vuilCURAÇAO – Curaçao krijgt een nationale vuil opruimdag. Dat meldt Caribisch Netwerk. Zaterdag 21 september is de eerste editie. De bedenkers van ‘Curaçao Clean Up’ zijn het zat dat het eiland op veel locaties een grote vuilnisbelt is. De dag moet jaarlijks terugkeren om Curaçaoënaars bewust te maken van de rotzooi.

De motor achter ‘Curaçao Clean Up’ zijn Radio Dolfijn-DJ Maarten Schakel en Cindy Evertsen van ‘Make Them Smile’. Zij organiseerden vorig jaar zomer de succesvolle ‘Walk For Frank’, waarbij geld werd ingezameld om een dure rolstoel voor een 17-jarige jongen te betalen, die na een duik van een rots verlamd was geraakt.

Ergernis
Maarten en Cindy ergeren zich al lange tijd aan de grote hoeveelheid afval die op Curaçao in de natuur terecht komt. “Veel mensen gooien lege flesjes of verpakkingen uit hun auto. En menigeen zal bekend zijn met de verschillende dumpplekken van grof bouwafval. Zonde van het eiland waar we zo trots op zijn. En een kleine moeite om vuil weg te gooien op een plek waar het hoort, of een plastic zakje op te rapen als het wegwaait op straat”, zegt Maarten Schakel.

Locaties
Tijdens de schoonmaakdag zullen dertig verschillende locaties worden ‘aangepakt’. Daarvoor wil de organisatie de hulp inschakelen van zoveel mogelijk vrijwilligers en bedrijven die de handen uit de mouwen willen steken om die dag op te ruimen. Bedrijven wordt gevraagd materiaal te doneren om het schoonmaken mogelijk te maken. Ook kunnen ondernemingen een publieke plek ‘adopteren’, waarbij het eigen personeel de locatie schoonmaakt.

Selikor
Een van de opvallendste partner voor deze actie is Selikor, het Curaçaose vuilnisbedrijf dat tot taak heeft om Curaçao schoon te houden. Maarten Schakel is blij dat zij er bij zijn. “We hebben ze nodig om deze actie te kunnen doen, maar wij willen opruimen veel breder trekken. De bewustwording op Curaçao moet worden aangepakt. Anders ligt er morgen weer vuil”, zegt Schakel. De Dolfijn DJ denkt dat als mensen massaal, met duizenden vrijwilligers op straat laten zien dat een schoon Curaçao mogelijk is, een eerste aanzet wordt gegeven om elkaar bewust te maken.

14 reacties op “Nationale vuil opruimdag op Curaçao”

 1. Geweldig initiatief. Jammer dat ik als toerist net het eiland weer heb verlaten had graag meegedaan met deze geweldige actie. Ik denk dat een ieder die van Curacao houdt hier graag aan mee wil doen. Ik hoop op een grote opkomst en een groot succes. Het eiland wordt er nog mooier door. Het is een heel moedig begin. Er moet natuurlijk nog veel meer gebeuren zodat het ook schoon blijft!!!!

 2. Leuk idee hoor in het kader van werkverschaffing , maar je zou de bron moeten aanpakken van dit, dit is puur en alleen de troep op ruimen van een stel varkens, die zich van de natuur en alles daarom heen geen ene malle moer aantrekken, en helaas dat is de grootste groep van de YU’s hier, inclusief die YU’s in de regering
  Daar ligt het probleem en de oplossing, en zolang deze YU’s zich als YU’s blijven gedragen,
  blijft het water na de zee dragen en zullen dit zulks dingen ten alle tijde blijven gebeuren

  just my two cents

 3. @tio hopman, helemaal gelijk, het begint bij de juiste scholing om kinderen de waarde van de natuur te laten ervaren, zodat ze vanzelf de keuze maken om niet meer vuil aan de kant te gooien. Ik denk dat deze nationale vuil opruimdag ook goed is om gesprekken op gang te laten komen, zodat in ieder geval op die dag meer dan gemiddeld over vuil wordt gesproken en -hopelijk- nagedacht. Het is volgens mij niet (alleen) bedoeld als schoonmaakdag, maar meer om serieus stil te staan en iets structureels te laten onstaan. Dus ja, het is een begin, maar wel belangrijk.

 4. Azijnpisser, tja niemand pist nu eenmaal champagne…..

  Maar ik gooi elke dag geen afval in de mondi, maar gewoon in de afvalbak. En dat fietsen zit wel goed, dat doe ik elke dag bij de buren inmiddels. Daar is de afvalethiek ook even anders. Autowrakken zijn hier geen tuindecoratie en er groeien geen plasticzakken aan de pika’s.

 5. mooi initiatief – maar ik kan nergens de lijst van die 20-30 locaties vinden die dus worden “aangepakt” – zit de locatie (mini landfill) Ronde Klip erbij ??? – verder zijn er mensen en organisaties bezig het hele jaar door aan het schoonmaken en is er jarenlang “clean-up the world” axi geweest oa door Uniek Curacao, scholen, scouting en vele anderen – zou het niet zo langzaam aan tijd worden om onze kinderen op school het e.e.a. bij te brengen over natuur respect/onderhoud en onnodig milieuvervuiling… en dan vooral dat zij die info doorgeven/overdragen/leren aan hun ouders…… groeten, Hopman schipper Roy A. Rusch – Recreatie & Kampeercentrum Ronde Klip (560-1366)

 6. @ Beer: Je bent een azijnpisser aan ‘t worden. Ga toch fietsen…..

  Goed initiatief en laten we hopen dat een goed voorbeeld goed doet volgen.

  Ik doe in ieder geval mee met deze actie.

 7. Voor de echte Yu di Korsou blijven er gelukkig nog 364 Nationale vuilstortdagen over…..

 8. Mensen die deel willen uitmaken van de vrijwilligers, kunnen zich melden op de website: www.curacaocleanup.com

  GF

 9. Waar kan men zich hiervoor aanmelden?

 10. En de overige 364 dagen van het jaar: NATIONALE VERVUILINGSDAGEN!

  Wat dacht je van dit voorstel: indien de politie merkt dat er iets uit een auto op straat wordt gegooid: voertuig 1 dag inbeslag nemen.

  Maar beste Etienne zullen jullie zeggen: de politie is geen haar beter dan de vervuilers en zullen nooit ingrijpen! Jullie hebben gelijk, helaas.

 11. Super bon!!!!! Aan deze doe ik mee. Ik vraag me ook al jaren af hoe we ook van die zwarte stank rook auto’s af kunnen komen, maar daar hebben we de overheid voor nodig denk ik. Next challenge…

 12. Hopi bon! Als het Openbaar Ministerie nu ook meedoet en de MFK mafia achter slot en grendel zet is Curacao echt schoon.

 13. Hopi bon! Wij doen zeker mee!

 14. Mooi initiatief.