• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag luidt Fundashon Pro Monumento de noodklok over een overheidsplan over een cruise village.

Op woensdag 7 augustus stond in het Antilliaans Dagblad dat het plan Cruise Village was goedgekeurd door de regering. Kennelijk gaat het hier om een Masterplan dat door CPA is ontwikkeld voor de ontwikkeling van het Rifgebied tussen Holiday Beach en het Riffort aan de Otrobandazijde.

Er moet in dit gebied een verlengstuk van het ‘downtown’-gebied komen met winkels en horeca-gelegenheden als de tweede megapier gebouwd zal worden. De Fundashon Pro Monumento (ProMo), Plataforma Otrobanda (PO), Downtown Management Organization (DMO) en de Sosiedat pa Komersiantenan di Otrobanda (SKO) vragen zich af waar de overheid mee bezig is. Begrijpen de planmakers bij de overheid niet dat een dergelijk plan alleen maar de zoveelste doodsteek is voor de binnenstad?

Als cruisschepen aanleggen aan de megapier en er zal een cruise village liggen met allerlei winkeltjes en horeca, verwachten de dames en heren bij de overheid dat de toeristen met hun reeds beperkte tijd nog de binnenstad gaan bezoeken? Het wordt zoals men het noemt een ‘tourist trap’. Wat moet er dan van de rest van de binnenstad worden, een binnenstad die al op sterven na dood is?

Het is te begrijpen dat onze overheid tracht alle zeilen bij te zetten om de haperende economie weer aan de praat te krijgen. Maar het lijkt wel of men de tactiek van de verschroeide aarde aan het toepassen is in plaats van dat men een strak beleid heeft voor de binnenstad zodat de gebouwen er weer goed uitzien en ook de infrastructuur weer goed onderhouden is. Een binnenstad die één van de iconen is van Curaçao voor het toerisme.

De binnenstad van Willemstad heeft veel potenties die men laat liggen. Met name de overheid (overigens de grootste monumentenbezitter) laat het afweten met haar beleid of liever het ontbreken daarvan. Door de Monumentenraad is onlangs immers al gewezen op de schrijnende situatie in de binnenstad en het ontbreken van een gericht beleid door het ontbreken van een goed functionerende dienst die toeziet op de Ruimtelijke Ordening en er op toeziet dat de wetten en de Monumentenverordeningen worden nageleefd.

De ondernemers in de gehele binnenstad kunnen nu al amper het hoofd boven water houden en er is al te veel leegstand. Onze World Heritage City is sterk aan het vervallen. Ook het Riffort is uitgestorven als je op een willekeurig uur daar rondloopt.

De organisaties vrezen dat de overheid dezelfde fout maakt als dat men op Aruba heeft gemaakt. Ook daar is er dicht bij de Cruise Terminal een winkelcentrum gebouwd met als gevolg een dode Caya Betico Croes. Nu tracht men daar met de aanleg van een tramlijn de mensen weer terug te krijgen. Een tramlijn die miljoenen kost en waar men maar mag hopen dat het resultaat zal boeken.

Eerder genoemde organisaties zien met grote vrezen de gevolgen van winkelcentra als Sambil en de Caracasbaaiweg tegemoet. Nu reeds is het gevolg van de commerciële activiteiten bij Jan Thiel merkbaar. Zit Willemstad World Heritage City dan nu te wachten op een Cruise Village? Is het niet beter om eerst te zorgen dat er een bruisend stadscentrum ontstaat alvorens allerlei ondermijnende activiteiten te ondernemen buiten dit centrum?

