• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag geeft een omwonende van Bring Baya Back aan dat de party-avond niet voor iedereen feest was – en de tijd erna ook niet.

Bring Baya Back heette het feest dat een week geleden werd gegeven op het schiereiland van Caracasbaai. Het is maar hoe je het interpreteert. In dit geval werd bedoeld: de grote feesten die tijden terug op Baya werden gegeven. Zo ook dus het weekend van 27 en 28 juli. Dit weekend heeft iedereen die benedenwinds woonde kunnen genieten van harde muziek en een indringende beat. Of je nou wilde of niet. Het feest is op zaterdag avond tot diep in de nacht door gegaan.

Wij hebben een poging gedaan om de geluidsoverlast te melden bij de politie. Dit zonder resultaat. Er was ‘permis’ gegeven voor het feest en de autoriteiten beschikken niet over apparatuur om het aantal decibellen te meten. Het kwam voor ons dus neer op ‘if you can’t beat them join them’. Tot zo ver kon ik er nog in mee gaan. Maar toen ik maandagmiddag, de dag na het feest, ging zwemmen met mijn dochtertje ging dit gezegde voor mij niet meer op.

Het strand lag bezaaid met plastic in allerlei soorten en maten. Er was ‘opgeruimd’, maar daarbij was alles wat kleiner was dan een meter niet meegerekend. Wij zwommen letterlijk tussen de cups, waterflesjes en stukken plastic. Dit ging echt te ver! Wat is er gebeurd met het respect voor de natuur? Het respect voor de medemens was al ver te zoeken tijdens het feest, maar nu was de zee en al het leven daarin ook de dupe. Hoe kan je in deze tijd nog dit soort vervuiling veroorzaken? Op internet en tv wordt je doodgegooid met stukken over het milieu. Het gaat namelijk niet zo goed met de natuur. Korsou ta di nos. Ja! Wees er een beetje zuinig op!

Over een paar maanden gaat er vast weer een organisatie duiken om al het afval uit de zee te halen. Een fantastisch initiatief. Maar kunnen we niet beter voorkomen dat het afval in zee terecht komt? Nu gaat het gerucht dat dit soort feesten vaker georganiseerd gaan worden. Ik hoop dat er in het vervolg beter wordt gekeken naar overlast voor mens en milieu voordat er een vergunning wordt gegeven. Bring Baya Back! Maar nu in de zin van: lekker zwemmen in het mooie blauwe water en chillen op het strand.

55 reacties op “Ingezonden: ‘Bring Baya Back? Waar naartoe precies?’”

 1. Niiet gaan lopen zeiken als Caracasbaai of Baya straks ook een betaald strand wordt, kijk hoeveel zooi er wordt achtergelaten, een schoonmaakploeg kost geld en dat geld moet ergens vandaan komen.

 2. Wij gaan gewoon ála Curaçaose style door met feesten. Hier moet je intregeren zoals wij in Nederland en andren moeten doen, andres KLM.

 3. @ Juan,

  Dat concept kent men hier niet.

  Zelf willen ze het ook niet, maar de logica om het dan ook niet bij een ander te doen is net een stap te ver.
  Het is net als de reactie van een dief wiens gestolen waar is gestolen door een andere dief. Dan is het huis te klein, want iemand heeft “ZIJN’ spullen gestolen.

 4. Simpel toch..
  WAT GIJ NIET NIET WIL WAT U GESCHIED, DOE DAT OOK EEN ANDER NIET !!

 5. Er zijn apps voor iPad en Android om decibellen te meten.
  Word niet vrolijk als ik al deze reacties lees.
  Wat is het dichtsbijzijnde huis bij Baya?

 6. Nee we hebben inderdaad geen mensen nodig die lopen te zeuren dat Op Curacao er niet aan milieu conservatie gedaan wordt!!

  Zijn jullie Nederlanders, nou helemaal gek geworden? Wij houden van sushi op straat overal, dat is onze cultuur!!! Dat het de flora en fauna aantast, kan ons niks intereseren. Dat is onze cultuur!!! Alleen feest vieren en niet werken. Dat is onze cultuur!!! Atrako tirareren.. Dat is ONZE cultuur.. en van NIEMAND anders.

