• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

IslaCURAÇAO – De Staten zijn het gisteren eens geworden over de toekomst van de Isla-raffinaderij. Er is urenlang gedebatteerd over de toekomst van de 100 jaar oude raffinaderij, met als uitkomst dat de partijen de raffinaderij willen moderniseren. Daarvoor is 3 miljard dollar nodig.

Andere opties waren sluiting van de raffinaderij of herontwikkeling van het gebied. Deze week kwam Green Town nog in het nieuws omdat de Europese Investeringsbank (EIB) zich achter de plannen van deze organisatie schaarde.

Motie
In 2019 loopt het contract met de Venezolaanse staatsmaatschappij PDVSA af. In de motie die gisteren is aangenomen, staat dat het belangrijk is dat het eiland een actieplan paraat heeft voor energievoorziening en voor de toekomst van de raffinaderij. Het kabinet richt een team op dat de raffinaderij moet moderniseren naar de milieustandaarden van vandaag. Curaçao zal hiervoor een of meerdere strategische partners moeten aantrekken. Elke drie maanden moet de regering het parlement op de hoogte houden van de ontwikkelingen op dit gebied.

Motie No. II d.d. 22 Augustus 2013

15 reacties op “Staten achter upgrade Isla-raffinaderij”

 1. En als PdvSA nu eens gewoon blijft zitten tot 2099 onder de huidige voorwaarden ? Wie gaat ze dan wegsturen ? Een contract stilzwijgend verlengen gebeurt wel meer hoor.

 2. Omdat het over de toekomst van het Curacaosche volk gaat zou het verstandig zijn dit door een volksraadpleging te laten bepalen.
  Uiteindelijk is het volk de belanghebbende.

  De statenvergadering moest dus eigenlijk over de datum van deze referendum omtrent de Isla gaan.

 3. Drie miljard dollar = vijfduizend-driehonderd-en-tien miljoen gulden.
  Dream on.

 4. Of weten de Staten dat niemand 3 miljard dollar in een bijna 100 jaar oude installatie gaat steken? Dan kunnen zij zeggen:” We hebben het geprobeerd maar het ging niet”. Geen stemmenverlies.

 5. @R, zo is dat.
  Te beginnen met goede en vooral moderne SCHOORSTEENFILTERS want dat zijn de grootste vervuilers van het lucht op ons eiland. Daarna moet er een oplossing gezocht worden voor de andere afvalstoffen die deze raffinaderij produceert, afval dumpen is verplaatsen van het probleem. Er moet gedacht worden aan het verwerken van dit afval.
  Tauw milieu Nederland kan Curaçao hiermee helpen. Olieraffinaderijen vallen onder de grootste vervuilers van de elementen. De vervuiling moet daarom professioneel worden aangepakt. Hiermee bedoel ik door deskundigen die hiervoor gestudeerd hebben en niet door leken.
  Vervuiling op zulke grote schaal maakt woongebieden voor tientallen jaren compleet onleefbaar en veroorzaakt ook allerlei ziekten en gebreken bij de mens en dier.

  http://www.tauw.nl/over-tauw/

 6. Dit krijg je als rapporten op straat komen en Jan en alleman zich ermee gaan bemoeien.
  En velen totaal geen verstand van de materie hebben.
  Er zijn drie senario’s.
  1 Door met de ISLA.
  2 ISLA afbreken, grond reinigen wat jaren gaat duren, en eveneens in de miljarden gaat lopen, alvorens met projecten te beginnen ( Greentown )? Duur van bouw onbekend.
  Of 3 geen ISLA en geen haalbaarheid van Greentown. Want deze laatste optie is meer een droom en is ver weg de duurste optie waar vele vragen aan kleven. 12 miljard volgens eigen zeggen.
  Geen ISLA en geen Greentown met de offshore die ook nihil begint te worden betekend einde van de levensstandaard zoals Curaçao die nu kent. Met een neerwaartse spiraal omlaag.
  Waar iedereen die hier blijft zwaar onder zal lijden. En meteen zal inhakken op al het onroerend goed.