19 reacties op “Ingezonden: ‘Centrum Willemstad wordt een spookstad’”

 1. “teveel van die kraamstentjes in de centrum

 2. @Sanders.@edgar. Ik heb al die verhaaltjes een beetje oppervlakkig gelezen maar er een verhaal die mijn aandacht bijzonder heeft getrokken en dat is van Sander en Edgar. Er zitten veel punten in die verhalen waar men aan kan beginnen om de stad leefbaarder te maken. Wel moet ik opmerken er teveel in het centrum zorgen er ook voor om Willemstad rommelig te laten uitzien. Souveniers stand mag er een paar zijn, maar uitslutend voor verkoop van Curacaose producten c.q kunstartikelen geen buitenlandse producten. De te hoge huurprijzen moeten voorlopig moeten per direct worden verlaagd om de boel draaiend te houden en de winkeliers moeten genoegen nemen met mindere inkomsten zolang de economische crisis voort duurt. De veiligheid van burgers moet ook worden verbetert door VKC’ers de stad te laten bewaken samen met de politie. Meer winkels die langer open blijven kan zorgen voor meer leefbaarheid in stad. Er zijn genoeg ideen.Zelfs in Utrecht in men begonnen met kleinschaligheid. De grote van de winkelpanden te verkleinen zodat iedereen die met een klein winkeltje kan beginnen en overleven.Het werkt effectief.Op Hoog Catharijne heb zijn er maar 3 grote winkelpanden de V+D, de C+A en de Mediamarkt voor de rest allemaal kleine moderne bedrijven. Het wordt allemaal omgebouwd tot kleine eenheden waar je minder huur hoef te betalen en de crisis kan overleven. Een mag er eerlijk gezegd worden. De markten zijn overal verzadigd en iedereen probeert zo min mogelijk geld uit geven. Men is stellig van mening dat Nederland en E.U ook in een Griekse crisis terecht kunnen. De Huren zijn verhoogd om mensen te dwingen een huis te kopen, maar men is vergeten dat Nederland aan het vergrijzen is en dat die ouderen geen hypotheek krijgen om een huis te kopen. Conclussie de huizemarkt zal verder ineen storten. Daarom moet men op Curacao de kleinschaligheid blijven stimuleren en subsidieren.

 3. we hebben het altijd zo gedaan en houden niet van veranderingen.
  het is niet mijn schuld, maar van iemand anders.
  dys DMO is gewoon curacaose vereniging….
  niets doen en afwachten….

 4. @ Danny,

  DMO staat voor Downtown Management Organisatie oftewel een vereniging van winkeliers in Punda die, zoals je op de website van DMO (welke reeds een paar jaar niet is bijgehouden) kunt lezen, zich inzet voor de belangen van diezelfde winkeliers.

  Anders gezegd: DMO is een belangenverening.

  De doelstellingen, activiteiten, inkomsten etc staan allemaal vermeld op de website, dus ga ik hier niet herhalen, kijk zelf maar even op:
  http://www.downtownwillemstad.com/about-dmo.php

  Dan kun je hier wel verklaren dat het aan de regering ligt, doch de regering schept alleen de voorwaarden waarbinnen DMO en de winkeliers kunnen opereren. Wanneer men het niet eens is met de regering dan dient DMO met die regering in overleg te treden. De standaard Curacaose wijze van handelen: ‘afwachten, afwachten en nog eens afwachten’ is uiteraard niet de juiste wijze van handelen.

  DMO kan ook heel goed met de eigenaren in overleg treden en ja, het is mij bekend dat een groot aantal van die eigenaren de panden verwaarloost, de hoofdprijs vragen en dat leegstand hen niet interesseert. Eenieder die een beetje bekend is op het eiland weet precies over welke families we praten en geloof me, DMO kent ze ook.
  Wil DMO hen aanpakken dan zullen ze moeten lobbyen bij de regering om de wetgeving te veranderen. Dat is geen onzinnige eis, want dit gebeurt in zeel veel landen wanneer het openbaar belang zwaarder weegt.

  Ook de openings- en sluitingstijden kan het DMO aanpakken, daar zijn ze immers voor !

  Anders gezegd, alle zaken waar jij de regering voor op wilt laten draaien kan het DMO gewoon zelf aanpakken.

  Ze moeten alleen wel visie hebben en als ik hun website lees dan vrees ik dat die visie totaal ontbreekt. Als die visie er wel is dan houden ze die goed geheim !

