• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

DAE vleugelCURAÇAO – De cijfers van DAE zijn bij het SOAB. Dat meldt Radio Hoyer 2. DAE heeft de cijfers vanochtend overhandigd. SOAB adviseert de regering of het bedrijf geholpen kan worden of niet. De regering wil de gevraagde lening van vijf miljoen gulden aan DAE heroverwegen als DAE de jaarcijfers laat zien.

Volgens Elroy Harms, de woordvoerder van de werknemers, zijn nu alle beschikbare cijfers aan SOAB overhandigd. Twee dagen geleden zou premier Ivar Asjes gezegd hebben dat de zaak met spoed zal worden behandeld.

Regering
Harms vindt de economische impact van een failliet DAE het meer dan waard om de regering alsnog bij te laten springen. “Ook in Amerika werden ten tijde van de economische crisis bedrijven geholpen door de regering Obama”, aldus Harms.

35 reacties op “Nieuwe of valse hoop voor DAE?”

 1. Heb ook gehoord dat ze de medewerkers in groepjes per dag gaan uitbetalen. Ze roepen dat de regering en banken hebben ze in de steek hebben gelaten en Mr Ramiz wordt nu voor held uit gemaakt omdat hij ze nu gaat betalen terwijl niemand dat wilt.

  Dat had hij 3 weken geleden al moeten doen ipv van wachten en hopen op nog meer geld van de regering. Eindelijk worden ze betaald.

  Er wordt trouwens nog steeds niet gevlogen op Bonaire.

 2. Heb gehoord dat DAE is begonnen met het uitbetalen van het personeel. Heeft DAE ineens wel geld genoeg om te betalen nu ze 0 op het rekest hebben gekregen van de overheid?
  Leuk geprobeerd, triest.

 3. Een eventuele betaling van 23 miljoen uit Venezuela zal de zaak niet kunnen redden en is het slechts uitstel van executie. Die 70% van de DAE-handel met Venezuela zal niet terugkomen dus red wat er te redden valt en zullen investeerders hun verlies moeten pakken, waarbij Ramiz natuurlijk buiten schot blijft. Er zouden toch al 160 werknemers op straat komen te staan.

 4. @dks, je hebt vast en zeker aandelen in DAE anders reageer je niet zo. Iedereen die zijn baan verliest heeft het moeilijk, zie niet waarom er een uitzondering gemaakt moet worden die ons ook nog vele miljoenen gaat kosten.

  Ben benieuwd naar de namen van de DAE aandeelhouders, er zitten ook oude politici erbij.Haha

 5. Rotjeknor heeft gelijk, zelfs als DAE met een krediet van de overheid (die het meteen kan afschrijven) tijdelijk wordt gered is het kansloos met de meer dan honderd miljoen aan schulden die het heeft uitstaan.

  Hun reputatie van vertraagde en geannuleerde vluchten is ook zo erbarmelijk, dat ze alleen nog boekingen uit de Caprileskliniek kunnen verwachten.

  Nee, uit de giganische schulden en reputatieschade komen ze nooit meer uit. Ik raad het personeel dan ook aan om thuis te blijven en meteen elders te solliciteren, want ze gaan geen cent salaris meer zien. En neem daarom zoveel mogelijk van de inventaris van DAE mee naar huis, waaronder de kas of wat daar nog van over is.

 6. @DKS,

  DAE is overgenomen met 87 miljoen schuld en nu hebben die boeven het nog met 50 miljoen laten groeien. Daar kom je nooit meer uit. Behalve door te doen wat cabinet schotte van plan was.

  De boel overzetten in een nieuwe NV en schuldvrij starten, DAE laten klappen en de miljoenenschuld voor het volk van Curacao laten. Gelukkig is dat niet doorgegaan want zie niet hoe we in onze huidige economische situatie dat zouden kunnen overleven.

  Het is helaas telaat voor een 4de reorganisatie en enkele gek gaat met de huidige reputatie van DAE nog geld in het bedrijf stoppen. Behalve als het weer een boef is die een “slimme” contructie heft bedacht. Oh ja dat was bij de 3de reorganisatie al zo toch mr. Ramiz??

