ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Joseph ‘Jopi’ Hart zijn visie, namelijk: ‘ dienstverlening is de basis voor ons voortbestaan’.

Het is belangrijk dat we bewust zijn van het belang van dienstverlening. Een land zoals het onze, dat grotendeels afhankelijk is van toerisme en financiële dienstverlening, moet heel goed bewust zijn van een professioneel correct en plezierig gedrag jegens de klant. Een vriendelijkheid vandaag kan morgen een investering als gevolg hebben. Een sympathieke geste geeft de klant het genoegen en de voldoening die hij bij ons is komen zoeken. Hoffelijkheid en een goede behandeling scheppen gevoelens van empathie jegens elkaar, omdat je wint aan zelfrespect wanneer je van jezelf aan anderen geeft.

Laat me enkele voorbeelden geven die ik van dichtbij heb meegemaakt of uit goede bron heb vernomen.
– Een hotelgast maakt bezwaar tegen een kelner dat het ijs al behoorlijk gesmolten is en daardoor zijn drankje niet te genieten is. De kelner biedt meteen haar verontschuldiging aan en legt uit dat ze diverse bestellingen moest bezorgen, hetgeen langer had geduurd dan gewoonlijk. Ze neemt het drankje mee en kort daarop verschijnt ze met de bestelling van de gast.
– Ik was in een restaurant toen een klant op leeftijd moeite had om het menu te lezen dat de kelner op zijn tafel had gelegd. Toen hij de kelner vroeg een en ander uit te leggen, gaf deze een uitgebreide uitleg en met zeer veel geduld. Hij gaf zelfs advies over de keuze van de gerechten. De klant was bijzonder tevreden, bedankte de kelner en gaf hem een welverdiende fooi na afloop.
– Het volgende geval is echt heel apart. Het betreft een werknemer die thuis was met A.O., maar toch wilde gaan werken toen hij hoorde dat het hotel bomvol was met gasten. Hij meldde zich, werkte zo goed en kwaad als hij kon, en kreeg de voldoening toen de manager hem in het bijzijn van zijn collega’s complimenteerde met zijn werkethiek.
– Dit is ook een goeie. Toen we aan het wachten waren op een familielid op Hato, hoorden wij een Hollands echtpaar met drie kleine kinderen vol lof praten over een immigratiebeambte die hen had geholpen. Na een vliegreis van 9 uur met drie drukke kinderen waren zij bekaf. Het lange wachten om door de immigratie heen te komen was hen echt teveel. Een ambtenaar had dit in de gaten en kreeg het voor elkaar dat zij eerder aan de beurt konden komen, zonder dat de andere passagiers hierover moeilijk deden. Ze kwamen woorden tekort om de hulp van deze behulpzame ambtenaar te prijzen.

Het doet je goed wanneer je meemaakt hoe een lid van jouw gemeenschap wordt geprezen voor een positieve daad. Het is alsof wij allemaal die prestatie hebben geleverd, alsof wij allemaal de hemel in geprezen worden. Dit is een gevoel dat we altijd moeten hebben, want het is samen, met ons allen, dat wij ons land vooruit helpen en de mogelijkheid scheppen dat wij straks allen een baan hebben.

17 reacties op “Ingezonden: Dienstverlening”

 1. @Paulus, Wat ik niet snap is dat als bv de KLM en Arke tegelijk aankomen er idd maar 2 mensen zitten om paspoorten te kijken.. Kom ik met een tiare vlucht uit Bonaire met 3 mensen dan zitten er ineens 6 mensen voor paspoorten.. Kan iemand me dat uitleggen?

 2. Om even bij de immigratiedienst te blijven. Na een, vaak lange, vlucht stap je uit het vliegtuig. Eindelijk op Curacao. Eigenlijk heb je dan nog maar 1 wens, op een vlotte manier door de douane, je koffers van de band en naar familie, vrienden of hotel.

  Sinds ongeveer 10 jaar vlieg ik 3 keer per jaar vanuit Nederland naar Curacao. Van die 30 keer heb ik 2 of 3 keer meegemaakt dat het allemaal vlot ging. Alle andere keren ging het steeds weer mis. De helft van de balies bezet, vaak door (zeer) onvriendelijk personeel. Ik zeg ‘vaak’ omdat er gelukkig een paar goede uitzonderingen zijn.

  De allereerste kennismaking met Curacao van alle toeristen is met de douane. Het is natuurlijk erg jammer als het daar al direct fout gaat en de eerste indrukken negatief zijn.
  En volgens mij hoeft het toch niet zo ingewikkeld te zijn. Laat al het personeel een gerichte training volgen in klantgerichtheid. Leg uit waarom het belangrijk is dat iedere “klant” goed wordt ontvangen. Immers, iedere toerist is een klant van Curacao waarvan je graag wilt dat hij of zij weer terugkomt.

 3. @Lynn, het ergste zijn vaak ydk met witte vrouwen.. die denken dat ze ineens heel wat zijn.. en gedragen zich heel onbeschoft..

 4. Ik heb trouwens ook heel vaak Nederlandse toeristen het personeel onbeschoft zien behandelen, er kan soms geen vriendelijk lachje vanaf. Als je al met een arrogante houding gaat zitten krijg je inderdaad minder gedaan en dat zie ik vaak genoeg.

 5. Leuk stuk en vanuit een positieve kant geschreven, zo van kijk zó kan het ook. Ik ben veel vriendelijke horeca personeel tegengekomen maar ik heb ook veel meegemaakt om te weten dat er nog heel wat moet gebeuren om op een hoog dienstverlenend niveau te komen. Het is ook maar net waar je komt en wat je gewend bent, je eigen houding heeft hier ook invloed op.
  Als Curacao meer Amerikanen wil trekken dan moet er zeker wat meer gebeuren.

