• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

afval-vuil-300x225CURAÇAO – Servisio pa Kòntròl i Siguridat (SKS) of de milieupolitie kan sinds 10 oktober 2010 geen boetes meer opleggen voor het dumpen van afval in de mondi of waar dan ook op het eiland. De wet is niet overgeheveld toen Curaçao een land werd. Dat meldt Caribisch Netwerk.

“Het is teleurstellend om te zeggen, maar sinds 2010 heeft het Openbaar Ministerie (OM) geen processen-verbaal meer binnengekregen voor illegale afvaldump”, bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos. Het OM handelde voor die tijd de processen-verbaal af die werden ingediend door SKS of de milieupolitie.

Toestemming
Plaatsvervangend directeur van SKS José Antershijm verklaarde gisteren dat puin wel gedumpt mocht worden wanneer een grondbezitter hier toestemming voor geeft. “Wat ik heb gezegd is correct”, vertelt Anteshijm vandaag. “Ik heb niet gezegd dat andere manieren van afval dumpen verboden zijn. Als het OM aangeeft dat de wetgeving niet van kracht is, zal dat zo zijn. Als er geen wetgeving is, mag je overal afval dumpen.”

Slapende wet
Manager bij Selikor Glyraine Jukema erkent dat er geen wetgeving is, maar zegt wel dat Landfill Malpais de plek is die door de overheid is toegewezen als vuilnisplek. “Normaliter krijgt iemand een boete wanneer er afval wordt gedumpt op een andere plek dan Landfill. Helaas staat er nu geen wet achter dus er kan geen boete worden uitgeschreven. Sinds 2010 zjn deze wetten ‘slapende’ gehouden.” Lees de rest van het artikel op de website van Caribisch Netwerk.

27 reacties op “Curaçao heeft geen wet Illegale Vuilstort meer”

 1. Dus met andere woorden kunnen wij onze rommel, of de rommel die ergens wordt opgeruimd door beschaafde Jensen, gewoon lekker dumpen bij bv. het hek van een politici, bij het government of bij de ‘vervuiler’ zelf weer? Nou, wat let ons, als je iemand dus de natuur ziet verkrachten, oprapen en bij hun this of op t bedrijf netjes ‘afleveren’, wedden dat er dan weer snel een wet is??

 2. @succes, vergelijk maar met regering Schotte.. die deed van alles en niemand die wat deed want de wet was er niet.. dus als er niet iets in de wet staat dan mag je doen en laten wat je wilt.. gewoonterecht of normen en waarden kent men niet. (zolang het maar niet bij hun zelf gebeurt want dan zijn de rapen gaar!).

 3. Laatst was er iemand die voorstelde om de koralen maar te verkopen omdat ze toch dood gaan door waterverontreiniging. Terwijl men juist wetten en regelgeving moet maken om te voorkomen dat onze milieu vervuild word.
  Maar ja, dat kleine beetje grofvuil valt in het niets vergeleken met de raffinaderij die alle elementen van ons milieu vervuilt.

 4. gedag, soms is de pueblo zelf bewust van op straat of in the bossen vuil te dumpen.
  terwijl thuis mooi wordt gehouden.
  en SOMS zijn de rijke of midden klasse of restaurant of winkels houders die de vuil zomaar ergens dumpen of door iemand anders het vuile werk doen
  undercover politie of milieu politie in dienst nemen of weer op straat laten werken, in plaats van achter de buro zitten. en luister veel mensen hadden in nederland gewoond en opleiding gedaan en weten heel goed wat ze moeten doen in curacao

 5. Donker zou zeggen je blijft lachen op deze rots, nou mij en zo’n 10% van mijn landgenoten staan de tranen van schaamte in de ogen.

 6. En zo’n 90% van ons lacht zich rot, zij werden beschuldigd van milieu overtredingen voor hun vuiligheid en nu blijkt dat onze regeerders hebben nagelaten een wet te maken voor deze sushidad, zouden die 90% onze regeerders hebben omgekocht of is het weer meer van “nos mes por” ?

 7. Niet alles hoeft per wet geregeld te worden!!! Er bestaat ook iets van normaal fatsoen en beschaving. Maar bij velen zit er zichtbaar ook enkel vuilnis IN hun hoofd. Succes Curaçao.

 8. @What a shame, wat wil je, moet de Nederlander jouw troep voor jou opruimen?
  Straks verwacht jij ook dat de Nederlander jouw billen afveegt omdat jij het ”niet zelf kan.”
  Met vallen en opstaan leert men lopen.

