minister Ascher met het idee om Bulgaren en Roemenen (Tegenwoordig ook Europeanen) te weren van de Nederlandse arbeidsmarkt. Reden: Ze pikken in Nederland de banen van de Nederlanders. En dit is ook de strekking van het bemoeilijken van Nederlanders en buitenlanders op de Curacaose arbeidsmarkt. Een beschermingsmaatregel dus.

  En criminelen die reizen altijd. Ook naar Jamaica. Vroeger toch ook Duitsers via Italie naar Zuid-Amerika. Toch.

 8. Statenleden hier, en Rosaria in het bijzonder moeten zich de kansarmen hier aantrekken. en vooral zorgen dat er op een bevolking van krap 150000 geen kansarmen zijn.
  Het is tot op heden te gek voor woorden.
  Niet eens in staat zijnde kinderen schoolboeken te geven is al een teken dat we het zo goed kunnen hier.
  De gehele PS, met instemming van de coalitie en andere partijen die voor gratis onderwijs zijn slaat nergens op. Oudders die het wel kunnen betalen hebben het niet nodig. Absurd en stom.
  Als de relatie verslechterd hoop ik dat Rosaria als eerste zijn paspoort inlevert als gebaar. Zo hoort dat.
  In ieder geval heft PAIS het bij mij verspeeld, mijn steun en die van vele vrienden gaan dus niet meer die kant op. Overigens ben ik niet tegen onafhankelijkheid.

 9. Correctie op afkorting: moet zijn:
  Ultraperifere gebieden (UPG’s) van de Europese Unie.

 10. Ik zou maar niet teveel van de LGO regelingen verwachten. Dat is een koloniale erfenis van maar een paar EU landen (UK, NL, DK en F). De EU wetgeving is niet zomaar van toepassing en de rest van de EU zal het geen zier interesseren. Voor het vrij verkeer van personen moeten op grond van artikel 186 van het EG-Verdrag overeenkomsten worden gesloten, waarvoor eenstemmigheid is vereist. Dit is tot op heden niet gebeurd (althans volgens www.raadvanstate.nl/assets/publications/publicaties/51_verdieping.pdf ).

  Als je bij de EU wil horen, dan moet je als land NGO worden, zoals St Martin (F) dat is, dan gelden alle EU regels, maar dat willen we op Curacao ook niet.
  Niet erbij horen, maar wel alle rechten? Tja…

  Nederland kan ook zaken veranderen volgens EU artikel 355.6. “The European Council may, on the initiative of the Member State concerned, adopt a decision amending the status, with regard to the Union, of a Danish, French or Netherlands country or territory referred to in paragraphs 1and 2. The European Council shall act unanimously after consulting the Commission.”

  Denk dat de situatie na 10-10-10 wel zo veranderd is, dat NL dat artikel (aannemende dat het nog actueel is) ook kan gebruiken.

  De “Bosman” wet is bedoeld om instroom van kanslozen in de EU tegen te gaan. Landen als Letland, Bulgarije, Hongarije, Cyprus, Griekenland, om er maar een paar te noemen zullen echt niet bezorgd zijn over een voormalige kolonie die er niet bij wil horen.

  Tenslotte moeten we ook niet vergeten dat de LGO regelingen bedoeld zijn om regionale integratie te bevorderen, niet om de relatie met EU te verdiepen.
  “…regional integration through increasing intra-regional economic exchanges, carrying out cooperation projects…”

  Wie bij de EU wil horen wordt NGO.

 11. PAIS.. lekker snel onafhankelijk worden!! niemand die je tegen houdt!

 12. Dat een volwassen (?) man als Rosaria, zich na het weglopen indertijd van o.a. Asjes bij de geplande besprekingen op St.Maarten over dit onderwerp, nu druk schijnt te maken over dit zelfde onderwerp is voor mij een onderschatting van onze intelligentie. De Makambas die uiteindelijk worden toegelaten brengen geld mee en de goudzoekerrs die naar Nederland afreizen kosten Nederland alleen maar geld. En meneer Rosaria dat weet iedere YdK dus hou ons niet voor “dommen”.

