• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Schietpartij kapperzaakCURAÇAO – De negen ministers van het kabinet Asjes op Curaçao mogen op schietcursus. Drie ministers hebben hun eerste les al achter de rug. De regering van het eiland hoopt op deze manier te kunnen bezuinigen op de beveiligingskosten van ministers.

Sinds de moord op politicus Helmin Wiels in mei worden ministers en parlementsleden bewaakt door een persoonlijke beveiligingsbeambte. Curaçao kan deze extra beveiliging en de overuren die daarvoor worden gemaakt niet meer opbrengen. De beveiliging van parlementsleden is al teruggeschroefd.

Eigen keuze
Of de overige zes bewindslieden ook gaan leren schieten is onduidelijk. Volgens een woordvoerder staat het iedere minister vrij een eigen keuze te maken.

© Novum

39 reacties op “Ministers krijgen schietles”

 1. PERSOONLIJKE LENING KANS
  Ik ben een particuliere geldschieter biedt lening voor 0,3% rente kunnen wij u helpen met een lening met uw probleem. als je een lening aan een klein bedrijf of een persoonlijke lening te betalen van rekeningen te beginnen moet dan zo contact met mij op, dat u het invullen van het aanvraagformulier. email: financial_investment_08@live.com

 2. Zulke lange tenen. 1 woordje van kritiek en de hel barst al los. Zelfkennis van een dronken aardbei, geen/lage opleiding, wel een hoge fuctie…….geef dat soort mensen een wapen!!!!!!!!!!!!!! HOE DOM KUN JE ZIJN..

 3. Is dit wel slim? Kortgeleden sloeg een minister nog zijn eigen vrouw in elkaar.. wat als hij een wapen had gehad? Veel vrouwen in curacao hebben al te maken met huiselijk geweld..

 4. Drie ministers van Curaçao bewapend

  De beslissing over leven en dood, m.a.w. de exclusieve bevoegdheid tot uitoefening van publiekrechtelijk gezag ligt binnen afzienbare tijd in handen van Curaçaose ministers. Deze zwaarwegende verantwoordelijkheid wordt kennelijk bereikt op een schietbaan, m.a.w. 3 en wellicht meerdere bewindslieden worden na een aantal statische schietoefeningen kennelijk in staat geacht om feitelijk als verlengstuk van het bevoegd gezag te opereren. Men krijgt dus als het ware soevereiniteit (eigen baas over het gebruik van een vuurwapen) daar waar het geweldsmonopolie krachtens bestaande wetgeving, in handen zou behoren te liggen van de daartoe aangewezen diensten.

  Ik ben benieuwd wel juridische analyse en wettelijke basis, hieraan ten grondslag ligt.

  Beheersing van gevaar is onlosmakelijk verbonden met adequate training, waaronder risico-inschatting en wordt niet bereikt met louter oefeningen op een schietbaan. Het getuigt van ongelooflijke naïviteit, stupiditeit zelfs wat deze overheid , onder aanvoering van ene Ivar Asjes doet. Men creëert n.l. een vals gevoel van veiligheid en beseft kennelijk niet dat een dergelijke rigide opvatting bewindslieden en niet te vergeten omstanders, uitermate kwetsbaar maakt.

  Amateurs, zullen namelijk niet in staat blijken om beducht te zijn op gevaarzetting. Bovendien, het bezit van een vuurwapen zal slechts bewerkstelligen dat mensen onbewust meer risico gaan lopen. De overheid zou zich dan ook moeten afvragen of bewindslieden bij gevaarzetting, in staat zijn om rationele inschattingen te maken en dienovereenkomstig te handelen.

  Alleen al om die reden begrijp ik niets van de laatste zin in het krantenbericht: “als de maatregel bevalt, zullen meer politici worden bewapend”.

  De enige adequate tegenmaatregel die vanuit de overheid denkbaar is, is het paal en perk stellen aan de contacten van politici met malafide geldschieters en zakenlieden. Doet men dat niet, zal de opponent zich hoe men het ook wendt of keert, altijd een keer aandienen.

  Heren, u bent volslagen van lotje getikt!

 5. wat is er gebeurd met de wapenvergunningen van de ex ministers ??? zijn deze weer ingenomen of lopen deze ” burgers” nu gewoon rond met een vergunning ” bij zich mogen dragen ” ?????????

