• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Minister van Volksgezondheid, Milieu en NatuurCURAÇAO – Inspecteur Gezondheidszorg Michael Mourillon is intussen 2 maanden aan het werk, maar is nog op geen enkele manier naar buiten getreden. Dat meldt Radio Hoyer 2. Onduidelijk is dus waar de afgelopen maanden aan gewerkt is en welke misstanden zijn aangepakt.

Mourillon is de opvolger van Jan Huurman, die alom werd geprezen voor zijn openheid. Mourillon maakte bij zijn aantreden onmiddellijk duidelijk dat hij een andere manier van werken heeft dan Huurman. Minister Ben Whiteman van Gezondheid, Natuur en Milieu benadrukte dat vanmiddag nog eens tijdens de persconferentie van de Ministerraad in antwoord op een vraag van collega Rick Hart.

Fraudezaak
Whiteman werd verder gevraagd hoe het staat met de medisch specialisten die gefraudeerd zouden hebben. Ook die zaak werd door Jan Huurman aan de kaak gesteld. Hij stuitte begin februari op een zaak waarbij een medisch specialist geneeskundige handelingen had uitgevoerd die op het terrein van een ander specialisme liggen. Toen bleek ook dat de patiënt deze behandeling contant heeft moeten betalen, terwijl de specialist bij de zorgverzekeraar een niet uitgevoerde behandeling heeft gedeclareerd.

Vervolging
Volgens Whiteman loopt dat onderzoek nog. Of de zaak bij het medisch tuchtcollege aanhangig is gemaakt, kon Whiteman niet bevestigen. Voor vervolging van medisch specialisten verwees Whiteman naar het Openbaar Ministerie. Collega Rick Hart vroeg Whiteman naar de resultaten van twee maanden Michael Mourillon als inspecteur Gezondheidszorg, maar Whiteman wilde weinig kwijt.

18 reacties op “Opvolger Jan Huurman doodstil”

 1. Heb begrip, had iemand iets anders verwacht??
  Een politiek benoemde inspecteur doet wat zijn (vermeende) werkgever wil. Gelukkig is zijn werkelijke werkgever (de bevolking van Curaçao) mond dood.
  Een mooie functie, een goed salaris veel vrienden in de medische en politieke sector, geven zoveel bezigheid en zin aan het leven dat inspecteren er natuurlijk bij inschiet.
  En mocht hij per ongeluk tegen een misstand aanlopen, is keus makkelijk. Z’n vrienden/ werkgeveris veel belangrijker dan de bevolking.

 2. @Pukkie
  De rethoriek van Wiels en Asjes heeft Nederland op afstand gezet. Zover zelfs dat Rutte feitelijk steeds roept “zijn jullie nu nog niet weg?”. Hij verwacht het telefoontje elk moment. Dat pakt dus net zo uit als in het bedrijfsleven. Iemand is ontevreden en druk aan het solliciteren, iedereen weet dat. Dan is het allen maar een kwestie van tijd. Zo zie ik ook de relatie tussen Curaçao en Nederland. Voorbij! Helemaal niet erg, we richten ons op de regio. Zie Zorro.

  @Zorro
  “…Concurreren met Colombia met onze salarissen en overhead? Ik dacht het niet. De kosten van een hartmedisch centrum en personeel zijn gigantisch en niet terug te verdienen met enkele operaties per jaar.”

  Inderdaad. Daar moeten we het zoeken er daar goede afspraken mee maken. Helemaal eens. We zijn te klein en het is te duur. Straks nog wat jongeren die wegtrekken naar NL zolang het nog kan. Nog wat vergrijzing dus en de kassa is leeg. Regeren is vooruitzien.

  @gezondheid
  “…dat betekent dat men maar op de lauweren moet rusten ipv nu de zaken regelen voordat het te laat is…”

  Lauweren suggereert een top niveau, dus dat zal het zeker niet zijn. We liggen in Zuid Amerika en niet in Europa. Thierry Apoteker Consultants zei het al: van alle Caribische eilanden liggen we het dichtst bij het Zuid Amerikaanse continent en tegelijk zijn we het meest geïsoleerd. Tijd om er wat aan te doen. We zijn geen “mini Nederland”. Wanneer gaan we eens een eigen regionaal aangepaste visie ontwikkelen?

 3. @ P Maaskant.
  Wat U aangeeft vwb ”voldoen aan een norm” is precies wat ik bedoel met mijn schrijven.
  Die norm was er in de tijd dat ”Nederland” op de eilanden zich met gezondheidzorg bezig hield.
  Om nou te zeggen dat ”het eiland wegdrijft van NL en men in de koloniale tijdperk zit en de verkiezingen dit hebben aangegeven” is een beetje kort door de bocht, dus dat betekend dat men maar op de lauweren moet rusten ipv nu de zaken regelen voordat het te laat is.
  En waarom zou men niet naar NL kijken en dingen die werken overnemen, waarom weer het wiel willen uitvinden.
  Men had een goed begin met de vorige inspecteur en wat doet men, juist de kop in het zand steken de goede man wegsturen en op de oude wijze door modderen, dat schiet niet op.