 13. Laat de Bosmanwet maar komen, doe wat je niet laten kan. Zwelg in je hypocrisie zoals een varken in zijn modderbad zwelgt. De gevolgen zullen interessant zijn en totaal niet wat men ervan dacht.

 14. Rosaria praat natuurlijk voor de bühne. Hij kan Nederland maar moeilijk gelijk geven.
  Maar op een punt kan deze hele affaire gunstig uitpakken voor Curacao.
  De veelbelovende jeugd verdwijnt hier en komt niet meer terug. Dat blijft zo, ook met die Bosmanwet. Curacao moet tot het besef komen dat de mogelijkheden voor de jeugd hier op het eiland ontzettend beperkt zijn en dat niemand in de politiek daar in de afgelopen decennia ook maar heeft over nagedacht. Laat staan dat plannen ontwikkeld zijn om bepaalde opleidingen op het eiland aan te bieden. Integendeel. Degenen die vooruit willen worden door politieke blunders (gratis onderwijs) ernstig gehinderd.
  De jeugd ziet heel goed dat er geen toekomst is voor ambitieuze mensen en vertrekt wijselijk.
  De politiek spant het paard achter de wagen door tegen Bosman tekeer te gaan, terwijl dat juist een braindrain vermindert. Hoe kortzichtig kun je zijn.
  Als je dan ook nog bereid bent je politieke samenwerking met Nederland hiervoor te grabbel te gooien, is de hele Staten geen knip voor de neus waard.
  Overigens gaat het om een Nederlandse wet, die is ingediend door het parlement, getoetst door de Raad van State en daar uitvoerig gewijzigd en geamendeerd. Om een of andere reden heb ik meer vertrouwen in de juridische inzichten van de Raad van Sate, dan die van Schotte en Thodé gecombineerd.

 15. Een oude man van Bonaire vertelde mij op een strand het volgende ” een yu di korsou bo ta e buriku mas grandi ku tin den Caribe”. Ik wees dit gekscherend naar het land van de fabelen. Nu enkele jaren verder begin ik deze oude man zeer goed te snappen, hij heeft gelijk. Regering steek hand in eigen boezem en ga eens regeren los de problemen op dushi Korsow eens op en zorg dat de bevolking het beloofde betere leven krijgt, Stop met steeds geld te nemen van de minderheid om het ambtenaren apparaat en de pluche van de ministers in takt te houden. De behoefte om naar NL te vertrekken zal dan wel afnemen.

 16. ‘Bosmanwet zal verhouding met Nederland verslechteren’?

  Dat is precies wat de Nederlander wil, en daarna Curacao onafhankelijk. Curacao kost de Nederlandse belastingbetaler miljarden en wat krijgen ze er voor terug? Iedere dag spuwen de vliegtuigen van KLM en Arkefly op Schiphol een nieuwe lading criminelen uit die de Nederlandse samenleving komen terroriseren.

  En dat voor een eiland kleiner dan de provinciestad Veendam.

  Als Curacao enig zelfrespect had en niet aan die grootheidswaanzin leed hield het die criminelen op Hato al tegen, want met iedere crimineel die het uitvoert komt Curacao in een kwader daglicht te staan.

  Ga maar eens vragen op de luchthaven van Dusseldorf waarop Air Berlin vanuit Curacao op vliegt. De dag dat die vluchten gestaakt worden is het in Dusseldorf 3 weken Bier Fest.

 17. Wat blijven ze mekkeren op Curaçao over die Bosmanwet. Laten ze eerst even de eigen discriminatiewetgeving afschaffen voor Europese Nederlanders. En doe ook eens wat aan alle criminelen die vrij toegang hebben tot Nederland. Maar nee, ze nemen geen enkele verantwoordelijkheid en blijven liever in hun slachtofferrol. Tegelijkertijd kunnen ze nog niet eens op tijd de boeken regelen voor de scholen. Grow up and stop moaning !!

 18. ‘Volwassen relatie met Nederland’, maar straks wel zonder enige terughoudendheid de hand ophouden bij Nederland voor bijv. het nieuwe ziekenhuis, de milieu problematiek van de Isla, etc.!

