Earl BalbordaCURAÇAO – Luchtvaartmaatschappij DAE krijgt geen lening van 5 miljoen gulden van de overheid. Dat meldt Radio Hoyer 2. De financiële situatie van DAE werd de afgelopen weken steeds nijpender en daarom deed DAE een verzoek bij Curaçao Airport Holding voor een lening van vijf miljoen gulden.

CAH-directeur Maurice Adriaens heeft dat verzoek vervolgens bij de regering gedeponeerd en die besloot vanochtend in de Ministerraad om twee redenen dat de lening er niet komt. De regering heeft DAE meerdere malen verzocht om inzage in de cijfers van de luchtvaartmaatschappij. Maar de regering heeft geen enkel document of cijfer ontvangen van DAE, geeft minister van Verkeer, Vervoer en Transport Earl Balborda als eerste verklaring voor het weigeren van een lening. Wat de reden daarvan is weet hij niet. ‘Daarvoor moet je bij DAE zijn’, aldus Balborda.

Financiële situatie
De tweede reden is de slechte financiële situatie van Curaçao. Dat zei minister-president Ivar Asjes tijdens een persconferentie na de Ministerraad. Volgens Balborda vraagt de regering momenteel offers van de bevolking en dat betekent dat de regering zorgvuldig moet zijn moet geld uitgeven.

Consequenties
Over consequenties van de beslissing van de regering liet Balborda noch Asjes zich tijdens de persconferentie uit. Balborda legt uit hoe de regering tot de beslissing is gekomen om DAE geen lening te verstrekken.

Earl Balborda in gesprek met Rick Hart

23 reacties op “Geen lening overheid naar DAE”

 1. Alle begrip voor de problemen van het personeel dat, in tegenstelling tot Jamaloodin en el Hakim, wel hun Aqualectra rekeningen moeten betalen en geen salaris meer krijgen, maar je kunt niet verwachten dat de overheid geld gaat storten in een bodemloze put die DAE is. Dan staat dadelijk ook het volgende noodlijdende bedrijf bij de regering op de stoep. Lei pa un ta lei pa tur.

  De regering heeft nu om cijfers gevraagd van DAE, echter die cijfers zijn of niet gecontroleerd of gecontroleerd door Anthony Cijntje die en schande voor het accountantsberoep is (wanneer gaat zijn beroepsorganisatie bij hem eens dossieronderzoek doen?).

  Laat DAE dat haar klanten als honden behandeld maar snel failliet gaan, hoe jammer ik dat ook vind want ik had het hun personeel en Curacao gegund, een gezonde concurrent voor Insel Air waar het woord service ook niet in het woordenboek staat.

 2. Directeur Sloop weet nog niet of en wanneer de salarissen van deze maand uitbetaald worden, dus je kunt je wel indenken hoe gemotiveerd de werknemers van DAE nog zijn. De service van DAE was al een ramp, en nu het personeel daar niet meer betaald wordt kan dat alleen maar erger worden.

  Maar goed, Ramirez is er goed in pratende trekpoppen als directeur aan te stellen die hem volledig napapagaaien. Eerst was daar de nerd Gianni Schop, nu mag de door KLM uitgekoste Schoop zichzelf als marionet van Ramirez presenteren.

  DAE is op sterven na dood, maar misschien kan men ten behoeve van de faillissementsuitkering het script van het verhaal van DAE verkopen. Het is toch een fantastische soap opera.

 3. Nog steeds geen salaris, waar is onze salaris? Unda nos sen TAAAA

 4. @Berend Botje, Je vergeet dat hij een giga ranch in santo domingo heeft. volgens mij zo groot als de helft van het land.. Tja ALM was het prive bedrijf van de PLKP (Asjes zat hier bij deze club en de kabouter Cova die Curacao aan Venezuela wilde verkopen).. toenmalige regering heeft Evertz imuun gemaakt voor eventuele rechtsvervolging.. (ik vraag me af of dit wettelijk eigenlijk wel kon?)

 5. Het is lachwekkend dat een Commissie van Goede Diensten de regering geadviseerd heeft de lening aan DAE wel te geven. In die commissie zaten namelijk bankdirecteur Eric Garcia en Stanley Betrian die grote geldbedragen van DAE te vorderen hebben. Alleen bij Girobank zou het al gaan om tussen de 40 en 60 milhoen gulden. Logisch dat Garcia en Betrian de regering vragen om geld in de failliette boedel van DAE te steken.

  Vooral Garcia kan zich geen nieuw debakel veroorloven nu hij al voor tientallen miljoenen het schip in is gegaan bij de faillissementen van de Ambulance dienst CEMS en het internetbedrijf MIO.

  En Betrian maakt zich helemaal belachelijk door te stellen dat de regering maar de niet door een accountant gecontroleerde jaarekeningen van DAE moet accepteren, notabene samengesteld door een dubieus zakenman als Ramirez. En deze Betrian heeft een topfunctie bij Korpodeko!

