• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag heeft Philippe Maaskant een ‘gedurfd’ idee voor de toekomst van Klein Curaçao.

Vorige week lazen we hier een stukje met dit onderwerp van Vernon Daal, waarin hij voorstelde de woningbouw een impuls te geven. Dat heeft me aan het denken gezet en zo stuitte ik op de “economie” van Nauru. Dat is een eiland in de Stille Oceaan, zelfstandig, met een parlement met 19 leden en zo’n 10.000 inwoners. Hebben geen eigen inkomstenbronnen en de overheid is bijna de enige werkgever.

Daar hebben ze bedacht dat ze een probleem van Australië kunnen oplossen. Bootvluchtelingen, asielzoekers en anderen die illegaal Australië binnen willen komen, worden ‘gastvrij’ (maar wel achter hekken) opgevangen in Nauru. Australië geeft in ruil daarvoor 29,9 miljoen Australische dollar (USD 26,5 miljoen). Iedereen blij. Behalve dan de bootvluchtelingen.

Wij kunnen dat beter doen. Bijvoorbeeld door aan landen in Europa of Nederland voor hetzelfde doel Klein Curaçao in erfpacht aan te bieden. Het mag wat kosten. Er zijn vast slimme juristen die kunnen bedenken waarom dit voor de EU-regeringen veel handiger is; een beetje territoriaal misverstand, geen beroep op de Nederlandse rechter meer om de procedures te rekken, enzovoorts.

Nu is Nauru met zijn 21 vierkante kilometer wel wat groter dan Klein Curaçao met zijn drie vierkante kilometer, maar anderzijds is er op Klein Curaçao geen lokale bevolking die in de weg zit. Faciliteiten, een mooie pier en een beetje infrastructuur zullen dan op Klein Curaçao verrijzen. Prachtig uitgangspunt voor de toekomst, je weet maar nooit.

Als Nederland het niet aandurft kunnen we altijd nog de Verenigde Staten vragen of je het in gebruik willen nemen als gevangeniseiland. Die zitten al een tijdje in hun maag met hun gevangenen in Guantanamo Bay op Cuba. Het zou onze relatie met Amerika verbeteren, en ook die zouden er best voor willen betalen. Ook zullen ze een mooie infrastructuur achterlaten. Win-win! Wat kunnen we verliezen?

Voor de critici op dit forum: Jawel, het is ‘gedurfd’, maar echte veranderingen komen door ‘out of the box’-denken, en eens met compleet iets anders komen.

34 reacties op “Ingezonden: ‘Bied Klein Curaçao aan in erfpacht’”

 1. Je speelt zelfs de baas over het Oostpunt terrein alsof het van jou is. Wordt je niet moe, zeurkous! Takitaki blablaaaaaa.

 2. @Philippe Maaskant ze moeten jou naar Klein Curacao deporteren. Je doet alsof jij de baas bent over alles en iedereen. Je speelt zelfs de baas over het Oostpunt terrein alsof het niet van jou is. Wordt je niet moe, zeurkous! Takitaki blablaaaaaa.
  Je hebt niks en je zal ook niks hebben, behalve jou takitaki blablaaaaaaaaaa.
  Je kent Curacao niet eens!

 3. @Pukkie, op een enkele na die op zee is opgepikt door een NL schip, klopt dat. Maar in NL hebben ze wel asielzoekers die niet terug willen naar eigen land. Sommige landen -Iraq bijv- werken ook niet mee aan gedwongen uitzetting. Daar ligt de kans…

  Begrijp inmiddels dat Klein Curacao een soort “heilige grond” is, maar als we niet zien wat we hebben, wordt vooruitgang lastig. Ambtenaren willen hun rechten houden, de ISLA kan ook niet dicht. We willen ook eigenlijk niet uit het Koninkrijk, kortom, wat kunnen of willen we WEL?

 4. Weekje weg, All Inclusive

 5. Ik zie een mooie erotisch/seks paradijs voor me daar op Klein Curacao.

 6. Erfpacht..
  Verhuur van eingedom.

  ok
  Maar voor hoeveel jaar.

  Erfpacht.
  Toonbeeld van besluiteloosheid en doelloosheid.

  Erfpacht.
  Je bent slachtoffer als je op de verkeerde plaatst loopt.
  En als iemand daar van richting veranderd.
  Maar waarom liep je daar.

  Erfpacht.
  Je wil het eigendom niet kwijt.
  Je kan er zelf niks mee maar je wil het niet verkopen aan iemand die er wel iets mee wil.

  Erfpacht
  Toe kijken en niks doen.

  To do or not to do.
  That is the Question.

