• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

fotoCURAÇAO – Kustwacht Caribisch Gebied en de Dominicaanse Republiek werken al vele jaren samen in een jaarlijkse oefening genaamd ‘Vigilant Eyes’. KWCARIB heeft de intentie om haar patrouilles te vermeerderen in het Caribisch gebied en wil daarom de samenwerking met de Dominicaanse Republiek intensiveren.

Het meest recente voorbeeld is de detachering van een Dash-8 maritiem patrouillevliegtuig van KWCARIB naar het San Isidro vliegveld in de Dominicaanse Republiek. Bijna een week lang, heeft het vliegtuig ten zuiden van de kust van de Dominicaanse Republiek geopereerd en gecontroleerd op illegale (drugs) handel in het gebied.

DASH-8
Tegelijkertijd kon de DASH-8 ook alle Nederlands-Caribische eilanden bereiken. De DASH-8 van KWCARIB werkte nauw samen met het Dominicaanse counter drug bureau, de Dirección Nacional de Control de Drogas (DCND). De Dash-8 is volgens de Kustwacht een zeer geschikt platform met getraind personeel en kan vluchten maken van meer dan acht uur lang binnen de regio.

Oefening
Tijdens de vluchten waren liaisons uit de Dominicaanse Republiek aan boord om de samenwerking tussen de landen te optimaliseren. Aan het einde van dit jaar zal weer een ‘Vigilant Eyes’ oefening plaatsvinden. Dit zal hoogstwaarschijnlijk meer rondom de eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire.

Verdrag
De samenwerking begon als een Search and Rescue (SAR) oefening die is gebaseerd op een Memorandum of Understanding (MOU) getekend in 2007. Beide landen hebben ook het ‘Verdrag van San Jose’ ondertekend, welke de landen meer mogelijkheden geeft binnen het Caribisch gebied met betrekking tot de handhaving wet tegen illegale handel.

www.versgeperst.com