• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Ben WhitemanCURAÇAO – De reparatiewetgeving voor de Basis Verzekering Ziektekosten (BVZ) is in de maak. Dit bevestigt minister van Gezondheid, Milieu en Natuur tegenover Radio Hoyer 2. Whiteman maakt onderscheid in enerzijds een juridisch-administratieve procedure en anderzijds de reparatie zelf.

Eerder werd al bekend dat Whiteman geen voorstander is van de huidige BVZ. Maar Whiteman beseft ook dat de huidige BVZ er is gekomen onder druk van de slechte financieel-economische situatie van Curaçao. Whiteman vindt dat er een compleet nieuwe wet moet komen. Hij hoopt dat binnen twee jaar te realiseren. Tot die tijd zal de bestaande BVZ wel gerepareerd moeten worden om optimaal te functioneren, maar worden ook al voorbereidingen getroffen om tot een nieuwe algemene ziektekostenverzekeringswet te komen.

Pijnpunten
Reparatie-pijnpunten zijn ondermeer de verstrekking van brillen. Zoals de wet nu is zouden alleen kinderen tot 18 jaar een bril krijgen, maar ook minder draagkrachtigen moeten hiervoor in aanmerking komen, aldus Whiteman. Hetzelfde geldt voor tandheelkundige zorg. Ook buitenlanders die een beroep doen op de BVZ zorgen voor een probleem aangezien zij geen premie betalen. Whiteman vindt het moeilijk om te zeggen wanneer de reparatiewetgeving is afgerond door het grote aantal pijnpunten en andere zaken die aandacht vragen.

11 reacties op “Reparatiewetgeving BVZ in de maak”

 1. @ gezondheidszorg. Wil men een ALGEHELE volks verzekering dan zal een ieder eraan moeten deelnemen en vooral premie betalen.

  Daar gaat juist al een poos de hele discussie over. Ik neem aan, dat dit bij de komende AZV een feit zal worden. Het Sehos heeft geprobeerd een rekening van hulp aan illegalen van een paar miljoen bij de SVB neer te leggen. Ik weet niet of dat gehonoreerd is.

 2. @ Harrie Dekkers. Ik doe dat toch ook in mijn eigen tijd.

  Je bent de eerste/enige Harrie, die moedermelk afkolft. Je wist toch van tevoren, dat vrouwen kinderen kunnen krijgen en dat er een afkolfregeling bestond en doorbetaald zwangerschapsverlof.

 3. Ik zal je vertellen dat het voor ondernemers zonder personeel een mooie regeling is, je zorgt dat je onbezoldigd directeur bent, keert alleen maar dividend uit en je betaald jaarlijks maar Naf 84,- en dat scheelt wel een flink bedrag als je dat vergelijkt met de particuliere verzekeringen die die boeven van Ennia en Fatum ons vroeger probeerde te verkopen…
  Neem er een (niet Curacaose) reisverzekering bij met een goede dekking en je bent klaar!

 4. @gezondsheidszorg, laten we dat maar niet doen.. en meer betalen en er niets voor terugkrijgen.. we betalen nu al veel maar privaat krijg je er iets voor terug.. ook voor werknemers is werken met de svb een ramp!

 5. @ Zorro en Zeepie,
  Vele middelen uit de gezondheidszorg worden besteed aan illegaal op het eiland zijnde mensen.
  Daar een arts volgens zijn ”belofte” niemand mag weigeren die om medische redenen bij haar/hem aankloppen wordt veel geld ook besteed waar geen premie tegenover staat.

  Maar belangrijker waarom de Bvz niet werkt en de premies, vooral voor gepensioneerden astronomisch zijn, is het feit dat het geen Algehele verzekering is.
  Hoeveel bedrijven en vooral de ambtenaren, nemen geen deel aan deze verzekering? dus zal het nooit werken op deze manier.
  Wil men een ALGEHELE volks verzekering dan zal een ieder eraan moeten deelnemen en vooral premie betalen.

