DAE vleugelCURAÇAO – In een persverklaring laat PJIAE N.V., het bedrijf achter de Sint-Maartense luchthaven Princess Juliana, weten dat DAE niet meer vanaf de luchthaven mag vertrekken. Dat meldt de Daily Herald. Gisteravond liepen onderhandelingen tussen beide partijen stuk.

Dat gebeurde toen Steven Sloop, planning director van de luchtvaartmaatschappij, in de onderhandelingen over de aflossing van de schuld van DAE, op zijn voorstel van vorige week terugkwam. “Het is jammer en tamelijk teleurstellend dat DAE niet eens aan hun eerder voorstellen kon vasthouden”, liet managing director van PJIAE Regina LaBega optekenen. Hoe hoog de schuld is, wilde LaBega niet zeggen. Wel noemde ze het bedrag ‘substantieel’. LaBega adviseert DAE-passagiers die geboekt hebben om zo snel mogelijk contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.

Evacuatievluchten
PJIAE is niet gemachtigd om landingsrechten te ontzeggen. Eenmaal geland, kan PJIAE wel maatregelen opleggen. Vanwege de verplichtingen naar de passagiers zijn de vluchten van zondag en maandag doorgegaan onder de noemer ‘evacuatievluchten’. Sloop bevestigde tegenover de krant dat er geen gestrande DAE-passagiers achtergebleven zijn.

23 reacties op “Schuld DAE aan vliegveld St. Maarten: vertrekverbod”

 1. In de krant vandaag dat DAE net een faillissementsaanvraag heft voorkomen omdat een schuldeiser die gevraagd werd door een andere schuldeiser op het laatste moment betaald kreeg (een faillissementsaanvraag dient door minimaal 2 schuldeisers te worden ingediend).

  Het zal echter niet moeilijk zijn voor de eerste schuldeiser om een tweede schuldeiser te vinden. Ik zou zeggen probeert het eens bij de lokale hotels die DAE nog miljoenen verschuldigd is. Zodra een hotel wanbetaler DAE moe is en geen kamers meer verstrekt probeert DAE het gewoon bij een ander hotel.

  Het einde van DAE is nog een kwestie van dagen, zo niet uren. Ik zou de werknemers van DAE die nog geen salaris van juli hebben gehad en dat van augustus ook niet zullen krijgen vanmiddag met hun computer naar huis te gaan, want ze gaan geen cent meer krijgen.

 2. Leroy, klantencontact bij Insel Air is een drama. Je krijgt of geen antwoord of maandenlang het antwoord dat je klacht in behandeling is.

  En het maakt niet uit wie je ook benaderd. Directeur, klantenservice, marketing. Eerst zat er de dochter van de directeur als marketing dame, die zo slecht functioneerde dat zelfs de directeur haar niet kon handhaven, maar haar opvolgster is nog een groter drama.Opleiding universiteit Boca Sami vermoed ik.

 3. @ Leroy.
  De klachtenafhandeling is ook makkelijk als je 40 man in dienst heb voor vluchten die met 20 passagiers. Bij Insel hebben ze volgens mij gewoon veel meer mankracht nodig om de klachten af te kunnen handelen. Met 1000 -1500 passagier per dag heb je wel een team van 50 man nodig om het callcenter fatsoenlijk te kunnen laten functioneren.

  Wat was de reactive van DAE trouwens? Het was de schuld van Balborda, InselAir en Venezuela?

 4. @Ras, eerlijk gezegd had ik na 1 dag al antwoord van DAE.. Insel wacht ik nog steeds.. op follow ups wordt niet gereageerd..

  Nou als ze geld van je willen dan nemen ze direct contact met je op.. alleen als je geld terug krijgt dan zijn ze ineens je dossier kwijt met je zgn contactinfo (terwijl ik in het systeem sta).
  Daarom zeg ik ook.. neem mij maar in dienst dan zorg ik wel dat klachten goed afgehandeld worden tenminste een goede communicatie!

 5. @ Leroy
  Dat durf jij niet. Er zijn maar weinig mensen die ervoor keizen en durven om in de luchtvaart te gaan werken. Jij zou het zeker niet kunnen. Wacht en wacht maar zo werkte het bij DAE ook. Ik zit ook altidj te wachten bij de snack of supermarket en elke financiele instelling hier op eiland. Zo gaat het hier gewoon. Wen eraan. Dit is wat het is om op Curacao te wonen. Het is hier fantastisch toch??

  Zolang Ramis DAE $35.000 per Miami vlucht charged, ze HR manager naf12.000 verdien en de lagere rangen ook veel te veel verdienen zal DAE het niet redden. Zijn die salarissen van DAE nog steeds niet uit betaald?