  Of de 3 miljard haalbaar is voor de ISLA zal de tijd leren.
  Alle studies zijn klaar en staan geheel uitgewerkt op papier. Een project dat 5 jaar in beslag zal nemen. Investering die in zes, zeven jaar terugverdiend zijn.
  Gezien Venezuela haar productie en olie winning in de komende jaren vlink wil opschroeven en daar al contracten mee heeft met China en een het vijfde grootste olie land ter wereld is ligt zo’n investering binnen de mogenlijkheden.
  Zeker gezien de waarde die de COT voor Venezuela heeft.
  Het spel van beiden of niets is de troef die Curaçao in handen heeft.
  Bekend is dat Rusland nu ook wil participeren in de PDVSA. En China zelf een kanaal gaat bouwen in Nicaragua. En dus ook grote belangen heeft bij de Venezolaanse olie.
  Die de goedkoopste op de wereld handel is.
  Men doet hier steeds alsof de PDVSA een kleine speler is maar met inkomsten van 45 miljard dollar per jaar is dat niet het geval.
  Het is aan de ISLA om zijn waarde aan Venezuela te tonen. Die ze ook kennen als de BOO werkt.
  Met een productie 230.000 vaten per dag behoort de ISLA nog steeds tot een van de grootste raffinaderijen ter wereld.
  En juist omdat het een heavy crude raffinaderij is, is de waarde zeer groot.
  Anders dan in Aruba waar ze een light crude raffinaderij hebben. Waar Venezuela niets mee kan.
  Hoe Venezeula gaat onderhandelen is een grote vraag.
  Want hun weten ook hoe afhankelijk dit eiland van de raffinaderij is. Of het nu leuk is om te horen of niet.
  De huidige produkten kunnen nog makkelijk jaren in Latijns Amerika en het Caribisch gebied verkocht worden dus bij hun zal de haast er niet meer zijn.
  Die er drie, vier jaar geleden wel was. En waar het PARIC rapport ook voor gemaakt is.
  Maar toen had de Curaçaose regering geen tijd.
  Dit is de pure waarheid.
  Nu moeten wij rustig afwachten hoe vervelend dat ook is.
  En maar hopen dat we na 2019 nog op dezelfde inkomsten kunnen rekenen.
  Over de werknemers van de ISLA hoeft U zich minder zorgen te maken want de meesten zijn profesioneel genoeg om elders in de wereld werk te vinden. ( en tegen een hoger loon )
  De olie industrie gaat de komende jaren juist groeien en zal er zeker nog voor 100 jaar zijn.
  Nu Nederland ook duidelijk heeft laten weten geen euro meer naar het eiland te sturen.
  Zal hoe leuk of niet gezocht moeten worden naar samenwerking met Venezuela.
  Waar Nederland ook al bezig is handelsbetrekkingen te verstevigen.
  En is de optie die gisteren door de staten is aangenomen de meest voor de hand liggende.
  Slim zou zijn het Greentown project op b.v oostpunt te bouwen. Waar meteen begonnen kan worden.
  En zich daar gaat bewijzen. En Curaçao enorm welvarend kan maken volgens de heren die achter dit project staan.
  Genoeg ruimte om Fuikbaai om te toveren tot de jachthaven van het Caribisch gebied.
  Al liggen we geheel niet in hun route.
  Je gooit namelijk geen oude schoenen weg voor je nieuwe hebt.

 7. Beetje politiek denken en tussen de regels lezen.
  Plan A is voor de kiezers. Daarom loopt plan B analoog hiernaan. Men wil wat tijd rekken en het slechte nieuws beetje bij beetje naar buiten brengen voor de Isla medewerkers.

