• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Andre BosmanCURAÇAO – De Bosmanwet gaat de stroom van kansarme Antilliaanse jongeren naar Nederland niet veranderen. Dat denkt staatsrechtgeleerde Gerhard Hoogers, meldt Caribisch Netwerk. “Het heeft wel iets van symboolwetgeving. Als Antilliaanse jongere kun je makkelijk onderduiken in Nederland.”

“En als je uitgezet wordt, houdt niks je tegen op het eerstvolgende vliegtuig te stappen”. Hoogers denkt dat het weinig zin heeft een vestigingswet voor Antillianen in te voeren: “Ik denk niet dat dit het probleem oplost. Zolang wij aan elkaar verbonden zijn en Nederland rijker is en aantrekkelijkere mogelijkheden biedt, moet je misschien accepteren dat een klein deel voor problemen zorgt.”

Overdreven
Het probleem moet ook niet overdreven worden, meent hij: “Het is niet zo dat honderdduizenden zwaar criminele Antilliaanse jongeren de luchthaven bestormen. Het is een behapbaar probleem.”

Juridisch mogelijk
Eisen stellen aan vestiging van personen uit de andere Koninkrijkslanden Curaçao, Sint Maarten en Aruba is mogelijk volgens de Nederlandse wetgeving, weet Hoogers. “Juridisch kan het, maar het is wel een principiële breuk met de politieke keuzes sinds 1954”. In het Statuut zijn opzettelijk bepalingen opgenomen om vrij verkeer tussen de Koninkrijksdelen te beperken. Deze maken het voor de eilanden al jaren mogelijk om eisen te stellen aan vestiging van Europese Nederlanders. VVD’er Bosman wil nu een vergelijkbare regeling voor Nederland.

Soorten Nederlanderschap
Het is niet voor het eerst dat er onderscheid wordt gemaakt in ‘soorten’ Nederlanderschap. Hoogers: “In de koloniale tijd waren er Nederlanders en Nederlandse onderdanen. Die laatsten hadden ook niet zomaar toegang tot Nederlands grondgebied”. De bepalingen in het Statuut wijken af van de wetgeving van veel andere landen, waar burgers vaak wel het recht hebben zich helemaal vrij te vestigen in alle gebiedsdelen. Hoogers: “Als ik op Hato kom zonder verblijfsvergunning, mag ik ook maar een half jaar blijven. Ik geloof niet dat dit op Curaçao wordt opgevat als discriminatie of het onderscheiden van twee ‘soorten’ Nederlanders.”

Onzeker
Of de Bosmanwet er echt gaat komen, is volgens Hoogers nog niet zeker. “Ik denk dat de Tweede Kamer wel zal instemmen, maar ik vraag me af of het door de Eerste Kamer gaat komen. In theorie kan de Nederlandse regering het wetsvoorstel daarna ook nog tegenhouden door de wet niet te bekrachtigen. Dat zou kunnen als dit de relatie met de andere Koninkrijkslanden te veel zou schaden.”

Kritiek
Kritiek vanuit de Koninkrijkslanden, tot nu toe vooral uit Curaçao, kan van invloed zijn bij de behandeling van het wetsvoorstel. Toch denkt Hoogers niet dat dit soort klachten uiteindelijk een reden zullen zijn om de wet tegen te houden: “De belangen voor de Caribische landen om in het Koninkrijk te blijven zijn groot. Ik denk dat ze bereid zijn om veel te slikken, de vrije toegang tot Nederland is een van de aantrekkelijkste aspecten van het Koninkrijk”. Gerhard Hoogers deed onderzoek naar onder meer de verschillen tussen het staatsrecht van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba en werkte als docent staatsrecht op Aruba.

17 reacties op “‘Bosmanwet lijkt symboolwetgeving’”

 1. @Angy, hou je aub bij het onderwerp! Je kan asielzoekers niet vergelijken met koninksrijksgenoten!! Dat is vergelijken van appels en peren! trouwens Aruba daar zijn ze zo lekker vriendelijk bij emigratie.. echt die mensen zijn opgeleid door de Gestapo?