  En dat er nu zoveel ontwikkelde mensen hier rond lopen, brengt het ONZE cultuur in gevaar. Stel je toch eens voor dat we als beschaafde mensen door het leven gingen.. Nee, nee, dat zit NIET in onze cultuur.

  tegi di hendenan manera richelin, fher, kansa di e hende nan, tristu, angy etc etc..

 7. Stelletjes kleuters!!!! Increhibel!! Wat een waardeloze reacties zeg!!! bah bah!! Iedereen scheld mekaar uit die zegt ga terug naar Nederland de ander zegt laten de Antillianen ophoepelen vanuit Nederland. Ik schaam me dood!! Young age can be experience just once, but immaturity never leaves even we grown up??”

 8. @Fher, We willen wel terug naar Nederland maarja daar wonen nu zoveel mensen zoals jij.. de hele dag op pleintjes rondhangen, mensen beroven, meisjes uitschelden, met brommertjes hard scheuren en tot laat harde muziek.. dus als jouw soort ook uit Nederland verdwijnt dan willen wij wel terug gaan naar Nederland.

 9. En dan durf ik nog wel even heeeeeel cru uit de hoek te komen: Richelientje, ‘makamba’s’ waren hier eerst, dus ken tin ku bai?? Fatsoen heeft geen drol te maken met kleur, afkomst, sexe, geld of niun kos. Blerende herrie is niet (yu di) Korsou style maar aso style en je sushi niet opruimen is gewoon che, vies, nasty, smelly. Want volgende keer kom jezelf en wil je ook niet tussen botjes, boters en weet ik veel zitten.

 10. Ami ta hanja duele den mi kurason door di lesa kon hendenan di nos mes pais ta kritika, pero no ta buska un moda pa yuda ja asina nos tur por bai dilanti. Ami a volg hinter e trajektoria di e hoben nan aki su projekto i ami si tin ku bisa petje af pa nan.
  For di ki siglo bosnan a tende di yu di korsou ta hinka su propio plaka pa drecha un luga ku lo keda publiko? Un luga ku gobiernu mes a neglisha pa hopi aña kaba i ku kada dia pasa bo ta haña notisia di atrako i ladronisia ta tuma luga.
  Nan a traha duru pa luna nan largu pa soru pa e sitio “ku a para bira un mondi” wordu limpia i drecha pa e evenemento ku yudansa di hoben nan di FEFFIK ku no tatbata kedando kla ku luga pa nan kore stage. Nan no ta un ” BON YU DI KORSOU”?
  Inkreibel kon hende di awendia ta kana piki pieu, kritika delaster kos ku nan por, anto no ta papia nada di kiko tur nan a hasi ku si ta bon.
  Ban kambia e pensamentu negativo aki i buska moda di yuda e hendenan aki pa un luga ku ta nos kultura bini bek. I bira e BAYA BEACH ku nos tur a sa di bai i stima.

 11. mensen hebben lef ,baya is 4 jaar niet in gebruik geweest nu komt er weer iemand het slecht omschrijven,waar was je voor dat het laatst schoon gemaakt was,toen trekte je je mond niet open want je ging daar niet eens heen nu is er een positief iets (waar je trouwens niet eens aan heb geholpen)willen ze het weer verpesten.het is daar helemaal opgeruimt in het water en op land .als baya zo weer open blijft is het over 3 maanden weer hetzelfde dan dat het was ,en dan mag jij er weer gaan zitten,en over muziek overlast heeft massive het Db laten meten dus dat is ook weer lulo verhaal,je bent gewoon een hater dat is je probleem ,en trouwen tot diep in de nacht is niet waar!!! het was zaterdag tot 12 uur en zondag tot 11uur pm alles was netjes verlopen dus ik zoek een andere hobby want vergeet niet dit is en blijft curacao ,dit soort mensen hebben we op CURACAO niet nodig ,