 7. Fijn dat iedereen precies weet wat men zou moeten doen.
  Stekkers eruit trekken doe je op een Intensive Care bij uitzichtloze terminale patiënten maar niet bij een potentieel succesvolle vliegmaatschappij die geleid wordt door boeven.
  Boeven eruit, goed management erin en terugverdienen dat geld.
  Er is markt genoeg in en om het Caraïbisch gebied!

 8. Het is triest voor de mederwerker maar vind wel dat ze dit ok hadden moeten zien aankomen. maar ze gingen voor het grote geld bij DAE ipv Insel die ook hard opzoek is naar mensen. Misschien nemen ze nu wel de juiste beslissing om bij Insel te gaan werken.

  2 weken zonder salaris is niet te doen hier op het eiland. Ramiz moet gewoon wat geld uit zijn eigen zak trekken en de medewerkers betalen. Hij heft al heel veel aan DAE verdient (lees $35000 per vlucht naar Miami) dat hij nu wel iets terug mag geven om de mensen die het allemaal mogelijk hebben gemaakt te betalen en belonen.

  The Human Shield die Ramiz heft opgebouwd doet nu zijn werk. De airline draaide al niet maar toch meer mensen aannemen en die hoge salarissen geven. Nu worden deze arme medewerker gebruikt om nog meer geld los te krijgen bij de regering. Te triest voor worden. Sterke aan de medewerkers van DAE.

 9. Grappig dat men nog steeds denkt dat klantenservice aan concurrentie gerelateerd is als er wienig geld is in het potje. Men richt zich dan om de vluchten op tijd te laten vertrekken om zo onnodige kosten te maken voor vertragingen. Insel lukt dat aardig. DAE niet.

  Het verhaal dat concurrentie tussen Insel en DAE de service gaat verbeteren slat nergen op.
  Dae vliegt alweer bijna 2 jaar en is de klanten service zo drastiosch verbeterd? ik vind van niet. Klanten service problem ligt op Curacao niet aan concurrentie. het is gewoon de mentaliteit van het volk op de eilanden. Kijk maar in de winkels, restaurants of hotels. Daar is de service ook slecht. het ligt aan het volk.

 10. Dks, je hebt volledig gelijk dat de huidige situatie voor DAE personeel bijzonderlijk moeilijk is. Rekeningen moeten worden betaald en je weet niet of je het salaris van vorige maand nog krijgt en volgende maand nog een baan hebt.

  Alle negatieve publiciteit in de media en boze klanten wegens vertraagde en uitgevallen vluchten komen daar ook nog eens bij, naast een aan alle kanten falend management.

  Maar onder meer vanwege dat laatste kan de overheid geen cent meer bijdragen. De financiele situatie van DAE is uitzichtsloos en de gigantische schulden die ze hebben kunnen ze nooit meer aflossen. Na alle ervaringen van vertraagde en uitgevallen vluchten is de reputatie van DAE volledig verwoest em zal het aantal klanten dat bij hen boekt ook nog eens dramatisch afnemen.

  Het is jammer, zeker voor het goedwillend personeel maar ook voor Curacao waar enige concurrentie voor het bijzonder klantonvriendelijke Insel Air welkom was, maar zelfs Stevie Wonder zal kunnen zien dat DAE reddeloos verloren is.

  Trek de stekker er maar uit, dan beperken we het verlies aan gemeenschapsgeld tot 15 miljoen (Korpodeko) en heeft ook Girobank haar lesje ‘hoe verleen ik kredieten’ geleerd. Een lesje van 60 miljoen, dat wel.

 11. Als je laat een ticket koopt tijdens het high season zijn er alleen nog een paar dure tickets over op de vluchten van Insel. Vooral hun St marten vluchten zitten altijd vol. Als je goedkoop wilt vliegen moet je gewoon vroeg boeken.

  DAE vliegt nog steeds op St Maarten dus wat Jonas schrijft slat nergens op. Denk dat hij zich beter moet laten informeren.

  @Theo Durf een tocket naar Miami te wedden dat KLM, AA en alles andere airlines in de wereld ook vluchten cancellen, koffers kwijt raken en wat the passagier slecht informeren noemen. Vaak luisteren de passagiers gewoon niet naar wat er om geroepen wordt en gaan ook niet informeren bij de medewerkers van de airline.