 2. @GB: Mee eens. Ze beklagen zich dat ze “urenlang bij de vreemdelingendienst moeten zitten wachten op hun toelating van rechtswege”. Nou en?
  Vandaag de dag moet je als Arubaan naar diezelfde dienst om je op Curaçao te kunnen vestigen, dus ik ben er begin van dit jaar geweest:
  In Nederland heb ik diverse keren immigranten begeleid naar vergelijkbare instanties en als ik de vergelijking maak, valt die verreweg uit ten gunste van Imigrashon op Curaçao:
  De wachttijden op Curaçao zijn echt niet langer dan die in NL
  De immigratiemedewerkers op Curaçao spreken de aanvragers in hun eigen taal aan: ik hoorde hen achtereenvolgens Spaans, Engels èn Nederlands spreken.
  Bovendien gedroegen de medewerkers zich steeds vriendelijk en correct: Daar kunnen hun collega’s in Nederland nog heel wat van leren!

 3. @GB, in welk land woon jij?
  – Moeten YDK in NL een werkvergunning en verblijfsvergunning aanvragen? Moeten ze verzekerd zijn? kunnen ze zo maar gedeporteerd worden? Nee dus!
  Meeste makambas op Curacao hebben geen baan.. en omdat ze geen papiamentu spreken krijgen ze die ook niet (tenzij wellicht de eigenaar een Nederlander is) handig om zo makambas te discrimineren met papiaments verpljcht! en helaas wij krijgen ook gewoon een lage loon zonder riante voorwaarden.. Daarnaast mogen wij nog extra hard werken want de eilandbewoners houden niet zo van werken..Er staat niets klaar voor ons.. wij moeten zelf een huis regelen, zelf allemaal vergunningen waarbij je van hot tot her wordt gestuurd en in het liefst in het papiaments. Daarnaast betalen wij vaak nog makamba prijzen want wij zijn zgn zo rijk toch? Nee we zijn niet welkom en worden gehaat door de lokale bevolking..
  terwijl de bon futuro niet vol zit met stelende makambas.. we hangen niet rond op pleintjes om mensen lastig te valen en schieten overal in het rond met pistolen!

 4. oh,oh,oh, wat hebben de Makamba’s die op Curacao arriveren het moeilijk hoor!
  Ze moeten urenlang bij de immigratiedienst zitten en worden gediscrimineerd omdat ze Nederlands praten bla bla bla. Ze komen niet aan de beurt bij de snack (tip: Latina’s spreken geen Nederlands).Mijn hart bloedt. Nee dus.
  Makamba’s die op Curacao komen hebben al een baan (met riante voorwaarden), als er al geen huis en auto klaarstaat dan komen die er wel in no-time. En als ze geen baan hebben bij aankomst dan krijgen ze gauw een baan bij een nederlandse werkgever (met riante voorwaarden). Heeft een Curacaose immigrant dezelfde ervaringen als hij/ zij naar Nederland immigreert? Ik dacht het niet. Er staat niks voor je klaar. Eigenlijk ben je niet eens welkom. Waar is de reciprociteit? Dat moeilijke woord waar de PVVD’ers zo van houden. Er is geen sprake van reciprociteit als er geen sprake is van gelijkwaardigheid. Nederland is een 1e wereld land en Curacao niet, plain and simple.
  De herrieschoppers zijn 2e en 3e generatie ‘Antillianen’, geboren en getogen in Nederland. De grenzen sluiten lost dat probleem niet op. Het probleem zit namelijk al in Nederland.
  Het geboefte heeft lak aan gesloten grenzen. Die bewegen al in de onderwereld. Ze komen binnen via de achterdeur (Belgie en Duitsland) en gaan zich echt niet inschrijven bij het bevolkingsregister. Geld hebben of krijgen ze via criminele activiteiten (cash!).