 12. Geluidshinder op Curacao.

  Ja altijd wel. De boem boem van Mambo hoor je tot in Vredenberg. minimal 3-4 dagen in de week.
  Maar net als het geluid van de trein of de vliegtuigen van Schiphol of het straat verkeer.
  Je went er aan.
  Maar ik heb vaak gedacht dat veel YDK’s of iedereen die op t (Ei) Land leefd minimaal een vorm van gehoorbeschadiging moet hebben. Want ja het geluids niveau gaat vaak fors over de 100 DB heen. Zoek het eens op op internet hoe DB werkt.
  Dat de politie geen meet apparatuur heeft. ….
  Er zijn veel apps voor smart phones. Nee die zijn niet exact maar als het ding zegt harder dan 105 db dan weet je eigenlijk al genoeg. De persoon naast je kan je dan ook echt niet meer verstaan.
  Er zijn landen waar normen zijn voor het geluids niveau omdat het dom weg je oren permanent beschadingd. Carnaval geweldig absoluut. Maar ik heb wel oordoppen in.
  M;n kinderen ook.

  Rommel
  Toon mij 1 verlaten stuk terrein op Dushi Curacao zonder waste…
  Alle stranden zijn bezaaid met rommel. Vuinis tonnen puilen over en worden niet vaak op gehaald.

  Iedereen met een Aquaelectra aansluiting moet 5 gulden betalen per keer ergens per week voor het legen van je sushi bak. 20 naf per maand.
  Selikor maakt als een van de weinige overheid bedrijven winst…

  Nos terra…. tja. Amsterdam is een Rommel en daarna zijn ze 3 dagen hard aan het werk om het op te ruimen..
  Exact. Het wordt op geruimd.

 13. Lijkt me dat het hier ontbreekt aan controle vanuit de overheid. Hopelijk staat in de vergunning de verplichting om de rommel op te ruimen (en ja… is ‘normaal’ bij welk festival ter wereld dan ook, dat er rommel achter blijft) en als de organisatie niet voldoet, dan een boete opleggen. Helaas is op Curacao geen vervuiler betaald wetgeving.
  Overigens… waarom maakt iederen zich zo druk om Richelin? Laat die guy… De hele strekking van de brief van @omwonende gaat hiermee verloren.

 14. @Fher, de mensen die zondag slachtoffer waren van door jouw geprezen scheuren door de straten kunnen niet meer van jou cultuur genieten.. en om de zoveel tijd vliegt er 1 van jouw straatracers tegen een boom dood en dan zit je te huilen..
  Prima dat je bakken eten meeneemt naar het strand maar ruim het ook op wanneer je weggaat zodat ook andere mensen kunnen genieten van het strand! Aso!

 15. Zoveel commotie. Helaas is het altijd na een groot feest een puinhoop. Heb je wel eens Amsterdam gezien na afloop van konginnedag? De opruimdienst heeft daar 3 dagen nodig om de stad weer schoon te krijgen. Maar kijk om het klein te houden hoe het bij een eigen verjaardag feestje in de tuin uitziet als iedereen al naar huis is. Wat doe je dan, juist je ruimt het op. Die feestorganisatie daar bij Baya had gewoon de rotzooi beter moeten opruimen. Die moet je het kwalijk nemen. De feestgangers, tja als je wat op hebt en er is geen bak in de buurt dan laat je cup toch zo vallen op de grond. Triest maar zo is de feestanger eenmaal.

 16. @ KosTaBaiDrecha. Am i tambe ta yu di Korsow. En sinds wanneer heeft een curacaoenaar hulp nodig om zich zwart te maken?? ik schaam me ervoor, maar het is wel de waarheid.

 17. Sukkels, zien jullie niet dat de reactie van “Richelin Ma Kaku” niet door een Curacaoenaar is geschreven maar door een Nederlander zelf? Zoals etienne zei, zinsconstructie klopt niet met Papiamentu. Het is hem/haar in ieder geval wel helaas gelukt om de Curacaoenaar weer “zwart” te maken 🙁

 18. excuses voor de onderstaande dubbele reacties, mijn eerste reactie was een tijdje verdwenen, ik dacht dat hij verwijderd was.