 6. Zorro, ik heb 8 vrouwen in dienst en die hebben allemaal recht op 2 uur (!) afkolven onder werktijd. Reken maar eens uit wat dat mij gaat kosten.

  Daarom is mijn motto ook: liever (gratis) poedermelk dan moedermelk.

  Die 2 uur verplicht vrij per dag voor afkolven is toch belachelijk, Ik doe dat toch ook in mijn eigen tijd. En ze krijgen van mij al maanden doorbetaald zwangerschapsverlof. Misschien begrijpen de dames nu waarom een werkgever liever een man in dienst neemt dan een vrouw.

 7. @Zorro… Beter maken ze de pil gratis. Wat voor zin heeft het om een baby op de wereld te zetten als je de melk niet eens kan betalen? Wat voor toekomst heeft zo’n kind dan? Want behalve dat we de babymelk moeten betalen, volgt direkt daarna de basis-verzekering (die iemand anders moet betalen), het bijvoed-programma op school, de gesponsorde vakantieplannen, de gratis schoolbus, het gratis onderwijs, het ‘ieder kind een kerstkado’ en als het tegen zit daarna: SDKK (“Het arme kind heeft zo’n slechte jeugd gehad”).

 8. Babymelk(poeder) wordt ook gratis voor mindervermogenden. Accoord, mits de moeder geen moedermelk zelf heeft. Als ze dat wel heeft en geen moedermelk wil geven, omdat ze gezoogde borsten niet mooi genoeg vindt bijv. als verleidingsmechanisme, moet ze zelf betalen. Het is tevens een promotie voor moedermelk om het kind het allerbeste te geven wat er is.

 9. @ Zeepie. Hoe is het dan in hemelsnaam mogelijk dat buitenlanders gratis gebruik maken van de basis-verzekering?

  Dat werkt zo en in principe zoals met een autoverzekering. Ze sluiten zoals om binnen te komen verplicht is een particuliere ziektekostenverzekering af en zodra ze toegelaten zijn annuleren ze die verzekering. Daar zal dus nu op gecontroleerd worden.

 10. In theorie kan je hier als buitenlander alleen wonen als:
  * Je gebruikt maakt van de pensionado regeling, je hebt dan dus inkomen, betaalt belasting en premie
  * Je woont bij een partner die een inkomen heeft van minimaal 1500 gulden (die betaalt dus ook premie) of 3000 gulden als de partner ook buitenlander is (die betaalt dus dan nog meer premie).
  * Je een werkvergunning hebt en dus een werkgever, dienstverband… Je betaalt dan dus ook premie. Raak je je baan kwijt, dan moet je of op zoek naar een nieuwe werkgever, of je moet officieel het eiland af.
  Hoe is het dan in hemelsnaam mogelijk dat buitenlanders gratis gebruik maken van de basis-verzekering?
  Zit het probleem hem dan niet gewoon bij de lakse houding van de immigratie-dienst, belastingdienst en dienst arbeidszorg?
  Alle buitenlanders die dus bij SVB zijn geregistreerd en geen premie betalen dus laten onderzoeken. En die mensen die hier langer dan 5 jaar legaal zijn geweest (en dus premie hebben betaald) hebben dezelfde rechten als de rest van de inwoners, mits genaturaliseerd.

 11. De verslaggever vroeg de minister ook naar de nieuwe Inspecteur Gezondheidszorg, die in de eerste maanden na zijn aantreden oorverdovend stil is geweest.

  Onze vermoedens dat de medische mafia met Mourillion een sprekende pop had neergezet die vooral de andere kant op moet kijken zijn dus waarheid geworden.

  Vraag is alleen wie en wat de medische mafia daar voor betaald heeft. Ik vermoed dat vooral de medisch specialisten die door Jan Huurman, de weggepeste voorvanger van Mourillion, vervolgd dreigden te worden flink hun portemonnee hebben getrokken.