 5. Het probleem is dat de overheid eerst aan het toerisme denkt, en dan pas aan het volk zelf. Curacao met z’n ongeveer 160.000 (honderdduizend) inwoners is geen Miami beach of the Rodeo Boulevard. Té veel winkels en restaurants en hotels is uit den boze. Het werkt niet. Het moet eerst aantrekkelijk zijn voor het volk, en daardna voor het toerisme. Want bij gebrek aan toerisme moet het volk inspringen. Geld moet “rollen” dus, wat niet het geval is op Curacao. Er is geen leven na middernacht op Curacao, dus geld kán niet rollen. een goed beleid is uiterst noodzakkelijk, en dat heeft Curacao niet. Curacao is ook hartstikke duur (geworden). Je krijgt geen waar voor je geld. De prijs alleen dat men moet betalen voor een reis vanuit Nederland naar Curacao met zakgeld inbegrepen, is uit den boze. Thailand, Tsjechië(een onvergetelijke vakantie), Bulgarije, Polen, daar kun je van een heerlijke vakantie genieten, en komt flink uitgerust thuis, en ook met overgebleven zakgeld. Als men vanuit Nederland op vakantie gaat naar Curacao, moet men de hoofdprijs moeten winnen van de Postcode loterij, de Bankgiro loterij, of de Lotto. En dat is nog niet gebeurd. En daarom blijven wij hier en zingen: EN WE GAAN NOG NIET NAAR HUIS, NOG LANG NIET NOG LANG NIET……………………………………………..

 6. Aan Edgar en al zijn aanhangers,

  Voordat je met een vinger naar DMO wijst als de grote schuldige in het geheel moet je je eerst iets beter op de materie inlezen. Volgens jou is het de schuld van DMO dat de stad in de avonduren niet open is, op zondag alles dicht is en er dan cruiseboten in de haven liggen, er geen reclame op straat mag staan, er geen stalletjes zijn voor souvernier verkoop, de veiligheid niet voldoende is, parkeren niet goed is geregeld, het aanbod aan winkels niet goed is en de huurprijzen te hoog zijn. Volgens mij sla je echter de plank mis door DMO hier de schuld te geven. Begrijp me niet verkeerd, er zitten zeker punten tussen waar DMO ook aan moet werken en ook zeker mee bezig is, echter hoort het grootste gedeelte toch echt thuis bij onze grote jongens van de regering.

  Het grote probleem is dat er totaal geen overheidsbeleid is tov de binnenstad. Er wordt geen structureel onderhoud gepleegd aan openbare voorzieningen en de parkeerplaatsen zijn verkocht aan vriendjes van de politiek. Het beleid van de standhouders die souveniers verkopen en het beleid mbt reclame op straat en uithangborden is toch echt afkomstig van de regering en wanneer welke boten worden binnegehaald op Curacao wordt door de minister van toerisme en het CTB bepaald. Verder komt er nog bij kijken dat een groot gedeelte van de eigenaren van de panden in punda geld genoeg hebben, weinig tot geen onderhoud plegen, het pand toch niet persee hoeven te verkopen of verhuren, want ze hebben panden genoeg en geld zat. Ze wachten wel tot iemand een keer de hoofdprijs betaald. (beste voorbeeld is cinelandia)

  In tegenstelling tot de shopping centra’s bestaat Punda uit veel verschillende ondernemers uit verschillende landen, met verschillende geloven en allemaal een andere kijk op de zaken. Het feit ‘even de openingstijden te veranderen’ of ‘gewoon dwingen dat huurprijzen naar benden gaan en panden worden opgeknapt’ zou heel mooi zijn, maar is in de praktijk toch echt niet zo makkelijk als je zelf denkt. In shopping centra’s moet je je aan regels houden, omdat je daarvoor getekend hebt bij de aanvang van de huur. Je betaald mee aan onderhoud, marketing, je zit vast aan openingstijden en de security wordt geregeld. De eigenaar van het sjoppingcentrum heeft een visie en een beleid.

  Ik ben het helemaal met je eens dat de situatie die jij schetst de ideale is, maar het zijn toch echt de regering, ministers en ministeries die ervoor zorgen dat de binnestad een spookstad aan het worden is. Welke regering van welk land laat zijn binnenstad zo verslonzen?

