ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag heeft Philippe Maaskant het over inflatie en inkomen

Zo af en toe is het nuttig om de cijfers van het CBS eens door te nemen om te zien wie het de afgelopen jaren nu beter of slechter heeft gekregen.

In 2006 was het indexcijfer voor consumenten (Consumer price index) voor Curacao 100.

In 2011 was het indexcijfer 117. Mooie getallen dus. De kosten van levensonderhoud zijn in die tijd 17% gestegen. Het CBS heeft ook gegevens over inkomens over de periode 2006 tot en met 2011. Daarvoor is de tabel “Average wage by economic activity Curacao” genomen.

Je mag dus hopen dat die lonen ook met 17% zijn gestegen als we ons bestedingspatroon als werknemer een beetje op niveau willen houden. Wie is dat gelukt? Nou dat is het onderwijs gelukt. Die zijn er zelfs een half procentje op vooruit gegaan met een loonstijging (bij CBS) van gemiddeld Naf 3646 in 2006 naar Naf 4284 (+17,5%). In 2011.

Wie heeft er het meest ingeleverd? Dat is de gezondheidszorg, van de 17% stijging in levensonderhoud zien we daar maar 5,8% terug in de beloning. De “average wage” was in 2006 Naf 2916 en 5 jaar later nog maar Naf 3088. Die zijn dus meer dan 11% achterop geraakt. Ook de horeca is achteruitgegaan. Daar zien we maar 10% van de 17% terug in de “wages”.

Op dit moment (wanneer niet?) horen we de ambtenaren weer klagen over hun verworven rechten. Je wordt er moe van, zeker als je het vergelijkt met de rest van de werkzame bevolking. Ook in 2011 staan ze met Naf 4908 “Average wage” in de statistiek weer bijna bovenaan (na de “Financial Services”). De overheidsambtenaren zijn het verschil met de topinkomens van “Financial Services” overigens aardig aan het inlopen. In 2006 was het verschil nog 1,6% groter dan in 2011. Als de Financiële sector op Curaçao nog wat krimpt, zullen onze ambtenaren de top vormen. “Marktconforme Ambtenaren Salarissen” bestaan niet op Curaçao. Dat “pikken” ze niet, ze hebben “rechten”.

Maar..hebben de ambtenaren de inflatie bijgehouden? Wat zou je denken? Natuurlijk! Die zijn in deze periode gestegen met 21,2% Ruim 4% meer dan nodig was om de kosten van levensonderhoud te compenseren. En dan praten we nog maar niet over hun andere arbeidsvoorwaarden…

Overigens is merkwaardig dat de Transport sector het nog gekker maakt. Die zagen de lonen met 28,5% stijgen. Dus 11,5% meer dan de inflatie in diezelfde periode. Je vraagt je af wie daarin worden meegeteld. Taxi’s, Piloten, CAP, Haven, Dok?

4 reacties op “Ingezonden: Inflatie en Inkomen”

  1. @Ach ja, De weinige (en late) cijfers die er zijn moeten we dan toch maar gebruiken om de zaken kritisch te blijven volgen. Wanneer hebben we in de pers gelezen over de beloningen in de gezondheiszorg? En wanneer over de beloning van ambtenaren? Misschien moeten we de stille werkers in de gezondheissector toch iets meer aandacht geven?

  2. Wellicht niet alle ambtenaren kregen meer salaris maar neem bv Asjes die dubbel betaald kreeg en het werk niet doet.. Schotte was ook ooit geplaatst bij DROV en staat wellicht nog op de loonlijst.. Stella van Rijn werkt ook niet voor een appel en een ei. en wellicht kosten van Soemanta zijn er ook in meegenomen

  3. Leuk stukje, leest goed en je houdt het lekker feitelijk.

  4. Ach ja, wie gelooft nu eigenlijk de cijfers, de regering, de ambtenaren…en als ik er eens goed over na denk alles en iedereen? Curacao hangt aan elkaar van liegen en bedriegen, of het nu in het groot of in het klein is, ik maak mij er al lang niet meer druk om!