 19. Trap hier nou niet in mensen!
  Het bericht van Richelin Ma Kaku is inderdaad overduidelijk niet door een Curacaoenaar geschreven, maar door iemand die wil trollen. Moeten wij nou echt geloven dat iemand die zulke slechte zinconstructies en grammatica produceert wel elk woord perfect kan spellen? Richelin Ma Kaku valt keihard door de mand als een Nederlandse onruststoker.

 20. Even een vraagje. Laatst gaf Guus meeuwis een open lucht concert. Ook afro Jack gaf een fantastisch feest op fuikdag. Had er iemand last van geluidsoverlast? Na afloop was alles opgeruimd?

 21. allemaal gezeur en gezeik. !!
  het idee is leuk.!
  echter moet er wel opvolging voor komen.
  entree terug betaal 5 gulden zodat er opgeruimd kan worden.
  Je bent beneden winds gaan wonen waar natuur WAS !
  er ligt schip vol met asbest, en oude boten die continu lozen weet ik veel wat.
  Cups wordt veel belasting op betaald, dus daar moet dan ook maar veel schoongemaakt worden anderzijds.
  geluidsoverlast is wederom onzin, je bent zelf daar gaan wonen. Baya was eerder met feesten bezig als dat jullie daar gingen wonen, jullie hadden beter moeten weten.

  Baya is een mooi gebied, en staan al jaren op de planning voor toeristisch, historisch gebied.
  als meneer/mevrouw goed had geïnformeerd had hij/zij daar geen huis moeten bouwen, en gaan wonen. de kans dat er zwaar gebouwd gaat worden is dus erg groot, met alle overlast van dien.

  Ik zeg afsluiten,
  illegalen exploitanten eruit. (kerk, duikschool en partyboat)
  laat het een ervaren exploitant onderhouden en exploiteren
  entree vragen (voor onderhoud, gezien des tijds het prima ging) er was bijna niemand die daar tegen was. anders ging je toch gewoon op Caracasbaai zwemmen is nog dichterbij ook.

  Het risico van criminaliteit wordt vermindert, politie krijgt meer tijd om andere dingen te controleren.

  goed ik kan nog wel even door gaan.

  voor degene van het ingezonden stuk : zoek het lekker uit en zwemmen ergens anders.
  voor de rest: gebruik je tijd nuttig, en niet voor deze lullo di awa

 22. Ach ja, weer fantastische reacties van onze YdK waar wij zo trost op moeten zijn!!!

  Boso nan ta un set di sinberguensa.. We wisten allemaal dat de YDK nooit en te nimmer rekening houd met hun medemensen, ze hebben totaal geen respect voor de natuur, mishandelen dieren en zijn f**** ing DOM..
  En weet wat nog leuker is??? ze zijn er nog TROTS op ook.
  Mandami mi pais bek numa, set di idiotnan..

  Met dit soort tuig, schaam ik me dood om een YDK te zijn

 23. TRAP ER NOU NIET IN MENSEN!
  Richelin Ma Kaku is inderdaad overduidelijk geen curacaoenaar, maar een succesvolle “troll” die ophef wil veroorzaken. Hij is wel zo dom geweest om elk woord perfect te spellen maar de grammatica expres verkeerd te doen, alleen niet op de manier waarop een curacaoenaar dit zou doen.
  Richelin Ma Kaku is een triest figuur die het leuk vindt om verdeeldheid te zaaijen.

 24. Nos ydK por bisa kiko ku nos ku di makamba, Arubiano, venezolano, Americano y Colombiano. Pero kuenta ku nos tur ta bon yu di Korsow please. Nos no sa kiko ta nifika patriotismo. Nos no tin balaro pa nada i nuin hende ku ta nos mes i despues nos famia.Dia ku ta tin e propaganda pret di Bon yu di Korsow echt mi no ta por a ni tende of wake. KIko tin kia ver lanta mahinta bai traha, of duna mi yunan kuminda, soru pa mi mama tin ku a ver Bon yu di Korsow. Tur loke ku mi a duna awoi di voorbeeld tin ku hamber ku verantwoordelijkheid pa bo mes, bo yunan of bo mama.
  Bon yu di Korsow tin ku haber patriotismo. Stima bo Isla! zorg pe no bai atras. Sostene otro paso nos ta nos mes. Garga nos bandera ku orguyo. NO bisa mi stima Korsow y despues actua otro. Normalmente ami ta lesa e kosnan aki i hanjanan pret/tristu pero awe ma disidi di skibi algu. e buitenlandernan stima nos Isla mas ku nos mes. Y @ Richelin si na bo kas bo pone fiesta bo no ta limpi’e awel esei ta konta pa tur otro kaminda ku no ta bo kas. paso ami ta yu di kosrow i ami tampoko No gusta landa den sushi, pero ja mi no sa di abo?

