• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

ANP: Desi BouterseCURAÇAO – Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gaat vooralsnog niet in op de Surinaamse eis dat Nederland moet terugkomen op een uitspraak van oud-minister Maxime Verhagen. Die zei in 2010 dat Bouterse ook na zijn verkiezingsoverwinning alleen welkom is ‘om zijn gevangenisstraf uit te zitten’.

Suriname ziet het terugnemen van de drie jaar oude uitspraken van Verhagen als een voorwaarde om de betrekkingen met Nederland nieuw leven in te blazen. Den Haag reageert echter koel op het Surinaamse standpunt. “De Nederlandse regering heeft helemaal nog geen officiële eis ontvangen van de autoriteiten in Suriname dat die uitspraak moet worden teruggenomen”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Uitbetaling
Ook het hervatten van de uitbetaling van twintig miljoen euro waar Suriname nog recht op heeft, is voorlopig niet aan de orde. De betaling daarvan werd opgeschort nadat het Surinaamse parlement vorig jaar de amnestiewet waardoor Bouterse niet langer wordt vervolgd voor zijn aandeel in de Decembermoorden had goedgekeurd.

Immuniteit
Eerder had de Nederlandse ambassade in Suriname wel te verstaan gegeven dat Bouterse desgewenst naar Nederland kan afreizen zonder te worden gearresteerd, als hij dat maar doet in zijn functie als staatshoofd. Internationaal is afgesproken dat staatshoofden immuniteit voor vervolging genieten en niet mogen worden opgepakt. Bouterse werd in 1999 bij verstek veroordeeld wegens drugssmokkel en moet in Nederland nog altijd een gevangenisstraf van elf jaar uitzitten.

3 reacties op “Timmermans komt Bouterse niet tegemoet”

  1. Aanvulling:
    De economie van Nederland is ca. 200 keer zo groot als de Surinaamse, de Nederlandse bevolking is 33 x groter dan die van Suriname en de heren willen eisen stellen over terecht gedane uitspraken door de toenmalige minister van buitenlandse zaken; een storm in een borrelglaasje water dus.

  2. De in Suriname aan de macht zijnde politici lijden aan en veel voorkomende afwijking in deze regio; megalomanie. Welk belamg heeft de economische en poltieke ‘reus’ Nederland bij de ‘mier’ Suriname ? Ter vergelijking de economie van

  3. Suriname heeft die 20 miljoen niet nodig, En dat is ook al gezegd door de huidige regering.