ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) over negatieve milieu-impact van Raffinaderij Isla.

Een klein gedeelte van de Curaçaose bevolking meent dat de Isla niet een negatieve milieu-impact heeft op Curaçao. Een gedachte die haaks staat op de diverse rapporten en wetenschappelijke artikelen die reeds verschenen zijn inzake het handelen van de Isla. Met name voor die mensen is het de moeite waard om het artikel van Morales e.a. (geochemici en milieuchemici) te lezen (Morales, e.a., “Atmospheric deposition of SO4-S and (NH4+ NO3-)-N at two rural sites in the western Maracaibo Lake Bassin”, Atmospheric Environment, 32 (17), pp. 3051-3058, 1998. In 1998 rapporteerden zij over de pH van natte depositie -regen dus- op bepaalde plekken in Venezuela. Zij stelden vast dat de pH voor Lake Maracaibo Basin dusdanig laag was, dat er hiervoor antropogene oorzaken moeten zijn. Oftewel, er moet sprake zijn van een menselijk handelen die dit heeft beïnvloed. In dezen houden zij er sterk rekening mee dat dit o.a. komt door de uitstoot van de raffinaderijen van Aruba en Curaçao. Deze raffinaderijen stoten zwavelhoudende stoffen, zoals zwaveldioxide (SO2) en diwaterstofsulfide (H2S), uit die in de atmosfeer worden omgezet tot zuren. Deze zuren komen in aanraking met regenwater en dat geeft een lage pH voor regenwater. Een lage pH voor regenwater staat o.a. voor aantasting van monumentale gebouwen, maar heeft bijvoorbeeld ook een negatieve invloed op flora en fauna (zie bv. S.E. Manahan, Environmental Chemistry, Lewis Publishers, 1994). Blijkbaar is de verbondenheid van Curaçao met Venezuela nog groter dan men ooit heeft gedacht.

10 reacties op “Ingezonden: Impact Isla over grenzen Curaçao”

 1. Atenshon , atenshon pueblo di Korsou
  No paga Rafinaderia ISLA ku maldanki , pasombra dia ku SHELL a bai .
  É tabata ta é promé i uniko ku a sali na vanguardia di Korsou pa salba nos economia .
  Si, bo ta pretende of ke kulpa ,bo tin ku bai analisa profundamente kiko ta originalmente é kuasa di milieuverontreding .
  I é kuasa ta no ta loke ku sali for di é mundu ta kontaminoso i daninño pa é Naturalesa,pero ta loke ku drenta den é Atmofera ta kontaminoso i daniño pa é Naturalesa
  É kapa mas prinsipal di é Atmofera ta é Gamma straal ,ku ta wanta tur é rayo nan kontaminoso i daniño pa ku Naturalesa ( hende,bestia i mata )
  I, ta años kaba tin sierto Labaratorium na Merka ku ta hala é Gamma straal ku Gamma scoop trese na tera . I a debelita é Gamma straal i buta ku sierto rayo nan kontaninoso i daniño a penetra denter di é Atmofera .
  ‘T’ esei a okashona é buraku den é Ozon sfeer ( 02 )

 2. Dat de PH waarde anders is duidelijk meetbaar.
  Dat bepaalde chemische warden anders zijn is meetbaar.
  Dat dit meer schade geeft in de vorm van milleu schade en ander schade is aantoonbaar.

  Ik heb jaren in Nederland in de buurt van de A16 gewoond.

  Een 8 baans snel weg. Het huis was nieuw gebouwd maar na enige jaren was de zwarte aanslag op de stenen alleen mechanisch nog weg te krijgen. Veroorzaakte putjes. Bakstenen en Beton.

  Met hoge waarschijnlijkheid kan er gezegd worden dat dit kwam door het verkeer en de wind richting en de neerslag.

  Als ze in Venezuela veranderde warden meten die ze niet kunnen verklaren uit locale factoren. En het enige wat binnen de 1000 km in de windrichting ligt onze eilanden zijn..
  Met een relatief belachelijk groot aantal motorvoertuigen en 2 zwaar vervuilende raffinaderijen. Sterker nog de grootse zo’n beetje in zuid-amerka..

  Waarvan met 10 tallen rapporten wetenschappelijk is bewezen dat er heftige hoeveelheden uitstoot is van een scala een belastende chemicalieen.
  Dan is het niet onwaarschijnlijk dat dat een effect kan hebbben.
  Maar nee zeker weten dat nog net niet.
  Maar als we nu eens de pijp van de isla voorzien van wat radioactieve of chemische unieke markers.
  Net zoals bij bepaald kanker onderzoek. Dan is dat niet zekere en meetbare zo opgelost niet waar.

  Het is mogelijk dat roken kanker veroorzaakt.
  Het is mogelijk dat je dood gaat als je onder de rook van de isla woont.

  Het kan zijn dat er aanzienlijk meer mensen gezondheids porblemen hebben met de isla dan zonder.

