• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

IslaCURAÇAO – Milieurorganisatie SMOC stelt het Ecorys-rapport uit maart 2012 niet gelekt te hebben. Het rapport gaat over mogelijke toekomstscenario’s voor de Isla-raffinaderij. Eergisteren plaatste SMOC het rapport op hun website, tot woede van MFK-Statenlid Amerigo Thodé.

Thodé heeft in een verzoek aan Statenvoorzitter Franco geadviseerd om aangifte te doen van schending van geheimhoudingsplicht. SMOC laat op de website weten dat de aanname van Thodé, namelikj dat het rapport gelekt is, niet klopt. “SMOC heeft het gepubliceerde Ecorys-rapport niet ‘gelekt’ ontvangen maar van het internet geplukt. Wij hebben het verspreid zoals SMOC alle relevante studies en rapporten verspreidt. De omstandigheid dat het hier een zwaarwegend publiek belang betreft weegt daarbij mee. Het betreft een ernstige misstand en de overheid heeft al geruime tijd specifieke informatie maar reageert niet adequaat”, laat de organisatie weten.

Nationaal belang
Niet SMOC, maar de overheid dient de nationale belangen onvoldoende, zeggen de milieubeschermers. “Dat SMOC volgens Thodé meent een nationaal belang volledig aan haar laars te kunnen lappen vind ik een zeer ongepaste beschuldiging aan het adres van een stichting die al ruim tien jaar belangeloos en juist in het nationaal belang strijdt voor schone lucht. Wij delen dan ook de door de heer Thodé aangehaalde wens van Statenlid Rosaria dat ‘iedereen’ kennis kon nemen van het rapport, aangezien de toekomst van de raffinaderij zaak was van het gehele volk van Curaçao.”

Geheimgehouden
SMOC verwijt dat de publicatie nooit zo lang tegengehouden had mogen worden. “Het is een uitstekend rapport dat echter ook nadrukkelijk adviseert haast te maken met het nemen van beslissingen. Wij vinden het dan ook onbegrijpelijk dat dit rapport al zestien maanden geheim is gehouden. Zeker nu we de inhoud kennen. We zouden de heer Thodé willen vragen welk belang daarmee gediend werd.”

Alle rapporten
De milieuorganisatie vindt dat andere rapporten nu boven tafel moeten komen. “De discussie die medio augustus in de Staten gaat plaatsvinden is een goede zaak, maar moet wel gevoerd worden op basis van feiten en niet op basis van emoties of andere belangen dan het nationaal belang. De feiten in het Ecorys-rapport liegen er niet om: het is vijf voor twaalf, zowel als je de raffinaderij wilt behouden, als wanneer je kiest voor sluiting. Een ander rapport dat tot nu toe geheim wordt gehouden is het SESNA rapport uit 2005. Dit betreft een economische impactstudie van de raffinaderij die met Europees geld is verricht. Ook die studie hoort openbaar te worden gemaakt.”

11 reacties op “SMOC: rapport is niet gelekt”

 1. Arme Amerigo Thode, vol van frustratie over zijn voor drugssmokkel veroordeelde zoon en dat alleen een mafia partij als de MFK hem wil hebben.

  Gun hem zijn pleziertje en laat hem aangifte doen over het lekken van een rapport. Misschien kan hij dan ook meteen even aangifte doen tegen zijn partijleider Gerrit Schotte die de bankafschriften van de directeur van de Centrale Bank naar de media lekte?

 2. LMAO, SMOC the whistle blowers…good one!
  Focus on the economy and stagnating job market…you’ll solve crime that way too…more demand for new qualified employees will also require schools to teach better.

  SMOC is blowing a whistle, to your tune: LIAR LIAR PANTS ON FIRE!

 3. Zo’n rapport hou je als MFK geheim, omdat je eerst eens precies uit wil vogelen aan welke kant geld te vangen is. Kennis is niet alleen macht, maar voor corruptici ook geld.
  (corruptici = samenvoeging van politici en corrupt )

 4. Dit is weer zo typerend, een politici die weer zand in de ogen strooid van het volk. Meneer Thode, u behoort tot de partij die dit land de grond in heft geboord. Maar dat even ter zijde.