 5. QW,

  ja, en ze komen allemaal van de onderstand trekken, kunnen ze lekker riant van leven.

  je denkt toch niet dat er meer dan 1 % van de NLers hier zou willen wonen.
  De meeste NLers zijn zeer gehecht aan hun koude kikkerlandje.
  en trouwens ook een hoop antillianen wonen met plezier in NL.
  De NLers die hier wel willen wonen zijn of rijk en hebben hier een 2e woning.
  of ze zijn NL zat met al die regelgeving en willen hier op een wat relaxtere manier leven en werken (die nemen de lage salarissen voor lief).

 6. Als Curacao het prima vindt om de EU regels te hanteren zal NL dat ook goed vinden. Het is een raar misverstand dat EU burgers niet uit EU landen kunnen worden uitgezet. Dat gebeurt met regelmaat. Iedere crimineel kan worden uitgezet en ook iedereen die een gevaar is voor de openbare orde.

  Als je in het bezit bent van een EU paspoort is het niet zo moeilijk om je in Nederland te vestigen. In principe mag je niet zomaar van de sociale zekerheid gebruik maken en word je geacht in je eigen levensonderhoud te voorzien. Dit betekent concreet dat je binnen 3 maanden een baan moet hebben.

  Zou Curacao dat een betere oplossing vinden?

 7. Dat Nederlanders zich niet allemaal vrijelijk op Curaçao kunnen vestigen wordt beargumenteerd met het feit dat teveel Europese Nederlanders de Curaçaose maatschappij/samenhang zou ontwrichten. Maar als er bijvioorbeeld 200.000 euronederlanders voorzien van voldoende geldelijke middelen, werk, huisvesting, verklaring van goed gedrag etc etc zich zouden willen vestiigen op het eiland, wie worden dan geweigerd en op basis waarvan? M.i. zijn de vestigingsvoorwaarden op Curaçao alleen gemaakt om kansarme Nederlanders het permanente verblijf te ontzeggen. En daar heeft Curaçao groot gelijk in. Maar…..dat wil Bosman nou ook maar dan de andere kant op,! Wat is daar mis mee?

 8. Ik kan me helemaal voorstellen dat men er in Nederland genoeg van heeft om opgezadeld te worden met mensen die komen parasiteren en/of crimineel zijn. Of dat nu Roemenen zijn of Yu di Korsou. Voorlopig staan onze landgenoten op plek nummer 1 en lijken die het makkelijkst te pareren. Na 10-10-10 hebben we ervoor gekozen meer zelfstandig te zijn binnen het Koninkrijk. Dat werkt natuurlijk twee kanten op. Volgens is er daar het moment in de tijd dat NL zijn eigen lijn trekt. De wetgeving gaat er gewoon komen.
  Als wij er nu maar voor zorgen dat wij een prachtig land Curacao bouwen en iedereen een toekomst kunnen bieden dan hoeft men niet hier weg te trekken.
  Als het even kan willen alle YdK’s op Curacao wonen.

 9. Discriminatie,etnische gronden,gelijke behandeling,jongens waar maken wij ons druk over,zolang mijn auto afgekeurd word op een haarscheurtje in mijn 2 stofhoesen,kosten hoesen nog geen 100,00 piek,arbeidskosten halve moter uit elkaar halen(lache he)1100,00 piek vool ik mij ook??????????????.En als je wat over de gaten in de weg zegt en dat het waarschijnlijk daar door kan zijn ontstaan kijken ze je aan of ze water zien branden.Maar om van het gezeik personenvervoer af te komen moet het boven genoemde probleem opgelost worden met het bekende spreekwoord gelijke monikken gelijke kappen.Klaar is Kees.

 10. @Opmerker, juist,laten we ons piepkleine eilandje maar vol laten stromen met 16 miljoen Nederlanders uit alle culturen.
  We zullen al het groen met bulldozers verwijderen en overal Bijlmerachtige flats bouwen om iedere Nederlander te kunnen huisvesten. Kom allen naar zonnige Curaçao, kom wonen, desnoods zelfs te Oostpunt als alle gronden volgebouwd zijn.
  Kom allen, op Curaçao is plaats zat voor alle Nederlanders die moe van de kou en stress zijn.
  Overspoel Curaçao maar, we zeggen niks meer.
  Het eiland is van U.

