• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

autokeuringCURAÇAO – Voor dames een kort rokje of het topje ietsje lager, voor heren wat geld toeschuiven. Deze hulptechnieken worden het vaakst genoemd om een auto door de keuring te krijgen, meldt Caribisch Netwerk. Richard laat elke twee jaar wat guldens rollen om zijn auto door de keuring te loodsen.

“Het licht van mijn auto kan nergens gemaakt worden”, vertelt de 35-jarige Richard. “Ik heb dus alleen groot licht en voor 50 gulden extra wordt dat elke twee jaar goedgekeurd. Misschien is dit gevaarlijk, maar moet ik mijn goede auto helemaal laten afkeuren, omdat niemand mijn licht kan repareren?”

Achterdeur
De 49-jarige Jeff wordt betaald om auto’s te laten keuren. Soms gaat het om auto’s die niet helemaal in orde zijn. “Ik ga al jaren naar het Keuringslokaal voor automobilisten die zelf niet willen of kunnen. Ik ken de jongens daar en weet waarop auto’s worden afgekeurd. Vaak waarschuw ik mijn klanten als ik zie dat de auto niet door de keuring dreigt te komen, maar het lukt me ook goed om kleine dingen die niet kloppen via de achterdeur goed te laten keuren. Ik betaal 50 of 100 gulden extra en dat verreken ik met mijn klant. Bij elk bedrijf wordt er weleens iets niet volgens de regels gedaan en we weten wat we doen.”

Tientje extra
Volgens Jeff is er wel wat veranderd de laatste jaren en zijn de keurmeesters niet meer zo makkelijk om te kopen. “Vroeger kon je met een tientje extra de meest gammele auto’s laten keuren. Dames waren sneller aan de beurt, lachten even lief en konden doorrijden. Nu gebeurt dat minder. Als iets gevaarlijk is, helpt dat tientje extra echt niet. ”

Twijfels
Melvin Doran, Hoofd van Verkeer en Vervoer (het vroegere Keuringslokaal) is niet bekend met verhalen over auto’s die worden goedgekeurd terwijl dit niet zo zou mogen zijn. Toch weet hij niet 100 procent zeker dat dit nooit gebeurt. “Er zijn altijd twijfels, iedereen blijft mens. Geld blijft geld en je weet niet hoe erg iemand het nodig heeft. Als mensen de keuze maken om een onveilige auto goed te laten keuren, spelen ze met hun eigen veiligheid en die van anderen. We hebben drie keurmeesters in dienst en ik geloof niet dat zij te beïnvloeden zijn door geld of rokjes en de veiligheid zo in gevaar brengen. Helaas hebben we niet genoeg personeel om alles altijd in de gaten te houden.”

Regels uitgebreider
Op de wegen van Curaçao rijden behoorlijk wat gammele auto’s. Dit komt volgens Doran omdat sommige automobilisten hun auto simpelweg niet laten keuren. Hij zegt ook: “Een auto moet je eens in de twee jaar laten keuren, maar een licht kan na twee weken alweer kapot zijn.” Om de veiligheid op de weg te vergroten is Verkeer en Vervoer bezig met vernieuwing die invloed zou hebben op het keuringsproces. “De periode van twee jaar tussen de keuringen is iets waar we onder andere mee bezig zijn. Ook de regels worden uitgebreider. Het beleid wordt niet zo zeer strenger, maar meer gedetailleerd.” De termijn waarop de nieuwe regels worden ingevoerd, hangt af van het ministerie van Verkeer en Vervoer. “We hopen per 1 december, maar de minister moet de vernieuwing uiteindelijk doorvoeren in de wetgeving.”

16 reacties op “‘Autokeuringen moeten nauwkeuriger’”

 1. @ Abraham Mossel. Volgens mij hebben ze je openhartige reacties op VP gelezen en sta je op een zwarte lijst 🙂

 2. @ abraham had je ook maar moeten luissen!

 3. Net bij de keuring geweest,auto afgekeurd,wegens, geen kleur van zijn politici partij, dus afgekeurd op???? losse accu,handrem??????stofrubbers (kleine scheurtjes???????????)

 4. Al vele jaren weten we allemaal dat de autokeuring niet garandeert dat een voertuig iedere 2 jaar na de keuring in goede en veilige staat verkeert.
  Immers de verzekeringsmaatschappijen vragen voor auto’s ouder dan 8 jaar een hogere premie omdat zij door hun technische staat minder veilig zijn in het verkeer.
  Alle bewoners en alle regeringen vinden dit kennelijk een goede ontwikkeling, waarmee we wel aangeven het er mee eens te zijn dat de keuring vele minder veilige voertuigen van een certificaat van geschiktheid voorziet.

 5. @ Ondernemer! @Zorro, het geld van de keuring is op zich geen probleem.. wel dat je er een halve dag voor moet uittrekken.. tijd is geld!! mijn geld!