 19. Prima, Curacao gaat er alles aan doen om dit initiatiefwetsvoorstel van tafel te krijgen.
  Om te beginnen voorkomt men dat er kansarmen zijn, die Curacao willen/moeten ontvluchten en voorkomt men het uitreizen van criminelen naar Nederland en Bonaire. Deze maatregelen zullen de redenen voor dit initiatiefwetsvoorstel laten verdampen.

 20. Een discriminerende wet? Hoe haalt hij het in zijn hoofd! Voordat je op Curacao wordt toegelaten moet je aan allerlei wetten, regels en voorwaarden voldoen. Een bankverklaring dat je in je onderhoud kunt voorzien. Het werd tijd! Laten we wel wezen: er wonen in Nederland meer criminelen uit Curacao dan op Curacao Nederlandse criminelen! Logisch dat daar een halt aan wordt toegeroepen. Als deze wet wordt aangenomen, verkast er geen Antilliaan meer naar Nederland, simpelweg omdat ze niet aan de voorwaarden kunnen voldoen! En ja, het is natuurlijk weer de schuld van Nederland!

 21. Meneer Rosaria, die “samenwerking” hebben wijzelf geweigerd toen onze parlementariërs met Asjes voorop (dacht ik) het overleg in St.Maarten op een wel zeer kinderachtige manier dachten te kunnen boycotten. Ja. diezelfde parlementariërs werden toen bejubeld door de achterban van PS, MFK en MAN. Nu zo’n twee jaar later is het zwaard van Damocles getrokken en zal deze zelfde achterban het vonnis over ons voltrekken.

 22. Dat heet oog om oog, tand om tand. Elke macamba moet toch ook aan bepaalde voorwaarden voldoen wil hij/zij zich langer op Korsou vestigen.

  Denkt mijnheer Rosaria nu echt dat men er in Nederland wakker van ligt dat de betrekkingen onder druk komen te staan???
  Gaat u zich maar druk maken om 3 miljard dollar te vinden voor een upgrade van een scrapheep.

 23. Ta pirata nan ta y nan lo keda pirata te na final di nos mundu.
  nunka nan a asepta nos mi tin 46 anja bibando den nan lo mi keda manera
  un scorpinion riba nan lomba te na fin
  masha danki

 24. De voorgestelde wet is bedoeld om de bewoners van Nederland te vrijwaren van criminele en kansarme Antilliaanse gelukzoekers.
  Als de regeringen van de Antilliaanse landen hun krachten eens zouden inzetten om criminele en kansarme personen te voorkomen worden alle samenlevingen van het koninkrijk er beter van.
  Natuurlijk is het eenvoudiger ze te laten vertrekken naar Europa. Wanneer komt er eens een regering die iets aan problemen doet in plaats van gebeuzel over futiliteiten.

 25. Hoe dom moet je zijn om zelf wel iets te willen en wanneer de ander het ook doet ineens te schreeuwen dat het discriminatie is ???????

  Ik heb de vorige verkiezingen op PAIS gestemd, maar als ik dit had geweten had ik mijn stem aan mijn hond of kat gegeven !

 26. Dat de toepassing van het reciprociteits beginsel bij de toelating van burgers van de verschillende landen binnen het Koninkrijk door Nederland discriminatoir zou zijn wordt door de PAIS leider op geen enkele wijze onderbouwd. Hij erkent dat de op Curacao geldende toelatingsregeling voor met name Europese Nederlanders discriminatoir is maar verdedigt deze discriminatie met allerhande vage argumenten over schaalverschillen. Het wordt tijd dat de Curacaose politiek volwassen wordt en niet met drogredenen probeert scheve discriminatoire situaties in stand te houden. Er is veel meer te bereiken als op dit stuk op zakelijke wijze onderhandeld wordt met Nederland op basis van gelijkwaardigheid, dan vast te houden aan een uit de koloniale tijd stammende regeling die gebaseerd is op discriminatie.

