• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De laatste tijd is seksueel misbruik binnen kerken veel in het nieuws geweest. Recentelijk kwam er weer een verhaal naar buiten over een jongen die jarenlang seksueel misbruikt is in een internaat te Soto. Johnny vertelt zijn verhaal.

Johnny, die deze naam als schuilnaam gebruikt, is nu 57 jaar. Zijn vader is Antilliaan en zijn moeder komt uit Nederland. Toen Johnny 7 jaar was verhuisde hij naar Curaçao, waar zijn vader het gezin verliet. Zijn moeder kon de zorg niet alleen aan en stopte Johnny in een internaat. Hier heeft hij een paar verschrikkelijke jaren meegemaakt.

Seksueel misbruik
Er waren zeker twee fraters die Johnny jarenlang seksueel misbruikten. Volgens Johnny was het ook gewoon bekend op het eiland dat fraters dit deden. “Het ging om vier fraters; drie fraters deden aan seksueel misbruik en één aan zware mishandeling. Als hij dan na twaalven van het fraterhuis kwam en zijn cognac had gedronken, dan ging hij me aftuigen”, aldus Johnny. Volgens Johnny was hij niet de enige. Hij denkt dat er in die tijd een groep van zeker dertig tot veertig kinderen is misbruikt.

Fantast
Niet alleen op het internaat werd Johnny betast. “Op school werd ik ook betast, maar dat gold voor alle leerlingen. Ook leerlingen die van buiten het internaat kwamen”, vertelt Johnny. Hij mocht tegen niemand vertellen wat er gebeurde. Toch heeft hij het op een dag aan zijn moeder verteld. Maar die geloofde hem niet. “Ze werd kwaad. Ze geloofde me niet en vond dat ik een grote fantast was. Dat ik altijd met rare verhalen kwam. Ik heb er daarna nooit meer met mijn moeder over gesproken.”

Medeslachtoffers
Johnny vertelt zijn verhaal omdat hij ook andere mensen op wil roepen naar buiten te treden met hun verhaal. “Ik vind het heel belangrijk om mijn verhaal te vertellen, omdat ik weet hoeveel pijn ik er zelf aan heb gehad. Ik moet dit doen en dit is heel belangrijk. Ik wil iets betekenen voor mijn medeslachtoffers”, laat Johnny weten.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep

www.versgeperst.com