• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag gaat Philippe Maaskant in op Statenleden die ‘zetelroof’ plegen. Dat kan voorkomen worden, vindt hij.

De politici van ons eiland en wat zakenlui, waaronder Dos Santos (jawel), hebben kennelijk net als Godett zorgen over ‘zetelroof’. U weet wel, Statenleden die tijdens hun Statenlidmaatschap de partij verlaten omdat ze zich niet meer in het beleid van hun partij kunnen vinden. De angst voor ‘zetelroof’ en strakke partijdiscipline waren bij Transparency International ook een zorgpunt. Zie bladzijden 13 en 14 van hun rapport, waarvan ik hieronder een stukje -vrij vertaald- samenvat.

“De partij eist discipline van de Statenleden en de ministers. De bevoegdheidsverdeling zoals die in de Staatsregeling vastligt is daardoor een wassen neus. Er zijn dan ook geen waarborgen meer voor rechten van omvangrijke minderheden. Wie ‘geen kant op kan’ zal het wangedrag van de machthebbers nooit aan de kaak stellen. Daardoor zijn er onvoldoende checks and balances.”

Waar gaat het de partijen en hun financiers dan om? Natuurlijk om het handhaven van de macht van de partij (en hun financiers) na de verkiezingen. Dan wil je niet dat je ‘eigen’ Statenleden ineens zelf gaan nadenken. Die moeten zich tegen een riante vergoeding als stemvee gedragen. Hetzelfde zien we in meer landen. Het ANC in Zuid Afrika heeft ook een strakke partijdiscipline en heeft er nu moeite mee om de parlementsleden zelfs in het parlement te laten verschijnen. De stoelen blijven leeg. Waarom zouden ze komen? Het is toch al besloten. Ze blijven maar weg. Fijne democratie!

Stel dat we het idee van partijlijsten helemaal loslaten. We willen autonome, zelfstandige, gekwalificeerde denkers in de Staten. Mensen die inhoudelijk snappen waar het om gaat en ministers met goede argumenten ter verantwoording kunnen roepen. Geen lijst -dus geen zetelroof- en een Statenlid met aanzien en achterban. Geen meelopers meer. Hoe zou dat dan uitpakken?

Als op basis van de laatste verkiezingsuitslag elke kandidaat de eigen zetel had moeten verdienen met stemmen, dan had de zaak er anders voorgestaan. In dit model gaat degene met de meeste stemmen eerst een zetel krijgen. Wie meer stemmen heeft zal niet meer zetels krijgen. Jammer. Dus ook Wiels zou met 16090 stemmen maar een enkele zetel krijgen. Bij zo’n systeem moet er dan voor gezorgd worden dat geestverwanten ook veel stemmen krijgen. Een nietszeggende domme meeloper, die alleen maar betaald stemvee moet zijn in de Staten, zal in die aanpak dus niet gekozen worden. Mensen die een achterban hebben of een duidelijke visie en dat weten over te brengen, komen er wel! En dat willen we toch?

In de Staten hadden we dan de volgende samenstelling gezien. (in volgorde van stemmenaantal): Wiels, Schotte, De Jongh-Elhage, Rosaria, Cooper, Koeiman, Cleopa, Davelaar, Leeflang, Jesus-Leito, Pisas, Scoop-Constancia, Godett, Braam, Asjes, Liberia-Peters, Gijsbertha, Moses, Hernandez, Semper, Wilsoe. Met het vertrek van Wiels en Asjes zouden hun plaatsen ingenomen worden door de volgenden met de meeste kiezers: El Hakim en Franco.

Het lijkt me dat er dan een veel evenwichtiger regering gevormd zou worden. Bij de laatste Statenverkiezingen waren er 230 kandidaten, dus er is potentieel genoeg. We moeten niet vergeten dat om aan Statenverkiezingen deel te kunnen nemen elke kandidaat (of lijst) vooraf al moet worden gesteund door een aantal kiezers (Kiesreglement Art 16.1). Voor de komende verkiezingen is dat aantal 869. Asjes zelf kreeg bij de laatste Statenverkiezingen maar 853 stemmen. Zelfs Constancia, met haar strafblad en diplomafraude, haalde meer dan tweemaal zoveel stemmen op als Asjes. Het volk vindt haar dus beter dan Asjes, zou je denken. Op eigen kracht had Asjes wellicht niet eens aan de verkiezingen kunnen deelnemen, maar in de slipstream van Wiels is hij nu minister-president! Fijne democratie!

15 reacties op “Ingezonden: Fijne democratie!”

 1. @JJ, zal het doorgeven aan Transparency International. Heb je hun rapport gelezen?

