• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) over het rapport van EcoRYS over de uitstoot van Raffinaderij Isla.

Zo en daar is het dan: het rapport van EcoRYS. Ingewijden zouden nu kunnen denken: maar dat rapport was er toch al in 2005? Neen, dat betreft een ander rapport van EcoRYS waarin werd aangetoond dat er jaarlijks tientallen doden zijn te betreuren als gevolg van de uitstoot van de Isla.

EcoRYS heeft nu een ander rapport gemaakt over de Isla. In dit rapport worden toekomstscenario’s geschetst voor de Isla. Een suggestie die wordt voorgestaan is om de Isla te upgraden. Dat kost flink wat geld, om die reden moet er een investeerder worden gezocht. EcoRYS stelt dat uiterlijk eind 2013 het klip en klaar moet zijn dat deze investeerder er is en dat met de huidige huurder, de PDVSA, een MOU (Memorandum of Understanding) wordt getekend om zo snel mogelijk te kunnen starten met het upgraden van de raffinaderij.

Is er al een investeerder met flink veel geld op zak, want alleen een likje verf is niet voldoende (dat is slechts lood om oud ijzer)! Volgens SMOC niet. PDVSA dan? PDVSA blinkt uit in het niet investeren in de Isla. Zaken doen met de PDVSA schiet dus niet op, maar ondertussen loopt het huurcontract van PDVSA in 2019 wel af! In tussentijd moet ook het lokale onderwijs alvast inspelen op het upgraden van de Isla. SMOC heeft niet de indruk dat die route op Curaçao al is ingeslagen. Uit het nieuwe rapport van EcoRYS blijkt ook dat er momenteel nauwelijks jongeren (twintigers, dertigers) werkzaam zijn op de Isla, maar vooral ouderen (vijftigers) die langzaamaan met pensioen zullen gaan. Ervaring verdwijnt dus ook langzaamaan uit het bedrijf.

Wereldwijd voeren landen de milieu-eisen met betrekking tot brandstoffen wel op. Raffinaderijen moeten alleen om die reden al innoveren. SMOC zag geen redenen om aan te nemen dat de Isla hierin voorop liep, dit was dus consistent met het nieuwe rapport van EcoRYS. Lees het rapport hier: EcoRYS2012Sustainable future for Curacao.

3 reacties op “Ingezonden: EcoRYS-rapport”

 1. @Curacoleῆo, wat heeft dit met dhr. Asjes te maken!
  Dit probleem is een probleem van tientallen jaren. Een probleem waar niemand zijn vingers aan vuil wilde maken.

 2. Waar is Ecorys vandaan getoverd? Ecorys is een algemene Consultancy organisatie. Waar halen ze de expertise vandaan om over olie te praten?
  Triple-EEE in Rijswijk kan het veel beter. Hier zijn olie specialisten te vinden, die in downstream hebben gewerkt, zelfs op Curaçao. En het was waarschijnlijk veel goedkoper geweest.

  Alleen al de schatting om de raffinaderij af te breken, op te ruimen en het schroot te shippen is te laag. In 1985 was er al een schatting van 2 miljard dollar (US). Inclusief de olievervuiling langs de waterkant en onder de vele tanks. En dan de rest nog.

 3. Asjes, de buikspreekpop van Cocochi heeft te weinig verstand van zaken, laat staan visie van de materie. Aangezien hij een populist is van de ergste soort, zal hij kerido pueblo, een rad voor ogen draaien.