 25. @Richelin Ma Kaku, als Curaçaoënaar ga ik je de tekst van “omwonende” vertalen gezien je een reactie plaatst zonder de kern van zijn boodschap te analyseren waardoor je deze ook niet begrijpt! Hij is niet aan het zeuren over ons cultuur, het volk of het eiland, hij gaf aan teleurgesteld te zijn met de rotzooi die bij Baya achtergelaten werd na het feest. Wie die rotzooi heeft gemaakt weten we niet, de meeste konden Curaçaoënaars zijn of een gemengde groep van lokale jeugd en Hollandse stagiaires… Feit is dat men er beter hierop moet letten om ons lekker en mooie eilandje schoner te houden, dus ook wij lokale mensen. Kijk als je naar een Party café zoals Bermuda na een feestje rondloopt is de rotzooi even erg.. In tegendeel met Baya wordt Bermuda door vooral Europese stagiaires bezocht die dus ook al hun troep op de grond gooit.. Het is dus moeilijk te vermijden en de discussie of het door lokale of buitenlanders wordt veroorzaakt is niet de moeite waard gezien het door beide groepen wordt gedaan. Het heeft niks met je achtergrond te maken, het is gewoon een slechte gewoonte van de jeugd van tegenwoordig. Dus moet er maatregelen genomen worden als dit soort feestjes bij vooral natuurlijke plekken zoals op het strand gehouden worden om dit soort locaties beter te beschermen,. Richelin Ma Kaku ik hoop dat je de boodschap nu wel begrepen hebt…

 26. Bericht van Richelin is fake. Het is een makamba die een grap probeert uit te halen. Zinsconstructie klopt niet met Papiamentu

 27. @ma kaku. E ta hopi triestu ku bo ta kere ku mi ta Makamba lokual mi no ta! Pero e motibu ku mi a skribi e karta aki ta pasobra mi stima mi isla!! Mi ta hanje sumamente triestu ku yiu di Korsou ta trata nan isla asina malu! Ta di nos e ta, awel trate ku amor i respet! No kumisa deskrimina mesora ora hende ta kritika. Wak kiko ta e situashon prome. Si bo a tira un bistu na e playa di Baya despues di e wikent bo lo a mira un playa sushi..ni papia di tur e kupnan ku tabata den awa. Nos rifnan ta sumamente importante pa nos ekologia, piskanan, i turismo! Protega e kosnan bonita awe pa nos yunan tambe tin algu mayan!!

 28. @Richelin etc. Is deze reactie serieus bedoeld ? Zo ja …….ik ben al vertrokken naar Hulanda, en van mij mogen jullie lekker blijven feesten tussen je eigen vuil !

 29. Ey Makaakje, wat een domme reactie geef jij!

 30. @ Ma Kaku .Hopy bon dat je jezelf ook Ma Kaku heb genoemd. Wat als de niet geintegreerde Djoeis di Korsow uit Nederland hiernaartoe worden gestuurd. Makaku dan moet je je hand,hart en ziel vasthouden hoor! Degenen die in Nederalnd hebben gewoond komen mas Makaku kubu terug.
  De schrijver had het niet zozeer om het lawaai maar om de rommel die de “echte djoes Korsow” in de zee heeft gegooid en dit ook op straat en overal doet. En daar gaat het om. En wat het lawaai betreft het is ieders goed recht om daar tegen te klagen. De djoes di korsow bellen ook politie als het te hard aan toe gaat. Makaku jou opmerking is net een versleten plaat en gaat niet meer op. Verzin wat nieuws. Vraag of de Djoeis di Korsow zijn eigen eiland schoon wilt houden. Daar moet je nu een CD van laten draaien totdat het is versleten.
  Het wordt tijd dat de cultuur van vooral de Ofensa pa Makamba ophoud. Pak de djoeis di Korsow di Floho is en van zijn eiland een varkenstal maakt aan daar moet je mee beginnen.En Makaku als je jong bent heb je nog de kans om om te buigen en iets te maken van je leven. Tristu dat je dit doet – namelijk het na apen van wat velen jarenlang hebben gezegd – het is heel dom van jou.

