• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

grafiekCURAÇAO – Investeringen door bedrijven zijn afgenomen ten opzichte van december 2012. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse conjunctuurenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder bedrijven. Investeerde eind vorig jaar nog 42 procent van de bedrijven, eind juni was dat 36 procent.

Eenzelfde percentage, 36 procent, gaf aan dat er van investeringsbelemmeringen sprake is geweest. 26 Procent gaf aan dat de concurrentiepositie is verslechterd. Dat is vier procentpunten minder dan in december 2012.

Ondernemers
Het vertrouwen in de economie is naar de mening van de ondernemers enigszins verbeterd. Iets minder ondernemers, nu 49 procent, hebben aangegeven dat het vertrouwen in de economie het afgelopen halfjaar is verslechterd. In december 2012 was dat nog 56 procent.

Meer vertrouwen
Het percentage bedrijven dat heeft aangegeven vertrouwen te hebben in de toekomst is in de eerste helft van 2013 duidelijk toegenomen. Dit is gestegen naar 51 procent van de ondernemers (was 41 procent). De negatieve trend sinds juni 2011 is daarmee ten einde. Vooral bij de kleinere bedrijven ( tussen drie en tien werknemers) is het vertrouwen toegenomen. Daarvan heeft 51 procent aangegeven vertrouwen te hebben, wat neerkomt op een toename van 21 procentpunten.

Geen vertrouwen
Het percentage bedrijven dat heeft aangegeven geen vertrouwen te hebben in de toekomst is bovendien afgenomen van 33 naar 24 procent per juni 2013 van dit jaar. De mening ten aanzien van het investeringsklimaat is per juni 2013 iets positiever in vergelijking met december 2012. Het percentage bedrijven dat heeft aangegeven dat het klimaat slecht is, is van 40 afgenomen (december 2012) naar 38 procent (juni 2013). Ofschoon het een klein verschil is, is daarmee wel een einde gekomen aan een negatieve trend sinds juni 2011.

Bedrijfsresultaat
Het toegenomen vertrouwen is nog niet terug te zien in de bedrijfsresultaten. Het percentage bedrijven met een positief bedrijfsresultaat is afgelopen jaar zelfs iets afgenomen. Was het in december vorig jaar nog 62 procent, in juni was het gedaald naar 59 procent.

6 reacties op “CBS: investeringen afgenomen”

 1. JB, dan ga jij toch lekker naar Haiti toe met jou ”bedrijf?” Daar ligt jou doelgroep die voor een kwartje per uur werkt. Heel ”rendabal”….

 2. De waarheid doet pijn

 3. JB, met jouw uitspraak hier zeg je impliciet erg veel over de Curacaose werknemer.

  Pas maar op, want hoeveel gelijk je ook hebt zal dat je niet in dank worden afgenomen.

 4. @Jeroen, Nee hoor geen recessie.. gewoon afwachten hoe het gaat op Curacao.. Ik ga niet investeren in een land waar de maffia reageert.. en ik wacht af met die 80-20.. als dat doorgaat ga ik de deuren sluiten want dan kan ik nooit rendabal zijn.

 5. Ik zag dat vooral de investeringen in de sector fotografie zijn afgenomen, waarschijnlijk omdat Schotte na zijn degradatie tot statenlid niet meer op reis kan met zijn Facebook fool Ramsay Soemanta.

 6. Investering is in alle landen afgenomen, heeft met de recessie te maken.
  Men moet terug gaan naar de tijd dat men zelf alles maakte, van meubels, kleding tot muziekinstrumenten etc. Ook eigen gewassen verbouwen etc.