• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

OvervallerCURAÇAO – In de eerste helft van het jaar zijn op Curaçao 284 overvallen gepleegd. Dat blijkt uit de gepresenteerde criminaliteitscijfers over 2013. Het oplospercentage van de politie over de gepleegde atrako’s tussen januari en april schommelt rond de 25 procent.

Meer recente overvallen, gepleegd in mei en juni, zijn tot nu toe in 11,1 en 12,3 procent van de gevallen opgelost. Het gemiddelde oplospercentage van alle overvallen in de eerste helft van 2013 is 17,8 procent. In de 284 zaken werden er 52 opgelost, hetgeen resulteerde in 74 aanhoudingen. Sinds 2006 is er alleen in 2009 een hoger aantal overvallen geregistreerd in de eerste helft van het jaar (287).

Voorgaande jaren
Het rapport vergelijkt het aantal geregistreerde overvallen sinds 2006. Alle andere jaren sinds 2006 was het iets veiliger op het eiland. Met name in de eerste twee kwartalen van 2008 (219), 2010 (233) en 2012 (225) werden er minder atrako’s begaan. In andere jaren sinds 2006 lag het aantal overvallen hoger, namelijk tussen de 262 en 275 overvallen.

Soort geweld
In 47 procent van de gevallen wordt een slachtoffer overrompeld met fysiek geweld (133 maal). In 111 van de 284 gevallen komen er vuurwapens aan te pas. Veertig overvallen vonden plaats met een steek- of slagwapen, zoals een mes of honkbalknuppel. Dat is in 14 procent van de gevallen.

Plaats-delict
De overvallen zijn ook gerangschikt naar plaats-delict. Slachtoffers lopen in openbare gelegenheden het grootste risico: 161 van de 284 overvallen vindt daar plaats (57 procent). Nog eens 24 procent wordt op straat overvallen (69 gevallen). Overvallers komen in 19 procent van de gevallen als ongewenst bezoek aan huis (54 keer).

14 reacties op “284 Overvallen in eerste helft 2013”

 1. Wie weet zijn de overvallen ook niet echt gebeurt en gewoon door YDK die willen frauderen met de verzekering.. Dit schijnt nogal vaker op Curacao te gebeuren (o.a. G, Schotte)

 2. @Arie: Veel is te voorkomen door op te letten en je niet op verkeerde plekken te begeven op het verkeerde moment. Veel mensen zijn gewoon

  je huis is blijkbaar ook een verkeerde plek??? wie is nou te naïf????

 3. Ja Rignald, wilt u niet zo zeuren over die overvallen? daar ben ik als overvaller helemaal niet bij gebaat. gaat u gewoon weg dan heb ik geen last van u. dank heer VOGEL voor uw steun. en wees maar niet bang Arie. als u niet meer met uw dure spullen door straat A loopt, kom ik wel een blokje om naar straat B. dan kunt u zeggen dat het tenminste niet UW schuld is.

 4. Wat doe je nog hier, Rignald?
  Ga toch gewoon weg, dan hebben wij ook geen last meer van je.
  Lijkt mij de beste oplossing.

 5. Rapport bij KKcuracao gevonden.

  Het rapport vermeldt nog in dezelfde periode 9 moorden en 119 autodiefstallen.
  Ook interessant is dat van de gepakte verdachten van beroving er 25 werkloos waren en dat er maar twee daarvan onderstand ontvangers zijn. Leven ze van de lucht of de criminaliteit?

  Bij de gepakte autodieven hadden er 8 geen werk en maar 1 ervan had onderstand.

  Als alle ondernemers en werknemers ergens worden geregistreerd en we vergelijken dat met de ongehuwde mannen in de leeftijdsgroepen en de wijken die crimineel het “actiefst” zijn, dan kunnen we preventief aan de slag. Zeker als er geen werk en geen onderstand is, even een huisbezoekje?

 6. Nee Rignald dat is zeker niet wat ik bedoel. Gewoon opletten en niet te koop lopen met je dure spullen.

 7. Goed dat er cijfers komen. Weet iemand waar het rapport te downloaden is, dan kunnen we het allemaal in detail lezen neem ik aan.

  Wat er in de pers is verschenen is op www.wikicrimes gezet.
  Over die zelfde periode zijn daar 90 gevallen te vinden.
  Burenruzies, familieruzies etc staan er niet op, wel diefstallen.

  We kunnen dus aannemen dat maximaal 1/3 van de gemelde overvallen de pers haalt.
  Hoeveel van de overvallen zullen gemeld worden? Inderdaad is dat de vraag.

 8. Juist Arie.. gewoon niet op Curacao zijn! dan ben je veel veiliger!!

 9. Veel is te voorkomen door op te letten en je niet op verkeerde plekken te begeven op het verkeerde moment. Veel mensen zijn gewoon te naïf!

 10. Het artikel stelt:
  “In de eerste helft van het jaar zijn op Curaçao 284 overvallen gepleegd”

  Omdat veel mensen -om bekende redenen- geen aangifte (meer) doen, zou ik het woord “gepleegd” vervangen door “geregistreerd”.

 11. Simpele oplossing: veel hogere straffen en een strengere gevangenisregime!

  Jammer genoeg vinden velen dat te simpel, en geeft men liever de voorkeur voor complexe ‘humane’ oplossingen die weinig doen om de schurken af te schrikken.

 12. En dan hebben we het niet eens over corrupte bestuurders, geld dat verdwijnt, inhuren van stromannetjes. mensen doodrijden etc.. alles kan!

 13. De huidige justitie minister had wellicht beter advocaat kunnen blijven, want hij kon beter boeven verdedigen dan de onveiligheid op het eiland oplossen!

 14. “in alle andere jaren sinds was het iets veiliger” moet natuurlijk zijn “iets minder ONveilig”.
  want met dit aantal overvallen is dit kleine eiland SUPERONVEILIG. Als je dan ook ziet hoe beschamend weinig van deze misdaden worden opgelost (of dat nou 17,8 of 25% is) dan kan alleen maar één conclusie getrokken worden : misdaad loont op Curacao. Hopelijk komt dit alles niet ter ore van de vakantiegangers want die zouden met deze getallen subiet rechtsomkeer maken.
  150000 inwoners 284 maal 2= 568 overvallen per jaar.
  dat zou in Nederland betekenen : ca. 17.000.000 inwoners ,ca. 53.000 overvallen per jaar!
  In Nederland zijn er echter maar een fractie van die 53000 overvallen. Bewijst hoe ONveilig Curacao is. (nog afgezien van die misdaden die hier worden afgekocht met een grote som geld….).