 7. Maria Fortuna,
  Ik ken het niet heel goed, maar ik denk jij misschien ook niet.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Cartagena_(Colombia) zegt meer dan een kiljoen.
  en 572 km2 — curacao 444. km2

  Ahum..
  Ok misschien niet een paar maar meer dan een Miljoen wel.
  Cartagena de Indias toch…

  Dat plaatsje waar als je van af het strand zeg zo iets als de flats Moros 1 2 3 etc. bijna een uur nodig hebt met een taxi tje. zo’n geel ding.. om bij de bus dienst te komen die via Sabanalarga Baranoa etc in Barranquilla uit komt.
  En waar bij je langs het binnen water en door de weeks een stuk of 5 politie leger controles langs moet met geweren en hier en daar door erbarmelijke sloppen wijken rijd. Waar zo’n beetje 60 of meer %van de bevolking en laten we zeggen van donker getinte afkomst is. Zoiets als Curacao.
  En het buiten gedeelte Barcelonas de indias wordt er ook nog bij gerekend.
  Hele arme grote sloppen wijken tot super de luxe hoogbouw appartementen.
  Nee ik ken het inderdaad niet heel goed. Keer of 4 geweest.
  Laatste keer afgelopen zondag en maandag. Met de bus naar toe. vanuit Barranquilla.
  Barranquilla ken ik beter.

  Carthagena heeft naar ze zelf zeggen een oud en een nieuw deel. En een kant aan de haven en een kant aan de oude weg naar Barranquilla. Niet de nieuwere tolweg kant langs de kust richting Barranquilla.

  Het centrum van Carthagena ligt op dik 20-30 minuten rijden van het gerestaureerde oude (nederlandse) fort. En het andere centrum gedeelte is ook heftig veel groter en echt veel drukker dan wat dan ook dat ik ken van Curacao. Gewoon echt niet te vergelijken.

  Het fort Ja het is mooi. En s’avonds vaak druk. Maar Carthagena is ook de dure badplaats van Colombia. Zoiets als Scheveningen. Met in het centrum een rij hotels met een gemiddelde hoogte van een verdieping of 20 en met zwembaden op het dak. Pal aan het donker kleurige zand strand. En niet 1 hotel maar op dat stukje meer dan alles op Curacao bij elkaar.
  Ook weer heel anders van aard dan Santa Marta, de andere kant op.

  Het fort / vesting stadje lligt een end verder op.
  Auto… Punda halverwege banda bau.
  Heel mooi, maar de prijzen zijn ook heeeelll mooi… Beetje restaurant is zelfs voor curacao begrippen stevig geprijsd. En ja de hippe bar op de hoek tjee als je dronken wilt worden moet je wel een pak pesos meenemen.
  Dat hele fort met een klein dorp aan de binnen kant is z’ on beetje net zo groot als 3-4 keer punda en waarbij sommige taxis naar binnen mogen maar veel ander verkeer niet.
  Waar het heel heftig warm kan zijn, met weinig wind.

  Nee een paar miljoen misschien niet.
  Maar meer dan een miljoen wel. En jij wil echt niet alleen s’avonds door die wijken lopen waar al die “andere” 800.000 mensen wonen. denk ik.

  Blijft geen vergelijking met Curacao.
  Zelfs Malta met 316 km2 Kan je toeristisch gezien niet vergelijken met de vernipperdheid van Curacao.

  Curacao is absoluut heel erg mooi en met een beetje beleid een wereld top locatie.
  Maar zoals alle anderen helemaal terecht zeggen er is gewoon geen enkel, zelfs geen klein beetje intelligent planmatig beleid op Curacao. Met niks.
  Alles is gedreven door versnipperd egocentrisch bekrompen eigenbelang.
  Punda met een parkeergarage.
  Nou je moet eens weten waarom dat ding er staat. Over vergunningen (Moon) gesproken..

  PlAntillen maar dat plan moet daar moet je niet zo zwaar aan tillen.

