SnowdenCURAÇAO – Klokkenluider Edward Snowden bevindt zich nu op Russische bodem. Hij heeft papieren gekregen zodat hij de transitruimte van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo heeft kunnen verlaten. Hij heeft nu een verblijfsvergunning voor een jaar. Dat heeft zijn advocaat vandaag gezegd.

Eerder had Moskou al gezegd dat Snowden niet aan de Verenigde Staten zou worden uitgeleverd. Dat besluit werd genomen naar aanleiding van een brief die de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder naar zijn Russische ambtgenoot stuurde. Holder stelde daarin dat Snowden nog steeds Amerikaans staatsburger is en uitgeleverd zou moeten worden.

Niet uitgeleverd
De Russen gaven Holder te verstaan dat Snowden niet uitgeleverd kon worden omdat hij zich niet op Russisch grondgebied bevond. Hij zat immers sinds 23 juni in de transitruimte van Sjeremetjevo. Bovendien bestaat er geen uitleveringsverdrag tussen de VS en Rusland, kreeg Holder te horen. Waar Snowden zich precies bevindt, blijft om veiligheidsredenen geheim.

Aftappen
Snowden onthulde het grootschalig aftappen van telefoon- en dataverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Hij was op 23 juni op doorreis van Hong Kong naar Ecuador toen hij in Moskou bij een tussenlanding strandde. Washington trok zijn paspoort in en klaagde hem aan wegens diefstal en verraad.

© Novum

www.versgeperst.com