 2. Gelezen en te licht en onzinnig bevonden.
  Commentaar verder overbodig.

 3. Als nu eens wordt begonnen om per partij een programma op te stellen, hoe men de komende vier jaar wil gaan regeren. Als vervolgens een gevormde regering een coalitie-programa opstelt en dat aan de Staten aanbiedt. Ik bedoel : direct na het vormen van de coalitie en niet een jaar later. Als de Staten met dit regeerprogramma in de hand de regering controleren ,dan kan er niets fout gaan. Dat iemand uit een partij stapt en zelfstandig verder gaat, kun je net zo goed “politieke vernieuwing” noemen als “zetelroof”. Het systeem is helemaal niet zo slecht, maar politiek maakt mensen hongerig naar macht.
  Zelfdenkende kiezers zijn voor de politiek puur vergif. zowel hier als in Nederland.
  Het is dus de kunst om ze dom te houden, want zelf zijn ze ook niet zo slim.
  En nu op naar de Totale Onafhankelijkheid.! Maar dan blijken die domme kiezers ineens veeeel slimmer dan die “slimme” politici.

 4. @luck l.

  je hebt helemaal gelijk.
  deze bijeenkomst was geen politiek overleg, maar een samenzwering van de maffia figuren van dit eiland.
  zij willen weer dit land kapen om hun misdadige praktijken weer openlijk te kunnen continueren.
  Het OM doet weer niets uit angst of zijn ze ook omgekocht?
  Zolang Dos santos/Schofte/jamooladin/cooper nog vrij rond lopen blijft de politiek hier crimineel.

 5. Het ergste lijkt mij dat wanneer iemand stelt dat iets op Curaçao niet goed functioneerd hij de raad krijgt in een ander land te gaan wonen. Stuitende reactie die iedere verbetering bij voorbaat in de weg staat.
  Natuurlijk deugt onze vorm van democratie niet, nu niet, en heeft eigenlijk nooit gedeugd. De roep om autonomie en zelfbeschikking komt niet van de bevolking maar van de politici. Zij hebben altijd autonoom hun eigen zaken kunnen regelen en dulden geen wijziging hierin. Niet door Europeanen, en zeker ook niet door hun stemmers en inwoners van Curaçao.
  De zwijgplicht bij alle ambtenaren, het intimideren van iedereen die tegen hun establisment is spreekt voor zich.

 6. Als Schofte,Godett, Monk,Dos Santossen en ander gespuis de passie preken, volk pas op je kippen. Het verlaten van een partij die niet doet wat er in de verkiezingsstrijd is beloofd ( zelfs maffiose streken uithaalt) dient verlaten te kunnen worden met meeneming van de zetel. Dat is een zege en de redding van de Curaçaose democratie. Wat bovengenoemde figuren willen is wederom een poging om een maffia-staat te creëeren. Het zijn allen anti-democraten. ( Godett is gezien zijn onbegrijpelijk politiek gedrag natuurlijk rijp voor de psychiater. Wat een doortrapte man! Godett en Schofte nu weer vriendjes? Hoe is het mogelijk. Lijkt me een mooi thema voor de PAR en PAIS).

 7. @Jos, en denk je dat de problemen wel zullen worden opgelost met 80-20 en gratis onderwijs (en laten we het niet hebben over de kwaliteit).. ook niet dus!

  Tijd om kritisch op jezelf te zijn en er wat aan gaan doen!

 8. Mensen-Mensen,

  Is het MFK volgens jullie een politiek partij of een partij boeven? Als jij je inlaat met dat soort mensen, dan moet je ook de consequenties ervan inzien. En laten we nu niet doen alsof Rozier ineens een heilige is.

  En Plukkie de meeste dingen die jij opnoemde was gebeurd tijdens Schotte’s coalitie… wellicht was toen het stukje van Philippe meer van toepassing. Nu is het gewoon een soap script schrijver.

  Abraham, want ben jij toch eigenlijk een triest geval. Die conclusies die je trekt getuigen niet echt van een bepaalt niveau. Maar goed het verklaart op zijn tijd precies waarom ik eigenlijk niet zoveel waarde moet hechten aan jouw reacties. En het verklaard waarom jij verzuimt belasting te betalen… Weet je dat jij meer van een MFK’er gemeen hebt dan ik, maar jij mij daar mee linkt? hahaha semi intellectueel dat je bent.

  En Philippe, je gebruikt andere voorbeelden dan in jouw eigen betoog.. weet jij zelf nog wel wat je ingestuurd hebt? Of was dat A en in de reacties komen je verdere frustraties eruit?

