• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag geeft Marnix van Thiel zijn ongezouten mening over de late levering van de schoolboeken.

Op mijn eerste schooldag bij het Kolegio Alejandro Paula (KAP) verwachtte ik gelijk, of tenminste zo snel mogelijk, in de boeken te kunnen duiken. Dan krijg ik als eerste van mijn mentor te horen dat de boeken laat komen. Dat is al vervelend genoeg, maar ik kreeg vandaag te horen dat we pas medio september de boeken zullen krijgen. Hierdoor kunnen we ons niet goed voorbereiden op de proefwerkweek en krijgen we de ‘boeken’ in de vorm van losse kopieën. Dat is geen goede manier van les geven of krijgen. Ten eerste omdat kopiëren niet altijd mogelijk is. En ten tweede, wij leerlingen hebben gewoon recht op kwalitatief goed onderwijs. Gratis of niet…

Laat ik mijn ongenoegen dan richten tot de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC). Die beweert dat scholen de leerlingenadministratie te laat hebben afgegeven. Dat betekent niet dat je zomaar weg kan komen met te laat zijn. Dan ga je met het management aan tafel en probeer je tot een goede oplossing te komen. Een laf excuus is wat er blijkbaar het enige wat we van het SSC te horen krijgen. Niet goed dus. Bovendien: gratis onderwijs is niet een goede zet geweest van de overheid. Op een gegeven moment is de schatkist gewoon leeg. En dan krijgen we helemaal geen boeken.

17 reacties op “Ingezonden: ‘Geen excuus voor late levering boeken’”

 1. @ Marnix. Natuurlijk wilde je alleen een misstand aan de kaak stellen, maar reacties krijg je er gratis bij, als je dat in de publiciteit brengt. Ook belangrijk om te weten of je steun hebt of niet.

 2. Dank jullie wel allemaal voor de lieve reacties. Maar ik deed het niet om de reacties, ik trok enkel aan de bel. Dat doe ik wel vaker en dat zit in mijn karakter! 😉

 3. Hoi Marnix,

  goed gedaan jongen, je gaat het ver schoppen wanneer je zo voor jezelf zal blijven opkomen!!

  Helaas ben je nu de dupe van dit “gratis onderwijs”. Gratis is een betrekkelijk begrip, wanneer je geen boeken hebt om weg te geven, kost het je ook niets.

  Overheid, wordt eens wakker en denk eens na!! Of is dit de reden dat de minister misschien opstapt? Of blijft ze nu juist toch? Ik ben ook de weg een beetje kwijt geloof ik 😉

 4. HEEL VEEL SUCCES MARNIX.

 5. Een goed begin is het halve werk,succes.

 6. Marnix, wat mij betreft mag je met je artikel minstens 1 klas overslaan.

 7. Dag Maxime,

  Wel goed lezen wat er in het vademecum staat. De afkorting LR die op school gehanteerd wordt staat voor Lape~na Rojer, de iPad pakt de enje niet goed:).

 8. Beste Marnix.
  Het is zeer op prijs te stellen zoals jij voor jezelf opkomt en je mede studenten op dit eiland.
  Gezien jou schrijven weet ik zeker dat je over zes jaar met een keurige lijst je eind diploma gaat halen.
  Het is zeer goed dat de docenten op deze school het falen van de SSC met kunst en vliegwerk proberen op te vangen.
  Ik hoop ook dat hun motivatie in deze tijd extra groot zal zijn.
  Wel wordt de school door de onkunde van de SSC in een hoek geduwd waar sprake is van auteursrechten. En juist deze instantie dit jaar in Nederland aan de bel getrokken heeft en hierop gaat toezien.
  Laten we hopen dat men voor het bestwil van de Curaçaose studenten even door de vingers kijkt.
  Inmiddels staat op de web site van het SSC een rooster waarop men kan zien op welke dagen de scholen voorzien gaan worden van de boeken.
  Helaas gaat deze lijst niet verder dan die van de afgelopen week.
  Waar men kan zien dat het vijf dagen duurt om twee scholen te voorzien.
  De praktijk leert dat dit ook niet vlekkeloos verloopt en ook deze scholen nog niet volledig van boeken zijn voorzien.
  Wetende dat we meer dan 20 middelbare scholen op het eiland hebben voorzie ik nog de nodige problemen en is de grote vraag wanneer daadwerkelijk elke student over zijn boeken en werkboeken beschikt.
  Het SSC verdient geen tweede kans.
  Het is duidelijk dat de boeken voor het volgende jaar weer een verantwoordelijkheid moet worden van de boekenfondsen van de scholen.

 9. Sorry foutje, het is Lapena Perez. :p

 10. Mag ik de kans krijgen om te reageren op reacties? 😉

  Mevrouw Larera Perez (ik kon uw volledige achternaam opmaken uit het KAP-vademecum):

  Laat ik allereerst zeggen dat ik het waardeer dat u de tijd neemt om te reageren. U maakt het ook van dichtbij mee en u snapt pas echt wat ik bedoel.
  U schrijft in uw reactie dat het KAP moet roeien met de riemen die ze heeft (bijv: les geven met kopies). Daar is ook niets mis mee, zolang het maar tijdelijk blijft. Kinderen hebben namelijk (en dat staat wettelijk vastgesteld) RECHT op goed onderwijs. En naar mijn mening zijn lessen met kopies niet de goede juiste manier. Nogmaals, daar is niets mis mee, zolang het maar tijdelijk blijft.

  PS. Ik heb mevrouw MY. als spaans-lerares en ik zit in klas B1D.

  Fechai:

  Dat is ook gewoon gemeen. Boeken moeten gewoon op tijd komen!