 7. Als we toch even onze fantasie laten gaan:
  Waarom worden we niet het hongkong van zuid amerika?
  Op het terrein van de Isla (na de sluiting en schoonmaak)
  kan een geweldig bedrijven terrein ontstaan.
  handels bedrijven/overslagbedrijven/banken enzovoort
  daar hebben we de mooiste haven van zuid amerika (natuurlijke haven).
  Wel even de wetten aanpassen en leuke belastingvoordeeltjes verzinnen om de bedrijven aan te trekken.
  Met bijvoorbeeld 50% lokaal en 50% internationaal personeel.
  zullen de ontslagen isla medewerkers YDK (500??) snel werk vinden.

 8. Denkfoutje : Nederland kent geen bootvluchtelingen. Helaas, erfpacht gaat niet door.

 9. Aan Zimmerman: laat uw trots geen vooruitgang belemmeren! Durf creatief te zijn en ga een discusie aan, maar laat uw trots er buiten.

 10. Kortom Bon Futuro verhuist naar Klein CUR…

 11. Coulrofobie, op 04-08-2013 om 18:28 schreef: Al de rijkdom ter wereld blijft in contrast staan met de armoede.

  Niet helemaal : herverdeling van welvaart is tevens de geldstroom van de rijken naar minder bedeelden.

  Mustique : zo’n 425 zeemijl ten Oosten van klein Curaçao, ongeveer twee maal zo groot.
  Het meest exclusieve eiland ter wereld, voor de happy few.

  Vernon Daal + Philippe Maasland : Klein Curaçao, de helft zo klein als Mustique, twee maal zo exclusief.
  – 100 riante villa’s voor 10 miljoen gulden per stuk, is 1 Miljard gulden.
  – Werkgelegenheid voor vele honderden/duizenden, structurele inkomsten op hoog niveau.
  – (eventueel een marina voor de sterk groeiende vloot van megayachts, langer dan 100m. die nu veelal gedwongen gebruik moeten maken van kades voor vrachtschepen)

  Plaatst Curaçao tevens met één zet in de wereld.

 12. Wat je ook wil bedenken geld stinkt kennelijk toch niet, jammer!

 13. Hitler dacht ook outside of the box. Die had ook dergelijke Gilles de la tourette spraakwatervallen van onzinnige tirinades aan elkaar.

  Van geschiedenis kun je leren doe dat dus ook? Er bestaat geen win win. Yin Yang.
  Al de rijkdom ter wereld blijft in contrast staan met de armoede.
  Kijkend naar Curaçao en klein Curaçao er is al genoeg verpest lijkt me zo? Door oppervlakkige inhoudsloze populisten die schijnbaar een podium krijgen voor dergelijke pulp worst het er ook niet leuker op. Ga eens wat positiefs bijdragen aan de wereld?

 14. Pukkie, op 04-08-2013 om 15:47 schreef: “Out of the box ” slaat bijvoorbeeld op happy meal van Mcdonalds.

  Mm, wat te denken van een McSail, McSurf, McFish, of een McSmurf met ‘n bolletje crack op klein Curaçao ?
  Of een McCampo met spaarzegels, gratis wip bij iedere volle kaart ?

 15. De fout is begonnen bij Hakim. Die was ook bezig met “out of the box” denken.
  De juiste uitdrukking is “outside the box” dus buiten de aangegeven lijnen durven denken.
  “Out of the box ” slaat bijvoorbeeld op happy meal van Mcdonalds.

 16. De reactie van Titanic, biedt goede aanknopingspunten. Als we dat nu eens combineren met het vrijhandels idee van Etienne Sambo, moeten we een heel eind kunnen komen. Jaren terug was ik in Ushuaia en ik herinner me dat daar ook zo’n vrije zone was ingericht. Dat trok ondernemend volk van de hele wereld aan. Nu nog wat politiek enthousiasme, wat crowd funding en we zijn begonnen!

  PS is het iemand opgevallen dat de vlag van Nauru wel op die van Curacao lijkt? Kan geen toeval zijn!. 🙂

 17. Er zal idd een gevangenis worden gebouwd op Klein Curacao maar dan 1 voor de politici van Curacao.. Ja hij moet aardig groot worden

 18. PM lijkt me geen goed idee en volgens mij hebben andere landen geen zin in een nieuwe Alcatras of Guantanamo Bay. Maar om met jouw en andere mee te brainstormen. Hoe zouden we klein Curacao verder kunnen ontwikkelen. Ik denk best dat er ruimte is voor wat eco-toerisme en dat er best wat voorzieningen voor vissers getroffen kan worden. MIjn Oom op een van de andere eilanden in het caribisch gebied voorziet in eigen electra en water. Ja, zelfs water. En dat wordt gewoon uit de lucht gewonnen. Je hebt systemen die de lucht condenseren en het wateropvangen. Proven technology.Dus een windmoeln, wat zonneenergie en watercondeseringssystemen en je kunt een soort samenleving op klein Curacao beginnen.

