• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Ben WhitemanCURAÇAO – Er komen voorlopig geen extra vaatchirurgen op Curaçao. Dat verklaart minister Ben Whiteman van Gezondheid, Natuur en Milieu tegenover Radio Hoyer 2. Het is een zaak van het Sint Elisabeth Hospitaal en niet van het ministerie, zegt Whiteman.

Voormalig Inspecteur Gezondheidszorg Jan Huurman luidde eerder al de noodklok omdat er geen vaatchirurgen op Curaçao zijn. Voor zover Whiteman weet, is dat nog steeds zo. Volgens Huurman zouden er gemeten naar bevolkingsgrootte één tot twee vaatchirurgen aan de slag moeten. “De hoeveelheid suikerpatiënten, het grote aantal nierdialyses en de grote en onacceptabele hoeveelheid amputaties zouden Whiteman als arts zorgen moeten baren. Er wordt hier drie-en-een-half keer zoveel geamputeerd als in Nederland”, aldus Huurman begin mei bij zijn afscheid als Inspecteur.

Omayra Leeflang
Ook parlementariër Omayra Leeflang drong begin mei aan op aanstelling van een vaatchirurg. Volgens Leeflang is er op Curaçao extra veel behoefte aan gespecialiseerde zorg op dit gebied. Whiteman vindt dat de algemene chirurgen goed in staat zijn om vaatchirurgie uit te oefenen.

Recrutering
Momenteel is er een Curaçaose vaatchirurg toegelaten tot het eiland. Waarom deze nog niet aan de slag is, blijft onduidelijk. Whiteman zal zich niet actief inzetten voor de recrutering van vaatchirurgen, omdat hij dat een zaak van het Sehos vindt. De minister denkt verder dat als je een vaatchirurg aantrekt en er niet genoeg werk is, de kans bestaat dat hij vastroest of zijn eigen indicaties gaat creëren.

6 reacties op “Nog geen vaatchirurg op Curaçao”

 1. De inspectie gezondheidszorg (incl “inspecteur generaal” ) kost ons al 2.600.000 naf per jaar. Dit kunnen ze er niet bij hebben.

 2. Typische reactie van een slechte politicus: “Als ik iets doe, doe ik het misschien fout, maar als ik niets doe, kan ik niets fout doen”.

 3. Houdt dit in dat alle in het verleden en heden gedane vaatoperaties illegaal zijn geweest? oftewel uitgevoerd door niet bevoegde artsen?

 4. Whiteman moet zich hier niet mee bezig houden, vind het meer iets voor vrouwen.

  Bij mij thuis doet in ieder mijn vrouw de vaat en houd ik me er verre van.

 5. Whiteman = oliedom

 6. Beste excellentie (alhoewel ik de aanspreektitel, excellentie, denkend aan uw zorg voor de gezondheid van ons allen, bijna niet uit de strot kan krijgen) u als minister voor onze gezondheid bent verantwoordelijk daarvoor. U moet er voor zorgen en probeer nou niet dat kinderachtige spelletje van het is iemand anders zijn schuld. Nee het is uw verantwoordelijkheid niet het SEHOS. U als minister heeft een eed afgelegd. doe wat u onder ede heeft toegezegd en zit niet te janken van, het is niet aan mij, het is wel aan u en als u niet capabel genoeg hiervoor bent trek uw eed in en ga wat anders doen.