 6. @M, ja dat heb ik bij Insel.. ik wacht en ik wacht…

  Bij deze wil solliciteren bij Insel air bij de klachtenafdeling want ik heb het idee dat er niemand werkt.. of 1 persoon die alle mailtjes gewoon delete.

 7. Haha, M. u bent een grapjas.

  De kans dat u nog een cent van uw schade terugziet is evengroot als de kans dat Schotte in de hemel komt.

 8. Jammer als DAE failliet gaat. Ik wacht nog altijd op een schade uitkering van verdwenen goederen uit m’n koffer. Klantenservice 0,0

 9. Ik hoor steeds dat Curacao te klein is voor 2 luchtvaartmaatschappijen, maar we hebben ook in iedere straat om de 5 meter een botica en die draaien wel met fikse winsten aan de auto’s van de eigenaren te zien.

  Zet er vleugels op en je hebt vliegtuigen.

 10. Ik hoor niets meer van boef Ramiz. Is hij al met de kas van DAE vertrokken naar Miami om daar vandaan nog meer rekeningen voor het huren van zijn vliegtuigen naar Curacao te sturen?

  Hoor ook helemaal niets van de Curacaose burger luchtvaart autoriteit, die zwijgt in alle talen. Venezuela loste al een stukje van dit probleem (Ramiz) op, St. Maarten zegt genoeg is genoeg, maar Curacao (ik denk de Curacaose politiek) doet weer niets, zoals altijd.

  Men stelt vragen over de veiligheid van DAE, kan iemand daar een antwoord op geven voor onze autoriteiten? (Niet Ramiz en niet Sloop)

  Ik heb het in een ander artikel al gezegd, van de overheid kunnen we niets verwachten (nooit niet) dus zullen vele problemen door het volk zelf moeten worden opgelost, werkt in andere landen met slechte, luie en waardeloze politici ook zo.

 11. Reiziger heeft gelijk, ik heb ook slechte ervaringen met Insel Air, onder andere met overboekingen en hoewel ze uiteindelijk hun fout toegeven (ze kunnen niet anders) krijg je dan als belachelijke compensatie 50% korting op je volgende ticket in de hoogste tariefklasse. En inderdaad, geen enkele reactie op vragen.

  Maar dat krijg je als je van het bedrijf een sociale werkplaats maakt voor de familie Heerenveen.

  In het land der blinden is eenoog echter koning: DAE is nog veel slechter dan Insel Air. Dus vlieg ik met frisse tegenzin toch Insel Air.

 12. Het zou mij niet verbazen dat Ramiz vriendjes heeft zitten bij deviezenregelaar Cadivi. Als Dae eenmaal failliet en opgedoekt is krijgt hij van hun maanden later alsnog zijn tientallen miljoenen dollars. En kan hij dat verdelen met zijn andere goede vriendjes die hij heeft gemaakt op curacao.

 13. De meeste mensen die reageren weten heel weinig van luchtvaart af. Curacao is te klein om 2 luchtvaartmaatschappijen te hebben. Nederland heeft 1 maatschappij dat is KLM. Transavia is 100% eigendom van KLM. Arkefly is meer een vakantie (leisure) airline en concureert alleen op de Antillen route met KLM, dus geen echte lokale concurrent.Dat allemaal in een land met 16 miljoen inwoners KLM concureert met Lufthansa, British Airways, Emirates ga zo maar door. Dat was maar 1 voorbeeld, er zo veel meer te noemen. Concurentie komt van buitenaf (zie buitenland).

  Wat in het Caribisch gebied moet gebeuren is dat markten open moeten. Er moet een open sky verdrag komen tussen de verschillende eilanden. LIAT, Tiara Air, Caribbean Airlines enz. moet kunnen vliegen van Curacao naar St. Maarten bijvoorbeeld. Dat is echte concurentie. Dit zal nog wel jaren duren voor het zover is, jammer.

  Insel Air is nu de sterkste maatschappij op Curacao en die moet overblijven en groeien om zich sterk te maken tegen concurrentie van maatschappijen uit USA, Zuid Amerika en de regio.
  DAE je tijd is voorbij. Laat het maar sterven.

 14. iedereen gewoon met INSEL AIR vliegen dan heb je dit soort zorgen niet

 15. Weer een land die DAE toestemming ontzegt wegens schulden. Gaat lekker dus. heb vanaf het begin geroepen Ramiz is een boef en vult zijn Eigen zakken eerst. Ze hadden laatst nog 2 miljoen van Cadivi in Venezuela gekregen. Dat geld is dus naar Ramiz gegaan en niet om het bedrijf draaiende te houden.

  @ Opaophetfiets
  DAE heeft slimme constructies? Welke? $1 tickets? daarom hebben ze nu geen geld om rekeningen te betalen.

