• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

SnowdenCURAÇAO – De vader van klokkenluider Edward Snowden is de Russische president Vladimir Poetin en diens regering dankbaar. Gisteren lieten de Russen weten dat zij Snowden niet aan de Verenigde Staten uitleveren. Op de Russische televisie zei Lon Snowden vandaag dat Poetin ‘moed’ heeft getoond.

Volgens Snowden senior krijgt zijn zoon in de Verenigde Staten geen eerlijk proces. Als ik Edward was, zou ik in Rusland blijven, zei hij. Moskou kwam met de mededeling dat Snowden niet wordt uitgeleverd naar aanleiding van een brief die de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder vorige week aan zijn Russische ambtgenoot zond. Holder stelde daarin dat Snowden nog steeds Amerikaans staatsburger is en uitgeleverd zou moeten worden. Hij schreef verder dat de VS bereid waren Snowden een tijdelijk paspoort te geven voor zijn directe terugkeer.

Geen uitlevering
Holder beloofde dat justitie in de VS bij een rechtszaak tegen Snowden niet de doodstraf zou eisen. Verder gaf de bewindsman de garantie dat hij niet zou worden gemarteld. De Russen hebben Holder geantwoord dat Snowden niet uitgeleverd kan worden, aangezien hij zich niet op Russisch grondgebied bevindt. Snowden zit sinds 23 juni in de transitruimte van het vliegveld Sjeremetjevo bij Moskou. Bovendien bestaat er geen uitleveringsverdrag tussen de VS en Rusland, kreeg Holder te horen.

‘Ware patriot’
Lon Snowden zei tegen de Russische nieuwszender dat de FBI hem weken geleden al heeft gevraagd naar Moskou af te reizen om er zijn zoon te zien. Snowden senior zei eerst zekerheid over de bedoelingen van de FBI te willen hebben. Hij omschreef zijn zoon als ‘een ware patriot’, die met zijn onthullingen ‘Amerika een democratischer land heeft gemaakt’.

Grootschalig aftappen
Snowden onthulde het grootschalig aftappen van telefoon- en dataverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Hij was op 23 juni op doorreis van Hong Kong naar Ecuador toen hij in Moskou bij een tussenlanding strandde. Washington trok zijn paspoort in en klaagde hem aan wegens diefstal en verraad. Snowden heeft asiel in Rusland aangevraagd. Dat verzoek is nog in behandeling.

© Novum

3 reacties op “Vader Snowden is Poetin dankbaar”

 1. @Peter P, regering Schotte heeft Curacao al op de wereldkaart gezet dmv de zgn coupe..

  Geloof me dat nieuws haalde zelfs inwoners uit Nieuw Zeeland en Zuid Afrika!

 2. Curacao heeft genoeg eigen problemen c.q. rotzooi om internationale spotlight op te gaan zoeken. Laten we eerst hier zaken op orde proberen te krijgen voordat we als eiland naar andermans problemen gaan kijken. Blijkt al een hele klus te zijn!

 3. Asjes, verleen deze man asiel en snel.

  Amerika boos op Curacao? So what, we bemiddelen niet met princiepes en maken internationaal een statement.

  Een buitenkans voor de regering van het land Curacao om zichzelf op de wereldkaart te plaatsen. Notabene als een helden-natie !