  Een wapenvergunning wordt alleeen maar toegekend :
  a. schietsportbeoefenaar( mag een wapen voor handen hebben
  b. bescherming veestapel
  c. bescherming aanplant
  d. diverse beveiligings bedrijven

  zie nergens staan dat je voor je persoonlijke veiligheid een wapenvergunning kan aanvragen!
  waarom zij wel en wij niet !!!!!!!!!!

 6. Dit is niets nieuws. Rechters, Officier’s van justitie, (gewezen ) ministers en gezaghebber’s hadden altijd de wettelijke mogelijkheid om een wapen bij zich te hebben.
  De vraag is wel of dit effectief is…..als je het niet verwacht of ziet aankomen, dan kan je de zwaarste wapen hebben….zal toch niet helpen. Verder moet je HÉÉL veel oefenen ( practical shooting ) om een wapen effectief te kunnen gebruiken in geval van een aanval. Vraag maar aan de jongens van een Arrestatie Team.

 7. @Sander: Nee Sander, jij hebt groot gelijk. We zijn beter af op Curacao waar alle boeven gewapend zijn en eerzame burgers zich niet mogen bewapenen. Dat is pas een goede manier om je te beschermen tegen het atrako-geboefte.

  Wat dat betreft heeft USA het goed bekeken. Je mag jezelf verdedigen. Hier mag het overigens ook: maar dan met de blote handen! Haha! Heel verstandig.

  Oja! De politie kan je ook nog bellen. Die komen dan met de lijkwagen nadat je vrouw of kind of jijzelf overhoop zijn geschoten. Wake up man! Waarom mogen eerzame burgers geen wapens dragen om zichzelf mee te verdedigen?

 8. Pief paf poef voor elke boef ………. dus 🙂

 9. Dragen ze straks tijdens het vergaderen dan een doorgeladen wapen? Schiet op met debatteren Asjes!

 10. Men heeft niet bij nagedacht. Op Curacao kan iedereen een ministerpost bekleden. Die lopen dan met de gedachte dat ze het te pas en te onpas kunnen gebruiken om de eigen persoonlijk belang te waarborgen.

 11. Wanneer krijg de bevolking een betere beveiliging?
  En hoe word de sociale situatie aangepakt en of benaderd?

 12. Schietles…..
  Ik zou eerder zorgen dat die statenleden lessen in economie, bedrijfskunde, communicatie, geschiedenis en dergelijke kregen. En dan met die opgedane kennis handelen, dan maak je geen vijanden meer.

 13. @sambo. Gaat de goede kant op. Doodstraf voor diefstal volgens u.
  Zet dat maar in de folder en bij de megapier.

 14. Wedden dat slachtoffer van het eerste de beste schietincident de (ex-)vrouw of (ex-)vriendin of (ex-)byside of (ex-)vriend al zijn ?

 15. @sambo,

  ga je schamen, willen we dezelfde achterlijke toestanden als in de USA, waar wapens dooe iedereen gebruikt mogen worden?

  @eigenschuld.

  mee eens.
  als de corruptici eens niet met de maffia samen werkten (partijgeld ontvangen van maffia figuren, dan hadden we geen bedreigingen uit deze criminele hoek.
  maar een hoop van onze politici zijn zelf zwaar betrokken bij de maffia: MFK/MAN/PS
  Want ook PS heeft geld aangenomen van Dos santos….!!!

 16. Paniek, paniek, paniek alsof de vogelgriep is uitgebroken. Het blijft natuurlijk verschrikkelijk, maar 1 politicus (te veel) is door eigen gedrag neergeschoten en dat is met niets te voorkomen behalve dan door Curacao wapenvrij te maken. Behalve de ministers zijn er vast wel meer potentiele kandidaten, die voor omlegging in aanmerking komen en die krijgen geen wapen, want dat zijn toch maar door de politiek dom gehouden burgers. Waarom zou een extremist en simpel parlementarier in aanmerking moeten komen voor de vernoeming naar hem van een ziekenhuis (Carlos Weeber) of het gebouw van de Staten (Felix Pinedo) zelfs meer nog dan een zeer verdienstelijk staatsman? Begrijpen die ministers echt niet, dat wapens agressie oproepen en niets zullen helpen.

