• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag gaat Henk Pasman in op de verkeersveiligheid op het eiland.

Hebben wij veilig verkeer op Curaçao? Gevoelsmatig zeggen velen nee. Ze baseren dit onder meer op de constatering dat vele verkeersdeelnemers zich niet houden aan de regels; men rijdt te hard, onder invloed, door rood, te dicht op elkaar, geeft geen richting enzovoorts. Daarnaast contstateren we dat er te weinig controle is door politie en SKS. Anders gezegd: de pakkans is nihil.

Feit is dat er altijd overtreders zullen zijn en er altijd ongelukken plaatsvinden en dat er doden vallen. Wat we willen bereiken met veilig verkeer is dit zo minimaal mogelijk te laten zijn. Stel je daarop de vraag: zijn we daar met zijn allen mee bezig, van begin tot eind en elke dag weer opnieuw? Dan kan ieder voor zich wel het antwoord geven.

Wat moet er dus gebeuren? Hieraan gestalte geven! Dat houdt dus in een mentaliteitsverandering teweeg brengen in de gehele keten van verkeersdeelnemers tot aan alle instanties die te maken hebben met verkeer.

In 1965 is het Jeugdverkeerspark opgezet. Onderwijzen we veiligheid op school? In mijn jeugd keken we altijd naar de kilometerteller van de elk jaar nieuw uitkomende modellen en in die tijd pasten de fabrikanten het maximumgetal elk jaar aan. Een Volkswagen-kever gaf bijvoorbeeld 80 kilometer per uur aan en het volgende jaar 100. Wij vertaalden dat dan: hij gaat veel harder dan het voorgaande model!

Vandaag de dag zit er bij elke auto zoveel power in de motor, dat juist jeugdigen rond de twintig geen benul hebben van het gevaar. Opleiden is niet alleen vertellen welke regels er zijn, maar ook het waarom van die regels, en daarnaast preventief leren deelnemen aan het verkeer. Dat moet je van kinds af aan leren.

Stap in de auto en doe de gordel om. Koop een nieuwe auto met tenmiste twee airbags. Loop tegen het verkeer in. Op vierbaanswegen geen voetgangers toelaten als regel en vanuit jezelf daar niet oplopen. Op nieuwe vierbaanswegen alleen voet- en fietspad ontwerpen als er een vangrail tussen zit.

Fout is dus de nieuwe vierbaansweg bij de rotonde Julianadorp zonder vangrail. Je kan nu al voorspellen dat eenzelfde dodelijk ongeval als afgelopen zondag hier ook gaat plaats vinden in de toekomst. Dat heb ik minister Balborda een aantal weken geleden al verteld. Elke dag lopen daar vele wandelaars rond 17.00 uur!

Kan iemand mij vertellen waar je het overzicht kan vinden van de bedragen van verkeersboetes? Het lijstje is alleen bekend bij het OM, maar die zet het niet op hun website. Wat kost het om door rood licht rijden? Geen idee. Het gehele traject moet onder de loep genomen worden. In februari hebben Ruben Angel (ex-hoofd SKS) en ik hierover al een uitgewerkt voorstel gedaan aan minister Navarro en gesproken met zijn beleidsmedewerker en wij zouden antwoord krijgen, u raad het al: nee dus, tot nu toe.

Keuringslokaal, belastingkantoor en de verzekeringsmaatschappijen weten precies welke auto vandaag niet is gekeurd, geen belasting heeft betaald en niet verzekerd is. Wat doen we om dit op te lossen? Controle aan de kant van de weg houden, 250 auto’s aanhouden en dan hiervan een aantal beboeten.

Controleren we echt op veiligheid in het keuringslokaal? Nee, de expert zit lampjes te controleren in plaats van bijvoorbeeld schokbrekers. Hoe lang duurt het voordat we ze allemaal beboet hebben? Op deze manier: jaren, en dus nooit allemaal. Eén druk op de knop van de computer en je kan ze allemaal tegelijk beboeten. Dit geld kunnen we aanwenden voor een doorlopend duurzaam veilig verkeer.

Curaçao Road Services registreerd elke minuut van de dag alle botsingen met foto’s en al. Wie doet hier wat mee? Alleen de verzekeringsmaatschappijen, maar geen enkele analyse door de overheidsinstanties! Ik hoor minister Balborda vertellen dat hij naar aanleiding van het dodelijk ongeval met een aantal instanties om de tafel heeft gezeten en volgend week een volgend gesprek zal plaats vinden. Balborda wil cijfers hebben.

Op de website van veilig verkeer (die trouwens in een diepe winterslaap zit) staan een heleboel getallen. Elke maand vinden er 1000 botsingen plaats. De afgelopen 10 jaar zijn er 213 doden gevallen. Hiervan zijn er 46 voetgangers in 9 jaar. In 2000 is de laatste commissie bezig geweest en is ook de wegenverkeersverordening aangepast. Sindsdien is er niets meer gebeurd, dus geen duurzaam veilig verkeersbeleid.