  De regering heeft een juist besluit genomen, en het is dat Jasjes zich in het verleden (CTB, Selikor) volledig onbetrouwbaar getoond heeft anders zou ik zowaar nog vertrouwen in hem krijgen.

 6. David, nosmesnopor bedoelt niet de politieke invloed van het sprekende mantelpak Stella van Rijn, maar het feit dat zij jaren lang als een lemming achter Schotte heeft aangelopen en zelfs lid van zijn mafiaclub is geworden om haar baantje als secretaris generaal veilig te stellen.

  Wees eerlijk, iemand die de beslissing neemt om een relatie met een dergelijke dame te beginnen vertrouw je toch ook niet voor wat zijn beslissingen voor zijn bedrijf, Insel Air, betreft?

  Verder ben ik het wel eens met je verhaal, al is de service van Insel Air ook ondermaats zoals ik zelf herhaaldelijk heb ervaren. Vooral het feit dat je maanden aan het mailen en bellen bent om een fout van de maatschappij gecorrigeerd te krijgen is hoogst irritant.

 7. Om maar te zien hoe onze regering veranderd is. Als cabinet Schotte nog aan de macht zat had DAE die 5 miljoen gekregen. En dat zou weer in Ramiz zijn zakken verdwenen zijn.

  Ramiz staat erom bekend het is niks nieuws.

  Insel moet het nog laten zien wat ze allemaal beloven want DAE en Ramiz hebben ook heel veel beloofd waar niks van gekomen is.

  Let’s wait and see.

 8. De bevolking heeft al vele miljoenen betaald voor het in stand houden van de DAE, hou een referendum en vraag of we er nog meer in willen steken.

 9. De overheid neemt de juiste beslissing. We weten reeds uit de tijd van de ALM/DCA dat je als overheid geen geld moet stoppen in vliegtuigmaatschappijen. Laat de markt zijn werking doen. Elk vacuum in de markt wordt van zelf opgevuld.

 10. @Nosmesnopor

  Je hebt erg weinig kaas gegeten van de Curacaosche luchtvaart en hoe het zit binnen DAE en InselAir.

  Je opmerking over Stella en de zogenaamde arrogantie van Insel, omdat Insel het personeel wilt overnemen van DAE snijden geen hout.
  T
  Lokaal kan er zeker wel een airline gerund worden. Zolang de politiek zich er niet mee bemoeit is er een redelijke kans van slagen. Insel is nu 7 jaar operationeel en behalve de investering van Korpodeko (tijdens de start-up!) is er nooit financiële steun of bemoeienis van de overheid geweest in het besturen van de onderneming. Kan niet van DAE gezegd worden. Terugkomend op Stella, die was al jaren eerder met de directeur van Insel samen, voordat zij de politiek in ging. Zo makkelijk om dat als een argument aan te halen. Maar erg zwak.

  In plaats dat je hier Insel Air’s uitbreidingsplannen (lees: investeren, uitbreiden, toekomst visie, baan creatie, ondernemerschap) bagatelliseert, zou je eens al die slecht uitgepakte beslissingen en investeringen van DAE (lees: wet-lease, ramiz, leonora, minimum tarieven tussen de eilanden, chaos op de airporten), genomen door het management, moeten analyseren.

  TIP: Lees in het AD, de analyse over DAE. Zal je goed doen.

  En nog 1 ding. Ik kan het niet laten om je naam te corrigeren. Het moet zijn NosmesNOpor. Oogklep mentaliteit.
  Niet doen! Helpt je niet..

 11. Het schijnt dat Mario Evertsz 5 riante huizen aan zijn ALM tijd heeft overgehouden, zowel hier als in Nederland.

  Dat daar nooit onderzoek naar gedaan is, maar ja de criminaliteit regeert hier nu eenmaal.

 12. @Nosmesnopor, Als een echte maatschappij het zou overnemen dan kunnen de heren politici van Curacao hun zakken niet meer vullen en gratis de wereld rondreizen met bysides.. Singapore Airlines wilde toendertijd het failliette ALM overnemen (jnclusief personeel) ze hadden maar 1 eis.. geen enkele invloed meer van politici in het bedrijf.. tja en dat wilde de politici van Curacao niet en hebben ze het bedrijf failliet laten gaan (en snel Evertz onschendbaar gemaakt). Jammer dat mensen dit soort feiten zo snel vergeten op Curacao en op deze bloedzuigende politici blijven stemmen..

 13. DAE, op sterven na dood, Aeropostal, morsdood, maar aan meneer Ramiz, de enige luchtvaart expert op Curacao, ligt het niet.
  Maar erger dan Ramiz is het feit dat onze overheid altijd achter de verkeerde figuren aan blijft lopen. (Sandman – Leonora – Ramiz en niet te vergeten Super Mario).
  En wat moeten we denken van Jonckheer en Betrian, zijn dat misschien onze luchtvaart experts ?
  Ik hoop dat de overheid nu eens een goede beslissing maakt voor onze luchtvaart.
  Vele van onze piloten en cabine personeel hebben hun heil al elders op de wereld gezocht.
  YDK vliegen als Captain op de grootste vliegtuigen ter wereld rond. Boeing 777 en 747, Airbus 330 en 340 en de eerste Nederlandse Captain op het grootste vliegtuig ter wereld, de Airbus 380 is een YDK, afkomstig uit de ALM.

