• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

IslaCURAÇAO – De Europese Investeringsbank (EIB) betuigt met een ‘Letter of support’ steun aan de plannen van stichting GreenTown. Dat meldt GreenTown. De stichting wil het Isla-terrein wil herontwikkelen als de beheersovereenkomst met de Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA afloopt. 

De EIB is eventueel bereid om ‘substantieel’ bij te dragen aan het project, dat volgens ramingen ongeveer 5 miljard euro aan investeringen nodig heeft. GreenTown wil op milieuvriendelijke wijze een nieuw stadsdeel bouwen met meer dan 16.000 nieuwe arbeidsplaatsen op de plaats waar nu de raffinaderij staat. De Isla-raffinaderij is 100 jaar oud en tot nu toe heeft zich geen investeerder gemeld om de benodigde 3 miljard dollar op te brengen. Dat bedrag is naar schatting nodig om de raffinaderij te moderniseren.

Prioriteiten
De EIB is de grootste multinationale verstrekker van leningen. Curaçao valt binnen de gebieden die in aanmerking kunnen komen voor leningen. De EIB kan een belangrijke rol gaan spelen in de verdere ontwikkeling van de plannen van GreenTown. Hoewel de EIB grotendeels drijft op leningen, kan de instelling ook helpen met onder meer garanties en microfinanciering.

Criteria
Projecten die EIB-steun willen krijgen, moeten niet alleen financieel haalbaar zijn, maar ook voldoen aan strenge economische, technische, milieutechnische en sociale normen. Daarvoor worden er experts van allerlei disciplines op gezet. De eisen die de EIB stelt aan projecten:
· Er moeten 80% nieuwe arbeidsplaatsen worden geschapen, inclusief in het klein- en middenbedrijf (MKB);
· Economische en sociale oneffenheden moeten worden aangepakt wat leidt tot een grotere mate van cohesie;
· Het natuurlijke en stedelijke milieu wordt beschermd en verbeterd;
· Door te investeren in ICT en human & social capital wordt er geïnnoveerd;
· Er moeten concurrerende, veilige en duurzame energievoorzieningen worden bereikt.

Evaluatie
In juni dit jaar heeft de EIB in Luxemburg de plannen van GreenTown minutieus geëvalueerd. Dat heeft eerder deze maand geresulteerd in een ‘Letter of support’ van de EIB voor het project van GreenTown, wat aantoont dat GreenTown Curaçao voldoet aan de criteria van de EIB. GreenTown-voorzitter Andrés Casimiri is opgetogen over het nieuws: “Wij kunnen ons nauwelijks een betere instantie indenken die een helpende hand kan bieden om GreenTown werkelijkheid te maken”. Hij heeft een kopie van deze ondersteunende brief van de EIB overhandigd aan de directie van de Centrale Bank voor Curaçao en Sint Maarten, vertegenwoordigd door president directeur Emsley Tromp, Ersilia de Lannoy en directeur-secretaris Jerrald Hasselmeyer.

GreenTown EU brief bij CBCS aug 2013

9 reacties op “Europese Investeringsbank achter plannen GreenTown”

 1. @R, als je op de website kijkt (www.greentowncuracao.com) krijg je een antwoord op een groot deel van je vragen.

 2. Even daadkrachtig als de SMOC was om de rapporten omtrent de ISLA op internet te plaatsen.
  Verwachten we nu dat ook van Green Town.
  Graag een gedetailleerde lijst om wat voor 16000 arbeidsplaatsen het gaat.
  Niet met steeds weer veranderde concepten komen, maar graag wat er precies gebouwd gaat worden en welke ondernemers hier garant voor staan.
  Hoe men aan die 5 miljard euro berekening komt. ( 12 miljard gulden )
  Zit hier ook de groene energie centrale bij?
  Wie hier voor moet gaan opdraaien? Wat de rente lasten zijn en tijdsduur van terug betaling.
  En wie tijdens de sloop en het wachten tot het terrein bouwrijp is gaat zorgen om de vele miljoenen inkomsten dervingen van de raffinaderij opzich gaat nemen.
  En wie de 2 miljard aan sloop gaat betalen.
  Graag alles zwart op wit zetten.
  En na hoeveel jaar deze Green Town geld gaat generen voor het eiland en hoeveel dit per jaar is.
  Goed onderbouwen. Met contracten van ondernemers en investeerders.

 3. Qq, Misschien kunnen we beginnen met de MFK en MAN die beweren dat er zoveel olie rond Curacao is en hier bewijs voor hebben maar er nooit bewijs hebben laten zien aan het volk…

 4. @opmerker, zeer goede opmerking !
  Laat ons de papieren eerst zien. Moeten we nu onzorgvuldig te werk gaan omdat de naam Europese Investeringsbank gevallen is? Dacht het niet. We willen de kleine lettertjes lezen en daar recht op. Alles moet ter inzage liggen voor de Curaçaose bevolking zoals het hoort volgens de Wet.

 5. Belangrijke stap. Zeker nu wel duidelijk is dat doorgaan met de ISLA geen optie is, hoewel we moeten vrezen dat ten gevolge van het ontbreken politieke moed, de PDVSA gewoon nog tien jaar zal doorgaan na 2019.

 6. Er moet een moment komen dat zelfs de politiek niet meer om dit plan heen kan.

 7. Alle lof voor de vasthoudendheid van de hr. Casimiri. De talloze critici van Greentown, zullen zich met dit perspectief in zicht , wel achter de oren krabben.
  Een geweldige opsteker voor het volk van Curacao en exact getimed nu de Staten hun visie gaan geven over het al dan niet voortzetten van een vuil dinosaurusbedrijf waarvan het toekomstperspectief niet eens de horizon haalt. Anders dan de wolken viezigheid die dagelijks door Isla worden uitgestoten en die door de wind worden verspreid over de kostbare koraalriffen. Al 100 jaar lang. Hoogste tijd om daar nu een eind aan te maken en een nieuwe, schone bedrijvigheid te ontwikkelen.

 8. Plaats ook een kopie van deze Letter of support in de kranten en op “versgeperst” of is dit weer een “geheim” waar de bevolking verder niets van mag weten.
  Of is de stichting bang voor commentaar?

 9. Ik weet niet of dit zegt dat het geld klaar ligt, maar het is duidelijk dat investeerders graag willen investeren in dit unieke haven gebied.
  het zou de grootste overslag haven kunnen worden voor zuid amerika.
  Vraag aan Rotterdam hoe ze dit moeten opzetten…., daar is know how.
  met een mooie groene stad (woon/.leefgebied) is dit zeer interessant voor investeerders.
  Het is jammer dat onze corruptici voor het eigen gewin gaan (met o.a.cooper op de loonlijst van de isla) en anderen die ook hun steekpenningen krijgen.
  Wordt het heel lastig om dit geweldige project te doen slagen.