 8. Kunnen de “ondernemers” van Korsou misschien ook ECHT ondernemen, dus ook zelf initiatief nemen en risico’s aangaan en dan voor OPLOSSINGEN zorgen zonder gelijk als een kleuter te beginnen huilen als het even tegen zit !!!
  Winkeliers, taxichauffeurs, luchtvaartondernemingen WORDT VOLWASSEN en ACT !!!
  Jullie zijn GEEN AMBTENAREN maar ONDERNEMERS tog ???
  Geef SERVICE met een SMILE en doe desnoods alsof je het werk leuk vindt, want nu worden er diensten geleverd met een zuurpruimen gezicht …. KANSA HENDE !!!

 9. Edgar heeft helemaal gelijk!!
  de winkeliers in samenwerkin met de eigenaren van de panden zullen een ander plan van aanpak moeten vinden.
  huren om laag, stalletjes op straat en meer terrasjes.
  later opengaan en tot in de avonduren openblijven…..(ook op zondag!!|)
  overdag in de hitte wil geen mens winkelen…
  dat zal veel meer klandizie opleveren.
  Als ze dit niet doen, dan zal Punda een spookstad worden…
  Sambil zal het dan niet redden als Otrobanda en Punda deze aanpassing gaan doen.
  Maar de Curacaoenaar kennende zal het blijven zoals het was.
  we hebben het altijd zo gedaan en houden niet van veranderingen.

 10. @Yukamba. Cartagena had op 1 januari van dit jaar 218.244 inwoners. Je bent mogelijk in de war met het nabijgelegen Barranquilla dat ca. 1,1 mio mensen heeft.
  Kom eens een keer kijken hier, dan snap je dat er in Cartagena geen miljoenen mensen kunnen wonen,
  Groeten uit Colombia

 11. Ik wilde een heel verhaal gaan schrijven maar dit is niet nodig Edgar slaat de spijker precies op zijn kop.
  Voor de zekerheid zowel mijn echtgenote als ik zelf allebei werkzaam in de toeristen branche en dit is precies waar de toeristen over klagen.

 12. Cartagena heeft een paar miljoen mensen en is zo’n beetje net zo groot als curacao en ligt in een land met 46 miljoen mensen.
  Lekkere vergelijking…

 13. DMO zou eens moeten beginnen met de hand in eigen boezem te steken. Al jaren is het een organisatie zonder enige fantasie en zonder enige kennis van ‘wat de toerist nu werkeliijk zoekt’.

  Overal ter wereld zijn, in de toeristische gebieden, de winkels tot ‘s avondslaat open en de reden is heel simpel: overdag willen toeristen lekker in de zon liggen, beetje zwemmen etc.
  Waar ze geen zin in hebben is in een snikhete binnenstad rondlopen, daarvoor zijn ze niet op vakantie.

  ‘s Avonds gaan de toeristen naar de stad, wat eten, wat slenteren, langs de souvenirstalletjes lopen, ijsje eten en teerrasje pakken.

  Wie dat hier ‘s Avonds in Punda wil proberen wens ik veel succes, die staat voor gesloten deur. Een aantal terrasjes zijn open, maar voor de rest is de stad uitgestorven, er is niets te doen.
  Zelfde geldt voor de zondag. Leuk dat men van mening is dat de zondag een vrije dag moet zijn, maar haal dan GVD ook geen cruiseschepen op die dag naar Curacao !!!!
  Wat voor indruk geeft het aan een cruisetoerist wanneer die aankomt in een volstrekt verlaten stad ? Lekker bezoekje zullen we maar zeggen.

  Dus begin eens met andere openingstijden voor de winkels oftewel niet meer om 9 uur in de ochtend open om vervolgens duimen te draaien tot het een uur of 1 wordt. Gewoon rond 11 uur opengaan, is vroeg zat en niet voor 9 of 10 uur ‘s avonds sluiten.