  Jammer dat het geld voor velen wel een probleem is. Je hebt wel alle pech van de wereld, want het heeft mij nog nooit bij benadering een halve dag gekost. Ook heb je pech, dat je het als zovelen niet in de tijd en op kosten van je baas kan doen. Tom Poes, verzin een list.

 6. Als ze alleen maar eens koplampen wat beter afstelden. Maar zelfs daar is geen apparaat voor beschikbaar. Nos mes por.

 7. @Zorro, het geld van de keuring is op zich geen probleem.. wel dat je er een halve dag voor moet uittrekken.. tijd is geld!! mijn geld!

 8. @ rietje wouters. Verder kunnen officiele merkdealers de keuring heel goed tijdens groot onderhoud uitvoeren. dat scheelt enorm veel tijd en geld. Sterker nog: daar wordt serieuzer gekeken naar de staat van onderhoud.

  Helemaal mee eens over het keuren van nieuwe auto’s en het aanwijzen van dealers, die ook mogen keuren, maar dan wel de keuringen aanmelden en steekproefsgewijze controleren. Kan ook voordelig zijn, als bij een grote onderhoudsbeurt de keuring gratis is.

 9. Vreemd dat niemand reageert op de houding van Richard en Jeff!! Technische mankementen die door hen worden goedgepraat en om een keurmeester om te kopen getuigd niet van een juiste instelling. Technische problemen kunnen ongelukken veroorzaken en ik vraag me af als zo’n voertuig door hun toedoen(omkoperij) wordt goedgekeurd later een dodelijk ongeluk veroorzaken of zij dan rustig kunnen slapen. Of zijn zij er trots op dat ze dat weer gefikst hebben?

 10. Mensen niet zeuren, dit is Curaçao, mijn auto is nieuw dus geen probleem, meer ik heb ook geen problemen met die ouwe bakken, we leven op een onder ontwikkeld eiland (2e wereld) dus dat hoort erbij, ik vind het echt leuk om zo’n met touwtjes aan elkaar gebonden auto te zien rondrijden en blijf er ook nietjes achter!

  Verder niet zeuren, dat ik wel anders piep als ik word aangereden of erger, that’s life, wil je dat niet, dan ga je gewoon niet de straat op of sodemieter je van het eiland!!

 11. Gewoon de auto laten keuren bij de (merk-)dealer tijdens een grote beurt of één maal per jaar. Dit hoeft niets extra’s te kosten. Dan de keurmeesters steekproefsgewijs de gekeurde auto’s laten herkeuren. De dealer die een X aantal “fouten” maakt de bevoegdheid tot keuren afnemen.

  Sommige dingen waren in Nederland wel goed geregeld.

 12. Een keuring die binnen 4 minute klaar is, kan nooit serieus werk zijn, Nu niet en vroeger niet. De lange rijden veroorzaken dit, want tja… de “keurmeesters” moeten natuurlijk wel op tijd klaar zijn voor de pauzes, de pastechis en de lunch.
  Zet de regels strakker aan maar gooi overbodige regels ook overboord. Het is de waanzin ten top dat nieuwe auto’s gekeurd moeten worden. Dat gebeurt in geen enkel land en is puur voor het vullen van de kas. Breng desnoods die kosten in rekening maar stop met de onzin om spiksplinternieuwe auto’s massaal naar het keuringslokaal te laten rijden.
  Verder kunnen officiele merkdealers de keuring heel goed tijdens groot onderhoud uitvoeren. dat scheelt enorm veel tijd en geld. Sterker nog: daar wordt serieuzer gekeken naar de staat van onderhoud.

 13. Strenger keuren heeft alleen zin wanneer de wegen in optimale staat zijn. De erbarmelijke staat van de wegen vreten banden, ball joints en schokbrekers, die zijn niet aan te slepen…………kosten een fortuin.

  Ik heb geen probleem met strenger keuren, maar dan ga ik mijn rekeningen ook doorsturen naar de overheid. Dan praten we niet meer over een paar tientjes, maar over ettelijke duizenden guldens per jaar.

 14. Tegenwoordig merk ik dat er ook strenger wordt gekeken naar ophangingsdelen etc.
  Het restant wegdek wat curacao heeft tussen alle gaten mag eerst wel eens opgeknapt worden voordat er strengere regels ingevoerd gaan worden tav de autokeuringen!

 15. Waarom die gammele autos om de 2 jaar laten keuren en bv een pickup van 1 jaar oud moet elk jaar??

 16. tjong jonge jonge wat ben ik verrast door dit nieuws.

  Er worden meer auto’s buiten naast het keuringslokaal gekeurd dan binnen hahaha. Dat dit alles onkend wordt door het hoofd van verkeer en vervoer geloof ik graag het is uiteindelijk zijn verantwoording.