 31. @Richelin. Lees eens ff verder. JOUW eiland wordt vervuild door JOUW en MIJN en ZIJN en IEDEREENS mensen en jij valt erover dat deze meneer de Polis heeft gebeld? Denk jij echt dat dit het grootste probleem was?. Heb hart voor je eiland, en kijk eens wat verder dan kleur of afkomst, zul je eens zien dat jullie eigenlijk toch wel overeenkomsten hebben, of zeg ik nu iets heel geks. Deze YU Korsou, makamba, chicano, en colombiaan zegt u alleen gedag.

 32. pfff…. Je weet inderdaad meteen wanneer een Nederlander aan het woord is. Op Curacao zeur je gewoon niet over de geluidshinder, want dat hoort bij de cultuur. Super laf dat je dan de politie hebt gebeld daarvoor. Maar tja, de aard van het beestje, zeuren is jullie passie.
  Wat betreft de vervuiling, volledig mee eens. Doe een voorstel zou ik zeggen, want meerdere pogingen zijn gewaagd en mislukt… Ook hier weer het aard van het beestje…
  Ik zou zeggen, draag je positieve bijdrage aan het eiland en zeur niet over onze cultuur.

 33. @Richelin Ma Kaku, Stop di hasi kos di hende pretu. Dat geblat van jou terwijl je niet in staat bent om de inhoud van het schrijven van @omwonende tot je door te laten dringen.
  Jouw gedrag is nu precies hetzelfde als de gemiddelde hollander. Ik denk dat het besef er nog niet is dat er een veelvoud van verschillende mensen op het eiland wonen, ieder met hun eigen normen en waarden. Regelgeving is noodzakelijk om het leefbaar te houden. Helaas zijn de tijden van genieten van het muziek van je buurman over. Waarom over, omdat de apparatuur die men tegenwoordig tot zijn beschikking heeft voor ongehoord harde en onacceptabele muziek kan zorgen.

  Laten we even teruggaan naar de feitelijkheden:
  Er is een vergunning voor een feest afgegeven waarin allerlei bepalingen zijn opgenomen. Het is dus duidelijk dat de organisatie van het feest hier geen rekening mee heeft willen houden.
  De politie beschikt niet over de noodzakelijke decibelmeters, maar de milieu inspecteurs toch wel. Aangezien zij gaan over de handhaving van de milieuregelgeving. (bestaat die al op het eiland of zijn wij nog steeds in het tijdperk hinderwet bezig). Kwalijke zaak.

  NU komt het @Richelin Ma Kaku. De organisatie is absoluut niet in staat geweest om de locatie inclusief het aangrenzende zeewater in een nog schonere staat achter te laten. Jij blaat wel over BAi Hulanda, maar voorlopig is er geen enkele vorm van NOS MES POR zichtbaar.

  Bring Baya Back, dat kan maar niet in de vorm van feestjes. Gewoon een gezellig strandje met goede faciliteiten en eetgelegenheid.

  Denk dat het tijd wordt dat de omwonenden bij de eerst volgende uitspatting gaan protesteren.

  Als ik jou was zou ik maar eens gaan bedenkeen hoe we het met elkaar leefbaar kunnen hoduen in plaats van te hangen aan iets wat niet meer terugkomt.

 34. Als Richelin het artikel goed leest, zou deze bekrompen reactie nimmer geplaatst zijn. Als je in de toekomst liever op een vuilnisbelt wilt feesten moet je vooral niks doen aan het milieu! Doe het aub wel in je eigen tuintje! Gelukkig zijn er heel veel mensen op dit eiland die oog voor medemens en natuur hebben.