 17. @Pukkie: Hee Pukkie! Als het waar is wat jij zegt, waarom is de politie dan bewapend? Waarom zijn soldaten dan bewapend? Waarom Pukkie? Juist: dan zijn ze kwetsbaarder! DOM DOM DOM van al die overheden, Daarom verliezen ze elke oorlog. Ze moeten de soldaatjes in hun blote kont en zonder pistool het slagveld opjagen! Pukkie wordt generaal.

 18. Ik vind dat alle burgers het recht moeten hebben op vrij wapenbezit, niet alleen de politici. Alleen zo creëer je een veiligere samenleving. Momenteel zijn alleen de schurken bewapend, dus die hebben vrij spel.

  Als vrij wapenbezit werkt in een land van 316 miljoen inwoners zoals de VS. Dan werkt het al helemaal op een klein eiland als Curacao. Sterker nog, in de Amerikaanse staten waar de burgers hun vuurwapens op straat mogen dragen, is de criminaliteit relatief gezien veel lager dan in staten waar je slechts het vuurwapen thuis mag hebben.

  Als het om veiligheid gaat, is het verstandig om alles wat men zegt te baseren op feiten. Helaas zie ik veel comments voorbij komen van personen die vanaf kleins af aan geleerd hebben dat wapens de bron van alle ellende zijn. Dat is correct, zolang alleen de schurken en politici over wapens beschikken.

 19. @observator, volgens Schotte hadden we al vorig jaar een echte coupe!

 20. @etienne, we zien in de USA wat er gebeurt als iedereen wapens gaat dragen.. ruzie op school of werk.. pak je gun en schiet 20 mensen dood.. erg veilig…

 21. Was het met Wiels anders gelopen als hij een pistool op zak zou hebben gehad?
  Neen, hij werd in rug geschoten.
  Lariekoek dat bewapenen van ministers. Alleen moet de bevolking nu wel oppaasen en het liefst teugdeinzen wanneer ze een minister tegenkomen! Ministers zijn gevaarljk want bewapend…

 22. Ja, Etienne Sambo, waarom mogen ministers die dikke salarissen verdienen (en nog eens het dubbele bij elkaar graaien) zich bewapenen en de Chinees die hard werkt in zijn toko voor een paar tientjes niet terwijl hij aan veel meer gevaar is blootgesteld.

  Het is een schande, maar wel een door ons volk zelf verkozen schande.

 23. Als het zo verder gaat met deze regering
  1. Mensen gaan zich minder veilig voelen
  2. Mensen nemen het recht in eigen handen waardoor er meer leed zal komen!

  We zijn deze bende zat, de mensen worden niet wakker en zullen ook nooit wakker worden omdat de waarheid ze liever niet willen zien.

  We are anonymous
  We are legion
  We do not forgive
  We do not forget
  People start protesting peaceful

 24. Dit ( de bewapening van politici) bevestigd onze ligging in Zuid Amerika en onze sterke verwantschap met de latino bevolking op dit continent.
  Wanneer krijgen wij ook kolonels en generaals, dan kunnen we ook ‘coupje’ spelen en horen er dan heel echt bij.

 25. Ik ben het met de meeste reacties op dit bericht oneens en wel hierom:

  1. Het hebben/dragen van een wapen vergroot de veiligheid van die persoon wel degelijk. Hij kan zich weren tegen iemand die hem geweld wil aandoen of hem wil bestelen. Zonder wapen kan hij zich minder goed verdedigen.

  2. Eenieder heeft het recht zich te verdedigen. Ik ben ertegen dat er alleen een selecte groep is die wapens mag dragen. Dus ministers: geef ons ook de mogelijkheid om ons te mogen en kunnen verdedigen.

 26. All people are equal, but ministers are more equal than others.

 27. Wanner krijgen de heren politici is ballen en gaan ze criminiliteit is aanpakken?.

  Waar blijven de straffen voor wapen smokkel?, waar is de rechtzaak tegen de wapens die in een vliegtuig zijn gevonden?, waarom komen er nog iedere dag wapens (en drugs) binnen vanuit Venezuela via de barkjes?.

