• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het harde werken van de afgelopen twintig jaar door de oprichters van Pro Alfa Jenny Fraai en Ruth Zefrin blijft niet onopgemerkt. Mensen uit de onderkant van de samenleving krijgen dankzij deze vrouwen dé kans voor een opstapje.

Rogier van ‘t Rood, een consultant van de Europese Commissie (EC), ziet in Jenny Fraai een waardevol persoon voor Curaçao. “Er zijn veel instituten die niet weten hoe ze om moeten gaan met mensen uit de onderkant van de samenleving. Bij Pro Alfa zie je dat dit wel het geval is”, vertelt van ‘t Rood. De EC steekt geld in instituten als Pro Alfa. Van ‘t Rood zoekt voor ze uit of het geld goed besteed is.”Het zou goed zijn wanneer er op Curaçao soorgelijke organisaties als Pro Alfa op eigen initiatief gaan samenwerken. Mensen als Jenny Fraai moeten deze samenwerking dan gaan leiden. Zij weten namelijk hoe ze kansen kunnen creëren voor de onderkant van de samenleving,” aldus Van ‘t Rood.

Bijbrengen
Collegia Tula, ‘het gebouw achter de Wichi kerk’. Hier krijgen jongeren en volwassenen van verschillende nationaliteiten gratis onderwijs in schrijven en lezen. De leergierigen beginnen bij Pro Alfa met lessen in Papiamentu. Als ze hierna willen doorgaan, kunnen ze kiezen voor lessen Engels, Frans en Nederlands. Ook kunnen ze naast een taal kiezen voor een opleiding tot naaister, timmerman, klusjesman of schoonheidsspecialist(e).

Gezellige lessen
”Ons lesgeven is gebaseerd op de Paulo Freire Theory. Wij maken onze studenten bewust van hun eigen kunnen. Iedereen leert in zijn eigen tempo. De eerste lessen bestaan uit tekeningen van bijvoorbeeld een stoel. En zo bouwen wij op naar het leren van woorden”, legt Fraai trots uit. “Een student kan er zolang over doen als hij nodig heeft om de talen onder de knie te krijgen. Dezelfde docent begeleidt de leerling van het begin tot het eind.” De sfeer in de lessen is gezellig geeft een student uit de naailes aan. ”Ik vind het erg leuk hier. Ik kan straks een stof uitkiezen en hier mijn eigen kleding van maken. Het is dan echt míjn kleding!”

Schoolbus
naailesNiet de hele doelgroep, die het instituut voor ogen heeft, wordt bereikt voor de gratis lessen van Pro Alfa. Jenny Fraai is daarom vastbesloten zelf naar deze doelgroep toe te gaan: “Er zijn mensen die niet graag uit hun wijk komen. Daarom willen wij met een schoolbus naar hen toe zodat we in deze bus les kunnen geven aan geïnteresseerden. Ik weet zeker dat dit gaat lukken, helemaal nu wij een extra subsidie van de gedeputeerde ontvangen.”

1 reactie op “Directie Pro Alfa valt op”

  1. Beste Juff Jenny en anderen,

    Het doet me goed om al deze ideeen te horen wat de plannen zijn. Het is helemaal geweldig. en juf Jenny Fraai dat u een fantastisch inovatief mens bent met u team wisten we. Heel veel geluk om voor de minder bedeelden te werken want dat doe ik ook vanuit Nederland. misschien straks op Curacao. Ik hoop echt dat u zover komt dat mijn training met betrekking tot sociale vaardigheden gebruikt en gaat gebruiken. Mocht er hulp , wel in materiaal vorm nodig zijn juff jenny dan weet u mij te bereiken. Uw oud leerling Germine Miguel. Ik zag charlie’s naam niet.

    Veel succes verder. Bon Bon