 35. @ Richelin Ma Kaku

  Kiko desordu y suchamentu tin di hasi ku “nos cultura”?
  Ami ta YdK y mi a hanja berguenza di lesa kiko bo a skirbi. Ta manera si tur hende ey ta hasi bochincha, stroba otro hende y susha lugar.
  Na tur tera tin regla ku fiesta y muziek ta te 23 ora.
  Danki Dios, mi sa ku no ta tur hende di Korsou ta pensa asina pero mi ta fada asina ku un hende kritiká algu ta bisa ku ta nos cultura y bai bèk Hulanda.
  Fiesta ta bon, muziek ta bon pero ta sociaal pa korda riba otro hende tambe. Y e señor/señora no a skirbi ku no tin mag di fiesta etc. Solamente ku tabata te den mardugá y ku e otro dia e laman (ku ta di nos, wel, tené limpi) tabata patapata di sushi.
  ESEY TA NOS KULTURA.?
  Si nan puntrami: ” Wat is Curacaose cultuur?” Kiko mi tin ku kontestá? Curacaose cultuur is heel veel kabaal maken, niet aan anderen denken en je eigen eiland vervuilen en dat gewoon vinden? Wel no, esey NO ta Curacaose cultuur.

 36. @Richelin Ma Kaku

  That is the most racist, and dumbest comment I’ve read in a while in this website. There’s a man here, saying how parties are literally destroying OUR DUSHI CURACAO’S beaches, by not cleaning up after themselves and leaving trash everywhere. And what do you have to say? Bai Hulanda? If it wasn’t for the dutch this island would probably have the same fate as Haiti. Our culture does not make us call the cops? So you’d rather watch someone else get attacked and robbed than try and help and call the Police? If the fate of this island was left to “Yu di Korsou’s” we’d be so doomed.

 37. Hey Richelin, 1. waarop baseer jij dat de schrijver een Europese Nederlander is? 2. Wat is dit nou weer voor kutreactie, chagrijn! Gewoon een stel asocialen die die klerezooi maken! Bai Hulanda, zijn we van jou ook af!

 38. Richelin, mi no gusta bo atitud swa. Kiko ta kultura ta nifika pa bo? No papia ko’i kens. Kisas ta un bon idea bo ta BAI biba na un luga na unda ta normal hasi bo ko’i pendeu. No kansa nos

 39. @makaku
  Jouw reactie geeft precies aan waar het probleem ligt. Kritiek op iedereen maar niet tegen een kritische noot kunnen. Nos ta dushi hende toch??? Zelfs een hond bevuild zijn eigen nest niet maar op ons dushi isla is inderdaad geen enkel respect voor zichzelf en elkaar. Jammergenoeg weet ook ik hier geen oplossing voor. Geef me je naam, serio brother????

 40. Nou nou nou R. Ma Kaku, wat een domme reactie. Sta jij over 2 maanden de rotzooi op te ruimen? Voorkomen is beter dan genezen, net zoiets als regeren is vooruitzien, maar die zal je ongetwijfeld niet snappen!!

 41. @ Richelin Ma Kaku…. Bo No por ta serio !!! miho abo bai foi korsou.. dom verstand ku bo ta…

 42. nos ta dushi hende! lekker Rommel maken want wij hebben geen normen en waarden.. en jullie makambas gaan het wel opruimen.. ons eiland.. wij rijden lekker zonder rijbewijs rond.. onze regering is mfk en man! dae is onze airline! salina spinnen we lekker en op motoren gaan we keihard en doen we gevaarlijke dingen! lekker zuipen en rijden.. lekker overall kindjes maken waar we niet voor zorgen en lekker aan kleine kindjes zitten
  ja wij zijn dushi hende!! en we gooien onze vuil waar we willen. geen tijd meer voor slavernij en kolonie

 43. @ Richelin Ma Kaku,

  Jij bent precies het toonbeeld van de halve gare YDK die denkt dat als hij maar hard genoeg schreeuwt en agressief wordt dat hij dan gelijk krijgt en heeft.

