tulamonumentCURAÇAO – De strijd van Tula begon gisteren 218 jaar geleden bij Landhuis Knip, zo meldt Caribisch Netwerk. Het begin van deze strijd wordt elk jaar gevierd op Curaçao met Tula-dag. Er worden vaak activiteiten georganiseerd zoals tentoonstellingen, optredens en de officiële herdenking bij het Rif.

Net honderd mensen zijn er om 19.00 uur te vinden in de stoelen en aan de bar die bij het Rif zijn neergezet. “Mensen komen vaak laat op zulk soort dagen”, stelt Frank Quirindongo, voorzitter van Platform Slavernijverleden en organisator van de herdenking. Elke jaar trekt de herdenking een paar honderd mensen.

Minder interesse
Terwijl de film Tula, The Revolt voor uitverkochte bioscoopzalen zorgt, blijkt de interesse in de Tula-herdenking minder bij het Curaçaose volk. Rond 20.00 uur zijn de paar honderd stoelen vol, zoals Quirindongo voorspelde, maar daar houdt het bij op. Dat relatief weinig mensen de herdenking bezoeken, heeft volgens Quiridongo te maken met bewustwording. “Het is een proces en we staan pas aan het begin. Dat een films als Tula, The Revolt goed wordt bezocht helpt ons alleen maar meer aandacht te krijgen voor het onderwerp.”

Promotie
Aan de promotie van de herdenking ligt het volgens de voorzitter niet. Er zijn persberichten verstuurd en verschillende programma’s gewijd aan de herdenking. “We hebben bijna 10.000 gulden gebruikt voor de promotie, dit is heel veel geld voor ons. We gaan door met het promoten en langzaam zullen meer mensen zich bewust worden van hun geschiedenis.”

6 reacties op “Sfeervolle Tula-herdenking trekt tweehonderd mensen”

 1. adriaan
  Tula herdenking dus een flop,kun je wel zeggen. Een ordinaire voetbalwedstrijd of een
  bingoavond trekt meer publiek. Echt geen kwestie van wel of geen interesse maar heel
  gewoon,totaal gebrek aan liefde voor je land…..bij een herdenking is niets te halen immers.
  Stond een maand geleden bij een voetbaltoernooi in Rottrdam te kijken,waar nogal wat Curacaose jongeren aan meededen. Daags ervoor was ik met mijn zoon Brian naar de
  Tulafilm geweest. Als toeschouwer stond ik samen met hem naar een wedstrijd te kijken en begon ik met een groepje Yu di tera over de Tulafilm te praten……..Hun monden vielen
  open bij het horen van het belang voor onze held….en dan vooral omdat die macamba
  er zoveel over wist…en ook de film drie keer was gaan kijken…
  Ik schrok behoorlijk van het feit,dat er niemand bij stond die ook maar enig benul had van
  wat Tula voor ons betekende en geleden had voor zijn volk. Zelfs stonden er Yu di tera bij
  die er geen enkel besef van hadden dat zij ook afstamden van de slaven…triester kan niet. Het kwam er zo een beetje op neer……Och wij Curacaoenaars zoeken altijd wel wat om te feesten…..gelukkig zit ik in een rolstoel waardoor mijn broek niet af kon zakken.

 2. Het valt dus nog wel mee, het nationale slavernij trauma.

  Laten we deze 200 man een schadevergoeding geven en dan ophouden met het gezeur over de slavernij.

  Het bewijst wel maar weer eens dat dat trauma vooral van financiele aard is. Als we bij Nederland nog zouden kunnen vangen voor het instorten van de Julianabrug in 1967, zou iedereen daar nu ook een trauma van hebben.

  Je blijft inderdaad lachen op deze klip.

 3. Als we deze 200 personen moeten beschouwen als degenen, die vinden als slaaf te hebben geleden en daarvan een trauma hebben, zijn we op de goede weg. Still 200 to go en langs natuurlijke weg hebben we snel niemand meer met die gedachte. Of droom ik nu.

 4. Meneer Quiridongo mijn commentaar op uw diarhee van woorden is: als wij na 150 jaar nog bewust moeten worden van ons slavernij verleden ik het nog korter kan samenvatten, stoi papia koipindew !

 5. Het leeft bij heel veel mensen ja. dus ook maar ophouden met praten mbt herstelbetalingen en dat de slavernij nu zoveel invloed heeft op de YDK van nu!

 6. 200 mensen.

  Als de MFK lomito en red label uitdeelt, is het drukker.