  Wimpiri:

  Echter, dit jaar was het SSC voor het eerst verantwoordelijk voor de boeken. Het blijkt dus dat ze daar toch ongeschikt voor zijn…

  Tuna, Pukkie en Pauline:

  DANKI!! 😀

 11. Natuurlijk was dit te verwachten. Vrijwel alles wat door de overheid, ambtenaren, dient te worden aangeleverd is te laat.
  Nummerplaten, stickers voor de auto, cedulas, rijbewijzen, financiele verantwoording van alle ministeries en overheids NV’s, reageren op duur betaalde audits, wegenonderhoud, onderhoud overheidsgebouwen, enz. enz.
  Overigens, gratis onderwijs bestaat niet, onderwijs kost geld.
  Het streven van de regering is dat de financiering van het onderwijs en de uitvoering van het onderwijs in handen van de overheid komt en niet meer door de belanghebbende mag worden geregeld. De schoolbesturen, onderwijs deskundigen en de ouders van de schoolgaande mensen worden op een zijspoor gezet.
  Echt niet ter verbetering van de onderwijs resultaten, doch passend in de partij idiologie van de PS.
  Jammer!

 12. Gewoon blijven zeggen wat je denkt Marnix, niets mis mee.

 13. Als jij denkt dat jij wel onderwijs kun betalen doe maar.

  Schoolonderwijs omdat ze geen geld in handen krijgt doet ze express boeken te laat bestellen.
  En dat vindt ik gemeen.

 14. Kan mij niet herinneren dat toen het nog het “Peter Stuyvesant College” was er ooit boeken te laat of niet aanwezig waren. Neen ze waren er gewoon, punto !

 15. NIKS vervelende reacties ! Hulde voor deze scholier die duidelijk het probleem benoemt en er de oplossing bij geeft. SSC, neem deze jongen in dienst als adviseur. Dan staat u in de toekomst hopelijk minder voor schut.

 16. Beste Marnix,

  Allereerst welkom op het Kolegio Alejandro Paula, ik ben zelf juf Spaans op deze school en ben in het verleden ook leerling geweest van deze school wel is waar onder een andere naam.
  Ik kan me goed voorstellen dat het behalve spannend is om naar een nieuwe school te gaan, voortgezet onderwijs notabene, je jezelf ook goed op wilt kunnen voorbereiden. Het was dan ook prettig geweest als je in de vakantie al wat in je boeken had kunnen snuffelen. Nog vervelender is om te moeten constateren dat je het jaar moet beginnen zonder boeken en dat deze mogelijk nog langer op zich laten wachten. Dit is niet goed te praten, dat ben ik helemaal met je eens. Een domper eerste klasse.
  Ik vind het daarom erg moedig van je dat je achter je computer bent gekropen om hier wat over te schrijven. Dit getuigt niet aleen van een leerling die leergierig is en ambitieus maar die ook durft op zo’n jonge leeftijd “grote zaken” aan te kaarten. Ik ben dan ook erg blij met je ingezonden brief. Ik denk namelijk dat de leerlingen als consumenten van ons onderwijssysteem gesteund door hun ouders als eerste aan de bel moeten trekken. Jullie zijn een onafhankelijk orgaan in deze en zijn hier als eerste bij gebaat.
  De school, het KAPin deze ,heeft weinig zeggenschap over de levering van de boeken. De school is een instituut en het KAP, als openbare school ,valt onder het ministerie van Onderwijs. En ondanks het wellicht logisch lijkt dat de school verantwoordelijk is voor de uitgifte van de boeken, is de school dat niet. Was de school dat maar dan hadden we hier meer grip op gehad!
  Je geeft ook aan dat lesgevan aan de hand van een kopie geen goede manier zou zijn van les krijgen en lesgeven, daar ben ik het niet helemaal met je eens. Net zoals de leerlingen balen ook de docenten hier flink van en omdat we rekening houden met het feit dat eind September de eersteToets – en SE week voor de deur staan, proberen we op deze manier toch de leerlingen te voorzien van het materiaal. Het is letterlijk roeien met de riemen die er zijn. Voorts zijn de meeste docenten goed in staat om te improvisteren. In mijn lessen bijvoorbeeld heb ik al mijn leerlingen duidelijk aangegeven dat ze veel aantekeningen zullen krijgen en daarbij heb ik voor de time being ook het materiaal per klas ingescand, opdat de leerlingen geen oponthoud hebben. Ik ben het met je eens dat leren uit kopien minder “sexy” is en aantrekkelijk, maar het gaat om de inhoud en niet om hoe het eruit zien. Kennis is heeft geen vorm of kleur, maar als je deze leert begrijpen als leerling en toepassen dan is de leraar in haar missie geslaagd met het bijbrengen van de stof of het nu aan de hand van aantekeningen of kopietjes zijn geweest. En daar draait kwalitatief goed onderwijs om, mijn inziens.
  Ik hoop voor je Marnix en voor alle andere leerlingen dat het boekenprobleem snel opgelost wordt en dat uit deze slechte ervaring door de verantwoordelijke diensten lering wordt getrokken. Mijn tip/advies zorg dat je deze dagen voor ieder vak een schrift bij je hebt en zie het voordeel in van uit kopietjes werken, je kunt lekker onderstrepen , highlighten, extra reminder maken etc.
  Een goed schooljaar toegewenst,

  La proefora LR

 17. Marnix; ik geef je groot gelijk! En heel goed dat je dit meldt! Hoogstwaarschijnlijk zijn er veel meer scholieren die het met je eens zijn!
  Sterkte en laat je niet van de wijs brengen door vervelende reacties.
  Pauline Dinkelberg