 4. @ Philippe Maaskant. De regelingen voor medische uitzending naar buitenland zijn zo’n erfenis.

  Of het een erfenis is of niet zal me een worst wezen. Vele Caribische eilanden en landen in het noorden van Zuid-Amerika sturen patienten naar Colombia. We leven in de gezondheidszorg en medische wetenschap anno 2013 en ons Sehos kan die zorg niet leveren. Bij de bouw van een NHN moeten we serieus bekijken of die zorg op alle gebieden vanwege de kleinschaligheid wel geleverd moet worden en het NHN een kind met een waterhoofd wordt dat bovendien onbetaalbaar is. Concurreren met Colombia met onze salarissen en overhead? Ik dacht het niet. De kosten van een hartmedisch centrum en personeel zijn gigantisch en niet terug te verdienen met enkele operaties per jaar. Je kan alleen besparen door een chirurg voor een paar dagen per maand uit Colobia in te vliegen, maar geen besparing op apparatuur. Of patienten voor elk wissewasje naar Colombia worden gestuurd geeft wel aan hoe je denkt over onze medici en daar ben ik het beslist niet mee eens. Verder zullen we nooit de routine halen zoals die in Colombia aanwezig is en dan wil ik niet dat ze hier aan mijn lichaam zitten. Een hartchirurg in Colombia doet 350-450 operaties per jaar!!!!! Voor een brain surgeon is hier geen emplooi 🙂

 5. Arm eiland. De voorzieningen naar derde wereldniveau en de kosten sky high.
  Dat geldt niet alleen voor Zorg, maar ook voor Nutsvoorzieningen. Electra en water zijn schier onbetaalbaar. Maar nee , “we doen het wel alleen” .Nos Mes Por ! Forget it. Dit eiland is niet in staat zichzelf te besturen. Als Maaskant vindt dat Wiels zelfstandig heeft gemaakt, heeft hij een dikke plaat voor zijn hoofd.

 6. @gezondheid,

  “..als enig gezondheid aspect niet voldoet men ter verantwoording moet worden geroepen en zullen er veranderingen moeten komen.”

  Niet voldoen impliceert een norm waaraan voldaan moet worden. Als Curacao drijven we weg van NL, en dat willen we ook, gezien de verkiezingsuitslag. We zijn geen gemeente van NL, dus gelden hier andere normen. Als het gaat om gezondheidszorg zitten we nog in het  koloniale tijdperk. De regelingen voor medische uitzending naar buitenland zijn zo’n erfenis. Ooit bedacht voor koloniale ambtenaren. Zoiets zou in Swaziland ondenkbaar zijn. Gewoon te duur. Als we NL blijven na-apen wordt het niks. Er is geen geld om het niveau van EU of USA aan te houden en het ambtelijk systeem dat we hebben gecopieerd, met nota bene een “inspecteur generaal” (die honderden inspecteurs moet aansturen?) is zo’n belachelijk voorbeeld. Kortom, het wordt tijd voor eigen normen en ja, die zullen lager worden. Join Reality!

  @hetjaar2013,

  “…en neem nou eens een keer Hulp van buiten aan zonder te moeten denken dat men ”van buiten” Iets van ons wil hebben.”

  Zoek die hulp dan zeker niet in NL. Als Nederlanders door het Sehos lopen krijg je alleen meewarige blikken. Haal het uit Cuba of Colombia. We moeten ons meer een zelfstandig regioland gaan voelen. Nederland heeft al afscheid genomen van Curacao en van die kant hoeven we niks te verwachten. Wiels heeft ons “autonoom” gemaakt, laten we ons nu niet als kolonie weer het Nederland om hulp vragen. Gaat niet meer werken.

 7. Breek de gezondheidszorg open. Privatiseer alle zorg. Binnen 5 jaar heb je de beste zorg in de regio en komen de mensen naar Curaçao vanwege de goede faciliteiten.

  Niet privatiseren? Kijk naar Cuba (zorg gratis maar geen zorg te krijgen), Kijk naar Nederland (Zorg te krijgen, maar kunstmatig duur en lange wachttijden). Laten we het op Curacao anders en goed doen: 100% privatisering.

 8. @ P Maaskant,
  Dus U vindt dat Huurman teveel naar de Nederlandse normen neeg nav zijn optreden op Curaçao.?
  Welke waarden hecht men aan de gezondheidszorg en naar wie wordt gekeken om deze normen als voorbeeld te houden. Voor Curaçao zou men denken om te kijken naar degenen die de gezondheidszorg op het niveau, waar het vroeger was, hebben binnen gebracht, dus Nederland.
  Voor zover ik weet worden de opleidingen van specialisten en verpleegkundigen nog steeds gekoppeld aan Nederland zie oa Big registratie.
  Dus meen ik dat als enig gezondheid aspect niet voldoet men ter verantwoording moet worden geroepen en zullen er veranderingen moeten komen. Hoe pijnlijk ook.
  We weten allemaal hier hoe treurig het met de gezondheidzorg is dus als we ter verantwoording worden geroepen moeten we (gaan)voldoen.