  In plaats dat u zich nu druk gaat maken over het nemen van een besslissing voor de raffinaderij, gaat u zich nu druk maken over vervolging van iemand die een rapport heft gelekt. Dat heet rook gordijn, en waar blijft het openbaarheid van bestuur?.

  Verder als er geheime informative in valt te lezen die Curacao kunnen benadelen tijdens onderhandelingen met mogelijke kopers, dan betekent dat dat u en de regering die mogelijke kopers wilden naaien.

  De verkelijkheid is dat die stink raffinaderij niets waard is. Ook de Centrale bank en de vakbonden lopen uit hun duim cijfers te zuigen over hoe veel de isla wel niet toedraagt aan arbeid en economie. Als u kunt lezen, dan leest u in dat raport dat dat best wel mee valt en dat we ook makkelijk zonder deze stink bende kunnen.

  Curacao heeft het geld niet voor investeringen in de raffinaderij en er zijn alternatieven die veel milieuvriendelijker zijn voor die lokatie en die veel meer arbeid leveren.
  YWN

 5. Het is onze raffinaderij, onze gezondheidszorg en door ons betaalde figuren die van ons volmacht hebben gekregen beslissingen te nemen inzake het bestuur van ons land.
  Gelet op de vele zaken waarvan wij vinden dat het bestuur van ons land niet juist heeft gehandeld wordt het hoog tijd om actie te ondernemen zodat wij krijgen waarvoor we betalen.
  De door ons betaalde rapporten zijn zeker van ons en zij die daar anders overdenken dienen vervolgd te worden wegens verduistering. Een schone taak voor het (ook door ons betaalde ) OM
  De makers en financieerders van het Europeese rapport kunnen we vragen voor wie het werd gemaakt en daarnaar kunnen we handelen.

 6. Geheimen voor het volk. Godzijdank hebben we Snowden en SMOC. Het wordt tijd dat die politici gaan inzien dat niet zij maar WIJ het voor het zeggen hebben. We zijn goed genoeg om te betalen maar niet goed genoeg om de rapporten die wij met onze centen hebben betaald te mogen lezen.

 7. Nog 2 vragen:

  PAIS wenst een open en transparante discussie over het upgraden danwel ontmantelen van de raffinaderij Isla, samen met het volk. Dat is een stap in de goede richting. Maar waarom wil regering Asjes dan het het kennelijk ‘te hete’ SESNA rapport 2005 (gemaakt door de EU, met de cijfers van financiele impact van de raffinaderij op de economie van Curacao) dan niet prijsgeven?

  En maakt de Centrale Bank nu nog even snel snel een eigen economisch rapport?

 8. Er zijn geen rationale, noch economische reden te bedenken voor het standpunt om de sterk vervuilende Isla-raffinaderij voor Curacao te behouden, danwel te upgraden.

  Redenen waarom deze lobby toch plaatsvindt -inclusief een laster-campagne tegen SMOC- zijn slechts te vinden bij PDVSA en in de Curaçaose politieke arena (bij enkelen).

 9. Thode is een mislukkeling, wiens woorden nooit serieus genomen moeten worden. Zodra hij z’n mond open doet, liegt hij.

 10. Ik snap helemaal niet waarom documenten die door bewindslieden getekend worden niet gepubliceerd worden. Men tekent een document en kan ineens het document niet vinden.
  Dacht dat documenten in vijfvoud getekend moesten worden.
  In een democratie heeft het volk het recht om te weten wat, hoe, waarom, waarvoor en wanneer iets ondertekend is.

 11. Ik snap zowiezo niet waarom er rapporten geheim moeten worden gehouden? transparantie. We kunnen eenmaal de politici van Curacao niet vertrouwen en met hun de overheids nv’s niet.. dus wie houdt hun in de gaten?