• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag staat Joseph ‘Jopi’ Hart stil bij respect en wat dat inhoudt.

Beste lezer, wanneer er geen zelfrespect is, kan er ook geen respect voor de ander zijn. En zo wordt er getornd aan de regels van fatsoen. Zonder fatsoen is er ook geen respect voor de wetten die ons land regelen. Wanneer fatsoen door de keukendeur het huis verlaat, komt troep door de voordeur naar binnen, en belandt het land in een moreel verval. Dat verklaart waarom wij met de dag een vuiler eiland worden. Er is geen respect voor het milieu. Rotzooi is een nationaal probleem geworden. Het is alsof wij meedoen aan een wedstrijd wie de grootste vervuiler is, hoe we Curaçao het meest vervuilde eiland in de regio kunnen maken. En wij willen toeristen verwelkomen?!

Er is geen respect voor verkeersregels. Sommige automobilisten doen alsof de straat helemaal van hen alleen is. Ze houden zich niet aan de maximumsnelheid, gebruiken geen richtingaanwijzer, parkeren zonder met anderen rekening te houden, gaan midden op de weg hele gesprekken houden, terwijl er een hele rij auto’s achter hen aan het wachten is. Laat ze maar wachten! Stoere taal! Maar zonder fatsoen, zonder zelfrespect, volkomen asociaal, een schande voor de familie en de gemeenschap. Een ‘misbaksel’ in sociaal gedrag.

Er is geen respect voor andermans eigendom: stelen is een gewoonte geworden. De redenering dat we recht hebben om ergens in te breken om te stelen en de bewoner te mishandelen omdat wij zelf in armoede en ellende leven, is een verkeerde instelling. De juiste boodschap moet zijn: ga een vak leren, zoek werk, bied jouw diensten aan om tuinen schoon te maken, om auto’s te wassen, huizen te schilderen van mensen die zich dit kunnen veroorloven. Als we zelfrespect hebben, kunnen we onszelf nooit en te nimmer verlagen door te gaan stelen, door iemands huis binnen te dringen en de bewoners te mishandelen, door een halsketting van een dame op leeftijd los te rukken. Het is juist wanneer we elk gevoel voor fatsoen hebben verloren en volkomen gewetenloos zijn geworden, dat we daardoor ook in staat zijn een onschuldig iemand te doden zonder enige gewetenswroeging.

Gebrek aan zelfrespect is ook de reden waarom wij geen arbeidstrots hebben, en kan zelfs ertoe leiden dat we ontslag nemen en ons leven ruïneren, louter en alleen omdat we niet tegen kritiek kunnen, of niet gediend zijn van de wijze waarop een opdracht wordt gegeven. We staan op onze rechten, maar voldoen niet aan onze plichten: werken in het zweet van ons aangezicht! En trots zijn op het feit dat we het wel kunnen, omdat we op deze wijze tonen verantwoordelijk te zijn. Gelukkig zijn er nog velen die wel een correcte instelling hebben!

Het probleem wordt nog groter en zorgwekkend wanneer mensen met dit probleem kinderen blijven krijgen zonder te weten hoe ze op te voeden, hoe het goede voorbeeld te geven, hoe het kind positieve aandacht te geven, hoe te luisteren in plaats van te schreeuwen, hoe uit te leggen in plaats van het kind af te ranselen. Op deze wijze veroorzaken we zelf een gebrek aan zelfrespect bij het kind, een volstrekt gebrek aan fatsoen en respect voor de medemens. En kom me niet vertellen dat dit door armoede komt. Armoede heeft altijd bestaan. En toch wisten ouders hun kinderen zodanig op te voeden dat ze respect voor de ander hadden, zonder uitzondering, en ja, ook respect voor zichzelf.

Tegenwoordig schijnt het systeem om kinderen met respect op te voeden uit de mode te zijn geraakt. Materialisme is alomtegenwoordig: er is geen tijd kinderen op te voeden volgens de normen en waarden die wij van onze voorouders hebben geleerd. Dat is de taak van de leerkracht, van de politieagent, van de overheid! Triest genoeg, zijn er sommigen onder hen die niet het beste voorbeeld geven. Curaçao, quo vadis?

12 reacties op “Ingezonden: ‘Waar is het respect?’”

 1. @Disrespect, jij bent nog behoorlijk optimistisch!

 2. Grappig, ik heb voor helemaal niets en niemand respect op Curaçao, het is een eiland met 99,9% losers!!

 3. Sjoerd, vrouwen vallen nu eenmaal alleen op geld. En of dat nu van een crimineel of topsporter is maakt niet uit.

  En dat is van alle rassen. De lelijkste muzikante en topsporters (Curacao: Andruw Jones, Nederland: Wesley Sneijder) hebben dan ook de mooiste vrouwen. Tot het geld op is natuurlijk.

  En je kunt het ze niet verwijten, want het is de natuur. In de dierenwereld zoeken vrouwtjes ook mannetjes die voor hen kunnen zorgen en nageslacht verwekken.

  En dat kunnen zorgen gaat beter met een paar miljoen op de bank dan met maandelijks een paar tientjes onderstand.

 4. Een goed geschreven stuk; het schetst helaas een donker toekomstscenario. Daar is men zich echter bij de overheid totaal niet van bewust! Werken levert waardering op, de basis voor het opbouwen van voldoende zelfrespect. Daarna volgt automatisch respect voor anderen (op allerlei manieren).
  De overheid moet snel inzichtelijk maken hoeveel baanlozen Curaçao precies telt en een minister van werkgelegenheid aanstellen, of tenminste een Plan van Aanpak presenteren. Er is een schitterend project bekend gemaakt waar 12 miljard gulden voor klaarligt. 17000 baanlozen kunnen daar aan de slag. Werken, een job vervullen betekent je waardevol voelen. Je bouwt respect op voor jezelf, je krijgt financiële ruimte voor de ontwikkeling van je gezin, je laat de economische motor harder draaien. En dat laatste levert nog meer banen op.
  Ik ben 100% voorstander van GreenTown, wat de economie (en ook het welzijn, (zelf)respect, mooie toekomst) ten goede zal komen!