  Afschaffen van een inspectie volksgezondheid is het laatste wat men zou moeten doen, men moet wel die inspectie op een hoger niveau tillen.

 9. @maaskant, dacht dat Mourillon is aangesteld als,inspecteur Volksgezondheid ? natuurlijk is hij dan geen rechter.
  Maar de inspecteur moet wel de zaken die niet kloppen in de gezondheidszorg aanpakken.
  Waar blijft het verloop onderzoek naar de zaak die dhr. Huurman had aangebracht?
  naar ik meen waren er 3 zaken die waren geconstateerd.
  Waar blijft het antwoord op deze feiten? en als de inspecteur onderzoek doet naar deze zaken, zou het hem sieren om de bevolking te laten weten dat de onderzoeken onder zijn bewind worden uitgezocht.
  Radio stilte was een zaak die ex anno 2013 mogelijk was, maar Helaas is (ook) de bevolking op Curaçao wakker geworden en wil antwoorden op zaken hebben.
  De tijd van ”wij regelen het onder elkaar” is voorbij!
  En men moet eens ophouden met ”nosmespor”, nos no por nada, wordt wakker en neem nou eens een keer Hulp van buiten aan zonder te moeten denken dat men ”van buiten” Iets van ons wil hebben.
  Het gezegde niet het wiel willen uitvinden geld ook voor Curaçao.

 10. Weet iemand of de jaarrekening 2012 ergens te vinden is en of die uberhaubt al is uitgebracht?

 11. Zoals iedereen al verwachtte is Mourillon er op aandringen van (en tegen betaling door) de medische mafia er gekomen met de opdracht om niets te zien en te horen en vooral te zwijgen.

  Dus al worden je borsten op je rug gezet door een oogarts en zet een tandarts je grote teen aan je neus, Mourillon zal muisstil blijven.

  We worden iedere dag meer bananenrepubliek.

 12. hij heeft een goed salaris en mooie secundaire arbeids voorwaarden.
  waar om zou hij lastig gaan doen tegen zijn collega”s.?
  Waarom zou hij uberhaupt iets gaan doen??

  gewoon dezelfde mentalitiet als de meeste andere ambtenaren.

 13. Huurmans opvolger krijgt zwijggeld, daarom hoor je niks van hem. En laten we eerlijk wezen, hij doet waarvoor hij wordt betaald: zwijgen 🙂

 14. Whiteman meldde in een interview in juni dat Mourillon geen rechter is.
  Nu kan de inspectie bijvoorbeeld een afdeling of instelling sluiten of zorgactiviteiten te staken. Dat lijkt me toch “rechterlijk” gedrag. Huurman deed dat ook. Mourillon dat niet meer mogen doen.

  Nu vond ik Huurman ook teveel NL normen toepassen. Als we zijn aanpak hadden gevolgd was er nog veel meer gesloten. Waar moeten we dan naar toe? Allemaal voor elk wissewasje naar Colombia? We moeten wel realistisch zijn. Onze gezondheidszorg zal in kwaliteit afnemen, om de simpele reden dat we het niet meer kunnen betalen. Als we dat elke week moeten horen van een inspecteur…helpt dat? Denk dat Huurman ook de hele gezondheidszorg op Cuba had gesloten, maar is het daar zoveel slechter? Wanneer houden we op ons te vergelijken met NL en kijken we naar landen in de regio om ons mee te vergelijken?

  Met “Inspecteur” Mourillon kunnen we ons geleidelijk aanpassen aan de Caribische normen. En laten we wel zijn, dat zijn geen EU of USA normen. Maar de vraag is of daar dan nog een “inspecteur”voor nodig hebben (er is zelfs nog een ïnspecteur-Generaal”..) . Is afschaffen dan niet realistischer.?

  Maar dat kan ook wachten tot de komende sanering van het overheid apparaat.
  Tot die tijd moet Mourillon even iets doen, dan wordt hij straks ook niet gemist,

 15. Die makamba heeft alles opgelost dus nu zijn er geen problemen meer toch?

 16. Waarom een inspecteur?? Er is toch niets aan de hand op Korsou…. Dan heb heb je ook niets te melden. En als je wel iets te melden hebt krijg je gelijk de zak. Zo werkt dat met Nos Cultura.
  Die macamba Huurman was veel te lastig voor de minister die er niets van begreep.

 17. ZAKKENVULLEN, en mondje dicht houden….eng eng eng al die veranderingen. Hakjes in het zand, en doen wat we het best kunnen. DE DOMBO spelen

 18. We gaan gewoon weer volgens `Nos Cultura` te werk en er verandert dus nada. Alles wegvegen, en we hebben dus dan ook geen problemen…totdat…..