  Lees hier veel klachten over InselAir maar wat hebben zij misdaan? Het gaat hier om mega slechte service en mismanagement van DAE. En Insel is er nog terwijl cabinet Schotte zwoor om Insel kapot te maken. Insel houd zich buiten dat sort ” slimme constructies” want het leverd geen geld op en alle boeven trekken het geld dan uit je maatschappij. Terwijl DAE “moderne vliegtuigen” heeft lees MD80 zelfde type als Insel. heeft DAE allemaal lease toestellen die bakken met geld kosten en heeft Insel de vliegtuigen in eigen bezit.

  Klanteservice van Insel is wardeloos! Wederom herhaal ik mezelf. Waar op ons eiland is de klanten service echt goed??? Niet zeuren dit is gewoon het serviceniveau op het eiland mensen.

  Klanten service verkoopt geen tickets. Op tijd op je bestemming zijn. Dat verkoopt tickets en dat laat mensen een bepaalde maatschappij kiezen. En dat heeft Inselair stukke beter voor elkaar dan DAE.

  Merk dat Tristu er ook niks van snapt. Iedereen vergeet dat je in de luchtvaart international concureert. En maar voor een gedeelte concureerd in Eigen land. DAE concureerde met Insel door superlage prijzen aan te bieden. Dit is geen concurentie. Dit is een nieuwe doelgroep voor jezelf creeeren. Want degene die de ticket van Insel niet kunnen betalen vliegen lekker goedkoop met DAE want een slechte service als gevolg heeft.

  Is niet zo moeilijk zie onder een kort lijstje;
  Bestemming:
  Bonaire: Divi divi, EZair en Tiara
  Aruba: Tiara
  Paramaribo: SLM
  Venezuela: Avior en American. Binnenkort ook Estelar
  Colombia: De gigant Avianca
  USA: American, SLM, en alle amerikaanse maatschapijen die via Aruba vertrekken naar US.

  laat die bubble maar knappen. Ramiz is rijk zat en begint zich al terug te trekken. en lat Curacao en DAE met een gigantische schuld achter. Dank je wel Ramiz en Hakim!!

 16. Heel jammer.. Heb zelf goede ervaringen met DAE. Insel is een crime.. boeken de vluchten over en je hebt pech, maken een fout in een verandering van de ticket en jij mag op eigen kosten nog 3 dagen blijven, Vlucht wordt gecanceld en toch zit je 8 uur op het vliegveld te wachten en dan klachtenafdeling die reageert nooit.

 17. @ Edgar, stel je vraag aan Gerrit de R, Hakim,Jamaloodin, en je zal een antwoord krijgen?.

 18. Dit eiland is te klein voor zoveel vliegmaatschappijen. Ramiz heeft heel slim veel geld van de overheid los gekregen en al tijden vraag ik me af WAAROM HEEFT DE OVERHEID ZOVEEL GELD GESTOKEN IN EEN PRIVATE ONDERNEMING ?

  Wanneer ik een bedrijf start kan ik fluiten naar wat voor lening dan ook wanneer ik geen onderpand heb.
  DAE had dat onderpand ook niet, is werkzaam in een zeer riskante bedrijfstak en toch staken vele overheids instanties geld in dit project.
  Waarom steekt de overheid geen geld in kleinere bedrijven, die WEL een goed business concept hebben ?

 19. DAE heeft zoveel potentieel, slimme constructies,modernere vliegtuigen dan insel….
  jammer, gewoon mismanagement

 20. Nou lekker dan.. hoe moet ik nu naar Sint Maarten gaan?

 21. De laatste nagel aan de doodskist……

 22. Benieuwd met welke maatschappij Steve Sloop naar Sint Maarten is gevlogen, als het met DAE was komt ie dus niet meer terug.

  Voor het personeel op kantoor in Curacao reden voor een feestje.

 23. Het wordt toch werkelijk steeds gekker met DAE!

  Als je nu nog een ticket bij deze maatschappij boekt moet je toch wel sadomasochist zijn.

  Je kunt je afvragen of het nog veilig vliegen is met DAE, nu personen verantwoordelijk voor de veiligheid geen salaris meer krijgen en er uberhaupt geen geld meer is voor aan veiligheid gerelateerde zaken. Welke instantie ziet hierop toe en grijpt zonodig in?

  Jammer, ik had Insel Air met haar waardeloze klantenservice een stevige concurrent toegewenst maar elke vliegmaatschappij zou een concurrent als het huidige DAE wensen. In hun kantoor aan de Dokweg ligt Insel Air dagelijks in een deuk om de berichten over DAE en overboekt rustig weer een vlucht, want concurrentie heeft men niet meer.

  Ik zou de dader van de dodelijke aanrijding op de EEG weg als aanvullende straf opleggen levenslang alleen nog met DAE vliegen.