 3. @ Sakiwebu, Ben, Yukamba; Wat ik wil stellen met een ongefundeerd verhaal is het feit dat ik niet zomaar aanneem dat rapporten die de terminologie gebruiken zoals, ” is mogelijk”, “zou kunnen”, “waarschijnlijk” etc voor lief neem. Kom met werkelijke feiten die gegrond zijn.
  Dat in Venezuela geen koraalsteen gebruikt is is duidelijk. Welke materialen zijn in het verleden wel gebruikt? Leem, zand dat salpeter bevat? Salpeter dat via de wind verspreidt word? Onderhoud van de oude gebouwen is in Venezuela geen pre. Als dat ook niet goed gebeurd dan storten deze gebouwen inderdaad binnen enkele decennia in elkaar. Of de oorzaak daarvan een Curaçaose of Arubaanse oorsprong heeft via de raffinaderijen is dus maar de vraag.
  Aan de Joodse begraafplaats onder de rook van de Isla wordt totaal geen onderhoud gepleegd. Geen wonder dat de grafstenen verweren hetwelk niet alleen ontstaan is door de Shell en Isla maar ook door gebruik van verkeerde materialen en door geen onderhoud.
  te plegen. (al voor de vestiging van de Shell verkeerde deze begraafplaats al enigszins in vervallen staat)
  Je hoeft trouwens niet onder de rook van de Isla te wonen om geconfronteerd te worden met o.a.erosie of corrosie. Alles wat van ijzer is roest of corrodeert na verloop van enkele jaren. De zoute zeelucht en wind zijn daar de oorzaak van. Ook gebouwen hebben daar nadeel van.

 4. @Opmerker
  Ik vind jou commentaar een stuk minder gefundeerd dan het SMOC verhaal waarbij verschillende rapporten aangehaald worden.
  De 2 punten die jij maakt slaan totaal nergens op. De schade aan monumentale panden slaan niet op onze panden, maar over die in bv Venezuela waar ze echt geen koraalsteen gebruiken.
  In Europa en Noord Amerika is de zure regen een groot probleem geweest dat oa door terugbrengen van de zwavel in de uitstoot grotendeels is verholpen.
  De zure uitstoot komt ook veel verder dan de bron door middel van de regen weer naar beneden, nogal logisch dus dat de plantjes langs de weg geen last hebben van de uitstoot.
  Ga eens wat informatie inwinnen voordat je onzin gaat uitkramen!

 5. Vanmorgen was het weer duidelijk te zien. Een brede strook smog , die zich boven de zee bij Bandabou verplaatst naar het Zuidwesten. Onmiskenbaar afkomstig van de Isla. Kennelijk wordt de rommel geloosd in het donker, zodat het bij dageraad pas zichtbaar wordt, als het al ver van de fabriek weg is. Dit is zeker niet de eerste keer dat ik dit waarneem.
  Ik vraag me af welk effect deze neerslag heeft op de koraalriffen. Dit is al bijn 100 jaar aan de gang. Ik stuur vandaag de foto met de coordinaten naar de redactie van Versgeperst.

 6. Opmerker, zou het niet zo kunnen zijn dat door de vele investeringen in Nederlandse centrales en raffinaderijen het zure regen probleem is opgelost of is verminderd? Het gaat op Curaçao ook niet alleen om de uitstoot van CO2, waarvan de toegestane uitstoot laatst met 45 keer is overschreden. Het gaat ook om alle milieu ongevallen zoals de uitstoot van Catalyst welk bijvoorbeeld zware metalen bevat.

 7. Opmerker,

  Zoals erder gezegd Nederlandse vervuiling nu is voor een groot deel afhankelijk van de buurlanden.. Ruhr gebied etc. Tot Polen toe.
  En dat is echt gene grapje.

  De effecten van Tjernobiel waren duidelijk terug te vinden in de airco filters bij diverse instellingen in Nederland.
  Sterker nog in een nog veel groter gebied ook.

  Venezuela ligt een heel stuk dichterbij …..
  Dus heel onwaarschijnlijk is dat verhaal niet.

  Enigzinds bekend met hoeveel TON aan zwavelstof dioxide er de lucht in gaat. etc.

  U woont benedenwinds vlak bij de ISLA ?

  Zou een dagje op die pijp willen zitten in de wind van de uitstoot ??
  Empirisch proefje.

 8. Wat een ongefundeerd verhaal!!
  “Oftewel, er moet sprake zijn van een menselijk handelen die dit heeft beïnvloed.”(Artikel Morales)
  Op Curacao “moet er sprake zijn” dat voor metselspecie in het verleden gemalen koraalsteen werd gebruikt. Er houdt dus geen spat verf op. Dit is een feit!
  SMOC kan zich beter inzetten voor verbetering van de Isla en niet met “als en zou moeten” verhalen komen.
  In Nederland had men decennia geleden de z.g. zure regen. Alle gewassen “zouden” dit niet overleven. Uitlaatgassen zouden ook de natuur bederven. Echter er groeiden nog nooit zoveel planten,struiken etc langs de druk bereden wegen als toen.

 9. Milieuverontreiniging is grensoverschrijdend, vooral via lucht en oppervlakte water.

 10. Wat Zuur voor Venezuela..

  Niet investeren en toch redement krijgen….

  in Nederland konden de centrales hun CO’2 en andere uitstoot niet beter krijgen zonder toren hoge investeringen en met maar weinig rendement.

  Om nu toch de lucht kwaliteit beter te krijgen gebruikten ze het beschikbare budget voor gratis roet filters in de Poolse kolen centrales…
  Dat verbeterde de lucht kwaliteit meer en goedkoper.