 6. @MS, Probeer Ennia maar.. dan zal je op je knieen teruggaan naar interassurance!

 7. WW heeft wel gelijk met zijn laatste opmerking. Als je mensen vriendelijk, beleefd of met een goede grap tegemoet komt krijg je meer gedaan dan wanneer je dat doet met een AmerigoThode gezicht.

 8. Alles is relatief, probeer in St. Domingo maar eens goed geholpen te worden in een restaurant, ga in Eindhoven maar eens naar het gemeente huis, probeer in Rusland maar eens een bouwvergunning te krijgen. Over het algemeen wordt ik overal goed geholpen, dat kan een rede hebben. Ik benader de mensen die mij helpen met respect en een glimlach over het algemeen krijg je die ook terug, vaak bepaald je eigen houding hou jij geholpen wordt.

 9. WW, alles is relatief. Als je DAE gewend bent is Insel Air geweldig.

  Als je KLM gewend bent, is Insel Air waardeloos.

  Maar in het algemeen is de service op ons eiland bedroevend. Alleen als je nooit eens van deze rots afgaat weet je niet beter en wordt wanprestatie de norm.

 10. Aurelius, negativistische is een zeer slechte eigenschap zeker als deze gepaard gaat met eigenwijsheid, ga eens een middag bij porto Marie zitten en kijk hoe de dienstverlening daar is, ga naar de KvK en stel daar vragen over het inschrijving bij dezelfde KvK, ga naar het gerechtshof en zie hoe je daar wordt geholpen bij het indienen van een verzetschrift, neem daarna bij het pleincafe Wilhelmina een kop koffie en zie hoe de service daar is. Hiertegenover staan natuurlijk veel voorbeelden waar het beter kan, maar als je wat minder klaagt en wat positiever in het leven staat zie je misschien de goede en mooie dingen die dit eiland biedt ook en zal je zelf een stuk lekkerder en minder zwartgallig door het leven gaan.

 11. Beste Jopi,

  Het geeft je inderdaad een geweldig goed gevoel als je zo een geval van goeie service overkomt. Komt overigens vaker wel voor dan niet tegenwoordig, alhoewel het soms misschien juist andersom lijkt te zijn.

  Ik maak er dan ook een gewoonte van om dit altijd kenbaar te maken aan de betreffende meneer of juffrouw dat ik heel blij en tevreden ben met de ontvangen service.

 12. WW Ik weet niet hoe lang jij al onder een steen ligt, maar de dienstverlening alhier is spreekwoordelijk slecht en er is bijzonder weinig goeds over te melden. Ik denk dan ook dat Jopi minstens 10 jaar heeft gedaan om deze positieve data te verzamelen. De immigratiedienst is hier zo honds slecht, dat ik uberhaupt nog blij voor Jopi ben dat hij zelfs daar een positieve boodschap vandaan heeft gekregen…

 13. Volgens mij is het de bedoeling van de schrijfster van dit stukje om positieve reacties weer te geven. Helaas wordt ook dit positieve stukje op gepakt om te klagen in plaats van positieve berichten te plaatsen. Jammer, want er zijn in de horeca en andere dienstverlenende bedrijven genoeg mensen die wel hun werk goed doen en wel service verlenen en die mensen verdienen zoals de schijfster bedoeld een pluim!

 14. Als dienstverlening is de basis voor ons voortbestaan, dan is Korsou gedoemd ten onder te gaan. Ik kan er helaas niks meer van maken. Men verward hier dienstverlening met slavenarbeid en men zal dus nooit dienstverlenende attitude gaan aanmeten…

 15. Ik denk dat het goed is als er een medium is waar we slechte ervaringen aan een breed publiek kunnen melden. Iets als Tripadvisor.com maar dan gericht op Curacao en op alle commerciele ondernemingen.

  Wie durft? Jopie?

  Zo heb ik bijzonder slechte ervaringen met het bedrijf Inter Assure van Justus van der Lubbe, dan beleefde vragen over claims keer op keer onbeantwoord laat. Bedrijven als Inter Assure die premie vangen en de klant vervolgens laten vallen moeten in het openbaar aangepakt worden, al is het maar als waarschuwing voor potentiele nieuwe klanten.

 16. Helemaal eens met Jopi (die ook een schat is trouwens)! Wat de meesten die geen goede service geven zich moeten realiseren is dat hun goede gedrag niet alleen naar alle waarschijnlijkheid meer ‘business’ ten gevolge heeft voor hun werkgever, maar dat zij zich zelf gewoon beter voelen als ze goed zijn voor een ander. Als we dan nou kunnen overbrengen aan deze mensen, zou Curaçao een nog mooier paradijs zijn!

 17. Ben het volledig met Jopie eens, maar helaas zijn zijn voorbeelden zeldzame uitzonderingen want de service is hier over het algemeen erbarmelijk en niet alleen in de horeca.

  Ik had laatst een klacht over een waardeloze maaltijd en slechte bediening bij Craving Sushi. Daarop werd ter plekke maar ook op mijn e-mail na afloop helemaal niet gereageerd.

  Dus de volgende keer sushi werd Chop Stix, afhalen dit keer. Bij thuiskomst bleek het geleverde niet wat wij besteld hadden, hetgeen Chop Stix eerlijk toegaf. Vervolgens, weliswaar in tweede instantie – minpuntje, boden zij ons twee voorgerechten naar keuze gratis aan bij onze volgende bestelling.

  Twee restaurants die de fout in zijn gegaan, maar bij welk restaurant komen wij terug? Juist, Chop Stix, omdat zij hun fout toegaven en corrigeerden.