  DAE is een bodemloze put die al meer dan 50 miljoen diep is. Ramiz is zijn plan heel gestructureerd aan het uitvoeren. Eerst veel teveel werknemers aannemen onder het mom van uitbreiden. En nu hun gebruiken om nog meer geld los te peuteren bij de regering. Men weet tog wel dat de medewerkers van Falcon air wel gewoon hun salaris hebben ontvangen. Waarom kan Ramiz net een keer de salarissen uit zijn eigen zak betalen. Hij was degene die hier in de media riep dat Falcon air and DAE 1 bedrijf zijn en dat alle medewerkers hetzelfde behandeld zouden worden. DIKKE LEUGEN DUS!!

  Nu 5 miljoen over 2 maanden weer 10 miljoen.
  Trek de stekker eruit. De mensen vinden wel werk.

 12. Jammer dat iedereen vergeet dat er ook gewone mensen werken bij DAE.
  Landgenoten die af en toe en zeker nu enige solidariteit nodig hebben.
  Het personeel, dat overigens nu als eerste heeft ingeleverd, door geen salaris te krijgen en tóch door te werken, heeft niets te maken met het wanbeleid dat door Ramiz en Sloop en hun trawanten is bedacht en tijdenlang is gedoogd door de overheid en andere instanties!
  Alle betweters die het allemaal al wisten zouden zich nu over de menselijke aspecten van dit debacle moeten buigen.
  Wellicht een goed voornemen om dit weekend aan alle Dae-ers te denken zonder inkomen en wellicht zonder baan!

 13. Let me tell you the story:
  Ramiz buys Aeropostal in 1996 in cahoots with some jewish brokers who stumped up the cash for the bid and had absolutely no intention whatsoever of making the airline fly. They just wanted to sell the planes and the engines and make a good killing out of it. After all, the bid process was so pathetically performed by the then Venezuelan Government (Caldera II) that whoever bid knew full well they could rip tremendous benefits from the deal.
  However, the government got wind of the plans and forced Ramiz (he is a Cuban-born, American-raised jewish entrepeneur.. nothing wrong against Jews here, by the way… my ancestors were all jewish too I want to make that clear) to start operations as promised and stick to the agenda. His wife, who is Venezuelan but long since living in Florida, was appointed Chairman of the Board. Obviously, his associates were discomfited and that led to judicial action that, for at least more than a year, barred Mr. Ramiz from setting foot in Venezuela. Bad omens indeed.

  His plans, once he more or less fell in love with the airline industry (of which he knew nothing as he was a plane broker himself, not a civil airline consultant or employee) were to make Aeropostal a successful concern and, between 1997 and 1998 the airline indeed shaped up. Of course, by comparison with today’s situation in the country, Venezuela was a sea of prosperity then and flights abroad were always jam-packed. Despite FAA Cat 2 restrictions, he flew Airbus A320 equipment to Miami and even hired A319 planes for planned services to Argentina and Brazil and Europe (eventually, the planes went as far south as Lima and as far north as Miami…).

  Then Chavez showed up and Ramiz cosied up to him even going as far as painting a DC-9 very patriotically in bright yellow and with large Venezuela bold letters on the fuselage to support the apparent wishes of the new Government of promoting tourism in 1999. Then things began to wrong. First, it was the dramatic events of La Guaira and adjacent urban areas in December that year that crippled airline operations… having more or less recovered, the country faced, as of 2001, stoppages, protests and social clash that badly affected tourism and business in general plus then came the 2002-3 general strike and oil workers stoppage that led to exchange controls. He became a foe of the Government as it cosied up to the Arabs as a result (Algerian, Iranian and Lybian workers were hired to keep the oil industry afloat and thus began Chavez’ open overtures to regimes like Iran’s) and he began to distance himself from it.
  He has paid a price for that turnaround as, among other things, he has been deprived of foreign exchange at the official rate.

  In the present economic climate Ramiz has opted for the easy way out: stop paying National Insurance contributions to his workers thus making it difficult for his company to get access to foreign exchange legally thus leading the airline to the ground and thus blaming the government for the situation. Deep down, he wants to leave the country as fast as he can (frankly I do not blame him !!) and settle back in Florida where he belongs and where his wheeling and dealing is more tolerated than in the increasingly anti-private-business environment in Venezuela.