 27. Niks discriminatie. In het Caribisch deel wordt deze wet allang gehanteerd naar Europese Nederlanders toe. Hoe haal je het in je hoofd om van discriminatie te spreken als Nederland hetzelfde wil gaan doen. Hou je criminele deel van het volk hier en ga niet met de pet rond in de familie om ze te kunnen lozen in Nederland!!

 28. Uitsluitend de Eerste en Tweede Kamer zullen een Nederlands wetsvoorstel aannemen of afwijzen na gedegen adviezen. Geen enkele Curacaose motie op dit gebied heeft enige invloed gehad.

 29. men moet wel vermijden dat onder mensen naar Nederland gaan met illusies dat het hun beter zal gaan terwijl het leven zeer hard is in Nederland als je geen waardevolle diplomas hebt daarna is de kans dat je in een zeer droevige slechte maar werkelijke slechte wijk gaat wonen enz. dus…. men wil een beter leven dan in Curacao en wat krijg je …..

 30. Lees ik vervolgens in het bericht “Overvallen teisteren Bonaire” van 22-08-2013:

  “Ook is er een vorm van criminaliteitstoerisme vanuit Curaçao. De jongens komen een weekje Bonaire ‘doen’, plegen de atrako’s en gaan weer weg.”

  Blijkbaar is dus “something rotten in the state of Curacao”, om Shakespeare te parafraseren.

 31. Misschien kan Curacao met een oplossing komen mbt kansloze ydk die naar NL gaan!

  Idd Curacao ga je als een volwassene gedragen!

 32. “Het Parlement verzoekt met de motie de regering van Curaçao om er alles aan te doen om te voorkomen dat het initiatiefwetsvoorstel van kracht wordt.”

  En het is zo simpel: om te voorkomen dat het initiatiefwetsvoorstel van kracht wordt moet Curacao de aanleiding voor dit initiatief elimineren, en dat kan zij doen door zo veel mogelijk te voorkomen dat de “rotzakken” van Curacao naar Nederland gaan. Als we bijvoorbeeld kijken naar de mate waarin Curacaose criminelen door geweldplegingen nu het Nederlandse nieuws halen, en dat zou sterk verminderen dan zou ook het draagvlak voor deze initiatiefwet wegvallen.

  Dus: Curacao heeft het helemaal in eigen handen (en hoeft niet naar anderen te wijzen).

 33. Ook Rosaria vertelt onzin! En dat weet hij. Elke Nederlander die een verklaring van goed gedrag kan overleggen, werk heeft op Curacao dan wel beschikt over eigen middelen om van bestaan en een woning koopt etc kan zich op Curacao vestigen. Alleen de Europese Nederlanders die slecht (b.v. crimineel) gedrag hebben getoond, geen cent te makken hebben en werkeloos zijn, worden de toegang tot deze rotspunt ontzegd.. Kortom de, al dan niet criminele, europese armoedzaaier uit Nederland wordt de toegang tot Curacao ontzegd. En dat wil Nederland ook andersom, niks meer niks minder! Het heeft dus niets met economische en of sociale ontwikkeling van Curacao te maken.( het verplicht kopen van een huis is helemaal een rare voorwaarde. Waarom mogen ze niet huren?.Dat lijkt me dan een voorwaarde die Nederland ook aan de Curacaose mede-rijksgenoten die naar Nederland willen emigreren probleemloos kan stellen). Maar ik kom er achter dat helaas ook Rosaria als een echte polticus vaak recht praat wat krom is. Bovendien heb ik van PAIS geen hemelbestormende ideeën gehoord om Curacao op te stoten in de vaart der volkkeren.Alleen eisen – buitenlandse beleid, rookverbod e.d.-welke de curacaose bevolking niet helpen de levensstandaard snel te verbeteren. Jammer, want op PAIS had ik mijn laatste, inmiddels vervlogen, hoop gevestigd. PAIS: one of the pack.

 34. Die ezels in het parlement en in de regering snappen het nog steeds niet.
  DOE WAT AAN JULLIE CRIMINELEN en stuur ze niet naar Nederland! Hoe zouden jullie het vinden als Nederland al haar boeventuig naar Curacao stuurt?