  Ten eerste heb je geen gelijk en ten tweede bepaal jij niet wie WEL en wie NIET op dit eiland thuis hoort.
  Dat jij geen opvoeding hebt gehad en al je zooi maar achter je neerdondert onder het motto: ‘een ander mag het komen opruimen’ en dat overlast aan anderen veroorzaken voor jou de gewoonste zaak ter wereld is……..dat is jouw probleem.

  Geef me even jouw adres en ik beloof je dat ik al het afval wat ik op straat tegenkom bij jou in de tuin kom dumpen. Kijken of je dan nog zo reageert als dat je nu doet.

  Jij bent echt het type: HOE DOM KAN IK ZIJN !

  Helaas zit het eiland vol met dit soort halve gare idioten die denken dat hun asociaal gedrag gelijk staat aan cultuur.
  Mag je mij uitleggen wat de cultuur is in afval overal neergooien en overlast veroorzaken.

 44. Zo is het en niet anders. Ons eiland is ambiente, bululu, feverrrr en dat is het altijd geweest. Nu komen er vliegtuigen vol Nederlanders naar ons eiland om ons de les te lezen, omdat Nederland langzaam overgenomen wordt door de islam. Wij scheuren door de straten, onze motoren hebben geen uitlaat, onze ambiente kent geen decibel en ook geen tijd, we komen op bezoek zonder te bellen, wij nemen bakken eten en drinken mee naar de beach, iedereen is welkom en iedereen eet mee. Als je hier niet van houdt is er één oplossing….ga terug naar het rustige rijtjeshuisje in Nederland waar de politie wel naar je gezeik luisterd!! Wij zijn hier de baas!!

 45. @ Richelin: Bo tin 100% razon!

 46. @richelin
  wat een domme reactie.
  dus de cultuur is hier; gooi alle rotsooi weg in zee of op het strand….
  laat een ander het maar opruime als die zich daar aan stoort.
  ik geloof echt niet dat je dit serieus kan bedoelen.
  eigenlijk denk ik dat je een makamba bent, die lekker wil reageren als een domme YDK

 47. Ik ben geen fan van de “m******ba cultuur”, maar richelin… Doen alsof je een curacaoenaar bent.. Is gewoon stom en rasistisch…

 48. @ Richlin Makaku. Zo is het maar net. Als je “cultuur” van je eist dat je als een varken in je eigen vuil leeft, dan heeft niemand daar iets mee te maken. Nos mes por !
  Nu nog het opruimen onder de knie krijgen als cultuuruiting.

 49. @Richie. Bo kersá ku nos no ta mira ku bo mes ta blanku. Kèns. Cultuur van ons, laat mij eens bij jou thuis komen en je tuin vol met sushi gooien. Dan fluit je een andere liedje!

 50. Wat wil je, “Curaçao heeft geen wet Illegale Vuilstort meer” dus alles mag!
  Overal mag gedumpt worden dus ook in het water…… men moet dit eiland schoon maken en schoon houden!
  Jammer allemaal.

 51. Helaas is de schrijver hét voorbeeld van de treurige Nederlander die wij (Nederlanders) ook liever zien gaan dan komen, veel van dit soort mensen kunnen zich ook in Nederland niet aanpassen en denken het dan hier even voor het zeggen te krijgen…hopi tristu dus!

 52. ..by the way, ik woon zelf in Janthiel en ik had er totaal geen last van, so dont be a sissy.

 53. Over de vervuiling helemaal mee eens, over de geluidsoverlast ..hou toch alsjeblieft op met zeiken of donder eens een keer op naar een land waar er geen geluid is, elke keer als er iets is waar een beetje geluid bij hoort is het weer geluidoverlast, in dit land hoort dit bij de cultuur so shut the f**k up en LEEF!

 54. Richelin, por ta masha bon ku ta bo kultura di porkeria, pero no bisami ku ta mi kultura e kos ei ta!
  Bai abanda, brodder!

 55. @Omwonende. Als jij niet die cultuur van ons kan goed vinden dan moet je weg gaan van Korsou. Geef me die naam van je als je niet bang bent Polis bellen is niet in die cultuur van ons bij feest. Wij zijn niet Holland. Jullie zeuren en altijd zijn negatief over Korsou. Bai Hulanda!