  So, it makes perfect sense to have sent his planes to Miami for quiet storage under false pretences, sell what is left of Aeropostal for whatever he can get (after all, he is leaving behind the bones and leftovers !) and start his new outfit in a country he is more familiar with. I guess if I were as mercurial as he is I would do likewise !!

  Hope this helps to enlighten his “surprise” move ! To me, the only surprising thing is that he has lasted in Venezuela so long !! that is the real mystery !!!

 14. Tijdens een mis hebben ze nu de hulp van God ingeroepen. Die wordt ook voor van alles en nog wat misbruikt.

 15. @Jonas, en helaas zullen duurdere ticketprijzen er niet voor zorgen dat de concurrent ook niet vluchten canceld, slechte communicatie doet en je koffers kwijtraakt.

 16. Qu heeft gelijk, de overheid is er niet om bedrijven die in problemen komen te helpen. Doen ze dat bij DAE, dan moeten ze dat bij alle bedrijven doen, dus ook bij het al 2 keer op de fles gegane Taco Time van Tara Asjes.

  Of hebben we niets geleerd van ALM, waar tientallen miljoenen gemeenschapsgeld in een failliete boedel zijn gestort (en in de zakken van Mario Evertsz)?

 17. Wat natuurlijk wel een feit is dat toen bekend werd dat DAE problemen had met de luchthaven van SXM, Inselair per direct alle goedkope klassen naar SXM heeft gesloten en vervangen door duurdere tickets. We worden helaas dus sowieso genaaid. Als het niet is middels steun via de belastingen aan de ene maatschappij is het wel door de hogere ticketprijzen die de andere maatschappij in rekening zal brengen, inmiddels al in rekening brengt.

 18. @JJ, het is de DAE die in crises verkeert wegens management.
  Stel dat ”Kees” geen geld meer heeft om zijn werknemers te betalen, is de overheid dan verplicht om de lonen van zijn personeel te betalen? Dacht het niet!
  Geld kun je maar een keer uitgeven. Elk bedrijf is ZELF verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen het bedrijf en ook voor eigen financiën
  En Kees, die is zeer nieuwsgierig wat er gaat gebeuren want hij wil ook geld zien van de overheid als hij zogenaamd geen geld meer heeft om zijn personeel te betalen, al heeft Kees Hotels op Bonaire etc. die hij desnoods kan verkopen om zijn werknemers te betalen. Toen het goed ging met Kees, hoorden wij Kees niet klagen, Kees hing de grote jongen uit.
  Als onze overheid in dit soort gemakzuchtige hebberigheden trapt gaan we vast en zeker in een crises belanden want dan is de hek van de dam.
  Het precedent is geschapen.

 19. Laat de ministers EN de Staten eerst eens keer uitzoeken wie er allemaal bekang bij DAE hebben gehad. Dan zou ik zeker denken aan de vorige ministers verantwoordelijk voor deze portefeulle.
  Het kan met de beste wil vd wereld niet zo zijn dat de belastingbetaler moet opdraaien voor een stel ordimaire zakkenvullers.
  De Coopers/Hakiems enz enz, lichtt die een keer door.

 20. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de burger voor dit debacle moet opdraaien, vooral niet omdat er duidelijk sprake van wanbeleid is.
  Laat me niet misverstaan, het is natuurlijk verschrikkelijk als je niet betaald krijgt.
  Dit land verkeerd al in crisis, het zou te gek zijn als er nog meer bij kwam.

 21. Teveel bedrijven zijn nog altijd bereid om goederen te leveren tegen belachelijke condities, puur alleen omdat ze de (mogelijke) omzet zelf ook nodig hebben. Betalingstermijnen van 3 tot 5 maanden worden geaccepteerd, in ruil voor hogere prijzen, maar in feite houdt men alleen zichzelf voor de gek.
  Dankzij dit soort constructies is de fall out nu zo groot dat veel bedrijven geld gaan verliezen bij het omvallen van DAE. Wanneer ze echter eerlijk tegen zichzelf zouden zijn hadden ze kunnen weten dat iets wat te mooi klinkt en er te mooi uitziet waarschijnlijk ook te mooi is,

