• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

bierCURAÇAO – De gegevens van de Nationale Gezondheidsenquête (NGE) staan zowel stil bij de volksgezondheid als het gebruik van genotmiddelen. De resultaten van de enquête zijn gisteren gepresenteerd. Drie procent van de volwassenen drinkt elke dag alcohol.

Van de 3000 ondervraagden zegt 61,8 procent dat ze in de afgelopen twaalf maanden alcohol hebben gedronken. Mannen drinken vaker en ook meer alcohol dan vrouwen. Hoogopgeleide vrouwen drinken vaker alcohol dan laagopgeleide vrouwen. Van de volwassenen drinkt 2,6 procent overmatig, dat wil zeggen gemiddeld meer dan drie glazen alcohol per dag voor mannen en meer dan twee glazen alcohol per dag voor vrouwen. Eén procent van de volwassenen is een chronisch overmatig alcoholgebruiker. Dit komt vaker voor bij mannen, en dan met name bij mannen met een laag opleidingsniveau.

Binge-drinking
Van de mannen doet 12 procent maandelijks aan binge-drinking, bij vrouwen is dat 2 procent. Binge-drinking is het drinken van meer dan zes alcoholische consumpties tijdens één gelegenheid. In vergelijking met andere landen met een westers epidemiologisch profiel is de prevalentie van binge-drinking op Curaçao gemiddeld. Acht procent van de volwassenen geeft aan de afgelopen twee maanden na alcoholgebruik achter het stuur te hebben gezeten. Dit zijn vaker mannen en hoger opgeleiden.

Drugs
Drie procent van de volwassenen geeft aan het afgelopen jaar cannabis te hebben gebruikt, en een half procent harddrugs zoals bijvoorbeeld cocaïne en heroïne. Zowel softdrugs- als harddrugsgebruik komen vaker voor onder mannen dan onder vrouwen. In vergelijking met Nederland, waar 7 procent van de bevolking softdrugs en 1,3 procent harddrugs zegt te gebruiken, is het zelfgerapporteerde drugsgebruik lager op Curaçao.

4 reacties op “NGE onderzoekt alcohol- en drugsgebruik op Curaçao”

 1. En daarom blijkt maar weer waarom het goed is dat dit soort onderzoeken worden uitgevoerd. Als alleen maar afgegaan wordt op de mening van ongenuanceerde idioten die iedere dag bij een snek staan te zuipen komt het nooit goed met dit land.

 2. En daarom is het maar goed dat dit soort onderzoeken wordt uitgevoerd. Als alles op iedereens persoonlijke mening wordt aangenomen, dan hebben we 150.000 meningen waar beleid op gemaakt moet worden.

 3. 3 % drinkt dagelijks ?

  Wie heeft dat onderzoek uitgevoerd ?

  Vrijwel 100 % drinkt dagelijks !!!

  Ik sta in ieder geval niet alleen bij de snek een biertje weg te koppen rond de klok van 6 en bij de andere sneks is het vrijwel hetzelfde, maar als het maar 3 % is dan reizen we kennelijk in een soort van circus over het eiland.

  3 % ?
  Laat me niet lachen.

 4. Wie wel eens in een van de minder bedeelde wijken (deze zijn in de meerderheid) op Curacao komt gelooft natuurlijk geen woord van deze enquete.