 19. I would like to ad that realistically you should always try to compensate tearing down an idea with an alternative, try substantiate your criticism…

  What would you all see as a more plausible idea? A Curacaolean Silicon Valley, distribution hub for asian goods, ship building, off-shore universities (such as medical schools), off-shore stock exchange, think tank mekka, mega solar station based on molten salt, bio/med lab for research, sustainable agri,

 20. @Allen: ok, het is ver gezocht maar het is aardig dat er wordt gebrainstormd. Wat dacht je van mijn idee:

  Maak van Klein curaçao een vrijhandelseiland. Geen ob, geen vestigingsvereisten, geen inkomstenbelasting, geen bouwvergunningen geen accijs op benzine en sigaretten etc. Iedereen mag komen en handel drijven. Neem na een paar jaar de balans op en kijk wat er van is geworden. Ik ben heeeel benieuwd. Volgens mij is de economie daar dan sterker dan op heel Curacao

 21. Sorry, I don’t think this would be a good idea. True, we need impulses for the economy but I would rather see development in education, healthcare, development of sustainable industries, and maybe the return of a local beer.
  We have a great harbour which provides us with huge export potential…

  Make a list:
  10,000 new jobs in 10 years
  What industries are possible, are these sustainable?
  What industries generate the required jobs?
  How will education support/what needs to be improved?
  How do we start them up?
  What investment is required? Where do we get this from?
  How to we maximize income to our island without giving tax holidays?
  How do we protect employers and employees
  How do we support growth in our education

  I feel that sometimes the most simple ideas grow best…mega airports, mega eco villages….awesome concepts but realistic?

 22. Heel triest!!!

 23. Meneer Maaskant weet niets van Antilliaanse cultuur.
  Ik ben kleinkind van overleden gezaghebber en visser dr. Zimmerman van klein curacao,
  Ik spreek voor de visser en mensen die altijd gegeven hebben voor het eiland, als
  meneer Maaskant vindt dat daar een gevangenis moet komen of verkopen aan Amerikanen is mijn boodschap voor meneer om als eerst in uw achtertuin te beginnen en dan zie je verder. En raak ons trots niet.

 24. Nauru heeft ook nog een andere, zeer lucratieve, inkomstenbron…………………de off shore industry.
  Maar dat wist Maaskant natuurlijk ook.
  Of niet ?

 25. @ Philippe. Gaat je volgende gedurfd onderwerp over de noodzaak, dat Curacao naar 350.000 inwoners moet en vooral hoe, want dat laatste vergat Schotte te onderwijzen.

 26. Laat klein curacao, maar gewoon zoals het is…

 27. Was het out of the box denken geen stokpaardje van Schotte. Is je andere voornaam Gerrit, Philippe :-)?

 28. Silvia, op 03-08-2013 om 13:00 schreef: komkommertijd.

  Och Silvia,

  meneer Vernon Daal is een bouwkundig ingenieur, heeft voor Groen-Links in de R’damse gemeentepolitiek verkeerd, en is mogelijk reeds schietlessen aan het nemen.

  Zo heeft iedereen zijn/haar persoonlijke motieven.
  [ desperate genant is het lezen van dergelijke Kòn-Kòmber en Kwèl 🙂 ]

 29. Afgezien van het feit dat niemand hier op zit te wachten zijn er legio praktische problemen (en nog afgezien vd procedurele nachtmerrie). Denk aan de aanleg v nutsvoorzieningen. Of gaat aqualectra dit verzorgen?

  Iets te lang in de zon op Klein Cur gezeten?

 30. Is men net begonnen de door de mensen aangerichtte schade middels her-beplanting trachten te herstellen krijgen we weer een ander vernietigend plan.

 31. Volgens mij is dit geen out of the box denken maar out of the bottle denken en was PM behoorlijk in de olie toen ze dit schreef.

  Geschreven op vrijdag om 23.23 u., dan zal ze inderdaad niet aan de appelsap hebben gezeten.

 32. Je merkt wel dat het komkommertijd is bij Maaskant.
  Je moet wel desperate verlegen zijn voor tekst om je hieraan te wagen.

  @loko loko, het is maar gezegd.

 33. @lokoloko. Veertig jaar geleden had ik inderdaad nog geen benul van dat soort zaken…. 🙂

 34. Philippe Maaskant woonde blijkbaar in de jaren 70 niet op Curacao.
  Toen waren er plannen van een multinational om een gasverbranding oven op Klein Curacao te bouwen.
  Op de dag van officiele eerste steenlegging werd de sleepboot met de heren direkteuren en politici aan boord, op Klein Curacao opgewacht door lokale vissers en andere Klein Curacao liefhebbers, en die gaven een passende welkom. Het grote projectbord aan begin van de pier, werd aan fladderen geschoten. De sleepboot met de in paniek geraakte schoften maakte meteen rechtsomkeer om met vol gas en rokende uitlaat naar St. Annabaai terug te gaan, alwaar de vertegenwoordigers van de fabriek meteen in taxi’s sprongen richting Hato airport. Nooit meer terug gezien.
  Meneer Maaskant, wees gewaarschuwd !