  Ramiz heeft het leuk gespeeld, precies zoals reeds een jaar geleden hier is gemeld. DAE laten groeien (lees: personeel aannemen). Kosten dekken met goedkope tickets welke in de toekomst pas zullen worden gebruikt. Met die cashflow weer opnieuw personeel aannemen en zo een pyramide bouwen welke voor de overheid te groot is om zomaar om te laten vallen.
  De enige lachende in dit spel ?
  Ramiz zelf, want die zorgde heel goed voor zichzelf, is geen cent tekort gekomen. Nu mag Curacao de rotzooi weer opruimen en zitten veel bedrijven met de handen in het haar vanwege alle onbetaalde rekeningen.

  Het lijkt mij een betere optie de directie gewoon voor de rechter te halen wegens opzettelijke fraude. Financiële verplichtingen aangaan in de wetenschap dat je ze niet kunt nakomen is namelijk fraude.
  Maar ja, vrees dat de regering er wel weer geld in gaat steken…………wat we dan ook weer kwijt zullen zijn.
  Men leert het namelijk nooit.

 22. @jackson, Is niet te hopen Insel.. dure vluchten en slechte customer service.. ook zij cancellen gewoon vluchten of gooien mensen van vluchten af. Dit zal alleen nog erger worden als ze alleen vliegen op Curacao.

  @margret, AA heeft ook financiele problemen en zij kijken alleen naar winst! Ze geven verder niets om curacao en zo zal dat met elke buitenlandse maatschappij zijn.. lokaal personeel zal weer in landen als dubai en kroatie moeten gaan werken..

  Je moet ook regionaal denken.. veel mensen uit Venezuela willen via curacao naar de usa vliegen dus zorg voor veel vluchten en je verdient er geld mee..

 23. @Sjoerd,

  De luchthaven blijft evenveel verdienen als DAE ophoudt. De stroom paasgiers worden opgevangen door andere vliegbedrijven die zullen hun vluchten dan gaan uitbreiden.

  @vrijwillerger,

  Ja werk maar gratis door, je bent nu officieel een slaaf. Er is genoeg ander werk in luchtvaart elders. Ik ben van ook van Curacao en heb in verschillende landen in de luchtvaart gewerkt. Het kan, het is mogeljk. Als je perse op Curacao wil blijven dan is InselAir je enige optie.
  Veel sterkte met het vinden van een andere baan 😉

 24. @Sjoerd,

  Het enige wat de airport zal gaan missen is de boetes voor alle vertragingen die DAE heeft. Of krijgt men hier geen boetes bij te laat vertrekken etc?

  Opdoeken en laat het aan anderen over. Insel kan al een aantal personeelsleden overnemen van DAE, dus….

 25. Als ik me niet vergis heeft deze maatschappij vorige week nog een jeugdig team gesponsord, wat zeer positief is mits je niet dezelfde week meededeelt dat je meer dan 100 man naar huis moet sturen wegens financiele problemen.

 26. @Sjoerd, als DAE niet goed genoeg is voor ons zullen we met een andere maatschappij gaan vliegen.
  We hoeven deze maatschappij niet te gebruiken, het is niet veilig genoeg en er zitten dikke vette zakkenvullers achter de coulissen om hun slag te slaan en snel de benen te nemen. Hoezo met de boot naar Miami, er zijn maatschappijen genoeg die wel betrouwbaar zijn en aan de Wet voldoen die ons naar Miami kunnen vliegen.

  Ramirez zal eerst de lonen moeten betalen daarna nemen we een ander, een betrouwbare zonder vatsige beren van zakkenvullers achter de coulissen.
  Punt.

 27. Sjoerd, nee, we hoeven niet de boot naar Miami te nemen maar vliegen met American Airlines. Die bieden prima service en vliegen op tijd.

  Curacao is te klein voor een eigen airline, en dat is niets om je voor te schamen, de meeste eilanden in de Karaiben hebben geen eigen airline.

  En Insel Air dan zul je zeggen? Die houdt ook maar net het hoofd boven water maar kan ons en hebben niet voor niets de sprekende pop Anthony Cijntje ingehuurd om hun jaarrekening te laten goedkeuren en ons daarmee te laten geloven dat het daar goed gaat.