 8. Voor een klein stukje van die 3 miljard dollar kunnen die 2000 mensen die hun baan zouden verliezen een prima uitkering krijgen. Wie is zo gek om zoveel geld erin te stoppen? Aan wat voor iemand denken ze dan? Wanneer is de datum dat als niemand wordt gevonden Plan B ingaat?

 9. uitslag van dit debat was al bekend voordat er 1 woord gezegd was.

 10. Het is mijn mening, dat de zogenaamde bescherming van arbeidsplaatsen een dooddoener en ver bezijden de waarheid is vanwege angst voor verlies van stemmen. De feiten zijn toch de totale degeneratie van het Curacaose milieu/gezondheid en de downsizing van de raffinagecapaciteit over de hele wereld. Volgens mij zullen investeerders in de rij staan voor het Green Town project, want projectontwikkelaars ruiken altijd geld. Ik zie niemand 3 miljard in onze roestbak, geheten de raffinaderij, steken. Misschien is een koppeling van Green Town en een nieuwe raffinaderij op Bullenbaai (veel kleiner en een veel hogere productie) wel interessant. Het huidige aantal arbeidsplaatsen van de ISLA zal verbleken bij de arbeidsplaatsen, die alleen al voor Green Town nodig zijn. Nog een poosje rekken, rekken, rekken en we zijn weer te laat. Ben ik nou zo dom of de politiek?

 11. $ 3,000,000,000 (US) is per hoofd van de bevolking ca. $ 20,000 (US). Dat is ongeveer gelijk aan het huidige bnp van Curacao. Ter vergelijking als in Nederland een dergelijk bedrag per hoofd van de bevolking geinvesteerd zou worden zou het gaan om een totaal bedrag van $ 320,000,000,000 (Bij het alternatieve green town project wordt er zelfs gesproken over bedragen van 5,000,000,000 euro). Gezien de omvang van onze economie is het wishful thinking te denken dat wij met onze huidige productiecapaciteit dergelijke projecten kunnen uitvoeren. Uitvoering van dergelijke projecten zal tot een enorme influx van productie capaciteit leiden met alle gevolgen van dien voor onze samenleving op sociaal (grote import van werkers) en economisch (mogelijke economische oververhitting) gebied . Dagdromen moet maar op korte termijn met realistische plannen komen is nog veel belangrijker.

 12. Wat is de cut-off date wanneer er geen strategische partners gevonden worden?

 13. De Staten zijn het eens geworden… ze willen Isla moderniseren. Tussen willen en iets kunnen uitvoeren kan een eindeloze weg zitten. Ik kan de slimme mensen van De Staten nu al vertellen dat die 3 miljard dollar nooit op tafel komt te liggen!

  Het ontbreekt ten ene male aan kracht, visie en durf om eens te gaan werken aan een schone (ROI gegarandeerd) toekomst. Of ligt er een dollarlijntje tussen De Staten en de PDVSA?

 14. Upgrade: Als PDVSA niet meewerkt -en waarom zouden ze?- dan kan een eventuele upgrade pas gestart worden na 2019 als PDVSA is vertrokken. Als je al iemand vindt om die upgrade te betalen, dan zitten we met een periode van jaren waarin er niks verdiend wordt met de ISLA. Lijkt me toch een kernpunt voor de discussie in de Staten.

  Plan B. Het gebied herontwikkelen? Wat ik in de rapporten lees, is het veel belangrijker om in het geval eerst even een paar basis zaken te regelen, zoals de import van benzine, diesel en gas. Daarvoor zijn terminals nodig en die moeten gebouwd worden. Bullenbaai is ook in gebruik bij PDVSA, dus die voorzieningen moeten ook elders gebouwd worden. Zullen we dat eerst maar even regelen, voordat we het gaan hebben over een herontwikkelng van het gebied?

  Dit soort zaken zijn ook te lezen in de rapporten. Wat men nu als opties meldt, komt me wat simplistisch over.

 15. De investeerders staan in de rij om bijna 3 miljard dollar in een hoop oud ijzer te steken.
  Slaap lekker verder!!!!