 14. Het is grappig hoe Insel Air directeur Heerenveen zijn concurrent kleineert door te zeggen dat hij DAE wel wil overnemen met al zijn personeel. En dat terwijl Insel Air zelf ook moeite heeft het hoofd financieel boven water te houden en wellicht daarom een flut accountant (Anthony Cijntje van accountantskantoor Ik Schrijf Wat U Vraagt) heeft ingehuurd voor de controle haar jaarrekening.

  Misschien smakeloos (het nemen van Stella van Rijn als eega duid daar al op) maar het zal Ramirez woedend gemaakt hebben.

  Overigens, als Heerenveen zegt dat hij DAE personeel kan gebruiken moet hij dat gewoon doen. Die willen namelijk nog liever gisteren dan vandaag het zinkende DAE schip verlaten.

  Op Curacao is nog nooit een airline rendabel geweest (bestaat DiviDivi nog?) dus waarom besteden we de luchtvaart niet uit aan KLM of American Airlines?

 15. Mijn hart gaat uit naar de werknemers, die staan straks op straat!!!

 16. Wel jammer voor het volk.. met 1 airline zullen de tickets nog duurder worden en minder bestemmingen

 17. 1.Falcon Air is de enige crediteur die altijd netjes op tijd betaald wordt . 2. Ramiz heeft nooit de intentie gehad om DAE over te nemen of er geld in te stoppen. 3. Ramiz is niet de directeur van DAE, dit is Steve Sloop (dus geen aansprakelijkheid voor Ramiz). 4. Je kunt in de luchtvaart geen geld verdienen als je permanent gebruik maakt van een “wet lease” constructie, de enige die hier beter van wordt is de eigenaar van de vliegtuigen (Falcon Air). 5. De schulden zijn onder Ramiz 2x zo hoog geworden. 6. In Venezuela zijn duizenden gedupeerde die wachten op terugbetaling van hun onbruikbare tickets. etc.

 18. DAE is altijd al een piramide spel geweest met Ramiz aan de top van het spel.
  Al die leuke acties (2 halen 1 betalen etc) waren alleen bedoeld om cash binnen te halen, welke Ramiz meteen heeft weggesluisd.
  Door het personeelsbestand zeer snel uit te breiden hoopte hij dat de DAE te groot zou worden om door de regering opzij te worden gezet (een soort ALM creëeren). Korpodeko en andere instanties hebben er toch veel geld in gestoken en zullen daarvoor nu een zeer zware prijs betalen.
  Ramiz lacht zich gewoon een slag in de rondte, hij heeft het geld op de bankrekening staan en de vliegtuigen haalt hij gewoon terug.

  Tja, dat krijg je wanneer amateurs zich gaan bemoeien met de luchtvaart.
  When something sounds too good to be true…………………………it probably is.

 19. Het is 31ste en nog steeds hebben wij geen salaris. waar blijft ons salaris!!

 20. Het is terecht dat de overhead geen cent steekt in DAE, een maatschappij die op alle vliegvelden waar ze op vliegt haar klanten genadeloos in de kou laat staan en al haar krediteuren op schandelijke wijze onbetaald laat.

  En dat is jammer, want het zou goed zijn een waardige concurrent te hebben voor Insel Air dat ook een drama is wat klanenservice betreft maar op dat gebied niets te vrezen heeft van het nog rampzaligere DAE.

  Laat DAE maar omvallen, dat zal het uit zichzelf wel want hun financiele situatie is uitzichtloos. En dan kan Korpedeko een flink verlies nemen net als Girobank, waar Eric Garcia iedere avond mooi weer speelt in de Heeren met mooie winstcijfers maar er niet bij vertelt dat die cijfers bestaan uit miljoenenvorderingen op sterfhuizen als DAE.

 21. @ Vogel: ik denk dat je de spijker exact op de kop hebt geslagen, maw binnen een paar dagen is deze schreeuwer (Ramiz) met de noorderzon vertrokken met een flinke zak met (ons) geld en wij worden weer met een failliete airline opgezadeld. Nog bedankt meneer Ramon Chong!

 22. Het verhaal over DAE is duidelijk maar word niet toegegeven door de trotse regeringen.DAE was en blijft een dood geboren kindje waar handige zakkenlieden Hakim,Jamaloodin,Gerrit de Raaf,Cooper,top Korpodea goed misbruik van hebben gemaakt,weer drie miljoen foetsie aan uitgeleend geld exclusief al het geld wat daarna is verdeeld onder deze genoemde zakkenvullers OM doe je werk!.

 23. Ik wil maar een ding graag weten, en dat is of DAE zijn schulden aan Falcon Air (Ramiz) wel of niet betaald,
  Ik vermoed van wel.