  Dan hebben we de werkelijk idiote regelgeving van DMO zelf. Op straat of voor de winkel mag geen reclame staan, mogen ook geen handelswaren worden uitgestald, niets van dat alles.
  Tja, op die manier wordt het natuurlijk wel een nette aanblik, maar tegelijkertijd dodelijk saai.
  Waarom niet gewoon dezelfde regels als overal elders ter wereld ?
  Waarom geen stalletjes maken voor de souvernir verkoop zoals op Aruba ? Daar is het tenminste wel gezellig druk in de avond.

  Maar het belangrijkste punt blijft wel de absurde huurprijzen. Punda is inmiddels een triple C locatie, maar de eigenaren van de panden blijven vrolijk meer dan 100 NAF per vierkante meter per maand vragen.
  Ik wil best investeren in de binnenstad, maar het moet wel terug te verdienen zijn. Een huurprijs van 10,000 NAF, geen klanten en absurde regels……….tja, dan zal ik daar geen winkel openen.
  Degenen die het wel doen gaan ook weer binnen de kortste keren failliet, dus wellicht eens tijd om wat aan die prijzen te doen ?
  Dwing eigenaren gewoon om panden te verhuren tegen andere prijzen en zo niet………..boete opleggen wegens leegstand.

  Enfin, dit zijn slechts een aantal zaken, want dan hebben we het natuurlijk nog niet gehad over onveiligheid, parkeren, aanbod in de winkels, aanblik van de panden etc
  Kan dus nog wel even doorgaan met punten opnoemen welke verbetert dienen te worden en welke ook niet al teveel geld zullen kosten.
  Wie wil werken met toeristen zal echt eerst de toeristen moeten snappen. Pas daarna kun je wat aan gaan bieden en niet andersom, om vervolgens raar staan te kijken dat de toerist het niet accepteert.

 14. Zeepie, dat had je niet moeten zeggen. De MFK delegatie ziet nu al weer een snoepreis naar Cartagena voor zich.

 15. @Zeepie, De oude binnenstad van Cartagena is wel levendig in de nacht. Ook is het er erg veilig met genoeg politie op straat.. dieven worden meteen opgepakt door de politie of door de inwoners zelf die trots zijn op hun stad.. ook is het er zeer schoon! Geen oude vervallen gebouwen met verslaafden..

  Tja de keuzes die je moet maken he!

 16. Hoe het ook kan zie je in Cartagena. Alle grote hotels zitten aan de stranden rond de stad, maar alle niet-strand-activeiteiten zijn geconcentreerd in de compleet gerestaureerde historische binnenstad. Dit is puur door goed overheids-beleid tot stand gekomen. De overheid is (overigens met gedeeltelijke hulp van Spanje) gestart met restauratie en het bedrijfsleven is er achter aan gekomen vanwege het vertrouwen in diezelfde overheid.

 17. Ga al dat geld nou eens investeren in iets wat echt nodig is of een nieuwe innovatieve manier om toeristen te trekken en tevreden te stellen. Niet weer meer van hetzelfde, geen enkele van al die winkels loopt echt lekker volgens mij.

 18. Er liggen mogelijkheden voor de aanleg van een prachtige boulevard van het Riffort tot aan Veneto en wellicht verder voor zowel toeristen en lokalen. De uitbreiding van de megapier past daar prima bij.

  Of dat slecht is voor de winkeliers in Punda en Otrobanda weet ik niet. Die krijgen in ieder geval steeds meer concurrentie, onder andere van Sambil als dat project gaat lukken. Voordeel van winkelen bij Sambil is in ieder geval de parkeergelegenheid want de Yu Korsou rijdt liever 50 rondjes over de parkeerplaats van de supermarkt om dan een plaatsje op de gehandicaptenparkeerplaats te vinden dan meteen 50 meter verder een vrije plaats te vinden.

  Is dat de reden dat Punda en Otrobanda het zo slecht doen? Wie het weet mag het zeggen, want inderdaad, Willemstad is de enige hoofdstad ter wereld die ik ken die ‘s avonds volkomen verlaten is.

 19. Zorg voor meer (gratis) parkeergelegenheid in de stad, meer veiligheid!!, meer winkels die langer open blijven en zorg voor meer barren en restaurants zoals een boulevard.. in andere landen kan het wel waarom niet op Curacao?