huisartsCURAÇAO – Een volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onvindbare chirurg die geen complexe vaatoperaties meer mag uitvoeren, heeft vanaf 13 mei bij een klein ziekenhuis op Sint Maarten gewerkt. Chirurg Robert Muller werkt nu in Frankrijk, meldt het Dagblad van het Noorden vandaag.

In het ziekenhuis in het Nederlandse deel van Sint Maarten werkte Muller als algemeen chirurg. Directeur van het ziekenhuis Kees Klarenbeek ontkent volgens de krant dat de man er vaatchirurgische operaties heeft verricht.

Gevaar
Vorige week vrijdag werd bekend dat Muller, die werkzaam was in het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen, van de IGZ geen complexe vaatoperaties meer mag uitvoeren. De IGZ vindt dat zijn handelen een reëel gevaar oplevert voor de veiligheid van patiënten.

Patiënten
Het Openbaar Ministerie kreeg vorig jaar meldingen van een incident in het Hoogeveense ziekenhuis waarbij een patiënt van de chirurg was overleden. Onderzoek wees vervolgens uit dat meer patiënten die door Muller waren geopereerd waren overleden. De inspectie laat de kwestie nu door een deskundige onderzoeken en voorleggen aan de tuchtrechter.

© Novum

2 reacties op “‘Onvindbare’ chirurg werkte op Sint Maarten”

 1. Beste opmerker, zou het niet primair een taak van onze minister van volksgezondheid zijn ?

 2. Onderstaand bericht stond in de Telegraaf van 8 augustus 2013
  Twee sterfgevallen door onvindbare chirurg
  HELMOND –
  De plotseling van de aardbodem verdwenen chirurg Robert Willem Johan Muller heeft vermoedelijk meer doden op zijn geweten dan tot nu toe gedacht.

  De waarnemend vaatchirurg wordt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verantwoordelijk gehouden voor de dood van zeker twee patiënten; niet ‘slechts’ één.
  Het aantal doden door toedoen van Muller kan zelfs nog oplopen. Dat moet onderzoek uitwijzen. Ondertussen zoekt de IGZ naar de chirurg, maar Muller houdt zich onvindbaar. Direct contact met hem is onmogelijk.
  Muller heeft bij het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen bepaalde vaatchirurgische ingrepen uitgevoerd bij patiënten, terwijl hij dat als gewone chirurg eigenlijk helemaal niet mag. Dat soort ingrepen zijn voorbehouden aan vaatchirurgen.
  Volgens de IGZ levert Muller ,,een reëel gevaar op voor de veiligheid van patiënten.” Helmond is zijn ‘laatst bekende woonplaats’, meldt het Eindhovens Dagblad.

  Curaçao schijnt geen vaatchirurgen nodig te hebben, (zijn er trouwens ook niet), volgens de Inspectie en de Minister van volksgezondheid.
  Welke chirurgische ingrepen mogen ook hier niet uitgevoerd worden? Of worden deze toch gedaan maar dan onder een andere benaming. Worden patiënten die voor bepaalde vaatchirurgische operaties in aanmerking komen uitgezonden naar elders?
  Het zou fijn zijn als er wat duidelijkheid geschapen wordt waardoor belanghebbende patiënten zich niet ongerust hoeven te maken.
  Misschien een taak voor de Inspecteur?