 28. @magret, als er geen droog brood te verdienen is in de luchtvaart zullen we dan er maar mee stroppen en lekker de boot naar Miami nemen?

  @opionated, Je vergeet dat oa de airport ook minder aan gelden krijgt, minder inkomsten voor benzine, minder airporttax, de reiziger zal het ook voelen door hogere ticketprijzen en tevens minder vluchten op bestemmingen en niet te vergeten weer een monopolie (en we weten hoe customer minded de monoplie bedrijven zijn!). Maar de enige redding is. gooi Ramiz eruit en zet er een echt management neer..

 29. Veel van die bedrijven die in Amerika geholpen werden gingen alsnog failliet!
  Dit bedrijf is een bodemloze put, zelfs 15 miljoen kon het niet overeind helpen. En wat ze met die 15 miljoen gedaan hadden mag Joost weten.
  De tijd dat de overheid ”garant” stond voor mismanagement is passé. Leuk geprobeerd maar die vlieger gaan niet meer op.

 30. Nou, dan moet deze bedrijf eerst vertellen wat ze met die 15 miljoen dat ze van Hakiem gekregen hadden gedaan hadden. Belastinggeld groei niet aan de bomen !

  Verder heb ik begrepen dat er hoge pieten uit de politiek verdachte aandelen bij dat bedrijf hebben.
  Nee, ons geld krijgen ze niet! Laat de eigenaar maar zijn vele bezittingen verkopen om zijn personeel te betalen. Kan niet zo zijn dat je wel van de winsten geniet en zodra het minder gaan eist dat de overheid jou personeel moet betalen, en ook nog een grote bek opzetten op tv omdat je jou zin niet krijgt. Rot op uitgekotste schoft!
  Met de hoed in de hand komt men door het ganse land.

 31. Een paar punten voor de heer Harms en de discussie in het algemeen:

  1) De “Air Transportation Safety en Stabilization Act” van 2001 is een initiatief van Bush, niet van Obama. Het leverde USD $5.000.000.000 in subsidies en USD $10.000.000.000 in leningen aan de luchtvaartindustrie, niet aan één bepaalde luchtvaartmaatschappij. De huidige situatie op Curaçao is niet een industrie probleem, maar een probleem van één specifieke onderneming (ter vergelijking: zo’n lening zou het equivalent van ongeveer NAF4.500.000 in subsidies en NAF9.000.000 aan leningen kosten per inwoner! En wederom zou dit zijn om de gehele industrie te ‘redden’ en niet een enkel bedrijf). Dus om dit als voorbeeld te gebruiken is ongeldig, tenzij je wilt dat de regeling beschikbaar is voor alle Curaçaosche luchtvaartmaatschappijen.

  2) De enige “bailout” lening, wat dit werkelijk zou zijn, die de VS heeft gegeven aan één enkel bedrijf sinds 1984 was tijdens de bankencrisis van 2008-9 waar het falen van een grote, multinationale bank negatief zou hebben gehad effecten op wereldschaal ( de bailout in 1984 was ook een bank). Er moet ook worden opgemerkt dat, terwijl deze banken hun leningen kregen, ze miljoenen aan bonussen aan hun bestuurders betaalden en dat, lijkt mij, is niet iets wat waarmee men geassocieërd zou willen zijn in een vergelijking.

  3) Hoewel het falen van DAE tragisch zou zijn voor de werknemers, of anderen die direct of indirect met en voor DAE werken, het feit is dat er voldoende luchttransport wordt aangeboden door voldoende andere bedrijven (zowel binnen-en buitenlands, niet alleen Insel Air, Divi Divi en Easy Air)welke kansen bieden voor de concurrentie(marktwerking) en de reismogelijkheden van en naar het eiland. Het argument dat de sluiting van de DAE de concurrentie en reismogelijkheden zou elimineren houdt geen water. Toerisme zal niet lijden, het eiland zal niet worden geïsoleerd en degenen die nu reizen kunnen straks ook gewoon reizen. Het reizend publiek zal minimaal worden beïnvloed.