  Als niemand een wapen bij zich heeft, dan kan niemand ook neergeschoten worden. zoals in Engeland.

  Zullen deze ministers wel straafbaar zijn als zij per “ongeluk” iemand neer schieten tijdens een dronke bui?.
  YWN

 28. Wat een onzin. Alsof je met een wapen op zak minder kwetsbaar bent. De moordenaars van Wiels hadden hem ook omgelegd als hij een pistool op zak had gehad. En bewaking werkt alleen, omdat je bang bent na een aanslag door je kop geschoten te worden. De bewaakte is dan inmiddels wel beschoten. Ministers zijn publieke figuren, die een voorbeeld moeten zijn voor het volk. Dit is toch een uitnodiging voor de bevolking om zich ook maar te gaan bewapenen. Leuke besparing te koste van de veiligheid. Als Schotte het binnenkort weer voor het zeggen krijgt, gaat de persoonsbeveiligingsbranche weer gouden tijden tegemoet. Die keek niet op uw paar dubbeltjes als het er op aan kwam.

 29. bij het bezitten van een vuurwapen of het dragen van een vuurwapen zijn bepaalde spelregels.
  zo mogen alleen bepaalde diensten met een doorgeladen wapen rondlopen.
  ik hoop niet dat de ministers een vuurwapen krijgen en omdat ze minister zijn ze deze zomaar mogen dragen zonder een proef van bekwaamheid en een duidelijke omschrijving van hoe en wanneer te gebruiken.
  Moet er niet aan denken dat een minister of ex-minister immers deze mag 4 jaar een wapen hebben deze in een dronken bui gebruikt of uitleent aan een kennis of familielid.

 30. Je kan ook niet samenwerken met de maffia en dan hoef je geen wapens te hebben

 31. Volkomen geschift. Tegen sluipschutters zoals de moordenaars van Wiels, helpt het dragen van een wapen niet. De mensen die het hardst roepen dat er te veel wapens op het eiland zijn, gaan zich nu zelf bewapenen. Wat denkt u dat de bevolking doet ?
  Hoeveel lessen heb je nodig om jezelf in de voet te schieten ? Vooral bij heftige debatten kan men maar beter uit de buurt van Fort Amsterdam blijven.
  Tip: geeft ze een revolver in plaats van een pistool. In de eerste kamer :een losse flodder. In de tweede kamer :een klein hagelpatroontje. In de derde kamer : een patroon met een waxkop.
  En verder naar keuze. Dan vallen er tenminste niet direct doden per vergissing.

 32. Zou Wiels nog geleefd hebben als hij een wapen op zak had?

 33. This is such a load of crap. They make sure that they are safe while the population gets robbed and assaulted on a daily basis.

 34. Wanneer mogen burgers zich gaan verdedigen?
  Waarom is een ‘politicus’ opeens meer ‘waard’ dan een burger?
  Hou toch eens op met die flauwekul dat politici zooo belangrijk zijn.

 35. Zou Wiels, als scherpschutter, met een doorgeladen pistool bij zich, enige kans hebben gemaakt?
  Er is in het hele bestaan van Curaçao 1 politicus met een vuurwapen aangevallen en gedood.
  Gelet op het heetgeblakerde en instabiele karakter van sommige ministers, lijkt een psychologische test sterk aan te raden.

  Dagelijks worden niet politici bedreigd en aangevallen door mensen met vuurwapens.
  Vind wel dat alle andere inwoners van Curaçao die aan de lijve een atrako hebben meegemaakt ook bewapend dienen te worden.
  Evenzo natuurlijk de middenstand en natuurlijk ook onze ouderen.

 36. Dat bedoelt dat ze ook wapens krijgen?

 37. de bananen republiek ten voeten uit.
  ja hoor dit gaat geld besparen…. ha,ha,hah,ha….
  nu krijgen we doe het zelvers, die zich kunnen gaan beschermen met pistooltjes.
  trouwens een goed voorbeeld dat doet volgen.
  triest dat deze bananen republiek zich zo laat kennen…

 38. Belachelijk, en het bevestigt weer eens het beeld dat we op maar ook buiten Curacao hebben van de bananenrepubliek die dit eiland is.

 39. Mogen burgers ook een pistool dragen in de toekomst als ze schietles nemen?