Een minister moet niet rond de tafel gaan zitten en besprekingen voeren met een aantal mensen. Een minister moet beleid maken. Een minister moet vertellen of hij staat voor doorlopend duurzaam veilig verkeer, en opdracht geven om dat te realiseren. Benoem een onafhankelijke commissie die het gehele traject analyseert en een rapport uitbrengt, waarvan de minister zegt: uitvoeren en ik zal controleren of dat ook gebeurt! Zo niet dan blijven we brandjes blussen (of helemaal niet), en krijgen we geen mentaliteitsverandering voor elkaar.

Ik ben beschikbaar om mijn steentje bij te dragen, maar voor de duidelijkheid het gaat niet om mij. Voordeel van mij is dat ik volledig onafhankelijk ben, en ik kom uit voor mijn mening. Met mijn 69 jaar mag ik dit zeggen en ik heb nu nog tijd hiervoor. Asjes wilde toch gepensioneerden inschakelen?

13 reacties op “Ingezonden: Verkeersveiligheid”

 1. OM heeft vandaag het eerste lijstje boetes op facebook geplaatst:
  ontbreekt nog meerdere belangrijke: snelheidsovertreding, alcohol !

  Transactiebedrag: afkopen bij het OM
  Boetebedrag: eis OM als het voor de rechter moet komen

  Overtreding Transactiebedrag ƒ Boetebedrag ƒ
  geen geldig verzekeringsbewijs 400 500
  niet in bezit van rijbewijs 200 275
  door rood licht rijden 150 225
  bellen terwijl achter stuur 150 225
  geen of vervallen keuringskaart 150 225
  op kruispunt geen voorrang verlenen 150 225
  geen autogordel om 75 100
  helm op brom- of motorfiets 75 100
  donkere autoruiten 75 100
  geen werkende richtingaanwijzer 75 100
  geen werkend achterlicht 75 100

  snelheidsovertreding ?
  alcohol gebruik ?
  drugs gebruik ?

 2. Vadertje Henk, in weze heb je 100% gelijk… en dat er dit jaar nog meer dodelijke slachtoffers vallen staat zonder enige twijfel vast. De burgers en de overheid moeten echter veel meer doen om de verkeersveiligheid verder te kunnen verhogen.

  Burgers: kijk eens kritisch naar je auto. Zwabberend achterwiel? Slechte remmen? Door blijven rijden op een “thuiskomertje”, toch whatsappend doorrijden? Te zwaar beladen auto? Etcetera…

  Overheid: controleer auto’s vaker op gebreken, heeft men wel een rijbewijs. Plaats meer werkende flitspalen en vooral: repareer de boel, zoals de allang kapotte stukken vangrail, of opvangtonnen (afrit Julianabrug). En Last but not least: de wegen rondom Isla zijn spekglad na regenval. Hoe komt dit? Sluiting van die schroothoop en reiniging van een groot gedeelte van het wegennet zou heel veel blikschade en/of slachtoffers schelen.

 3. Bijlage bij mijn vorige bericht:

  Feestvierders slaan agent tegen de grond

  VELP –
  Een hondengeleider van de politie is vrijdagochtend vroeg door bezoekers van een braderie in het Gelderse Velp tegen de grond geslagen. Daarna kreeg hij nog meer schoppen en klappen. Collega’s moesten hem ontzetten door de wapenstok en pepperspray te gebruiken.

  Twee mensen zijn aangehouden. Twee agenten hebben vrijdag volgens de politie aangifte gedaan van mishandeling.

  De vlam sloeg in de pan toen de politie een café in de Hoofdstraat wilde sluiten wegens geluidsoverlast. Diverse beschonken bezoekers bemoeiden zich ermee en plasten op straat. Een 27-jarige vrouw sloeg een agent in zijn gezicht toen hij daar iets van zei. Dat kwam haar op een arrestatie te staan, waarop tientallen anderen de agenten te lijf gingen.

 4. De mentaliteit van de Curacaoenaar in het algemeen is gewoon waardeloos, en verkeersgedrag is daar maar een deel van. Grenzeloze luiheid op het werk een ander deel, net als nooit naar zichzelf kijken maar altijd de schuld aan een ander geven. Egoisme (in het Papiamentu zegt men niet voor niets ‘het mes heeft mij gesneden ipv ik heb mij gesneden’).

  En voordat er weer de kritiek komt van ‘ja, maar bij jullie in NL dan’: daar gebeurt het ook, gisteren nog (zie beneden), maar daar is het de uitzondering hier de regel.

  Toen ik gisteren naar de stille tocht reed voor de slachtoffers van de verkeerscrimineel nog geen week geleden werd ik bij de Koredor alweer voorbij gejakkerd door een Yu Korsow waarvan ik de hoogte van zijn spoiler omgekeerd evenredig schat met zijn intelligentie.

  Ik geloof niet dat we deze bedorven mentaliteit kunnen veranderen, wel een beetje intomen door veel meer te controleren en zwaarder te straffen. En uit het laatste toch nog een beetje genoegdoening te halen, want wraak is een menselijke eigenschap.