 9. wat is zetelroof? Helaas betekend een volksvertegenwoordiger in ons bestel niet dat hij/zij onze belangen vertegenwoordigd. Nu kan je denken dat iemand die bij een politieke partij zit en dat je daar als kiezer onze verlangen en hoop vertaald word.
  Helaas is dat niet zo, immers voor de verkiezingen worden er andere zaken gezegd, dan na de verkiezingen.
  Zo heeft de PS verklaard, dat we niet kunnen wachten om onafhankelijk te worden en na de verkiezing dat we het pas kunnen over een jaar of 10.
  als het doel is dat we onze statenleden alleen als stemvee willen gebruiken kunnen we inderdaad beter een kiesdrempel gebruiken en alleen de mensen als statenlid aanstellen die deze drempel hebben gehaald.
  Maar dat willen we niet, beter kunnen we onze kieskringen ( bario) laten vertegenwoordigen waardoor de belangen van de kiezer beter vertegenwoordigd worden.
  laat de MFK, PAIS, PS, PAR en alle andere maaar vechten om de gunst van de bario’s

 10. @Jackson, doe niet zo tof want onder regering Schotte zijn heel veel niet MFK meelopers weggeruimd.. kranten die niet posititief over Schotte waren werden niet meer uitgenodigt of werde geboycot.. Krantje van Cooper werd ingebroken en servers gejat.. Bij overheid werden kritische mensen weggejaagd dus laten we eerlijk zijn! mensen die kritisch zijn worden opgejaagd en het liefs van het eiland weggejaagd.. iemand die corruptie wil aanpakken wordt gewoon vermoord.. lekker democratie!

 11. @ Beste Jackson,mijn intuitie laat mij zelden in de steek ook al ken ik je niet persoonlijk,maar ik krijg weer gelijk.EEN MFK VRIEND DUS (meelopertje die $100 heeft gehad).Onder welke kleur steen kom je eigenlijk van daan, een witte of een zwarte misschien wel een Rosetta stone. En Philippe vooral door gaan met je commentaar.

 12. Correctie: Constancia haalde 23% meer stemmen dan Asjes.

  @Jackson: Herinnering: De man die op Curaçao de stekker uit het kabinet van Gerrit Schotte trok, werd het slachtoffer van een aanslag op zijn bedrijfswagens. Twee trucks van de (toen) Curaçaose parlementsvoorzitter Dean Rozier werden in brand gestoken. (Dat was niet in Rusland..) En, waar was Wiels in verzeild?

  Wilsoe van PS moest als justitie (!) minister de gelden van Dos Santos (..) los krijgen uit de USA. Partijdiscipline!

  We moesten “gratis” onderwijs invoeren, van de PS zodat ook de rijken nu hun boeken vergoed krijgen. PS ministers die dat niet zagen zitten werden gewipt. Partijdiscipline!

  Waarom denk je dat partij- en lijst-discipline zo goed is voor Curaçao en beter dan autonome denkers?

 13. Ik ben het met je eens dat er iets binnen ons politieke systeem moet veranderen. Het gevolg van jouw voorstel zou zijn dat de “partijfinancierders” nu individu-en moeten gaan betalen ipv een partij. Welk systeem dan ook ‘money talks’. Het zorgt wel voor een betere verdeling van macht, omdat de individuele politicus dan zelf kan bepalen van wie hij/zij geld aanneemt.

 14. Wat dramatisch, Philippe heb je niets anders te doen?
  Leg je maar bij neer dat de PAR passe is. Elke dag weer bla-bla-bla en steeds weer over hetzelfde, gezeik.

  Je klaagt en klaagt maar wil wel dat alles bij het oude blijft. Geen 80-20 geen gratis onderwijs maar wel verwachten dat de problemen zich vanzelf oplossen, duhhh!

  Ik lees jou epistels voortaan niet meer.

 15. Philippe,

  Wat dramatisch.. er zijn landen waar je voor een scheet al in de gevangenis kan belanden en jij wilt de democratie aan de kaak stellen?

  Wat dat betreft hebben heel veel mensen niks te klagen hier op Curacao inclusief jezelf. Mocht je in Rusland een dergelijke betoog schrijven, dan had je moeten uitkijken met alles wat je op straat ging eten. Of als je dit in Indonesie deed, dan zou ik geen vliegtuig voedsel meer eten etc.

  Nee inderdaad je woont niet in de landen die ik zoeven heb opgenoemd… maar niemand zou jou tegenhouden om weg te gaan uit Curacao. Die vrijheid heb jij binnen deze fijne democratie…