 5. Criminieel gedrag wordt eenmaal beloont.. grootste criminelen zie je met de mooiste meisjes rondlopen.. Schotte wordt opgegemeld door een deel van de bevolking.. jongens die overdag oude mensen beroven en in de avond het geld uitgeven zijn stoer voor de meisjes. Een man met een vrouw is aantrekkelijker voor een vrouw dan een single man.. lijkt erop dat veel vrouwen op Curacao geen respect hebben voor zichzelf..

 6. Mensen, zolang het in deze maatschappij normaal gevonden worden dat pa van 120 kilo met gouden tanden, oorbellen, tattoos en piercing en ma van 110 kilo in een roze legging maat S met hun kinderen naar de Burger King gaan, parkerend op de gehandicaptenplaats, weet je dat die kinderen ook verloren zijn.

 7. We stapelen hier gewoon een verloren generatie op de andere, zonder normen en waarden of ooit een voorbeeld gehad te hebben hoe het ook zou kunnen om het woord “moeten” maar even te vermijden.
  Opvoeden vindt hier op straat plaats voor een overgroot deel van hen die stomweg zullen ontsporen, omdat hun voorbeelden daar ook al ontspoort zijn.
  Afgedekt door een angstcultuur gaat men zijn gang, degenen die weten wie de ladrones zijn zeggen niets want anders komen ze aan de beurt. Een deel van het respectloze gedrag is daar op neergezet en ik zie dat helaas absoluut niet verbeteren in de nabije toekomst. Kijk waar het hardst bezuinigd wordt, bij de stichtingen die nog iets proberen te redden betreffende dit probleem.

 8. de 1e zin slaat de spijker op de kop:
  Beste lezer, wanneer er geen zelfrespect is, kan er ook geen respect voor de ander zijn.

  Zelfrespect is de basis voor een goede samenleving.
  iedereen met een beetje zelfrespect, zal andere mensen de ruimte geven, niet stelen en proberen te werken aan een goede leefomgeving.

  Waar is het mis gegaan?
  door de drugscriminaliteit? ,de machocultuur? de angst cultuur (bang om fouten te maken, dus dan maar beter niks doen), de scholing? de opvoeding of het ontbreken er van?

  Wie kunnen er hier iets aan veranderen?
  ik denk de scholen in samenwerking met ouders en de politiek…
  zelfrespect moet terug komen….maar dat zal nog wel lang duren…

 9. @ DJ x In de Bijbel staat nergens dat de ouder zijn eigen kind moet opvoeden en op tijd disciplineren, want anders bestrafd de maatschappij dat kind straks met gevangenis, maar je hebt natuurlijk wel helemaal gelijk met het punt wat je maakt. Ik vrees alleen dat terugkeer naar het christendom op Curacao geen enkele zin heeft: iedereen is hier christelijk. Je kunt dus beter je vragen stellen over de waarde van geloof voor het ontwikkelen van goede normen en waarden. Mijns inziens is het geloof geen relevante bijdrage daaraan. Aandacht en respect wel. We zijn het gelukkig van harte met elkaar eens!
  @ Yukamba Natuurlijk heb je ansich gelijk, alleen gaat dit voorbeeld voor de YDK niet op. Minstens 50% is rot en ze vermenigvuldigen zich als konijnen en houden zo maar een gebod uit de bijbel: ‘gaat heen en vermenigvuldigt u”. Ik ben het daarom met Mark van Bemmel zijn pessimistische toekomstvisie eens. Curacao zal afglijden, er is geen ontkomen meer aan. Positievelingen geven het eiland nog 20 jaar. ik verwacht dat Curacao binnen 10 jaar even ‘veilig’ is als Jamaica…

 10. Helemaal mee eens.

  Maar punt is wel van de goede mensen heb je geen of weinig last.
  Ze zijn er wel.
  Maar een paar idioten vallen direct op.

  Bijvoorbeeld.
  Met 100 mensen waarvan er 85 ok zijn maar 15 geregistreerd niet.
  Staat een bevolkings groep te boek als crimineel en asociaal.

  Het hoeven er maar 10 minder te worden en dan is alles normaler.
  Maar nog steeds niet goed.

  Een heel klein groepje kan het dus verpesten voor velen….

 11. Ik ben eens met de schrijver. Vroeger waren mensen meer Christelijk ook.
  Ze wisten dat tenminste 1 ouder thuis moet blijven om voor de kinderen te zorgen
  (na schooltijd). Maar nu werken beide ouders en de kinderen komen niet altijd in goede handen. Mensen zich eerst moeten realiseren dat tenminste 1 ouder thuis moet blijven anders gaat het mis. De Bijbel zegt dat de ouder zijn eigen kind moet opvoeden en op tijd disciplineren, want anders bestrafd de maatschappij dat kind straks met gevangenis.

 12. Jopi heeft volledig gelijk. Hij heeft denk ik nog hoop op een beter Curacao, maar ik heb heb die hoop al lang opgegeven.

  Teveel families zijn al gedegenereerd en brengen in veelvoud nieuwe gedegenereerde families voor.

  En zo krijg je een eiland voor harde criminelen (type Nelson dos Santos, geen enkel ontzag voor anderen) en zachte criminelen (type Stella van Rijn, alleen uit op zelfverrijking).