 9. Wet of geen Wet, Curaçao heeft wel een zorgplicht !
  Is er geen Wet, maak dan een Wet!

  Een groot gedeelte van dat afval kan gerecycled worden tot duurzame spullen.

 10. Vuil op ons eiland? De eerste trotse regering van het zelfstandige land Korsou had andere dingen aan hun hoofd. Aanstelling van vrienden op allerhande posten kost veel energie. Verandering van PSC en zo zijn er nog wel wat veel belangrijkere dingen dan het leefbar houden/ maken van ons land.

 11. Errug slim om dit tekort aan regelgeving zo breed uit te meten in alle media – daar zal het eiland vast een stuk schoner van worden…

 12. @politiek…

  ga eens aan het werk en maak een strenge wet, die alle grote en kleine dumpers zullen aanpakken.

 13. Gelukkig betalen we belasting, zodat de overheid het kan opruimen

 14. @Petra,

  “Je zegt het goed als men dat wil”.
  Helaas wil men niet, kijk zondags gewoon even langs de Caracasbaai. Alles vindt je daar terug, van lege whiskey flessen tot Loverspakken en bakken met afgekloven plofkippen.

 15. Yeee, ik ga het vanaf nu opsparen en voor hun deur dumpen!!

 16. Ongelooflijk stom dat er eigenlijk niets geregeld is sinds 2010. Alle statenleden zijn daarvoor verantwoordelijk. Niemand heft ooit ergens voor aan de bel getrokken. Treurig zootje ongeregeld. En dat moet een Land regeren van de taxpayers NAF’s.

 17. Weet je… Eigenlijk verbaast mij dit nieteens..

  nos mes por, nos mes por.. anto wak kiko a para bira di Korsou..

 18. Dus dames en heren, bij een bekend restaurant op de weg naar Stha Catharina waar de eigenaar zelf ook niet vies is gebleken van vuil te storten, mag je dus je sushi-bak op de parkeerplaats legen.
  Voor de woning van Bakhuis mag je dus een dumptruck leegdonderen…..En wat kan jou de stank schelen, deze heren zitten er zelf ook totaaaaal niet mee.

 19. Typisch gevalletje van Nos Mes Por……de zaak naar de klote helpen. Misschien de leuze veranderen in Nos Mes Porkeria.

 20. het legaliseren van vuilstorten houdt in dat Curacao een openbare vuilnisbelt is.
  het vuil dat je overal tegenkomt is ergerlijk.
  niet goed voor de toeristenindustrie,niet goed voor het imago van Curacao.
  het straalt uit dat we “de zaakjes niet goed hebben geregeld”
  alleen derde wereldlanden zien er zo uit.

  De Isla maakt van een deel van Curacao een soort Ruhrgebied.

  Curacao moet een pareltje worden in de Caribbean.
  Do I need to say more….?

 21. Jammer, het eiland kan er zo mooi uitzien als men dat wilt……

 22. 2010, Regering Schotte houdt milieuwet “slapend”. Belachelijke zaak. Het hele eiland ziet er uit als één grote vuilnisbelt, met smoke en smurrie van Isla on top.
  Je kunt Amerikanen wel vijf nachten per week gratis verblijf beloven, maar een weekje in de rotzooi is geen tropische droomvakantie, zoals die in de prachtige nieuwe folder staat.
  Mensen worden niet graag bedonderd.

 23. P.S. Onder vuil wordt verstaan: alle vuil,afvalproducten en materialen in de breedste zin des woords. Later kan dit breder gedefinieerd worden.

 24. Een wet kan binnen 1 dag gemaakt en bekend gemaakt worden.
  Vuil storten ergens anders dan op de door de overheid aangewezen plaatsen (Landfill Malpais of Shut Koraal Specht) wordt beboet met minimaal Nafls 10.000.-
  Overheid neem aktie!!!!!!!

 25. Snel voor een nieuwe wet zorgen dus. Hoe moeilijk kan het zijn.

 26. Rondje eiland en je ziet toch dat er wel verschrikkelijk veel varkens op die eiland rondrijden. Overal waar je vanaf de grote weg af komt zie je gestorte meubels, matrassen, dode honden, vuilniszakken, witte voederbakken, etc… En dan nog niet te praten over al die autowrakken in de straten. Conclusie: Enig zelfrespect onbreekt bij een groot deel van de bevolking.

 27. Ach ja is ook niet belangrijk toch? curacao staat al bekend als een vies eiland voor toeristen dankzij de isla en de rotzooi overal..

  god o god wat houden we veel van ons eiland..