denguemugCURAÇAO – Op een industrieterrein in Almere is vorige week maandag een Aziatische tijgermug (denguemug) aangetroffen. Dit is bevestigd door laboratoriumonderzoek, meldt de gemeente vandaag. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met het bestrijden van de mug.

Het exemplaar op het Almeerse industrieterrein De Vaart werd gevonden tijdens een inspectie bij een bedrijf dat handelt in gebruikte banden. De muggen doken ook al op bij bandenimporteurs in Weert en Montfoort, zo bleek gisteren. Enkele weken eerder werd het beest aangetroffen bij een bandenhandel in Oss.

Knokkelkoorts
De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld, zo meldt de NVWA. De mug kan ziektes als gele koorts en knokkel- (dengue)koorts overdragen. Bij de aangetroffen muggen werden voor zover bekend geen ziekteverwekkende virussen aangetroffen.De NVWA bestrijdt de beesten ook preventief op bedrijven in de omgeving van de vondst, met een middel dat zowel de aanwezige larven als volwassen muggen doodt.

© Novum

www.versgeperst.com