 5. Helaas ontbreekt het bij globaal 99 % van de lokale weggebruikers aan enig verkeers inzicht. Dat heeft uiteraard ook te maken met een gebrek aan scholing en een falen van de rijscholen, examinatoren etc.

  Een auto is hier om de blits mee uit te hangen en om in te SMS’en, bellen, eten, make-up te doen, krant te lezen etc…………alles i.p.v. de auto te gebruiken waarvoor die is bedoeld.

  Ieder jaar hebben we meer en meer auto’s op de weg en groeit dus de vraag om handhavlng van de verkeersregels. Helaas schittert de politie door afwezigheid en als ze er zijn staan ze te controleren op de meest onbenullige zaken.
  Hoe kan het zijn dat ik iedere dag motorrijders zonder helm zie rijden ? Hoe kan het zijn dat sinds jaar en dag idioten achtjes draaien bij Centrum Supermarkt Mahaai ? Hoe kan het dat idioten decennia lang op donderdagavond Salinja onveilig maken en er nimmer een agent te vinden is ?

  De alcohol in het verkeer is niet goed, maar het is een minuscuul probleem vergeleken met de werkelijke problemen in het verkeer………..de idioten die denken dat ze Michael Schumacher zijn en kunnen doen en laten wat ze willen !

  Wanneer de politie niet in staat is dit probleem aan te pakken dan wordt het tijd dat we ergens anders agenten vandaan halen.

 6. Mentaliteitsverandering begint vanuit de mensen die politiek bedrijven. Beter wetgeving komt vanuit de politiek. Beter wegen komt vanuit de politiek. Veiligheid komt vanuit de politiek. De inwoners van Curaçao weten dat dus moeten ze leren een mening te geven ook als het consequenties heeft en de media moet hen objectief ondersteunen.

 7. Je hebt ook autovrije eilanden.. we schaffen gewoon alle autos af.. de afstanden zijn zeer klein op Curacao dus iedereen gaat maar op de fiests. Zal menig ydk ook goed doen een beetje beweging!

 8. @de weg kwijt:
  Als je inderdaad nog enkele onbetaalde bekeuringen hebt liggen heb je je dus ook niet gehouden aan de regels. Heb je dan recht van spreken?
  Hou je aan de huidige regels en betaal je schuld!

 9. Nou een oplossing is al jaren in gebruik op curacao..

  Zorgvuldig geplaatste gaten in de weg…

  Even te hard of 1 stuur foutje band velg of schokbreker weg….

  Niks boetes voor te hard rijden gewoon wat gaten erbij..
  Dan laat je het wel uit je hoofd om hard te rijden.
  Dronken rijden wordt veel duurder..
  En bellen… Pff die handen heb je echt nodig aan t stuur.

  Rots en Zandpaden dat is t.

  Terug naar paard en wagen…

  Maar ja wie gaat dan de waste weer op ruimen..
  Altijd wat..

 10. Na twee weken iemand die met belachelijk hoge snelheid drie verkeersdoden op zijn geweten heeft in vrijheid stellen geeft wel aan dat justitie hier wordt bestierd door idioten.

  Ze geloven een crimineel die beweert dat zijn remmen het niet deden. En dat rijden zonder rijbewijs dan? O, bij het theorie examen deed zijn pen het niet.

 11. Het problem van het verkeer op Curacao is:
  (1) de belabberde mentaliteit van de Curacaose weggebruiker
  (2) het totale fallen van de politie bij haar controlerende taak
  (3) het total fallen van jusititie bij

  Toelichting:
  (1) rijden zonder gordel, bellend en tekstend, bovenmatige snelheid, geen richting aangeven, kleven en snijden en onverzekerd en ongekeurd rondrijden, geen voorrang verlenen
  (2) er wordt totaal niet gecontroleerd (als ik weet dat iedereen door rood rijd ga ik bij de stoplichten controleren, als ik weet dat ‘s zaterdags in Salina iedereen drunken in de auto stopt ga ik daar controleren maar de politie hier doet helemaal niets)
  (3) De boetebedragen hier zijn belachelijk laag (bellen achter het stuur kost je in Nederland 250 euro oftelwel 600 gulden, hier schat ik zo’n 60 gulden) en als een boete krijgt lach je nog harder dan Brian Mariano, want betalen hoef je hem niet.

  En dat laatste kan ik weten, want ik heb nog enkele onbetaalde bekeuringen liggen en geen haan die er naar kraait.

 12. Wellicht ook wat aan de straffen doen.. Voor iemand doodrijden krijg je een taakstrafje.. ja zo worden mensen als Nelso DS echt bang.. vandaar dat hij zat te lachen na het ongeluk..

 13. Uitgang van de nieuwe BurgerKing op Caracasbaai weg al gezien? Ligt precies in de bocht waar iederen (na in de file te hebben gestaan) een stoot gas geeft om weer door te kunnen rijden. De idioot die dat heeft goedgekeurd kunnen ze beter in Capriles opnemen. Na de drive-true, met burgertje in de hand weer de weg op, eerste hapje nemen en… BOEM… DOOD! Kijhard in de bestuurderdeur want deze weg van slechts enkele meters staat loodrecht op de Caracasbaaiweg(bocht).