  4) Er zullen veel bedrijven getroffen door het faillissement van DAE, die niet in staat zullen zijn om verschuldigde bedragen van DAE te kunnen innen, dat is waar. Maar als de overheid deze lening zal goedkeuren,zullen nog steeds maar een deel van de schulden betaald kunnen worden en sommigen blijven gedupeerd. Deze lening voorziet niet in een herstructurering van het bedrijf om winstgevend te worden, waardoor het vrij aannemelijk is dat er in de toekomst wéér wordt aangeklopt bij de overheid voor meer geld, waarschijnlijk sneller dan voorheen. Immers is er twee jaar geleden ook geld gegeven aan DAE voor openstaande schuldne c.q. het betalen van de lonen. Misschien moeten we daar les uit trekken. Dergelijke fondsen zouden beter aangewend kunnen worden voor werkloosheidsuitkeringen en training voor het personeel om elders werk te vinden, er is een vraag naar goed (kwalitatief)opgeleide en ervaren mensen.

  5) De harde en grootste realiteit is dat de overheid niet zomaar ergens NAF5.000.000,- heeft liggen. En als dat wel zomaar beschikbaar zou zijn, dan zijn er andere, grotere, en met meer impact, projecten waar dat geld aan besteed zou kunnen worden (bv. SEHOs) dan aan het herinvesteren in een bedrijf met historisch zwakke prestaties en met sombere vooruitzichten met wat betreft het ooit, laat staan in redelijk tijdsbestek, terugbetalen van de lening.

  Dus de vraag is of belastingbetalend Curaçao een falend privébedrijf zouden moeten redden; moeten 150.000 inwoners een offer maken om 350 banen te redden? Ik geloof dat de overheid twee weken geleden het juiste antwoord heeft gegeven: nee. Mocht deze lening toch worden goedgekeurd, betekent dit dat het geld ergens anders bespaard moet worden, er zijn op dit moment geen overheidsprogramma’s die zich kunnen veroorloven om zoveel geld te missen. De bevolking kan zich niet veroorloven om zoveel geld in iets te steken wat niet ten goede komt van de algehele bevolking en hen welzijn. Economisch gezien was, en is, NEE het juiste antwoord.

 32. Pardon WE werken gewoon door? JIJ vliegt nooit!
  Ga werken ipv de PR persoon te spelen

 33. Het ergste is nog dat na de ministerraad de Staten zich hierover moeten buigen.

  Dat betekent dat Rudney Garmes (voormalig afwashulp bij de Cactusclub) en Pik Pisas (voorheen potloodslijper bij de politie) die nog niet weten wat debet en credit is de cijfers van DAE moeten gaan beoordelen.

  Waarschijnlijk is dat ook precies wat Ramirez wilde.

 34. Laat de markt zijn werk doen: als klanten niet willen, is het goed geld naar kwaad geld gooien.

 35. Een verstandige regering steekt geen cent meer in DAE. Allereerst omdat deze onderneming zeker failliet gaat, en dan je al het geld dat je er in steekt kwijt. Ten tweede omdat je een precedent schept. Als je DAE nu wel helpt, waarom dan Amstel in het verleden niet en in de toekomst, ik noem maar wat, Girobank (die 40 tot 60 miljoen op DAE moet gaan afschrijven en dan in gevaar komt) ook niet?

  Daarbij heeft DAE zich aan alles en iedereen, niet in het laatst haar klanten, een bijzonder onbetrouwbaar partner getoond dus dat is ook al een redden om het niet.

  Dan de cijfers die ze overlegd hebben. Zonder goedkeurende accountantsverklaring zijn die niets waard, met een accountantsverklaring van rubber stamp Anthony Cijntje ook niet. Die zet alles op de balans neer wat je hem vraagt (lees: betaalt).

  Daarbij zeggen cijfers van 2012 niet zoveel als DAE met name de maanden daarna in de problemen is gekomen. 2012 is yesterdays papers en bij de cijfers van 2013 hebben ze zeker geen accountantsverklaring dus zijn die cijfers net zo betrouwbaar als Ramirez.

  Laten we snel de stekker uit DAE trekken, want elke dag dat deze tragikomedie nog langer duurt kost het alleen maar meer geld en schep je alleen maar meer valse hoop, ook voor de werknemers.

  In de luchtvaart is geen droog brood te verdienen. Zelfs als DAE overeind zou blijven kunnen ze nooit meer de gigantische verliezen uit het verleden goedmaken.