 11. Beste meneer Hoogers, als ik uw brouwsel dus goed begrijp: waar maken wij ons druk over. De Makambas die hier arriveren (voor wat voor een reden dan ook) blijven wij gewoon als tweederangs burgers bejegenen, serves them right toch ?

 12. Hoogers begrijpt klaarblijkelijk nog steeds niet dat het van de zotte is dat ik mij met een goed Cv en goede studies moet voorzien van een toelating van rechtswege en allerlei rariteiten wil ik in Curacao gaan wonen en werken en dat een Curacaoenaar wel lekker Nederland kan binnenglijden….en dat noemt zich een hoogleraar…Tegenwoordig doet men alles om in de publiciteit te komen.

 13. De Polenkraan is nu al niet meer te sluiten.

 14. Het is geen “Wet” maat een wetsvoorstel !

  Bosman schijnt goed bevriend te zijn met de vorige gevolmachtigde minister van de MFK Sheldry Osepa.
  Maar goed, sluit het Antiliaanse kraantje en open de Roemeense en Bulgaarse kranen.
  Chapaeau Bosman, de tijd zal het leren!

 15. Wel vreemd dat er in Nederland nu toch ook stemmen opgaan(PVDA) om de Nederlandse arbeidsmarkt te beschermen tegen de komst van Roemenen, Bulgaren etc. Of “Brussel” akkoord zal gaan met o.a. de PVDA voorstellen om voor deze landen restricties te stellen zal hoogstwaarschijnlijk niet het geval zijn. Europa is immers toegankelijk voor alle bewoners van de lidstaten en men mag werken en wonen waar men wil)
  Met de invoering van het statuut werd de Antilliaanse arbeidsmarkt beschermd door het wel of niet toekennen van een verblijfs, cq werkvergunning. Reden daarvan was o.a. de kleinschaligheid van de eilanden en het voorkomen van werkeloosheid van de lokale bevolking.
  Dat men via de (VVD) “Bosmanwet” Antillianen met een Nederlands paspoort de toegang en verblijf kan weigeren lijkt mij wettelijk een onmogelijkheid.
  Het lijkt mij verstandig als de Curaçaose overheid de toegang volledig vrij geeft voor alle Nederlanders hetgeen alleen al goed is voor de economie. Neem Nederland een argument uit handen!!!!
  Er zijn toch vrij veel mensen die na 3 of 6 maanden van het eiland af moeten, besteden dus geen enkele cent in die periode van afwezigheid.
  Laat ze maar komen! Huizen worden gebouwd, familie komt over voor vakantie, er moet in levensonderhoud voorzien worden etc. Nogmaals; goed voor de economie.

 16. De hoogleraar heeft waarschijnlijk nooit urenlang bij de immigratiedienst zitten wachten op zijn toelating van rechtswege! En: zowel bij vertrek uit Curaçao als bij aankomst in Nederland wordt je paspoort gecontroleerd. Europees Nederland kan op deze wijze wel degelijk ongewenste Curacaoenaars tegenhouden. En eenmaal ongewenst zullen luchtvaartmaatschappijen zulke lieden ook niet zo snel accepteren

 17. Hoogers heeft weinig zicht op de realiteit in Nederland. Onderduiken in NL zonder een Burgerservicenummer is een waardeloos bestaan. Je kunt je nergens zelfstandig inschrijven, geen werk vinden, geen aanspraak doen op sociale uitkeringen en nog wat “ongemakken” Hoe zorg je voor een ziektekostenverzekering? In NL kan iedere arts on line checken of (en waar) je verzekerd bent en wie je eigenlijke huisarts is. Als je bij iemand gaat inwonen die een uitkering heeft, dan zien ze aan het waterverbruik op dat adres dat er meer mensen wonen. Dan kan de uitkering van de bewoner in gevaar komen etc etc… Noem dat maar gemakkelijk “onderduiken”. Denk dat je gauw gillend terug gaat naar dushi Korsou.
  Hoogers komt wat elitair over. Hij moest toch eens in NL een maandje “illegaal” gaan!